Jump to content

Γουίλιαμ Φώκνερ (William Faulkner)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

5ae1c46735134_WilliamFaulkner.jpg.18a8a9cde15e9f273c3177fe2f30bc60.jpg

Ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1897 στο Νιου Όλμπανι του Μισισίπι και πέθανε σε ηλικία 64 ετών, στις 6 Ιουλίου του 1962. Θεωρείται και είναι από τους σπουδαιότερους Αμερικάνους συγγραφείς αλλά και γενικά ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου Αιώνα. Επίσης, είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς συγγραφείς που έβγαλε ο Αμερικάνικος Νότος.
Το 1949 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1951 και το 1955 με το National Book Award (για τα "Collected Stories" και "A Fable", αντίστοιχα), ενώ το 1955 και το 1963 με το βραβείο Pulitzer (για τα "A Fable" και "The Reivers", αντίστοιχα). Επίσης το σημαντικότατο βραβείο PEN/Faulkner θεσμοθετήθηκε προς τιμήν του συγγραφέα.
Τα πλέον πολυδιαβασμένα έργα του είναι τα "The Sound And The Fury", "As I Lay Dying", "Light In August" και "Absalom, Absalom". 

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

*The Sound And The Fury - Η βουή και το πάθος/Η βουή και η μανία (Εξάντας/Καστανιώτης)
*As I Lay Dying - Καθώς ψυχορραγώ (Κέδρος)
*Light In August - Αυγουστιάτικο Φεγγάρι/Φως τον Αύγουστο (Ευρωεκδοτική/Εξάντας)
*Absalom, Absalom! - Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! (Οδυσσέας/Gutenberg)
*Sanctuary - Άδυτο/Ιερό (Μέδουσα/Μεταίχμιο)
*The Reivers - Κλέφτες/Οι κλέφτες (Ίνδικτος/Πέλλα)
*The Unvanquished - Οι ακατανίκητοι (Σύγχρονη Εποχή)
*Intruder In The Dust - Ο ξένος στο χώμα (Καστανιώτης)
*The Hamlet - Το χωριό/Το χωριουδάκι (Δίδυμοι/Δελφίνι)
*The Wild Palms - Άγρια φοινικόδεντρα (Γράμματα)
*Soldiers' Pay - Η πληρωμή του στρατιώτη (Άγκυρα)
*Knight's Gambit - Έξι ιστορίες μυστηρίου (Γράμματα)
*Sartoris - Σαρτόρις (Ίνδικτος)
*The Bear - Η αρκούδα (Εξάντας)
*The Wishing Tree - Το μαγικό δέντρο (Καστανιώτης)
*Barn Burning - Ο αχυρώνας φλέγεται (Κίχλη)

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5ae1cc75cffc3_.jpg.691363d96423820cc84b1d7fd76a8590.jpg

Ο αχυρώνας φλέγεται

Το δυνατό και πολύ καλογραμμένο αυτό διήγημα αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το έργο του Γουίλιαμ Φόκνερ. Εδώ και αρκετά χρόνια έχω κάμποσα βιβλία του στη συλλογή μου, όμως πάντα κάτι με άφηνε σε απόσταση από αυτόν. Όμως η ολοκαίνουργια έκδοση της Κίχλης μου φάνηκε σαν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω επιτέλους και αυτόν τον μεγάλο συγγραφέα. Το διήγημα από τη μια είναι μια κλασική ιστορία ενηλικίωσης, αφού ουσιαστικά παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πλευρά ενός παιδιού, το οποίο καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή στον βίαιο πατέρα του και τη χειραφέτησή του, ενώ από την άλλη ασχολείται και με διάφορα σοβαρά θέματα όπως οι ταξικές και φυλετικές ανισότητες στον Αμερικάνικο Νότο κατά την περίοδο της Ανασυγκρότησης, οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών και των φτωχών, οι αναμενόμενες συγκρούσεις των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετική κοινωνική/οικονομική τάξη, και πάει λέγοντας. Η γραφή είναι πραγματικά πολύ καλή και οξυδερκής, αρκετά ιδιαίτερη αλλά συνάμα εύληπτη. Τέλος, η όλη έκδοση της Κίχλης είναι εξαιρετική, με προσεγμένη μετάφραση, ένα πολύ καλό επίμετρο, χρήσιμες σημειώσεις και χρονολόγιο του συγγραφέα.

8/10

Edited by BladeRunner
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

2015263093_.jpg.aefb9c7c59d0cf24d3b1b98bfcc284a6.jpg

Ο ξένος στο χώμα.

Η δράση σε αυτό το βιβλίου διαδραματίζεται την δεκαετία του 1940 στην φανταστική κομητεία της Γιοκναπατάουφα στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ξεκινάει όταν ένας νέγρος, ο Λούκας Μποσάν, κατηγορείται για τον φόνο ενός λευκού, του Βίνσον Γκάουρι. Και ενώ όλοι περιμένουν από τους Γκάουρι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να λιντσάρουν τον Λούκας, ο τοπικός αστυνόμος καταφέρνει να τον συλλάβει πρώτος και να τον αρπάξει από τα χέρια τους και μιας και ο φόνος έγινε Σάββατο και το λιντσάρισμα δεν πραγματοποιήθηκε την ίδια εκείνη στιγμή, οι λευκοί της περιοχής το αναβάλουν για την Δευτέρα μιας και η Κυριακή είναι αργία για τους θρησκευόμενους κατοίκους της περιοχής και όλοι πρέπει να πάνε στην εκκλησία με τις οικογένειές  τους. Τότε ένα δεκαεξάχρονο λευκό αγόρι, ο Τσάρλς Μάλισον που αισθάνεται ότι έχει ένα ηθικό χρέος απέναντι στον Λούκας αναλαμβάνει να βρει το αληθινό δολοφόνο του Βίνσον Γκάουρι για να τον γλυτώσει από το λιντσάρισμα. Βοήθεια έχει μόνο από τον επίσης δεκαεξάχρονο νέγρο φίλο του, τον Άλεκ Σάντερς, μια ηλικιωμένη κυρία, την μις Χάμπερσαμ και τον δικηγόρο θείο του, τον Γκάβιν Στίβενς, ενώ η διορία για να βρει τον πραγματικό δολοφόνο τελειώνει το πρωί της Δευτέρας, όσο διαρκεί δηλαδή η άτυπη ανακωχή που έχουν επιβάλει στον εαυτό τους οι λευκοί της περιοχής.   

Ο Φώκνερ παίρνει ένα φαινομενικά απλό περιστατικό και με το μοναδικό του ύφος μας δείχνει όλη την κοινωνία του Αμερικανικού Νότου που βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής προσπαθώντας από την μια να αποβάλλει το μίσος της για τον ξένο και να βάλει τέλος στους αιώνες του ρατσισμού και από την άλλη να προσαρμοστεί στην εποχή της ισότητας και στο τέλος των διακρίσεων απέναντί στους νέγρους, αλλά με έναν δικό της τρόπο που διαφέρει από αυτόν των πολιτικών του Βορρά που θεωρούν ότι ψηφίζοντας απλά έναν νόμο για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων αυτόματα όλα θα αλλάξουν μονομιάς, ξεχνώντας ότι κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς με βάση τους οποίους αποδέχεται τις αλλαγές, τους δικούς της κανόνες και τον δικό της τρόπο συμπεριφοράς. Την ίδια στιγμή που ο Φώκνερ αναπτύσσει όλον αυτό τον προβληματισμό υπάρχει φυσικά και το αστυνομικό μυστήριο της υπόθεσης, που κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι τις τελευταίες σελίδες, για το ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος, για τα κίνητρα του εγκλήματος αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη μια για να αποκαλυφθεί ο δολοφόνος και από την άλλη για να χαθούν τα ίχνη του εγκλήματος.

Από τα καλύτερα βιβλία του Φώκνερ, αν και δύσκολα θα βρεις έστω και ένα μέτριο δικό του.

9,5/10      

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1460736117_.jpg.da7f362021c9bd55b82110e8a366d956.jpg

Η πληρωμή του στρατιώτη

Δεύτερη επαφή με το έργο του Γουίλιαμ Φώκνερ, μετά το πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο διήγημα "Ο αχυρώνας φλέγεται" που διάβασα τον Απρίλιο του 2018, και δηλώνω ξανά αρκετά ικανοποιημένος, αν και καταλαβαίνω ότι σαν πρωτόλειο μυθιστόρημα που είναι δεν φτάνει σε ποιότητα και δύναμη τα επόμενα μυθιστορήματα που έγραψε ο μεγάλος αυτός συγγραφέας. Όμως θα ήθελα να έχω μια όσο γίνεται πιο ομαλή πορεία στο έργο του Φόκνερ, και να μην πέσω κατευθείαν στα βαθιά. Λοιπόν, το "Η πληρωμή του στρατιώτη" είναι σίγουρα ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με ωραίες περιγραφές και φυσικούς διαλόγους, με αρκετά καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων, με την πλοκή όμως να θυμίζει λίγο από σαπουνόπερα ή μελόδραμα και να μην καταφέρνει να με καθηλώσει σε όλη της διάρκεια, παρά μονάχα σε ορισμένα σημεία εδώ και κει. Δηλαδή η ιστορία αυτή καθαυτή δεν μου είπε και πολλά πράγματα, όμως οι χαρακτήρες και οι σκέψεις τους είχαν το ενδιαφέρον τους, ενώ σίγουρα μου άρεσε πολύ ο τρόπος γραφής. Επίσης μου άρεσε η ατμόσφαιρα, έστω κι αν ήταν μάλλον καταθλιπτική και μελαγχολική.

7.5/10

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Γουίλιαμ Φώκνερ (William Faulkner)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..