Jump to content

Οικονομία των σκηνών


Μελδόκιος
 Share

Recommended Posts

Ο κύριος Βάρδος γράφει κάπου στο blog του:

 

Πίστετα ότι κάποιες σκηνές "δεν έχουν ενδιαφέρον", ή, απλά, τις βαριόμουν. Σφάλμα, γιατί όλες οι σκηνές μπορούν να έχουν ενδιαφέρον, και δεν υπάρχει βαρετή σκηνή. Ο συγγραφέας μπορεί να κάνει για τον εαυτό του κάθε σκηνή ενδιαφέρουσα.

 

Αυτά με έβαλαν σε σκέψεις. Μάλλον από τα σημαντικότερα προβλήματα ενός αρχάριου στη συγγραφή είναι να μη ξέρει τι σκηνές να συμπεριλάβει στην ιστορία του, και τι σκηνές να αφήσει απ' έξω. Τέτοιου είδους λάθη είναι να αρχίζεις πολύ νωρίς την ιστορία, ή να περιγράφεις κάθε τι που συμβαίνει στους πρωταγωνιστές, όσο κι αν εννοείται ή δεν έχει σχέση με την ιστορία.

 

Εδώ ο Βάρδος μας δίνει τη μια από της δύο λύσεις, αυτή που θα χαρακτήριζα μυθιστορηματική: Κάνε τη βαρετή σκηνή που κανονικά θα έβγαζες απ’ έξω, ενδιαφέρουσα. Βέβαια φαίνεται και η δυσκολότερη, αφού θέλει ταλέντο το να προσδώσεις ενδιαφέρον σε κάτι φαινομενικά βαρετό. Η μέθοδος αυτή βοηθά στην ατμόσφαιρα και την περιγραφή, τα κείμενα καταλήγουν μεγάλα.

 

Η άλλη λύση είναι το να δίνεις μεγάλες σπρωξιές στη πλοκή, να κάνεις χρονικά άλματα σε σκηνές που δε θεωρείς σημαντικές. Η πιο λακωνική λύση. Αυτή η μέθοδος βοηθάει στην ταχύτητα και την εύκολη ροή της ιστορίας, τα κείμενα είναι σύντομα.

 

(Εδώ φαίνεται κι ένα σημαντικό σημείο της οργανικής διαφοράς διηγήματος – μυθιστορήματος που συζητήσαμε σε άλλο τόπικ.)

 

Ποιες οι σκέψεις σας; Εσείς τι από τα δύο τείνετε να χρησιμοποιείτε;

Link to comment
Share on other sites

Mia skeyn movo (mexei faei n epistnmn autec tic merec):

 

Eivai 8emito va perilambaveic stnv istoria sou ka8e evdiaferousa sknvn;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρταται και απο το τι γραφεις.Ενα μικρο διηγημα η ενα μεγαλο μυθιστορημα?Παντως γενικα ο αναγνωστης δενεται περισσοτερο οταν η δραση των ηρωων ειναι συνεχης.Κι οταν λεω δραση δεν εννοω μονο μαχες,διαλογους,κτλ.Βεβαια αν θες να κανεις ενα μεγαλο χρονικο αλμα δεν θα κατσεις να περιγραψεις ολα τα ενιαμεσα βαρετα στοιχεια.Αν μια σκηνη ειναι ενδιαφερουσα γιατι να μην την βαλεις μεσα ρε Βικαρ?Εκτος αν δεν "κολλαει" καλα οποτε μπορεις να αρκεστεις σε μια απλη αναφορα.

Link to comment
Share on other sites

Ισορροπία χρειάζεται, νομίζω. Και εξαρτάται κι από το μέγεθος που θέλεις εσύ να δώσεις στο κείμενό σου. Επιπλέον, κάποιες ιστορίες απλά σου φωνάζουν "είμαι μικρή" ενώ άλλες σού φωνάζουν "είμαι μεγάλη". Ακούς και γράφεις.

 

Όπως έγραφα και στο blog, όταν γράφω την Αναζήτηση της Βασίλισσας Ζηράθα, αισθάνομαι ότι κάνω άλματα που η ιστορία μου δε θέλει να κάνω. Ουσιαστικά, παίρνω ΤΙΣ κρίσιμες σκηνές της πλοκής και γράφω μόνο αυτές, αλλά έτσι χάνω άλλα πράγματα: περισσότερη διείσδυση στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, περισσότερη κοσμοπλασία, ή απλά περισσότερες ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι το τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Αν μια σκηνη ειναι ενδιαφερουσα γιατι να μην την βαλεις μεσα ρε Βικαρ?

Uparxouv apla sknvec oi opoiec eivai toso (h "etsi") snmavtikec pou lampouv (movo) dia tnc apousiac touc, h sknvec pou givovtai snmavtikec stnv apousia touc. Kai stic duo periptwseic prokeitai gia zntnma ru8mou*, alla oxi aparaitnta kai 8ematiknc.

 

Dnladn dev eivai aparaitnto va perigrayeic mia sknvn gia va diamorfwseic eva sugkekrimevo 8ematiko periballov, para arkei va tnv avafereic --- kai iswc kapoiec forec oute kav auto: kapoiec forec arkei va tnv proupo8eseic (wc suggrafeac) uporrnta, gia o,tidnpote tnv akolou8ei sto mu8o.

 

________________________

* Kai ti eivai aln8eia 'ru8moc' se eva logotexvnma; Eivai mia evvoia kapwc skoteivn apo tn fusn tnc, otav pac va tnv oriseic, apo,ti blepw diabazovtac kai sxetika 8ewrntika biblia. Kai va skefteic oti eivai toso ka8arn otav prokeitai gia tn mousikn...

Edited by Vikar
Link to comment
Share on other sites

Πολυ καλη σκεψη, εγω αυτο παθαινω, η "πηδαω" τις σκηνες, ή δεν τις κανω ενδιαφερουσες !!!

 

Σιγα σιγα, προπονηση, xp και σκεψη θελει !!!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, στην πράξη, τα γράφω όλα και μετά αρχίζω το "κόψιμο" αν πιστεύω ότι χρειάζεται. Θέλω να τα έχω καλύψει όλα, να μην αφήνω νοηματικά κενά. Αν διορθώνοντας δω πως έχω παρασυρθεί και επαναλαμβάνομαι (δε μιλάμε για ενδιαφέρουσες και μη ενδιαφέρουσες σκηνές - για μένα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διαχωρισμοί), τότε αρχίζω να αφαιρώ σκηνές, προσέχοντας πάντα να μην κοπεί κάτι που είναι απαραίτητο για τη ροή της ιστορίας.

Link to comment
Share on other sites

Απλά βάζω σε σειρά τι ιστορία θέλω να πω και ποιές σκηνές θέλω ή όχι να γράψω. Αν αποφασίσω ότι η μάχη των κεντρικών χαρακτήρων με τους τάδε ληστές θα οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών στοιχείων ή θα οδηγήσει σε μία τροπή της πλοκής (ο κεντρικός χαρακτήρας δηλητηριάζεται από το βέλο ενός ληστή/μεταμφιεσμένου δολοφόνου), θα κάτσω να το γράψω. Αν από την άλλη κάθομαι να γράφω δέκα σελίδες για πώς ο χαρακτήρας πλάκωσε με εντυπωσιακά ακροατικά στο ξύλο τον αγρότη που έβρισε τη μάνα του (βλ. Drizzt), τότε προτιμώ να μην το γράψω καθόλου.

Αποφεύγω σκηνές όπου δε συμβαίνει τίποτε ή τουλάχιστον τίποτε ενδιαφέρον. Αν οι χαρακτήρες τρέχουν μέσα σε ένα ορυχείο τότε απλά κάνουν αυτό, εκτός να έχουν μία σημαντική συζήτηση ή μάχη. Οι διάλογοι επιβραδύνουν την πλοκή, συμβάλλοντας περισσότερο στην εξέλιξή της, αλλά οι σκηνές δράσης, μολονότι ταχύτερες, την επιβραδύνουν, καθώς πράξεις δευτερολέπτων πρέπει να περιγραφούν σε σελίδες ολόκληρες.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..