Jump to content

Ρέιμοντ Ε. Φάιστ (Raymond E. Feist)


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Τον έχετε διαβάσει; Ποια είναι η γνώμη σας γι’αυτό τον συγγραφέα;

 

Η δική μου άποψη:

 

Το Magician, αν και για τα σημερινά δεδομένα ίσως να μοιάζει λίγο παλιομοδίτικο, εκπέμπει, πιστεύω, την πώρωση του συγγραφέα όταν το έγραφε --κι αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Το διαβάζεις και το ευχαριστιέσαι πραγματικά. Το έγραψε κάποιος που αληθινά του άρεσε, ενώ περιέχει και μερικά πρωτότυπα και καλοστημένα πράγματα.

 

Η συνέχεια, Silverthorne, σε κάνει να ξανασυναντήσεις τους χαρακτήρες που έχεις αγαπήσει από το Magician. Κάπου εδώ ο Αρούθα είχε γίνει ο αγαπημένος μου χαρακτήρας.

 

Το τρίτο μέρος του Riftwar, A Darkness at Sethanon, περιγράφει μια μεγάλη εισβολή και έχει μερικές εκπλήξεις, καθώς και άλλες διαστάσεις. Έχει επίγειες συγκρούσεις και πανίσχυρη μαγεία σε άλλα επίπεδα δύναμης. Μου άρεσε πολύ.

 

Μετά, ο Φέιστ κάνει ένα άλμα στο χρόνο. Οι χαρακτήρες του μεγαλώνουν, κάνουν παιδιά, και τα παιδιά τους μπλέκονται σε περιπέτειες. Το Prince of the Blood και το The King’s Buccaneer είναι δύο μυθιστορήματα που πλησιάζουν να είναι ηρωική φαντασία που σέβεται τον εαυτό της. Ουσιαστικά, swashbuckling adventures, ενώ στο φόντο μοιάζει κάτι μεγάλο και επικίνδυνο ν’αρχίζει να γίνεται. Τα λάτρεψα.

 

Και μετά, έρχεται το Serpentwars Saga, μια τετραλογία Κι εδώ βλέπεις την αλλαγή του Φέιστ. Τώρα, ο συγγραφέας είναι πιο ρεαλιστικός και παρουσιάζει τα πράγματα πιο σκληρά και αιματηρά. Το πρώτο βιβλίο, Shadow of A Demon Queen, περιγράφει μια εκστρατεία σε μια μακρινή ήπειρο· μια εκστρατεία αιματηρή, κουραστική, ρεαλιστική. Κάπου με κούρασε κι εμένα, γιατί συνέχεια έγραφε τις κινήσεις ενός στρατού, αλλά ήταν έναν πολύ καλό βιβλίο.

 

Το δεύτερο, Rise of A Merchant Prince, μας λέει πώς ένας τύπος έγινε ο μεγαλύτερος έμπορος στην Κρόντορ. Πολύ πρωτότυπο για τα δεδομένα της φαντασίας. Το λάτρεψα κι αυτό.

 

Το τρίτο, Rage of A Demon King, μιλάει για μαζική επίθεση από μια άλλη ήπειρο, τα αποτελέσματα της οποίας υφίσταται η Κρόντορ, και είναι αληθινά καταστροφικά. Χάος και μακελειό παντού σ’αυτό το βιβλίο.

 

Και το τελευταίο, Shards of A Broken Crown, μας λέει πώς οι επιζήσαντες προσπαθούν να φέρουν το μισοκατεστραμμένο τους βασίλειο σε τάξη. Κι αυτό πάρα πολύ καλό.

 

Μετά, αρχίζει η κατρακύλα του Φέιστ. Έγραψε 3-4 βιβλία βασισμένα σε ηλεκτρονικά παιχνίδια στον κόσμο του. Διάβασα το πρώτο και δε μου έκανε όρεξη να διαβάσω τα υπόλοιπα. Είχε χαθεί αυτή η πώρωση του συγγραφέα, και η πλοκή έμπαζε από παντού.

 

Μετά, έβγαλε το Talon of the Silver Hawk, το οποίο απλά μου φάνηκε η απόλυτη μετρίοτητα. Πάλι, η πώρωση δεν έχει επιστρέψει. Και το θεωρώ φυσικό, άλλωστε. Τόσα χρόνια πια γράφει γι’αυτό τον κόσμο. Νομίζω ότι θα ήταν καιρός να προχωρήσει σε κάτι άλλο. Εγώ θα βαριόμουν να βλέπω συνέχεια αυτά τα μέρη.

 

Έχω αγοράσει και τη συνέχεια, King of Foxes, και θα το διαβάσω κι αυτό, για να δω τι παίζει. Λέτε να φτιάχνει ο κύριος Φ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τα τρία πρώτα έχω διαβάσει. Το magician πραγματικά έβγαζε την πόρωση που λες. Τα δύο επόμενα μου άρεσαν μεν, αλλά όχι τόσο πολύ. Ίσως επειδή οι κεντρικοί ήρωες του magician έχουν δευτερους ρόλους, ίσως επειδή απλά έχουν φτάσει σε τρελά επίπεδα δύναμης. Τα υπόλοιπα δε τα έχω διαβάσει (ακόμα)

Link to comment
Share on other sites

Για να είμαι ειλικρινής, έχω διαβάσει μόνο μέχρι το A Darkness at Sethanon· δεν μπορώ να κρίνω πολλά απ' αυτά που αναφέρεις, λοιπόν...

 

Το σίγουρο είναι ένα: ο άνθρωπος κατάφερε και αναδημιούργησε αυτό που θα λέγαμε λογοτεχνία RPG μετά το βούρκο στον οποίο είχε πέσει όταν οι Tracy Hickman και Margaret Weis άφησαν το προσκήνιο· μάλιστα έχει καταφέρει να τους ξεπεράσει σε κάποιο βαθμό, αφού η Dragonlance Saga είχε κορεστεί (κάτι που λες ότι φαίνεται και στα μετέποιτα έργα του), και με λίγους συγγραφείς πέραν αυτού να παράγουν αξιοπρεπές έργο (Richard Baker, Richard Lee Byers, κ.ά.) χωρίς, όμως, το επίπεδο και την αναγνώριση που έτυχαν τα έργα του Feist...

 

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα πολλά πρωτότυπα στοιχεία, οι ευφυείς και αρκετά πρωτότυπες ανατροπές, όσο και οι διαστάσεις των χαρακτήρων: είναι αρκετά πιο ανθρώπινοι απ' ότι σε πολλά έργα (ανάλογο επίπεδο σε έργο φαντασίας έχει ο πρώτος τόμος του The War of the Spider Queen, όπου ο Richard Lee Byers δίνει μια πιο λογική προσέγγιση στην ψυχολογία των drow από το αφελές προσωπείο που τόσο τόνιζε ο Robert Salvatore), με τα ξωτικά να έχουν χωριστεί για λόγους μνησικακίας και άλλα συναφή.

 

Εν ολίγοις, ο άνθρωπος έγραψε για τον κόσμο που έπαιζε με τους γνωστούς του όπως και άλλοι στο παρελθόν και συνεχίζει επάξια την παράδοση...

Link to comment
Share on other sites

Το σκεφτομουν για το μαγο του Φειστ(η Φαιστ?Χμ..) αλλα αφου ο αυστηρος κριτικος-αριστα 3!-του φορουμ Βαρδος ειπε τοσο καλα λογια θα το βαλω στα "προσεχως".Αληθεια,ποτε εγραψε αυτη τη σειρα?

Link to comment
Share on other sites

Είναι παλιά σειρά. Νομίζω το '81 γράφτηκε το Magician (παίζει να μη θυμάμαι και καλά, τώρα). Και δεν ξέρω γιατί τον μετέφρασαν Φάιστ... Jesus Christ on a stick!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Τελικά πήρα τότε το πρώτο βιβλίο,το Μάγο,αλλά ενώ πέρασαν κανα δυο χρόνια από τότε που το διάβασα δεν πήρα τις συνέχειες.Όχι ότι ήταν κακό,κάθε άλλο.Ίσως να είναι το καλύτερο από genre φαντασυ.Αλλά δεν το βρήκα αρκετά πορωτικό...συν το ότι τα βιβλία είναι ψιλοακριβά.Συνήθως το όριο μου είναι γύρω στα 15 ευρώ το βιβλίο.

Πάντως τώρα τελευταία το ξανασκέφτομαι να συνεχίσω το Riftwar saga.Κρίμα είναι που το έχω στη μέση.

Το έχει διαβάσει κανείς άλλος πέρα από τους προλαλήσαντες;

Edited by heiron
15 όχι 5 ευρώ
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει το μισό Μάγο. Και μου είχε φανεί κάπως λίγο. Ενταξει, για να είμαι πιο ειλικρινής, μου είχε φανέι σαν να πίνω ένα ποτήρι νερό: ξεδιψάει, αλλά δε χορταίνει. Βέβαια, ο άνθρωπος το παραδέχτηκε, ήταν το πρώτο πράγμα που έγραψε ποτέ κι όσο να 'ναι, όσο να το σουλουπώσεις, πάλι παιδικό θα φαντάζει.

Link to comment
Share on other sites

Raymond Feist : Η μεγάλη μου αδυναμία! Ωραία πλοκή, όμορφα πλασμένοι χαρακτήρες και κόσμοι. Και επίσης πολλή καλή δουλειά από τις εκδόσεις Αγνωστη Καντάθ ( ωραία όνομα btw :p). Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου έκαναν οι πολιτικές δολοπλοκίες στον εκάστοτε κόσμο, νομίζω ένα ψηγμα πρωτοτυπίας που δεν απαντιέται συχνά! Φοβερή σύλληψη η εξέλιξη του Tomas και του Pag. Περιμένω με ανυπομονησία να έρθει το Serpentwar Saga , το οποίο έχω παραγγείλει γιατι δεν υπάρχει στην πόλη!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Έχω διαβάσει το μισό Μάγο. Και μου είχε φανεί κάπως λίγο. Ενταξει, για να είμαι πιο ειλικρινής, μου είχε φανέι σαν να πίνω ένα ποτήρι νερό: ξεδιψάει, αλλά δε χορταίνει. Βέβαια, ο άνθρωπος το παραδέχτηκε, ήταν το πρώτο πράγμα που έγραψε ποτέ κι όσο να 'ναι, όσο να το σουλουπώσεις, πάλι παιδικό θα φαντάζει.

 

Χτες βράδυ τελείωσα το δεύτερο μέρος του Μάγου κι η άποψή μου εξακολουθεί να είναι η ίδια. Έχει αρκετά κουραστικές περιγραφές κάποιες στιγμές κι άλλες φορές απλά τρέχει. Από την άλλη η σύλληψη του κόσμου και τα επιχειρήματα των χαρακτήρων σχετικά με τις πράξεις τους μου φαίνονται αρκετά στέρεα (όχι μελετημένα, αλλά με μια ενστικτωδώς σωστή θεώρηση των πραγμάτων). Αν και δεν μου ήταν από την αρχή κατανοητό, ο αγαπημένος μου ήρωας είναι τελικά ο Αρούθα και σε δεύτερη μοίρα ίσως ο Κασούμι.

Link to comment
Share on other sites

Επεισης fun του Feist...Αγαπημενα μου ειναι τα βιβλια τις τριλογειας μετα απο το riftwar saga οπου πρωταγονιστουν εν μεσω αλλων απογωνοι των γνωστων μας ηρωων.....Σε καθε βιβλιο η γραφη του βελτιωνεται αρκετα(ειδικα στο δευτερο ΤΟ βοτανι της μοραελιν, σε ορισμενα σημεια θυμιζει πολυ Λανκμαρ....σε μενα τουλαχιστον)...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ για το Silverthorn έχω να πω ότι ενώ προσπαθεί να μην πέσει ακολουθήσει όλα τα μοτίβα του επικου generic dnd φαντασυ(πχ η παρέα είναι κατά βάση άνθρωποι κι όχι ξωτικο,ανθρωπος,νανος.κατι-σαν-χομπιτ κτλ) τελικά δεν κάνει κάτι παραπάνω.Πχ θυμίζει πολύ την πορεία στη Μόρντορ η πορεία για το φυτό αυτό.

Δεν μπορούν να πάνε με στρατό,γιατί έχει μόνο ένα στενό πέρασμα πολύ καλά οχυρομένο,στην πορεία συμβουλέυονται το σοφό μάγο αλλά και περνούνε κι από τη χώρα των ξωτικών κτλ κτλ

 

Επίσης κάτι που με χάλασε είναι η χαριτωμενιά που παραμένει ενώ οι χαρακτήρες μεγαλώνουν.Οι κοπέλες μιλάνε-και φέρονται-σαν κάτι χαζογκόμενες του γυμνασίου αλλά και οι άντρες δεν πάνε πίσω.Ο Παγκ παραδόξως έχει ωριμάσει αλλά δεν πρωταγωνιστεί εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Για τους φιλους του Feist απο αγνωστη Κανταθ βγηκε μολις και το τεταρτο μερος του Serpentwar saga με τιτλο Κοματια ενως σπασμενου στεματος...!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο αγαπημένος μου συγγραφέας!!Λατρευω το πώς γράφει...Δεν τον βαριέμαι ποτέ!

 

Ο Μάγος πίστευω είναι αρκετά καλό βιβλίο..αν και το δεύτερο με τον Παγκ στην Κέλεβαν το βαρέθηκα λιγακι.

Στο Silverthorn και A Darkness at Sethanon σε αντίθεση με σένα Βάρδε ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο Μάρτιν.Και φυσικά ο Τζίμμυ...Μ'αρεσε που δεν συνέχισε με τους ίδιους χαρακτήρες και μας έκανε να γνωρισούμε κι αλλους που κατά την γνώμη μου είναι και καλύτεροι.

 

Το Serpentwars Saga ήταν τόσο διαφορετικό!

Παρ'ολο που κάποια σημεία του( κυρίως στο 1ο) μιλάει συνεχεια για τον στρατό που με κουράζει ήταν ενδιάφερον. Μ'αρεσει το πως έχει δημιουργήσει καινουργιους χαρακτήρες και τους έχει ενώσει με τους παλιούς.

 

Στο Prince of the Blood λάτρεψα τον Μπόρικ και τον Έρλαντ! Η περιγραφή μιας άλλης αυτοκρατορίας ήταν πολυ ενδιαφέρουσα. Και είδαμε και την Γκαμίνα εν δράση! Υπεροχο!

 

Τώρα περιμένω (αύριο ελπιζω) το βιβλιοπωλείο εδω να μου βρει το The King’s Buccaneer.

 

Έχω αγοράσει και τη συνέχεια, King of Foxes, και θα το διαβάσω κι αυτό, για να δω τι παίζει.

 

Από που τα αγοράζεις?? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες Captain Barbossa.

 

Υπάρχουν διάφορα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα που φέρνουν ξενόγλωσσα και ιδίως αγγλικά βιβλία. Εγώ προσωπικά τα πειρσσότερα ξενόγλωσσα αγγλικά τα αγοράζω από το Amazon και οι περισσότεροι εδώ θα σου πούν τα ίδια. Αν περιμένεις ελληνικό βιβλιοπωλείο να σου φέρει... άσ'το καλύτερα. Το έχω προσπαθήσει και μου βγάλαν το λάδι, και τελικά δεν κατάφεραν να το βρούνε και με 2 κλίκ στο Amazon βρήκα τι ήθελα.

Link to comment
Share on other sites

Amazon? Δυστυχώς δεν ψωνίζω από το ίντερνετ :/

Θα κάνω την προσευχή μου να το βρει το βιβλιοπωλείο εδω(δεν με έχει απογοητεύσει μεχρι τωρα) αλλιώς θα δοκιμάσω το Public.

Ευχαριστώ πάντως!

Link to comment
Share on other sites

Τον "Μάγο" τον διάβασα πριν αρκετό καιρό και το βρήκα αν και πρωτόλειο αρκετά ευχάριστο και συναρπαστικό, καλύτερο απο άλλα έργα πιο φτασμένων δημιουργών που αναπαράγουν σε πενταλογίες και βάλε, τα ίδια fantasy στερεότυπα.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα περιμένω (αύριο ελπιζω) το βιβλιοπωλείο εδω να μου βρει το The King’s Buccaneer.

Δοκίμασε στο Ζάμπο στη Ζωοδόχου Πηγής (δίπλα στην Εκκλησία είναι), νομίζω ότι εκεί το είχα δει τελευταία φορά που πήγα.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε στο Ζάμπο στη Ζωοδόχου Πηγής (δίπλα στην Εκκλησία είναι), νομίζω ότι εκεί το είχα δει τελευταία φορά που πήγα.

 

To βιβλιοπώλειο της γειτονιας μου ψαχνει. Τα φέρνει και ο Ελυθερουδάκης. Μου είπαν προς το παρον δεν ύπαρχει αλλά θα μου το φέρουν σίγουρα.Εγώ πάντως θα πάω να κοιτάξω και στο βιβλιοπολείο που είπες.

Ευχαριστω ξανα!! ;)

Edited by Captain Barbossa
Link to comment
Share on other sites

Τελείωσα χτες το βράδυ το Βοτάνι της Μοραελίν (την οποία για κάποιον ασαφή λόγο, ακόμη τη λέω Μοραέλιν), το δεύτερο του Riftwar Saga. Ίσως είναι λιγότερο παιδικό από το Μάγο, αλλά τη αίσθηση που αποκόμισα είναι πάνω-κάτω η ίδια. Γενικά δε μπορώ να πω ότι δεν είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο, όμως κάποιες φορές θέλεις περισσότερα πράγματα από απλή διασκέδαση.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Σχεδιάζω εντός του έτους να διαβάσω και τη δεύτερη τριλογία, το Serpent War Saga. Το έχει διαβάσει κανείς σας;

Link to comment
Share on other sites

Σχεδιάζω εντός του έτους να διαβάσω και τη δεύτερη τριλογία, το Serpent War Saga. Το έχει διαβάσει κανείς σας;

 

 

Εγω τα διαβασα περυσι. Ωραια ήταν, χορταστικα - αν και με λιγοτερη νομιζω δραση απο τα προηγούμενα - με πολλές περιγραφές αλλα περιέργως καθόλου κουραστικά.

Έχω μια δύο ενστάσεις αλλά καλύτερα να τα διαβάσεις πρώτα...

Οι εκδόσεις Άγνωστη Καντάθ έχουν κάνει και πάλι πολύ καλή δουλειά (η μετάφραση μου άρεσε αλλά και η αισθητική των βιβλίων που είναι πανέμορφα και αν και πολυσέλιδα δεν γίνονται τούβλα)

Να τα διαβάσεις οπωσδήποτε.

 

 

Ξέρει κανείς αν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν και άλλα του ιδίου απο την Καντάθ?

Link to comment
Share on other sites

Είχα ξετρελαθεί με το Riftwar saga, πώρωση, αγωνία για το τι θα γίνει μετά απο τα βιβλία που με έκαναν να πώ ''μμμ πρέπει να κάνω αυτό τωρα, αλλά παρακάτω τι γίνετε, καλα αυτό το κεφάλαιο μόνο κ έφυγα'' ήταν τις πιο πολλές φορές ο διάλογος με τον εαυτό μου, τώρα έχω πιάσει το πρώτο βιβλίο απο το serpent war saga το οπείο και το φέρν εις πέρας σύντομα! α ρε Φέιστ τι μας κάνεις:D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ηταν στο κλιμα των βιβλιων του faist. Ξεκιναει περιπου 60 χρονια μετα τα προηγουμενα(δηλαδη τα srpentwar saga) και περιλαμβανει φρεσκους αλλα και παλιοτερους, αγαπημενους χαρακτηρες :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ωχ πολύ ενδιαφέρον αυτό biggrin.gif Βασικά με το riftwar saga πωρώθηκα αρκετά, διαβάζοντας το κάποια χρόνια πριν. Τώρα έχω στη σειρά να ξεκινήσω το serpentwar αλλά και το καινούριο θα μπει στη λίστα των αγορών μου.

 

Ένα μεγάλο ριπεκτ στην Άγνωστη κανταθ πάντως για την εξαιρετική δουλειά της σε επίπεδο layout thumbsup.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ρέιμοντ Ε. Φάιστ (Raymond E. Feist)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..