SFF.gr - Επιστημονική Φαντασία & Φανταστικό (ΣΦΦ) - Science Fiction Fantasy Greece: Terry Pratchett - SFF.gr - Επιστημονική Φαντασία & Φανταστικό (ΣΦΦ) - Science Fiction Fantasy Greece

Jump to content

Updates are coming ... fasten your seat belts!!!
  • (7 Pages) +
  • « First
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Terry Pratchett Rate Topic: -----

#1 User is offline   OxAp0d0 

• Group: Members
  • Όνομα:Γιώργος Δέλτα

Posted 15 July 2005 - 20:52

Everything starts somewhere, although many physicists disagree.

The philosopher Didactylos has summed up an alternative hypothesis as "Things just happen. What the hell."

H σειρά Discworld ξεκίνησε κάπου στο ΄80, σαν παρωδία Sword & Sorcery. Μετά τα 2-3 πρώτα βιβλία κατέληξε να είναι παρωδία των πάντων.

Αν και ο Pratchett έχει γράψει πάαααρα πολλά βιβλία για τη σειρά (κάπου στα 25 νομίζω), δε γίνεται βαρετός ποτέ και κάθε βιβλίο είναι γραμμένο με εκπληκτική εξυπνάδα και προσφέρει άπειρο γέλιο.

An alternative [theory], favoured by those of a religious persuation, was that A'Tuin was crawling from the Birthplace to the Time of Mating ... When they arrived they would briefly and passionately mate, for the first and only time, and from that fiery union new turtles would be born to carry a new pattern of worlds. This was known as the Big Bang hypothesis.

-- Discworld origins

Ο κόσμος (Discworld) είναι ένας τεράστιος δίσκος. Ο δίσκος στηρίχεται στην πλάτη τεσσάρων ελεφάντων και η ελέφαντες στηρίζονται στο καβούκι της τεράστιας αστρικής χελώνας A'Tuin.

Great A'Tuin the star turtle, shell frosted with frozen methane, pitted with meteor craters, and scoured with asteroidal dust. Great A'Tuin, with eyes like ancient seas and a brain the size of a continent through which thoughts moved like little glittering glaciers. Great A'Tuin of the great slow sad flippers and star-polished carapace, labouring through the galactic night under the weight of the Disc. As large as worlds. As old as Time. As patient as a brick.

Actually, the philosophers have got it all wrong. Great A'Tuin is in fact having a great time.

Great A'Tuin is the only creature in the entire universe that knows exactly where it is going.

Ο Pratchett αντιπαθεί τις μεταφορές (metaphors) και φαίνεται από κάτι τέτοιους διαλόγους:

Guard: "What're you doing here? Who are you?"
Teatime: "Ah, I'm glad you asked. I'm your worst nightmare!"
Guard: "You mean ... the one with the giant cabbage and the sort of whirring knife thing?"
Teatime: "Sorry?"
Guard: "Then you're the one about where I'm falling only instead of the ground underneath it's all--"
Teatime: "No, in fact I'm--"
Guard: "Awww, not the one where there's all this kind of, you know, mud and then everything goes blue..."

Oι ήρωες είναι παρμένοι από τα κλισέ των RPG και των fantasy ιστοριών, αλλά τα κλισέ είναι τραβηγμένα τόσο στα άκρα που εκπλήσουν. Για παράδειγμα, στο πρώτο βιβλίο περιγράφει τον τρόπο που οι μάγοι κάνουν τα ξόρκια τους. Αν κάποιος έχει παίξει AD&D αναγνωρίζει τη μέθοδο αμέσως: Το spell αποθηκεύεται στον εγκέφαλο του μάγου σαν συμπιεσμένη μορφή ενέργειας, έτοιμο να εκδηλωθεί όποτε ο μάγος θελήσει. Ο Pratchett καταλήγει πως πολλές φορές τα ξόρκια που προσπαθούν να "μνημονεύσουν" οι μάγοι είναι άχρηστα, αφού μέχρι κάποιος να κάνει memorize το ξόρκι επίκλησης 20 νυμφομανών παρθένων, έχει γεράσει τόσο που δε ξέρει τι να τις κάνει...

Κάπου στο πρώτο βιβλίο γράφει πως όλοι οι μάγοι μπορούν να δουν τον Θάνατο. Πως ένα από τα αξιώματά τους είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο Θάνατος έρχεται να πάρει την ψυχή τους όταν πεθάνουν. Τίποτα όμως δε με είχε προετοιμάσει για την πρώτη συνάντηση του Rincewind με τον θλιμμένο θεριστή.

Death: I WAS SURPRISED THAT YOU JOSTLED ME, RINCEWIND, FOR I HAVE AN APPOINTMENT WITH THEE THIS VERY NIGHT.
Rincewind: "Oh no, not--"
Death: OF COURSE, WHAT'S SO BLOODY VEXING ABOUT THE WHOLE BUSINESS IS THAT I WAS EXPECTING TO MEET THEE IN PSEPHOPOLOLIS.
Rincewind: "But that's five hundred miles away!"
Death: YOU DON'T HAVE TO TELL ME. THE WHOLE SYSTEM'S GOT SCREWED UP AGAIN, I CAN SEE THAT. LOOK, THERE'S NO CHANCE OF YOU--?
Rincewind: "Not a chance!"
Death: I COULD LEND YOU A VERY FAST HORSE.
Rincewind: "No!"

Είχα πέσει κάτω από τα γέλια!

Κάπου εμφανίζονται και gnomes, κάτι σαν στρουμφάκια:

Twoflower: "But there's some big mushrooms under it. Can you eat them?"
Rincewind: "No, no good to eat at all."
Twoflower: "Why? Are the gills the wrong shade of yellow?"
Rincewind: "No, not really..."
Twoflower: "I expect the stems haven't got the right kind of fluting, then."
Rincewind: "They look okay, actually."
Twoflower: "The cap, then, I expect the cap is the wrong colour."
Rincewind: "Not sure about that."
Twoflower: "Well, then, why can't you eat them?"
Rincewind: "It's the little doors and windows. It's a dead giveaway."

Για να μη μιλήσω για τη μάσκα του κόκκινου θανάτου:

Galder: "I said I hope it is a good party."
Death: AT THE MOMENT IT IS. I THINK IT MIGHT GO DOWNHILL VERY QUICKLY AT MIDNIGHT.
Galder: "Why?"
Death: THAT'S WHEN THEY THINK I'LL BE TAKING MY MASK OFF.

Η μεγαλύτερη πόλη του Discworld είναι η Ankh-Morpork, εμπνευσμένη λίγο από την Λάνκμαρ του Λάιμπερ. (Στο πρώτο βιβλίο εμφανίζονται και οι 2 κλέφτες του Λάιμπερ, Φαφρντ και Γκρέι Μάουζερ με αλλαγμένα ονόματα, σαν tribute.) H καλύτερη περιγραφή της πόλης είναι η παρακάτω:

No enemies had ever taken Ankh-Morpock. Well, technically they had, quite often; the city welcomed free-spending barbarian invaders, but somehow the puzzled raiders found, after a few days, that they didn't own their horses any more, and within a couple of months they were just another minority group with its own graffiti and food shops.

Και ένα τελευταίο, αφορά τους PCs...

Several of the huge stones were lying on their sides, and each was surrounded by another crowd of druids who were examining it carefully and arguing amongst themselves. Arcane phrases floated up to where Rincewind sat:

"It can't be software incompatability -- the Chantof the Trodden Spiral was designed for concentric rings, idiot..."

"I say fire it up again and try a simple moon ceremony..."

"...all right, all right, nothing's wrong with the stones, it's just that the universe has gone wrong, right?"

-- Debugging, Discworld style

Κάτι που έχω παρατηρήσει είναι πως σε όποιον αρέσει το είδος fantasy και πιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο του Pratchett, κολάει σε βαθμό υστερίας. Σταματάει να μιλάει με ατάκες από Discworld μετά το 10 βιβλίο.
"His followers called him Mahasamatman and said he was a god. He preferred to drop the Maha- and the -atman, however, and called himself Sam. He never claimed to be a god. But then, he never claimed not to be a god."
Roger Zelazny - Lord of Light

People whose concept of ancient history is the first series of Star Trek may be treated with patience, because it's usually not their fault they were reduced to getting their education from school.
- Terry Pratchett

I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.
- Douglas Adams

• (7 Pages) +
  • « First
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Other Replies To This Topic

#101 User is offline   SpirosK 

• SF amateur
  • Όνομα:Spiros

Posted 18 February 2010 - 12:55

View PostRhayader, on 17 February 2010 - 18:21, said:

"brilliantly funny dialogue, high peak of imagination" (THE TIMES) το βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με κωμωδία ή σάτιρα.

Εγώ νομίζω ότι σε συγγραφείς τέτοιου βεληνεκούς, οι κριτικές γράφονται "στον αυτόματο". Και λευκές σελίδες να είχε, το ίδιο θα έγραφαν στους TIMES.

#102 User is offline   ntoing 

Posted 24 March 2010 - 19:18

View PostDinMacXanthi, on 02 February 2010 - 14:12, said:

Όπως ο Shakespeare και ο Tolkien που πρέπει να διαβάζονται στην γλώσσα στην οποία γράφτηκαν (δηλαδή στα Klingon) έτσι κι ο Pratchett πρέπει να διαβάζεται μόνο στα Αγγλικά. Λυπάμαι τον μεταφραστή που θα πιάσει να κάνει τέτοια δουλειά και μετά θα τα ακούσει κι από πάνω από τους πωρωμένους πουριτανούς...(από μένα δηλαδή)

edit: αλλάζω το "πρέπει" που χρησιμοποίησα σε "είναι το βέλτιστο και δυστυχώς το μόνο που τον δικαιώνει". Νομίζω πως ο Pratchett δεν μεταφράζεται. Αν υπάρχει μεταφραστής που να καταφέρει να μεταφέρει όλα τα αστεία και τα λογοπαίγνια στα ελληνικά, θα έπρεπε να είναι ο ίδιος επιτυχημένος best-selling συγγραφέας και να αφήσει τις μεταφράσεις στην άκρη.

Ακριβώς, δεν μεταφράζεται. Και αν μεταφραστεί αναγκαστικά τσεκουρώνεται το 50% της γλωσσικής ευφυίας του όσο μάγκας και να είναι ο μεταφραστής. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως κάποια πράγματα απλά δεν μεταφράζονται.

Πάντως γενικά για τον Πράτσετ, εάν δεν ήξερα αγγλικά θα μάθαινα μόνο και μόνο για να διαβάσω τα βιβλία του. Είναι ασύλληπτος.-
It is, after all, the dab of grit that seeps into an oyster's shell that makes the pearl, not pearl-making seminars with other oysters. (Stephen King)

#103 User is offline   KELAINO 

• Μπουμπούκι του Yggdrasil
  • Όνομα:Γεωργία

Posted 25 March 2010 - 09:45

View Postntoing, on 24 March 2010 - 18:18, said:

Πάντως γενικά για τον Πράτσετ, εάν δεν ήξερα αγγλικά θα μάθαινα μόνο και μόνο για να διαβάσω τα βιβλία του. Είναι ασύλληπτος.-

Συμφωνώ πλήρως, απέραντα και σε συμπαντικά μεγέθη.

Έχω ένα φίλο που εισήκουσε τη συμβουλή (=διαταγή και βούρδουλα) μου να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα και με είναι αιώνια υπόχρεος έκτοτε.

#104 User is offline   Sonya 

• Grey Warden
  • Όνομα:Χριστίνα

Posted 25 March 2010 - 12:02

To πρόβλημα με τον Πράτσετ είναι πως πρέπει η ανάγνωση των βιβλίων του ν' απαγορεύεται σε δημόσια μέρη. Έχω γίνει πολλάκις ρόμπα ξεκούμπωτη γιατί διάβαζα μέσα στο τρένο και ξαφνικά άρχισα να γελάω ακατάσχετα. Όσοι με ξέρουν, δε, μπορούν να βεβαιώσουν ότι γελάω δυνατά. ΠΟΛΥ δυνατά. Επίσης, μην διαβάζετε Πράτσετ όταν:

α) πίνετε καφέ, αναψυκτικό, οτιδήποτε, γιατί κινδυνεύετε να το δείτε να βγαίνει απ' την μύτη σας
β) τρώτε σνακ, ξηρούς καρπούς, οτιδήποτε, γιατί κινδυνεύετε να πνιγείτε
γ) είναι νύχτα και κοιμάται κόσμος, γιατί κινδυνεύετε να σας δείρουν επειδή τους ξυπνήσατε με τα γέλια σας.

Λυπάμαι πραγματικά όσους δεν ξέρουν αγγλικά και δεν μπορούν ν' απολαύσουν την ανάγνωση των βιβλίων του...
In war, victory. In peace, vigilance. In death, sacrifice.

#105 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death
  • Όνομα:Darkchilde

Posted 26 March 2010 - 11:36

View PostSonya, on 25 March 2010 - 12:02, said:

To πρόβλημα με τον Πράτσετ είναι πως πρέπει η ανάγνωση των βιβλίων του ν' απαγορεύεται σε δημόσια μέρη. Έχω γίνει πολλάκις ρόμπα ξεκούμπωτη γιατί διάβαζα μέσα στο τρένο και ξαφνικά άρχισα να γελάω ακατάσχετα. Όσοι με ξέρουν, δε, μπορούν να βεβαιώσουν ότι γελάω δυνατά. ΠΟΛΥ δυνατά. Επίσης, μην διαβάζετε Πράτσετ όταν:

α) πίνετε καφέ, αναψυκτικό, οτιδήποτε, γιατί κινδυνεύετε να το δείτε να βγαίνει απ' την μύτη σας
β) τρώτε σνακ, ξηρούς καρπούς, οτιδήποτε, γιατί κινδυνεύετε να πνιγείτε
γ) είναι νύχτα και κοιμάται κόσμος, γιατί κινδυνεύετε να σας δείρουν επειδή τους ξυπνήσατε με τα γέλια σας.

Λυπάμαι πραγματικά όσους δεν ξέρουν αγγλικά και δεν μπορούν ν' απολαύσουν την ανάγνωση των βιβλίων του...

Συμφωνώ απόλυτα με την Σόνυα, κι εγώ γελάω αρκετά δυνατά και αποφεύγω να παίρνω οτιδήποτε Pratchett μαζί μου για τρένα, κλπ. μιας και θα γίνω σίγουρα ρόμπα.

Όσο για το βράδυ, ευτυχώς ακόμα και στο σπίτι μου, αν έχω κλειστή την πόρτα του δωματίου μου, δεν ακούγεται προς τα κάτω. Δεν μένω σε πολυκατοικία, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ για γείτονες.

#106 User is offline   Rhayader 

• Όνομα:Αστέριος

Posted 03 June 2010 - 15:45

Το βιβλίο του Pratchett Going Postal μεταφέρθηκε στην οθόνη της τηλεόρασης. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.imdb.com/title/tt1219817/. Είναι η τρίτη μεταφορά νομίζω μετά τα Colour of magic και το Hogfather από το δισκόκοσμο (χωρίς να μετράμε τα animations των Wyrd Sisters & Soul music. Δεν γράφω κάποια κριτική καθώς δεν το είδα ακόμη.

#107 User is offline   Nihilio 

• Devil's Advocate
  • Group: Moderators
  • Όνομα:Μιχάλης

Posted 03 June 2010 - 15:59

View PostRhayader, on 03 June 2010 - 16:45, said:

Το βιβλίο του Pratchett Going Postal μεταφέρθηκε στην οθόνη της τηλεόρασης. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.imdb.com/title/tt1219817/. Είναι η τρίτη μεταφορά νομίζω μετά τα Colour of magic και το Hogfather από το δισκόκοσμο (χωρίς να μετράμε τα animations των Wyrd Sisters & Soul music. Δεν γράφω κάποια κριτική καθώς δεν το είδα ακόμη.

To είδα εγώ.
Διασκεδαστικό, μετριότατα εφέ, δεν έχει καθόλου Death, ερωτεύτηκα την κοπελιά που έπαιζε την Angua, ερωτεύτηκα λίγο λιγότερο την πρωταγωνίστρια, νομίζω γενικά ήταν καλύτερο από το Colour of Magic και χειρότερο από το Hogfather.
Posted Image

- Civilised men are more discourteous than savages because they know they can be impolite without having their skulls split, as a general thing.

R.E. Howard - The Tower of the Elephant

#108 User is offline   Διγέλαδος 

• Όνομα:Alex

Posted 03 June 2010 - 23:36

πολύ ενδιαφέρον που διάλεξαν ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα έργα του
Ονειρολόγιο, συλλέκτης ονείρων
UrbanWolf.wordpress.com
(Το νυχτολόγιο ενός λύκου στην Αθήνα)

#109 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 04 June 2010 - 14:48

Τι απίστευτος που είναι ο Pratchett! Δεν τον σταματάει τίποτα από το να γράφει, ούτε το Altzheimer. Ελπίζω να μπορουμε να απολαμβάνουμε για πολύ καιρό ακόμα νέα βιβλία του.

Το καινούργιο βιβλίο του Pratchett κυκλοφορεί το Σεπτέμβριο, και έχει τίτλο I Shall Wear Midnight, και απ'ότι φαίνεται στο εξώφυλλο, πρωταγωνιστούν οι αγαπημένες μας μάγισσες.

Preorders στο Amazon (my copy is already pre-ordered):

I Shall Wear Midnight on Amazon

#110 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 06 July 2010 - 19:55

View PostDinMacXanthi, on 06 July 2010 - 20:48, said:

View PostDarkchilde, on 06 July 2010 - 20:04, said:

Small Gods - Terry Pratchett: έχω διαβάσει τις πρώτες σελίδες και μου αρέσει πολύ μέχρι στιγμής.

Σε ζηλεύω που το ξεκινάς μόλις τώρα. Καλό ταξίδι Posted Image

Μου έχουν πεί και άλλοι ότι το Small Gods είναι από τα καλύτερα του Pratchett.

#111 User is offline   wordsmith 

• penwoman
  • Όνομα:Κέλλυ

Posted 06 July 2010 - 22:59

View PostDinMacXanthi, on 06 July 2010 - 19:48, said:

View PostDarkchilde, on 06 July 2010 - 20:04, said:

Small Gods - Terry Pratchett: έχω διαβάσει τις πρώτες σελίδες και μου αρέσει πολύ μέχρι στιγμής.

Σε ζηλεύω που το ξεκινάς μόλις τώρα. Καλό ταξίδι Posted Image

Από ποιο να αρχίσουμε τον Πράτσετ, Ντίνο; Εγώ έχω διαβάσει τις "Πυραμίδες" και μου φάνηκε αδιάφορο και τώρα έχω αρχίσει το "Wyrd Sisters" (υπάρχει όντως λέξη wyrd; ) και μου φαίνεται καλύτερο. Αλλά βλέπω να συνιστούν διάφοροι "Το χρώμα της μαγείας". Εσύ τι λες;
Όταν μπαίνεις εσύ στη θάλασσα, από αλμυρή γίνεται γλυκιά...
ergastiri-grafis.blogspot.com - www.bookpress.gr

#112 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 07 July 2010 - 10:01

View Postwordsmith, on 06 July 2010 - 23:59, said:

Από ποιο να αρχίσουμε τον Πράτσετ, Ντίνο; Εγώ έχω διαβάσει τις "Πυραμίδες" και μου φάνηκε αδιάφορο και τώρα έχω αρχίσει το "Wyrd Sisters" (υπάρχει όντως λέξη wyrd; ) και μου φαίνεται καλύτερο. Αλλά βλέπω να συνιστούν διάφοροι "Το χρώμα της μαγείας". Εσύ τι λες;

Πραγματικά κι εγώ βρήακ τις Πυραμίδες αδιάφορο, και ίσως το χειρότερο από τα Discworld που έχω διαβάσει. Wyrd Sisters με τα χίλια! Θα το ευχαριστηθείς. Επίσης προτείνω και το Moving Pictures, και το Guards! Guards!, οτιδήποτε έχει σχέση με DEATH όπως το Mort και το Reaper Man... Δηλαδή απλά διαβασέ τα όλα γενικά, μιας και σε κάθε βιβλίο του υπάρχουν χαρακτήρες που θα τους ξαναβρείς σε επόμενα βιβλία.

Απλά πρέπει λίγο να μπείς και στον κόσμο του Discworld, και να καταλάβεις την Ankh-Morpork και το πως λειτουργεί αυτή η πόλη όπως και πολλά πράγματα στο Discworld.

Το Colour of Magic όπως και το Light Fantastic είναι απλά εισαγωγή στο Discworld, αλλά έχουν απίστευτα σημεία με καταπληκτικό χιούμορ.

#113 User is offline   DinMacXanthi 

• RIP - Restless In Perpetuity
  • Όνομα:Κωνσταντίνος

Posted 07 July 2010 - 12:05

Ο ίδιος ο θείος Τέρρυ είπε "Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τα βιβλία μου, ας ξεκινήσει από το Mort και μετά ας τα πάρει με την σειρά που βγήκαν. Τα προηγούμενα δεν χρειάζεται να τα διαβάσει."
Θεωρώ το Pyramids πως χρειάζεται 2 αναγνώσεις για να εκτιμηθεί. Για μένα το χειρότερο (και μοναδικό βιβλίο του discworld που έχω διαβάσει μόνο 1 φορά) είναι το equal rites.
Ναι, η λέξη wyrd είναι το weird της Shakespearean era. Λατρεύω κάτι τέτοια παλιά Αγγλικά (πρέπει να ανεβάσω φωτό από ένα bakery εδώ στο Εδιμβούργο ονόματι,
"Auld Jock's Pie Shoppe"
For the win κανονικά Posted Image

edit: Βρήκα την εικόνα :)

Posted Image

This post has been edited by DinMacXanthi: 07 July 2010 - 12:10

"You can't be funny without a funny bone,
and you can't write horror without a horror bone."
-Jeremy Dyson

#114 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 07 July 2010 - 12:14

View PostDinMacXanthi, on 07 July 2010 - 13:05, said:

Ο ίδιος ο θείος Τέρρυ είπε "Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τα βιβλία μου, ας ξεκινήσει από το Mort και μετά ας τα πάρει με την σειρά που βγήκαν. Τα προηγούμενα δεν χρειάζεται να τα διαβάσει."

Το Mort είναι απίστευτο βιβλίο.
Spoiler

Εγώ τα έχω πιάσει με την σειρά από το πρώτο, το Colour of Magic, και τα μόνα που έχω διαβάσει εκτός σειράς είναι το Wyrd Sisters και το Witches Abroad. Λατρεύω το τρίο των μαγισσών.

Θεωρώ το Pyramids πως χρειάζεται 2 αναγνώσεις για να εκτιμηθεί.

Μπορεί και να έχεις δίκιο. Θα κοιτάξω να το ξαναδιαβάσω.

Για μένα το χειρότερο (και μοναδικό βιβλίο του discworld που έχω διαβάσει μόνο 1 φορά) είναι το equal rites.

Δεν νομίζω. Εμένα μου άρεσε το Equal Rites, ίσως επειδή είσαι άντρας και υπήρχαν μέσα πράγματα γύρω από τον μισογυνισμό και παρόμοιες καταστάσεις που δεν βιώνει ένας άντρας. Είναι ίσως ένα από τα βιβλία του που μιλάνε περισσότερο σε γυναίκες. Και γι'αυτό ονομάζεται Equal Rites.

#115 User is offline   DinMacXanthi 

• RIP - Restless In Perpetuity
  • Όνομα:Κωνσταντίνος

Posted 07 July 2010 - 12:23

Δεν μου άρεσε, όχι λόγω θέματος ή μισογυνισμού (πίστεψε με, αγγλική φιλολογία έβγαλα στην Θεσσαλονίκη, αν στράβωνα στο equal rites δεν θα είχα βγάλει ποτέ τέτοια γυναικοκρατούμενη σχολή με ένα στα τέσσερα μαθήματα women studies, feminism κλπ) αλλά επειδή αυτή ΔΕΝ είναι η Granny Weatherwax και οι μάγοι ΔΕΝ είναι οι μάγοι, και η πλοκή είναι... meh... Πολλά άλλα βιβλία του θείου είναι γραμμένα από το pov γυναικών και... μαμάνε :)
"You can't be funny without a funny bone,
and you can't write horror without a horror bone."
-Jeremy Dyson

#116 User is offline   Gully Foyle 

• Όνομα:Jim

Posted 07 July 2010 - 13:18

Βρήκα εδώ έναν οδηγό για τη σειρά ανάγνωσης του Δισκόκοσμου.

Attached File  the-discworld-reading-order-guide-1-5.jpg (138.67K)
Number of downloads: 17
“Why Stop Now, Just When I’m Hating It?”
Marvin, the Paranoid Android

#117 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 07 July 2010 - 13:18

View PostDinMacXanthi, on 07 July 2010 - 13:23, said:

Δεν μου άρεσε, όχι λόγω θέματος ή μισογυνισμού (πίστεψε με, αγγλική φιλολογία έβγαλα στην Θεσσαλονίκη, αν στράβωνα στο equal rites δεν θα είχα βγάλει ποτέ τέτοια γυναικοκρατούμενη σχολή με ένα στα τέσσερα μαθήματα women studies, feminism κλπ) αλλά επειδή αυτή ΔΕΝ είναι η Granny Weatherwax και οι μάγοι ΔΕΝ είναι οι μάγοι, και η πλοκή είναι... meh... Πολλά άλλα βιβλία του θείου είναι γραμμένα από το pov γυναικών και... μαμάνε :)

TRue, υπάρχουν καλύτερα από το Equal Rites στον συγκεκριμένο κόσμο για αυτό το θέμα. Μπορεί να είναι και απλά θέμα γούστου, ή να θυμάμαι τα καλά σημεία του βιβλίου, (και ο Terry ακόμα και στα χειρότερα γραψίματα έχει απίστευτα καλές σκηνές).

But ένα είναι σίγουρο: τα περισσότερα Discworld βιβλία είναι απολαυστικότατα, αρκετά καυστικά, με φοβερό χιούμορ και σάτιρα.

#118 User is offline   Nihilio 

• Devil's Advocate
  • Όνομα:Μιχάλης

Posted 07 July 2010 - 13:56

Τις "Πυραμίδες" διάβασες ή το "Pyramids"; Γιατί στη μετάφραση χάνεται η μισή γλύκα...

Τώρα, για να αρχίσεις, κάνε αυτό που λέει και ο συγγραφέας, ξεκίνα από το Mort και πάρε τα με τη σειρά. Το colour of magic ειδικά είναι το πιο αδύναμο βιβλίο του και αξίζει μόνο αν έχεις διαβάσει κάμποσο Lieber, Conan και Ann McCaffrey για να εκτιμήσεις τα αστεία. Το Light Fantastic είναι κάπως καλύτερο, ενώ στο Equal Rites αρχίζει να βρίσκει το στυλ του. Οπότε ξεκινάς από Mort και τα παίρνεις με τη σειρά. Εναλλακτικά βλέπεις την εικόνα από πάνω και τα παίρνεις όλα σε μία γραμμή (αρκεί να μην είναι αυτή του Rincewind)

Και για την άλλη κουβέντα, γενικά θεωρώ τα Rincewind novels τα πιο αδύναμα της σειράς. Sourcery και Interesting Times με είχαν κάνει σε σημεία να συνεχίζω απλά για να τελειώσω, αν και το Eric ήταν καλό.
Posted Image

- Civilised men are more discourteous than savages because they know they can be impolite without having their skulls split, as a general thing.

R.E. Howard - The Tower of the Elephant

#119 User is offline   Darkchilde 

• Lady of Death

Posted 07 July 2010 - 14:40

View PostNihilio, on 07 July 2010 - 14:56, said:

Και για την άλλη κουβέντα, γενικά θεωρώ τα Rincewind novels τα πιο αδύναμα της σειράς. Sourcery και Interesting Times με είχαν κάνει σε σημεία να συνεχίζω απλά για να τελειώσω, αν και το Eric ήταν καλό.

Το Eric είχε τις καλές στιγμές του, ιδίως ότι είχε σχέση με την βαλίτσα.

Συμφωνώ για τα Rincewind novels, τουλάχιστον για όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, είναι όντως τα πιο αδύναμα.

This post has been edited by Darkchilde: 07 July 2010 - 14:41

#120 User is offline   Διγέλαδος 

• Όνομα:Alex

Posted 07 July 2010 - 16:02

Πάντως τα αγαπημένα μου είναι τα Watch Novels και τα Death Novels και μετά όλα τα άλλα.

Ονειρολόγιο, συλλέκτης ονείρων
UrbanWolf.wordpress.com
(Το νυχτολόγιο ενός λύκου στην Αθήνα)

• (7 Pages) +
  • « First
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

1 User(s) are reading this topic