Jump to content

Λεξιλόγιο


Διγέλαδος
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους τους Έλληνες Συγγραφείς που βρήκαν τη δική τους γωνιά σε αυτό το στέκι. Απ'ότι βλέπετε αυτό είναι το 1ο μου post, αλλά ας μπω κατευθείαν στο ψητό:

 

Έχω προσέξει σε πολλά δημιουργήματα σας να χρησιμοποιείτε ένα πλούσιο λεξιλόγιο. Όλη αυτή η ποικιλία λέξεων σας έρχεται έμφυτη; Ή κάνετε κάποιες ασκήσεις για να το πλουτίσετε; Ή έστω έχετε κάποιες συνήθειες όπως όταν διαβάζετε κάτι να έχετε ένα σημειωματάριο και να γράφετε όλες τις λέξεις που δεν γνωρίζετε (αν και είναι κάπως δύσκολο στην παραλία, ποιος να χρησιμοποιεί κινητά τώρα); Πολλές φορές ας πούμε εγώ βλέπω να χρησιμοποιώ την ίδια λέξη και μετά ψάχνω να βρω τα συνώνυμα της για να μην είναι κουραστικό στο μάτι.

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον αδελφό δύο αγελάδες....Ουγκ

Έχω προσέξει σε πολλά δημιουργήματα σας να χρησιμοποιείτε ένα πλούσιο λεξιλόγιο

Τόσο καιρό μας παρακολουθείς;;;;Λέγε με ποιούς είσαι;Μάλλον με τους εξωγήινους που έβαλαν το ερωτηματολόγιο του Brave. :D (με με παρεξηγάς συνήθως έτσι είμαι...)

Λοιπόν, το περισσότερο λεξιλόγιό μου είναι έμφυτο και προέρχεται από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η μητέρα μου στο σπίτι και από τα βιβλία που διάβαζα μικρός.Πάντα προσπαθώ να το εμπλουτίσω βέβαια.

Σ'αυτό που λες για τα συνώνυμα με βρίσκεις σύμφωνο.Αν χρησιμοποιήσω μια βαθυστόχαστη λέξη θα χρησιμοποιώ συνώνυμα για μερικές σελίδες όσπου να την ξαναχρησιμοποιήσω γιατί θα χτυπήσει κατευθείαν στο μάτι αυτού που διαβάζει.

Το σημειωματάριο και εγώ δεν τα πάμε καλά...Πάντα ξεχνιέται σε διάφορα μέρη και το χάνω....Γράφω στο χέρι αλλά όχι λέξεις,ιδέες.

Άντε καλως μας ήρθες ναύτη και συνέχισε τα ενδιαφέροντα τοπίκια :yessir:

Link to comment
Share on other sites

Κανένας δεν έχει έμφυτο λεξιλόγιο, φίλε Διγέλαδε. Είναι κάτι στο οποίο, σταδιακά, εξελίσσεσαι.

 

Πολλές φορές ας πούμε εγώ βλέπω να χρησιμοποιώ την ίδια λέξη και μετά ψάχνω να βρω τα συνώνυμα της για να μην είναι κουραστικό στο μάτι.

 

Αυτό κι εγώ το έκανα παλιά και, πράγματι, νομίζω ότι σε βοηθάει.

 

Κατά τα άλλα, άμα γράφεις και διαβάζεις, αρχίζεις σιγά-σιγά και ανακαλύπτεις ολοένα και περισσότερες λέξεις. Είναι αναπόφευκτο. Θέλεις, πολλές φορές, να αποδώσεις ένα νόημα και ψάχνεις, ψάχνεις, ψάχνεις, μέχρι να βρεις την κατάλληλη λέξη.

 

Πάντως, έχε υπόψη σου ότι η πιο περιέργη λέξη δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Οπότε, μη φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις και τις απλές λέξεις. Οι συγγραφείς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο παράξενες λέξεις γίνονται αστείοι στο τέλος. Ισορροπία χρειάζεται στα πάντα. Μέτρον άριστον. :)

Link to comment
Share on other sites

Σταδιακά, κλέβω πού και πού καμί λέξη από ένα κείμενο, αντιγράφω μερικές από ένα λεξικό ή βιβλίο...

Κυρίως στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου μου συνέβαλε η καθηγήτρια των φιλολογικών μου στο Γυμνάσιο, που μας ανέθετε να μάθουμε κάποιο λεξιλόγιο για να εμπλουτίσουμε το εύρος της έκφρασής μας.

Link to comment
Share on other sites

εγω θα σε πω διγελαδικο :). δεν ειμαι απο τα ατομα με το πλουσιοτερο λεξιλογιο αλλα εστω και αυτο το λιγο που διαθετω ειναι καθαρα θεμα εξωσχολικου διαβασματος

Edited by Esteldor
Link to comment
Share on other sites

Έμφυτο δεν είναι, δε γεννιέσαι μαθημένος. Αν έχει κανείς όμως διαβάσει αμέτρητα βιβλία... ε απλώς του βγαίνει φυσικά, αυθόρμητα. Όχι δεν κάθομαι με λεξικό στο χέρι για να γράψω. Ότι υπάρχει στο κεφάλι μου χρησιμοποιώ. Έχω διαβάσει έναν... τεράστιο αριθμό βιβλίων επειδή είμαι βιβλιοσκουληκαντέρα, επειδή μου αρέσουν, δεν τα διάβασα για να αποκτήσω πλούσιο λεξιλόγιο. Απλώς συνέβη, μάλλον, ίσως. Αν έτσι νομίζετε δηλαδή... :p

Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω (ή προαναφερθέντες) τρόπους (ή μεθόδοι) έχουν βάση και ικανοποιητικά αποτελέσματα... Γενικά, αν μια λέξη σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, σκέψου από πού προκύπτει, βρίσκε λήματα και, όταν γράφεις, δοκίμαζε ν' αλλάζεις μια λέξη ή έκφραση που χρησιμοποιείς πάρα πολύ συχνά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..