Jump to content

Ιστορικά Μυθιστορήματα


Lord_Velkion
 Share

Recommended Posts

(Συγχωρέστε με άν έχει γίνει παρόμοιο θέμα.)

 

Πρόκειται για μια συλλογή από ιστορικά μυθιστορήματα που προτείνουν οι χρήστες του rpg.gr forum.

 

1. Οι Αντρειωμένοι (Μιχαήλ Κοκκινάρης)

 

Σαν πάτησε ο Μωχάμετ την Κωνσταντινούπολη κι ένιωσε η Ευρώπη τη μαχαιριά στα πλευρά της, κανένας, στ' αλήθεια, χριστιανός ρήγας της Δύσης δεν έκανε το χρέος του απέναντι στον πολιτισμό που αφήκε κληρονομιά η Ρωμανία. Μοναχά όλοι ανεξαίρετα, κυνηγώντας το πρόσκαιρο κέρδος, αφήκαν να θεριέψει το έθνος των οθωμανών τούρκων, που ως τα σήμερα πίνει αναίσχυντα απ' το αίμα των λαών που σκλάβωσε. Εκείνον λοιπόν τον καιρό, που κινδύνευε ν' αφανιστεί το γένος των γραικών και να χαθεί μαζί του η Ορθοδοξία, ύψωσαν το ανάστημά τους οι "Αντρειωμένοι" που χειραγώγησαν το έθνος μας και το οδήγησαν στην ελευθερία. Ο πρώτος μεγάλος "Αντρειωμένος" ήταν ο Κορκόδειλος Κλαδάς, που έχει σημασία να γνωρίζουμε πως αντιστάθηκε στη θέληση τούρκων και βενετσιάνων και πέθανε με μαρτυρικό τρόπο, για να μας υπενθυμίζει ότι τα έθνη επιβιώνουν μοναχά όταν έχουν οράματα. Και το όραμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης είναι το μεγαλύτερο...

 

2. Η Κάθοδος των Μυρίων (Michael Curtis Ford)

 

Η διήγηση ξεκινά με τις διαμάχες για τη διαδοχή στο θρόνο της Περσίας. Όταν ο Δαρείος ο Β' πεθαίνει, στο θρόνο τον διαδέχεται ο αδερφός του ο Αρταξέρξης. Όμως ο γιος του Δαρείου, ο Κύρος ο Νεότερος, εποφθαλμιώντας την εξουσία, συγκεντρώνει στρατιωτική δύναμη από εκατό χιλιάδες Πέρσες και δεκατρείς χιλιάδες Έλληνες, κυρίως Σπαρτιάτες, και κατευθύνεται εναντίον του Αρταξέρξη.

Το 401 π.Χ. οι δύο στρατοί συγκρούονται στα Κούναξα κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Ο Κύρος σκοτώνεται στη μάχη και ο στρατός του κατατροπώνεται. Οι Έλληνες του Ξενοφώντα απομένουν μόνοι σε μια αφιλόξενη και εχθρική γη, χωρίς τρόφιμα, με κατεστραμμένο οπλισμό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα...

Μέσα από αμέτρητους κινδύνους και ταλαιπωρίες, με μόνο εφόδιο το ανεξάντλητο ψυχικό του σθένος, ο Ξενοφώντας κατορθώνει να φέρει τους άντρες του από τη Βαβυλώνα στη θάλασσα, που θα τους οδηγήσει τελικά στην πατρίδα.

 

3. Οι Πύλες της Φωτιάς (Steven Pressfield)

 

Σε ένα στενό πέρασμα του όρους Καλλιδρόμου με τη θάλασσα, που λέγεται Θερμοπύλες, μακριά από τη γενέτειρά τους, το 480 π.Χ. τριακόσιοι επίλεκτοι Σπαρτιάτες πολεμιστές απώθησαν τους χιλιάδες πολεμιστές του Πέρση εισβολέα και έδωσαν με γενναιότητα τη ζωή τους, υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια τη δημοκρατία και την ελευθερία. Μια απλή επιγραφή σε επιτύμβια στήλη δείχνει το μέρος όπου είναι θαμμένοι. Από αυτή την επιτύμβια στήλη εμπνεύστηκε ο συγγραφέας και συνέδεσε με υπέροχο τρόπο τη γνώση με τη φαντασία, βασιζόμενος στις αυθεντικές λογοτεχνικές πηγές του Ηροδότου, του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και πολλών άλλων, αλλά και σύγχρονων ιστορικών των οποίων η δημοσιευμένη σοφία βοήθησε το συγγραφέα να επιχειρήσει να φανταστεί χαμένους κόσμους και πολιτισμούς.

Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν ήταν στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., αλλά όταν τελειώσετε το βιβλίο θα νομίζετε ότι ήταν, κι εσείς μαζί.

 

4. Κωσταντίνος Παλαιολόγος (Κώστα Δ. Κυριαζή)

 

Κάθε στιγμή της Ιστορίας γυρεύει έναν άνθρωπο. Κι'άν ο άνθρωπος φύγει από τα στενά του όρια, πνευματικά και φυσικά, η ιστορία τον αγκαλιάζει, τον στεφανώνει, τον παραδίδει στους αιώνες σαν παράδειγμα για τις επόμενες γενεές. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία γύρεψε τον άνθρωπό της. 1.100 χρόνια δεν μπορούσαν να; σβηστούν με μιά πράξη ταπεινή, ανθρώπινη ίσως, Γύρεψε τον ήρωα, τον αρνητή της υποταγής: το σύμβολο. Ήθελε μια καρδιά που δεν θα γνώριζε τη χαρά ούτε το φόβο, έναν άνδρα που θ'ανέβαινε σκαλί - σκαλί τον Γολγοθά του. Έναν Αυτοκράτορα, που μαζί του θα χάνοταν και η Αυτοκρατορία. Και ο άνθρωπος, ο Βασιλιάς, βρέθηκε. Η ιστορία έπρεπε να κλείσει τον μεγάλο της κύκλο. Τον έκλεισε μέσα στον σάλαγο της μάχης, μέσα στα γκρεμισμένα τείχη εκεί στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, όπου έπεσε με το σπαθί στο χέρι, χωρίς να υποταχθεί ώς το τέλος, χωρίς ποτέ του να λυγίσει ή να λιγοψυχήσει, ο Κωσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος.

 

5. Οι Τεύτονες Ιππότες ( Henryk Sienkiewicz)

 

Δυο Πολωνοί ιππότες, ο Μάτσκο και ο παρορμητικός ανιψιός του, Ζμπύσκο, ταξιδεύουν πρός την Κρακοβία. Στον δρόμο τους συναντούν τον πρεσβευτή των Τευτόνων Ιπποτών, τον οποίο ο Ζμπύσκο προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και γι'αυτό καταδικάζεται σε θάνατο. Σώζεται όμως την τελευταία στιγμή από την αγνή και πανέμορφη Ντανούσια, στην οποία έχει ορκιστεί αιώνια αφοσίωση. Κι όταν αργότερα το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών την απαγάγει με δόλιο τρόπο, θα ξεκινήσει με τους συντρόφους του έναν αγώνα τιμής που, μέσα από αναρίθμητες συγκρούσεις και περιπετειώδεις αναζητήσεις, θα τους οδηγήσει αναπόφεκτα στην κορυφαία ιστορική στιγμή της μάχης του Γρύνβαλντ.

 

6. Μέγας Αλέξανδρος (Χρήστου Π. Ζαλοκώστα)

 

Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα αλλά ιστορική μελέτη, σε πολλά σημεία γραμμένη με μυθιστορηματικό τρόπο. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα σοβαρό βιβλίο για τον Αλέξανδρο ψάξτε να το βρείτε. Επίσης άμα θέλετε να διαβάσετε ένα καθαρά ιστορικό για τον Αλέξανδρο, βρείτε από Πλούταρχο, από τους Βίους Παραλλήλους: Αλέξανδρος.

 

7. Fatherland (Robert Harris)

 

Επίσης ένα άλλο πολύ καλό βιβλίο, ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τον όρο μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας (η ιστορία αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό) με αρκετό μυστήριο, σαν αστυνομικό - κατασκοπικό θρίλερ. 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο της Γερμανίας στον 2ο Π.Π. η χώρα ετοιμάζεται για τα 75α γεννέθλια του Φύρερ και την επίσκεψη του αμερικάνου προέδρου Κένεντυ για την έναρξη των διαδικασιών σύναψης ειρήνης. Ο Xavier March, επιθεωρητής της Κριμινάλ Πολιτσάι, καλείται να ερευνήσει την υπόθεση ενός ξεβρασμένου πτώματος. Όταν αποκαλείπτεται ότι ο νεκρός άντρας ήταν ενας υψηλόβαθμος Ναζί η Γκεστάπο διατάζει τον επιθεωρητή Xavier να σταματήσει αμέσως τις έρευνες. Με την βοήθεια μια αμερικανίδας δημοσιογράφου, καταφέρνουν να ξεσκεπάσουν κάτι που ο κόσμος είχε ξεχάσει. Κάτι που μπορεί να σήμαινε το τέλος του 3ου Ράιχ. Άμα ζήσουν αρκετά για να πούν στον κόσμο...

 

8. "Ο Αιγύπτιος" του Μίκα Βαλτάρι

 

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Η ιστορική περίοδος που εξετάζει είναι η θρησκευτική μεταρρύθμιση του Ακενατόν στην Αρχαία Αίγυπτο, παράλληλα όμως δίνει και μια εικόνα (με ελάχιστα μυθολογικά στοιχεία, κυρίως κατά το ταξίδι στην Κρήτη) του Αρχαίου Κόσμου. Όπως όλα τα πετυχημένα ιστορικά μυθιστορήματα δίνει μια πολύ πειστική εικόνα της εποχής που αναπαριστά, ενώ και η προσωπική ιστοριά του Σινούε, του βασικού ήρωα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διαβάστε το.

 

9. Εκκλησιαστής του (ή των) Luther Blisset

 

Σκεφτείτε κάτι σαν το Όνομα του Ρόδου, μόνο που, ενώ το βιβλίο του Έκο ακολουθεί τη βασική φόρμα ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, Ο Εκκλησιαστής θυμίζει πιο πολύ "κατασκοπευτικό". Είναι κάπως βαρύ στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθεί κανείς με τις ιστορικές συνθήκες και να μάθει τους βασικούς παίκτες του παιχνιδιού (άλλη μια ομοιότητα με το Όνομα του Ρόδου) εν συνεχεία όμως οι δυνατές περιγραφές και η δράση καθηλώνουν. Η περίοδος στην οποία διαδραματίζεται είναι η Ευρώπη μερικά χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση του Λούθηρου. Αξίζει να διαβαστεί και για έναν άλλο λόγο: για να δει κανείς πως μερικές παραλλαγές του χριστιανισμού δεν απέχουν πολύ από τον κομμουνισμό!

 

10. Πήραν την Πόλην Πήραν Την της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου (εκδόσεις Κέδρος)

Είπε η συγγραφέας: "Σεβάστηκα όσο μπόρεσα τα ιστορικά γεγονότα, τα άγγιξα με δέος. 'Ομως εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να βρω αυτό που πάντα μένει έξω από την ιστορία: Το πάθος, το θαύμα, τον όρκο της ψυχής, το ρίγος, και το μεγαλείο εκείνων των τραγικών πολιορκημένων, που η θυσία τους, ο τιμημένος θάνατος που επέλεξαν, έγινε σύμβολο στη συνείδηση του Γένους. Ολα αυτά προσπάθησα να τα περάσω μέσα από την οδύνη της Μιας Συνείδησης, μέσα από την προσωπική βίωση του ήρωά μου, του νεαρού πολεμιστή από τη Λήμνο, του σημαδεμένου με τον κύκλο της ώχρας στο μέτωπο, που φέγγει και ματώνει σαν προφητεία. Απλωσα το οδυνόμενο αυτό ιστορικό υλικό κάτω από το δικό μου μύθο, που είναι η ανθρώπινη περιπέτεια του ήρωά μου, δεμένη με τη μοίρα της Βασιλεύουσας. Μόνο έτσι η ιστορία μπόρεσε να γίνει προσωπική μου αλήθεια και να με πάει βαθιά ίσαμε τις ρίζες μου και ίσαμε τα σύμβολα που έθρεψαν την Ελληνικότητά μου."

 

11. Η φαμπρικα των απατεωνων του Νταν Σιμμονς.

 

Απιστευτο βιβλιο που βασιζεται κατα 90% σε πραγματικα γεγονοτα. Στα μεσα του β' παγκοσμιου πολεμου στην Κουβα ο Ερενστ Χεμινγουει ζηταει επισημα αδεια απο την κυβερνηση για να δημιουργησει μια μυστικη ομαδα πρακτορων με σκοπο να ανακαλυψουν τις υποπτες κινησεις των γερμανων στην περιοχη. Η ομαδα θα αποτελειται απο τον συγγραφεα και διαφορους αλλους ερασιτεχνες πρακτορες απο το φιλικο του περιβαλον. Η C.I.A. στελνει εναν πρακτορα για να ελενχει τον Χεμινγουει (λογο του υποπτου αριστερου παρελθον του) και σε περιπτωση αναγκης να τον "καθαρισει". Πολυ καλο βιβλιο απο τις εκδοσεις Bell.

 

12. Αρετές του Πολέμου, Steven Pressfield (Αλέξανδρος ο Μέγας)

 

13. Άνεμοι Πολέμου, Steven Pressfield

 

Στους ανέμους πολέμου, η εξομολόγηση ενός οπλίτη που υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του Αλκιβιάδη στον αθηναικό στόλο - καταδικασμένου τώρα σε θάνατο για το φόνο εκείνου του άντρα που αγαπήθηκε και μισήθηκε τόσο πολύ - ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο μια απο τισ σημαντικότερες διαμάχες της ιστορίας. Ο Πολεμίδης, ο αιματοβαμμένος οπλίτης αλλα και οξυδερκείς παρατηρητής της περίπλοκης και επικινδυνης πολιτικής σκηνής της εποχής του, είναι ο ιδανικός αφηγητής μιας ιστορίας που εχει μείνει στην Ιστορια.

 

14. Μπαουντολίνο, Ουμπερτο Εκο

 

Στην περιοχή του νότιου Πεδεμόντιου, όπου μερικά χρόνια αργότερα θα υψωθεί η Αλεξάνδρεια, ο μικρός Μπαουντολίνο, ένας ευφάνταστος και ψεύτης χωρικός, κατακτά τον Φρειδερίκο Βαρβαρόσα και γίνεται θετός γιος του. Ο Μπαουντολίνο επινοεί και αφηγείται παραμύθια, αλλά ως εκ θαύματος, όλα όσα φαντάζεται γεννούν Ιστορία. Έτσι, μεταξύ άλλων, φτιάχνει τη μυθική επιστολή του Ιωάννη του Πρεσβύτερου, που επαγγελλόταν στη Δύση ένα μυθικό βασίλειο της μακρινής Ανατολής, που είχε στο θρόνο ένα χριστιανό βασιλιά, πράγμα που έμελλε να φλογίσει τη φαντασία πολλών ταξιδιωτών, ακόμα και του Μάρκο Πόλο. Ο Μπαουντολίνο μεγαλώνει, η Αλεξάνδρεια γεννιέται και, χρόνια αργότερα, σπρωγμένος από την επινοητικότητα του Μπαουντολίνο, ο Φρειδερίκος ξεκινάει, με πρόφαση μια σταυροφορία, για να επιστρέψει στον Ιωάννη τον Πρεσβύτερο το πιο πολύτιμο κειμήλιο της Χριστιανοσύνης.

 

15. Η ασπίδα της Σπάρτης, Βαλέριο Μανφρέντι

 

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, δε σκοτώθηκαν και οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολεμιστές από τους στρατιώτες του Ξέρξη, του βασιλιά των Περσών, στη μάχη των Θερμοπυλών: δύο απ' αυτούς ξέφυγαν, φέρνοντας σωτήριο μήνυμα πίσω στην πόλη ... Στο βιβλίο του "Η Ασπίδα της Σπάρτης", ο Βαλέριο Μανφρέντι μας παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας από τη Σπάρτη που εξαναγκάζεται από έναν απάνθρωπο νόμο να εγκαταλείψει τον έναν από τους δύο γιους της - που γεννήθηκε ανάπηρος - στις δυνάμεις της φύσης. Ο πρώτος γιος, ο Βρύθος, είναι πολεμιστής, ενώ ο δεύτερος, ο Τάλως, γλιτώνει το θάνατο χάρη σ' έναν είλωτα βοσκό. Η ζωή των δύο αδερφών καθορίζεται από την αντιπαράθεση της Περσικής Αυτοκρατορίας με τις ελληνικές πόλεις - κράτη - μια θηριώδης, ανηλεής σύγκρουση - μέχρι που τους ενώνει η αλληλεγγύη σε μια συγκλονιστική, ασυνήθιστη πράξη τόλμης.

 

16. Η τελευταία λεγεώνα, Βαλέριο Μανφρέντι

 

Περιγραφή: 476 μ.Χ. Ένα πέπλο ομίχλης σκεπάζει την πεδιάδα ανάμεσα στην Παβία και την Πλακεντία. Ξαφνικά, μια ορδή βαρβάρων καβαλάρηδων ξεπροβάλλει από την καταχνιά κι επιτίθεται στο στρατόπεδο της λεγεώνας Νόβα Ινβίκτα, θρυλικού προπύργιου του ρωμαϊκού κόσμου και υπερασπιστή του καίσαρα Ρωμύλου, ενός δεκατριάχρονου αγοριού, του τελευταίου Ρωμαίου αυτοκράτορα της Δύσης. Τα πάντα έχουν χαθεί: ο Οδόακρος, ο Γερμανός στρατηγός των βαρβαρικών στρατευμάτων, διατάζει την εξόντωση της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθαιρεί τον Ρωμύλο και τον εξορίζει. Έτσι, πέφτει οριστικά η αυλαία του πολιτισμού της Ρώμης...

 

17. Τα παιδιά του Γκράαλ, Πέτερ Μπέρλινγκ

 

Οι Φράγκοι κυριαρχούν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γουλιέλμος του Ρούμπρουκ, ένας νεαρός χωρικός, υποχρεώνεται από τις περιστάσεις να γίνει μοναχός. Η μοίρα τον οδηγεί στο μυθικό κάστρο Μονσεζούρ στην ιστορική περιοχή του Λανγκεντόκ στη Γαλλία, όπου ζουν τα παιδιά του Γκράαλ. Ο Γουλιέλμος τα αναλαμβάνει υπό την προστασία του και κάνει τα πάντα για να τα προστατέψει από όσους τα κυνηγούν.

 

18. Ο Θησαυρός των Ιπποτών, Ματίλντε Ασενσί

 

Έτος 1315. Ο πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ αναθέτει στον Γκαλθεράν ντε Μπορν, ιππότη του Τάγματος των Οσπιταλίων και περίφημο γιατρό και ερευνητή, την εξιχνίαση τριών θανάτων: του πάπα Κλήμεντος Ε΄, του βασιλιά Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου και του σφραγιδοφύλακά του Γκιγιόμ ντε Νογκαρέ. Οι φήμες ήθελαν και οι τρεις να έχουν πέσει θύματα της κατάρας του μεγάλου μάγιστρου των Ναϊτών, Ζακ ντε Μολέ, που είχε καεί στην πυρά ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, ο Γκαλθεράν αναλαμβάνει να αναζητήσει και τα ίχνη του χαμένου θησαυρού του Τάγματος των Ναϊτών, το οποίο είχε διαλυθεί και τα μέλη του είχαν εκδιωχθεί από την Ευρώπη. Ακολουθούμενος από τον νόθο γιο του, Γκαρθία, και τη Σάρα, μια εβραία μάγισσα με εξωτική ομορφιά, ο Γκαλθεράν...

 

 

19. The Grail Quest, Bernard Cornwell

 

Η τριλογία αυτή τοποθετείτε στην εποχή του 100ετή πολέμου μετξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Αποτελείτε από τρια βιβλία Harlequin - Οι Καβαλάρηδες της Σκιάς, Vagabond - Οι Τοξότες της Πίστης και Heretic - Δεν ξέρω ελληνικό τίτλο μεταφράζεται αυτήν την περίοδο νομίζω. Περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού Άγγλου τοξότη που επομίζεται, χωρίς να του αρέσει, να βρεί το σημαντικότερο κειμήλιο της Ορθοδοξίας, το Ιερό Δισκοπότηρο... Τελικά αν το βρίσκει ή βρίσκει πραγματικά τον εαυτό του...

 

20. Ακριβή μου Σοφία (1982), Φρέντυ Γερμανός

 

Το 1907 ήταν καλή εποχή για αγάπη. Η Αθήνα ζει μια ροζ εποχή. Ο πρίγκιπας Γεώργιος, δύο χρόνια μετά τη σύγκρουση του με τον Βενιζέλο στην Κρήτη, ετοιμαζόταν να απαλύνει τα ψυχικά του τραύματα με ένα γάμο η νύφη είναι μια απόγονος του Ναπολέοντα, η Μαρία Ρολάνδου, Βοναπάρτη. Στην Πάτρα μια νεαρή ηθοποιός που λέγεται Κυβέλη Ανδριανού παρουσιάζει την Παριζιάνα του Μπεκ. Στη Θεσσαλία σκοτώνεται ο Μαρίνος Αντύπας. Στη Μακεδονία γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Την ίδια ώρα, ο Γεώργιος Παπανδρέου οδηγείται από τους χωροφύλακες στο Φρουραρχείο της Αθήνας με τα μάτια του μαγεμένα από την εικόνα του μεγάλου έρωτα, που μπήκε στη ζωή του πριν πέντε λεπτά. Η μεγάλη περιπέτεια αρχίζει.

 

21. Η Εκτέλεση (1986), Φρέντυ Γερμανός

 

Στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα περιγραφέται η ζωή και το έργο του πολιτικού Ίωνα Δραγούμη, έως την εκτέλεσή του το καλοκαίρι του 1920. Ένα βιβλιο στο οποίο παρελαύνουν όλες οι μεγάλες μορφές της Ελληνικής πραγματικότητας της εποχής, βλέποντας έτσι το ήθος τους και την προσωπικότητά τους, πέρα από το μέχρι σήμερα γνωστό έργο τους. Προσωπικότητες που κινούνται γύρω από τον ήρωα μας, τον αγγίζουν, του προσφέρουν, αλλά και του απομυζούν, στην πορεία της ζωής του, για να τον δούμε στο τέλος να εκτελείται άδικα, αλλά με ένα εντελώς δικό του μοναχικό τρόπο.

 

22. Γυναίκα από βελούδο (1994), Φρέντυ Γερμανός

 

Η ζωή της Σοφίας Τρικούπη, της «γυναίκας απο βελούδο», μοιάζει με σενάριο -όπως άλλωστε συμβαίνει με τη ζωή κάθε μεγάλης ντίβας μεγαλωμένη στούς ανθισμένους κήπους του Μπάκιγχαμ, κάτω από το στοργικό βλέμμα της βασίλισσας Βικτωρίας, γνώρισε πολύ νωρίς όλα τα ονόματα του αιώνα της, τον τσάρο Νικόλαο, ακόμα και τον Ανδρέα Κάλβο, που ζούσε τότε στην Αγγλία. Αργότερα, στην Αθήνα του 1880, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο αιχμηρές συμπληγάδες - την αφοσίωση της για τον αδερφό της, τον Χαρίλαο Τρικούπη, και τον έρωτα της για τον ανελέητο αντίπαλο του, τον Θεόδωρο Δεληγιάννη. Το βελούδο όμως δεν ξέφτισε. Ήταν πάντα η περήφανη ντίβα. Την πολιορκούσαν όλοι οι διάσημοι εραστές της εποχής, από τον Γεώργιο τον Α' μέχρι τον Αχιλλέα Παράσχο και τον Εμμανουήλ Ροίδη. Όμως έμεινε πιστή ώς το τέλος της ζωής της στον μεγάλο έρωτα «τον πικρό έρωτα», όπως συνήθιζε να λέει στα γεράματά της.

 

23. Τερέζα (1997), Φρέντυ Γερμανός

 

"Αν με ρωτούσε ο Θεός τί έκανα κάτω στη γη, θα του απαντούσα: Τόλμησα" Έτσι λακωνικά φαντάζομαι ότι θα έδινε η Τερέζα Δαμαλά την αυτοβιογραφία της στον Θεό. Είχε ξεκινήσει τη ζωή της σαν ξεριζωμένο αγριολούλουδο της ανατολικής Θράκης, για να παντρευτεί το 1916 στην Αθήνα και να εξοριστεί το 1917 στην Κορσική και να παρατήσει τον άνδρα της. Στα επόμενα 5 χρόνια η Τερέζα θα γνώριζε τον Πικάσο, τον Ίωνα Δραγούμη, τον ντ' Αννούτσιο, τον Κοκτώ, τον Βενιζέλο και βέβαια τον Έρνεστ Χέμινγουαιη. Αν ήταν φλύαρη θα έλεγε "Γνώρισα τούς πιο σημαντικούς άντρες της εποχής μου, και κοιμήθηκα με μερικούς απο αυτούς." "Είμαστε οι τελευταίοι εραστές του Βυζαντίου!" λένε ότι της είπε κάποια στιγμή ο Χέμινγουαιη στην Πόλη. Κι από την άποψη αυτή θα πρέπει να δεχτούμε ότι το Βυζάντιο ήταν τελικά πολύ τυχερό έστω και πέντε αιώνες μετά την Αλωση...

 

24. Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου (1909), Π.Σ.Δέλτα

 

Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα είναι εμπνευσμένο από τη βυζαντινή Ιστορία.

Η Δέλτα, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με το μύθο, αφηγείται τις περιπέτειες του Κωνσταντίνου, του Μιχαήλ -δυονεαρών Βυζαντινών ευγενών- και της Αλεξίας, αναβιώνοντας με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα του Βυζαντίου «τονκαιρό του Βουλγαροκτόνου». Δολοπλοκίες, κατασκοπία, μεγάλοι έρωτες και εκρηκτική δράση, καθώς περιγράφονται με τοναπαράμιλλο λυρισμό της Δέλτα, αποτελούν τα στοιχεία του κλασικού αυτού μυθιστορήματος, που είναι και το πιο γνωστόιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως.

 

25. Η ζωή εν τάφω (κυκλοφόρησε το 1991), Στρατής Μυριβίλης

 

Ο Στρατής Μυριβήλης ζωντανεύει σε ένα κλασικό για τα ελληνικά γράμματα έργο -ύμνο στη ζωή και την ειρήνη- τις μνήμες του από τα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μιλάει με τη φωνή -με τα χειρόγραφα καλύτερα- του λοχία Κωστούλα. "Τούτα τα τετράδια", μας γράφει ο Μυριβήλης, "βρεθήκανε μέσα στο γελιό του Αντώνη Κωστούλα. Τόνε θυμήθηκα τόσο ζωηρά και καθαρά κείνο τον αψηλό μελαχροινό φοιτητή με το μακρουλό πρόσωπο και τα φουντωμένα μαλλιά! Κάηκε κατά λάθος μέσα στα βουλγαρικά χαρακώματα που πατήσαμε... Είναι βαρύ πράμα νάχετε μέσα σας έναν πεθαμένο που γυρεύει να μιλήσει και να του σφαλνάτε με την απαλάμη το στόμα. Γνέφει και κάνει παρακαλεστικά νοήματα προς την καρδιά σας απ' το υπερπέραν. Θέλει να εκφραστεί. Ας μου συχωρεθεί τούτο το βιβλίο, γιατί μου είναι μια προσωπική απολύτρωση..."

 

26. Τα παιδιά της Νιόβης (1988), Τάσος Αθανασιάδης

 

Περιγράφεται με επίκεντρο τη γενέτειρά του συγραφέα - το Σαλιχλί- τη ζωή του μικρασιατικού Eλληνισμού υπό την τουρκική κυριαρχία και την ελληνική κατοχή ώς το διωγμό από τις εστίες του μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού.

 

27. Λωξάντρα (1963), Μαρία Ιορδανίδου

 

Η Λωξάνδρα δεν είναι απλώς βιογραφία, ούτε απλώς μυθιστόρημα. Στο συναρπαστικό αυτό κείμενο, οι πραγματικοί και οι φανταστικοί χαρακτήρες συγχωνεύονται για να αναπλάσουν την εικόνα της Πόλης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάνδρα είναι η ιστορία της γιαγιάς της συγγραφέας: μέσα από αυτήν η συγγραφέας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.

 

28. Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (1922), John Reed

 

Tο βιβλίο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» είναι το ζωντανό χρονικό της πιο μεγάλης, της πιο κοσμογονικής κοινωνικής επανάστασης όλων των εποχών: της Oκτωβριανής Σοσιαλιστικής Eπανάστασης του ρώσικου προλεταριάτου. O Tζον Pιντ -ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου- δεν είναι απλά ο αυτόπτης μάρτυρας και ο χρονικογράφος της κοσμοϊστορικής προλεταριακής εποποιίας. Eίναι, πάνω απ' όλα αυτά, ο φωτισμένος πνευματικός άνθρωπος, ο ιδεολόγος, ο αγωνιστής που, μέσα στην πύρινη ροή των ημερών εκείνων που συγκλόνισαν κυριολεκτικά τη μεγάλη χώρα κι ολόκληρο τον κόσμο, αυτός είχε τόση δύναμη διορατικότητας και προοπτικής, ώστε να διακρίνει καθαρά τη νέα χαραυγή που ανέτειλε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Tη χαραυγή των προλεταριακών και εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων, τη χαραυγή του σοσιαλισμού. Mε το βιβλίο του Tζον Pιντ γαλουχήθηκαν πολλές γενιές επαναστατών σ' όλες τις γωνιές της γης. Στα ελληνικά το έργο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εξωτερικό το 1961 από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Eκδόσεις». Στο βιβλίο που κρατά ο αναγνώστης στα χέρια του είναι ξανακοιταγμένη και βελτιωμένη η έκδοση εκείνη του μνημειακού έργου του Tζον Pιντ.

 

29. Η πολιορκία της Αμμοχώστου» (κυκλοφόρησε το 2002), Maria Grazia Siliato

 

Από την άνοδο στην πτώση. Από το μεγαλείο στην καταστροφή. Ιστορίες μιας χαμένης εποχής, της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, που, στη διάρκεια του βίου της, επί 1.123 χρόνια συνταράχτηκε από δραματικά γεγονότα. Μεταξύ ιστορίας και μυθοπλασίας, ο Μεχμέτ Τζοράλ αφήνει τη μνήμη να περιηγηθεί σ' ένα πολύχρωμο μωσαϊκό τοπίων και προσώπων: αυτοκράτορες, αυλικοί, ιερωμένοι και λαϊκοί, πρόσωπα που αφησαν τα ίχνη τους μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Δρόμοι, μνημεία, εκκλησίες, παλάτια - ο ζωντανός ιστός της πιο μεγαλοπρεπούς πόλης: της ΠΟΛΗΣ. Ιστορίες που ψιθυρίζουν ότι ο μόνος πρωταγωνιστής αυτού του βιβλίου είναι αυτή ακριβώς η ΠΟΛΗ.

 

30. ΤΗΠΩΘΗΤΩ (κυκλοφόρησε το 2003), ΜΟΝΑΛΝΤΙ & ΣΟΡΤΙ

 

Σεπτέμβριος 1683. Οι Τούρκοι πολιορκούν τη Βιέννη. Η πανώλης απειλεί τη Ρώμη. Στις υπόγειες στοές, στα μυστικά τυπογραφεία και στα αλχημιστικά εργαστήρια της αιώνιας πόλης, ο Άτο Μελάνι, αββάς, ευνούχος, διπλωμάτης και κατάσκοπος στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ', παίζει μια θανάσιμη παρτίδα ενάντια στην πανούκλα και σε μια μυστηριώδη δολοφονία. Από το αποτέλεσμα της παρτίδας αυτής διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι η αφετηρία του Τυπωθήτω, ενός εκρηκτικού ιστορικού μυθιστορήματος, που μας μεταφέρει στην καρδιά των πολιτικών και θρησκευτικών δολοπλοκιών των μεγάλων αυλών της Δυτικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα μυεί τον αναγνώστη στη μουσική μπαρόκ, στην αστρολογία και τις επιστήμες της εποχής.

 

31. Σάλαντιν (2003), Genevieve Chauvel

 

Ποιός γνωρίζει σήμερα τον Σαλαντίν; Κι όμως, τον 12ο αιώνα και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του ο χριστιανικός κόσμος έτρεμε. Στην μνήμη των Αράβων εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του Ισλάμ ενάντια στον επεκτατισμό της Δύσης. Γεννήμενος στο Τικρίτ του Ιράκ, στο ίδιο χωριό που θα γεννηθεί οκτώ αιώνες αργότερα κάποιος Σαντάμ Χουσεΐν, ο νεαρός Γιουσούφ, ο μικρότερος γιος μιας οικογένειας Κούρδων, αν και λάτρης της ειρήνης και της φιλοσοφίας, μύστης του Ισλάμ και ποιητής, θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης του λαού του, υπακούοντας στο θέλημα της Μοίρας. Θα κηρύξει "ιερό πόλεμο" κατά των απίστων κατακτητών και μετά από μια σειρά αιματηρές μάχες θα ανακτήσει την Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των Σταυροφόρων της Δύσης από το 1099. Θα λατρευτεί και θα αποθεωθεί από τον λαό του όπως λίγοι ήρωες στην ιστορία. Βαγδάτη, Δαμασκός, Βηρυττός, Κάιρο, Βυζάντιο, ?γιος Ιωάννης της ?κρας... πόλεις θρυλικές που θα γνωρίσουν τη δόξα του και τη δύναμη του σπαθιού του. Ο Σαλαντίν, μετά από μια περιπετειώδη και συναρπαστική διαδρομή θα γίνει σουλτάνος της Αιγύπτου, της Συρίας, της Μεσοποταμίας και της Υεμένης.

 

32. Η Πάπισσα Ιωάννα» (κυκλοφόρησε το 2003), Εμμανουήλ Ροΐδης

 

Ο πάτερ Ραλήγος ευχαριστήσας την Ιωάννα δι' ηχηρού φιλήματος επί της παρειάς, έλαβε ανά χείρας ποτήριον ύδατος και τρις ραντίσας τας χήνας είπε μετά κατανύξεως «In nomine Patris, Filii et Spiritys Sancti, hic erit hobie piscis». «Αμήν», απεκρίθησαν οι σύντροφοι αυτού, και μετ' ου πολύ τα οστά μόνον απέμειναν των νεοβαπτίστων ιχθύων. Αφού δε εκόρεσαν την πείναν, εσκέφθησαν οι καλοί πατέρες να σβέσωσι και την δίψαν. Καθότι οι τότε μοναχοί, ως οι Aραβες της Χαλιμάς, πρώτον έτρωγον μέχρι χορτασμού και έπειτα εζήτουν αλμυρά αρτύματα και οίνον, ίνα δροσίζωσι και ξηραίνωσι τον λάρυγγα εναλλάξ, αμιλλώμενοι ως οι δαιτυμόνες του Μιθριδάτου τις προς τινος περισσότερον να πίη.

 

33. Το Σπήλαιο των Ιδεών, Χοσέ Κάρλος Σομόθα

Αστυνομικό με φόντο την μεταπολεμική αρχαία Αθήνα, Πλατωνική Φιλοσοφία, συμβολικές εικόνες και Διονυσιακή λατρεία

 

34. Αποχαιρετισμός στα Όπλα του Heminway (Ισπανικός Εμφύλιος)

 

35. Δόκτορ Φάουστους, Τόμας Μάν.

 

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, όχι τόσο για την υπόθεση, που μπορεί να καταντήσει κάπως πληκτική, όσο για τον κεντρικό χαρακτήρα ένα συνθέτη(Αντριάν Λεβερκύν) που η προσωπικότητά του συνδυάζει στοιχεία Φάουστ και Νίτσε. Ο ιστορικός χρόνος είναι η Γερμανία του Μεσοπολέμου και του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου. Δυστυχώς έχει πολλούς άθλιους δευτεραγωνιστές και πολλά αδιάφορα σημεία στην πλοκή. Έχει επίσης και πολλές ίσως περιττές μουσικοσυνθετικές πληροφορίες, οι οποίες όμως προσωπικά δε με ενόχλησαν.

 

36. Υπερβορέα (τριλογία), Μιχάλης Αντωνόπουλος (Για αναλυτικές πληροφορίες κοιτάξτε εδώ)

 

Άλλες προτάσεις; :sorcerer:

Edited by Lord_Velkion
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει όλα αυτά που αναφέρεις, αλλα κάποια ναι. Ας πούμε ο Εκκλησιαστής όντως ήταν πάρα πολύ ωραίο και συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή-κριτική. Το Μπαουντολίνο δε μου άρεσε τόσο πολύ. Προτιμώ χίλες φορές το Όνομα του Ρόδου και-φυσικά-το Εκκρεμές του Φουκώ.

Ο Μανφρέντι...έχω διαβάσει δύο άλλα δικά του, η Χίμαιρα ήταν ένα μάτσο χάλια, αλλά ο Χρησμός ήταν καλύτερο-ασχολείται με το μύθο του Οδυσσέα...Στη σύγχρονη εποχή....get the picture? ;) Είναι πολύ ευχάριστο στο διάβασμα, αλλά όχι και κανένα αριστούργημα.

Επίσης, από Πηνελόπη Δέλτα είχα λατρέψει Τα μυστικά του Βάλτου!ΤΟ χα μάθει σχεδόν απέξω από τις πολλές φορές που το χα διαβάσει. Είναι για την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, που η Ελλάδα έφτανε μέχρι τη Λαμία και πάλευαν να ενωθεί και η Μακεδονία.

Αιολική Γη- Ηλίας Βενέζης. Ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο, για τα χρόνια πριν τη μικρασιατική καταστροφή, βασικά για τα χρόνια πριν τον πόλεμο καν, όπου έλληνες και τούρκοι ζούσαν όλοι μαζί στη Μ. Ασία. Αξίζει! :thmbup:

Οι Τρείς κόρες της Κίνας-(δε θυμαμαι συγγραφέα). Είναι απίστευτο!!!Είναι μυθιστόρημα, κ όμως είναι σα να διαβάζεις ιστορία μπροστά στα μάτια σου...Περιγράφει την ιστορία της Κίνας από το φεουδαρχισμό μέχρι και το θάνατο του Μάο, μέσα από μια οικογένεια, που έτυχε τα μέλη της πάντα να έχουν κάποιες σημαίνοντες θέσεις, και συνεπώς....να παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στα καθεστώτα. Ειδικά με το Μάο...Χριστέ μου....Πραγματικά απίστευτο, και μαθαίνεις όλα όσα ήθελες για την Κίνα.

Το Ζαφύρι του Θεού-Αλμπερτ Σινουέ. Επίσης πολύ καλό ιστορικό, διαδραματίζεται στην Ισπανία τον καιρό της Ιεράς Εξέτασης, όπου οι Ισπανοί πολεμούν να διώξουν τους Άραβες από την ήπειρο. Με πολλούς γρίφους-ιστορικούς και θρησκευτικούς-και συμπαθείς χαρακτήρες. Και ένα αντάξιο τέλος-γιατί θα μπορούσε άνετα εκεί να το ***....

Μπαρ Φλωμπερ-ένα ελληνικό, δε θυμάμαι συγγραφέα, ένα πολύ αξιοπρεπές για τα ελληνικά δεδομένα βιβλίο. Αρκετά καλό, στη σύγχρονη εποχή και με ταξίδια ανά την Ευρώπη.

 

 

Ή λίστα σου περιελάμβανε και τα 2 είδη ιστορικών (κανονικά ιστορικά και...ιστορικά φαντασίας, να το πω?), αλλά έχουν διαφορά μεταξύ τους αρκετή. Αν μιλάμε και γενικά για βιβλία που ασχολούνται με ιστορικές περιόδους και τόπους, θα μπορούσα να προσθέσω και τα:

Τι ωραίο πλιάτσικο!-Τζόναθαν Κόου. Ότι θέλατε να μάθετε για την Αγγλία επί Θάτσερ και δεν ξέρατε ποιον να ρωτήσετε, μαζί με πολλά σουρεάλ και περίεργα...Ο τύπος είναι απίστευτος!!!Ψάξτε και άλλα του βιβλία, εκδόσεις Πόλις.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν-κλασσικό.

Φράουλες και αίμα-James Kunen. 1967 στις ΗΠΑ. Ναι, είχαμε κ εκεί επαναστασεις στα πανεπιστήμια...Πάρα πολύ καλό!

 

Και άλλα σ αυτό το στυλ, αλλά δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρουν...

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω τον Ιουλιανό του Gore Vidal, ρίχνει φως σε μια περίοδο της Βυζαντινής Ιστορίας που στο σχολείο θυμάμαι την περνάγαμε πολύ επιφανειακά καθώς η σχέση του ομώνυμου αυτοκράτορα με τον Χριστιανισμό μάλλον θεωρείται ακόμα ταμπού για τους Έλληνες ιστορικούς...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το Μπαουντολίνο θεωρείται ιστορικό; Παραμυθάκι-fantasy θα το'λεγα εγώ, αλλά μ'αρέσει όπως και να'χει.

 

Να προσθέσω κι εγώ το Η Σιδερένια Φτέρνα, του Τζακ Λόντον. Είναι σε ημερολογιακή μορφή, μιλάει για τους πρόσφυγες στην Αμερική και την άνοδο του Καπιταλισμού. Πάρα πολύ ωραίο, άμεσο, απλό και με έμφαση στο συναίσθημα.

 

Τα περισσότερα απ'αυτά που έγραψες τα'χω διαβάσει και μου άρεσαν. Τα υπόλοιπα θα τα κοιτάξω με την πρώτη ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

Ο θησαυρός των Ιπποτών είναι πολύ γουάου βιβλίο! :thmbup:

Για τους Τεύτονες Ιππότες, το μόνο που έχω να πω είναι ότι ενώ ξεκινάει καλά, είναι τόσο μεγάλο, που στη μέση του δεύτερου τόμου σκεφτόμουν συνέχεια: Μα, ΠΟΤΕ θα τελειώσει?

 

Και η Δημιουργία του Γκορ Βιντάλ είναι πολύ καλό. Ενάς Πέρσης, μελετάει όλες τις γνωστές θρησκείες τον 5ο αιώνα π.Χ. αναζητώντας πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος.

Το Εγώ ο Κλαύδιος, του Ρόμπερτ Γκρέιβς, και το Ο κόμης Βελισσάριος του ίδιου.

 

Οι Αθλιοι, φυσικά, και το 1793 του Βίκτωρ Ουγκό

 

Ενας σκούφος από πορφύρα, της Μάρως Δούκα για τον Αλέξιο Α' τον Κομνηνό.

 

Ο ανατόμος, του Φεντερίκο Ανταχάζι.

 

Το εργοστάσιο των μολυβιών, της Σώτης Τριανταφύλου

 

Η νύχτα και το χιόνι, της Κλοντ Πιζάντ-Ρενό

 

Ο Λέων ο Αφρικανός του Αμίνν Μααλούφ, και οι Κήποι από φως του ίδιου για τον αιρετικό Μάνη

 

Ο περιπλανώμενος ιππότης του ιερού βιβλίου, του Αντον Ντόντσεφ

 

Και πολλά άλλα που δεν τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

Δεν έχω γράψει υπόθεση γιατί όταν πάω να περιγράψω βιβλίο ή ταινία, το κάνω να φαίνεται τέτοια μπούρδα, που ούτε έγώ δεν θέλω να το διαβάσω, που λέει ο λόγος.

Link to comment
Share on other sites

Το 'Η Ζωή Εν Τάφω' ( πρωτοεκδόθηκέ το 1930. Καινούργια έκδοση πρέπει να είναι του 1991) του Μυρίβηλη δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα ούτε και η 'Αιολική Γη' του Βενέζη! Είναι περισσότερο αυτοβιογραφικά και πολεμικά έργα απ' όσο ξέρω.

 

Το 'Μπαρ Φλωμπέρ' είναι το πρώτο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη

 

 

Μαργκερίτ Γιουρσενάρ - 'Τα απομνημονεύματα του Ανδριανού'

Edited by Canopus
Link to comment
Share on other sites

" Είναι για την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, που η Ελλάδα έφτανε μέχρι τη Λαμία και πάλευαν να ενωθεί και η Μακεδονία."

Καποιος ξεχασε την Θεσσαλια η μου φαινεται?

 

:angry:

Να προσθεσω και το "Αννιβας" που αν και δεν ειναι τοσο καλογραμμενο,μου αρεσε γιατι λεει για τον λατρεμενο Αννιβα και μαλιστα σε πρωτο προσωπο.Απο Μανφρεντι εχω διαβασει μπολικα και οντως η Χιμαιρα δεν ειναι το καλυτερο του.

Ωραιο ειναι και το "Αμουτ,Η ψυχοφαγος".Κεντρικος ηρωας ειναι ο "Μερεν"(?)-τα ματια και τα αυτια του φαραω δηλ. ο αρχηγος της ασφαλειας.Ερευνα μια σειρα φονων που υποτιθεται οτι κανει ενα μυθικο πλασμα.Η μηπως ανθρωπος?Εχει αρκετο μυστηριο.Παρομοια φαση με "αστυνομικη" πλοκη το "Στα χρονια του Κικερωνα".

"ΟΙ τελευταιες αμαζονες" του Πρεσφηλντ-πολυ καλο.Περιγραφει ενα κοσμο που μαλλον δεν υπηρξε ποτε-των αμαζονων-με αρκετη...ακριβεια.

Link to comment
Share on other sites

¨Εχεις δίκιο, δεν είναι ιστορικά, αλλά αναφέρονται σε ιστορικές περιόδους. Κ εγώ μπερδεύτηκα μ αυτό, και είπα να το βάλω όπως και νά χει.

 

Καποιος ξεχασε την Θεσσαλια η μου φαινεται?

 

Ουπς!Σόρυ...Λάθος εκ παραδρομής...καταλαβαίνεις τι εννοούσα... :blush:

Link to comment
Share on other sites

Α,και το "Βυζαντιο" του Lawhead.Πολυ καλο ειδικα εκει που οι Βικινκς φτανουν στην πολη που σκοπευουν να λεηλατησουν.LOL και παλι LOL!!!!!

Αχ,ηταν το βιβλιο που διαβαζα λιγο πριν αρχισω την φοιτητικη μου ζωη που μολις τελειωσε αδοξα...

Αλλα χρωσταω ακομη αρα.... :yeah:

Link to comment
Share on other sites

Αν Αυτό είναι ο Άνθρωπος, Πρίμο Λέβι. Μαρτυρία από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Θάνατος Παλικαριού, του Κωστή Παλαμά. Ο θάνατος ενός νέου σε χωριό της Ελλάδας του 19ου αιώνα.Εμπνευσμένο από το θάνατο του γιού του, Άλκη.

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

"Ο Σταυροφόρος" του Michael Alexander Eisner, εκδόσεις Ενάλιος

 

Στο μοναστήρι Σάντες Κρέους της Ισπανίας, το σωτήριον έτος 1275, ο αδελφός Λούκας, ένας μυστήριος και ραδιούργος μοναχός, αναλαμβάνει να κάνει έναν εξορκισμό. Ένας πρώην σύντροφός του, ο αριστοκράτης Φρανθίσκο δε Μοντακάδα, γύρισε από τις σταυροφορίες κυριευμένος από κακά δαιμόνια.

Αν ο αδελφός Λούκας μπορέσει να τον απαλλάξει από τα δαιμόνια, τότε το μοναστήρι του θα τεθεί υπό την προστασία του πατριάρχη Μοντακάδα και ο ίδιος θα χριστεί επίσκοπος. Ο Φρανθίσκο σιγά-σιγά απελευθερώνεται από τα δαιμόνια κι αρχίζει να διηγείται την περιπέτειά του ως σταυροφόρος: πως βάλθηκε να ελευερώσει την ψυχή του νεκρού αδελφού του που χάθηκε στη θάλασσα προτού προλάβει να φτάσει στους Άγιους Τ¨οπους, για την δυνατή φιλία του με τον εξάδελφό του Αντρές, έναν έντιμο και γενναίο πολεμιστή, αλλά και για τον τρελό έρωτά του με την Ισαμπέλ, την αδελφή του φίλου του. Όμως στην πολιορκία από τους απίστους του φρουρίου Κρακ ντε Σεβαλιέ, ο Φρανθίσκο θα χάσει τα πάντα, ακόμη κι αυτή την αθάνατη ψυχή του.

 

---

 

Πραγματικά φοβερό βιβλίο! Από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που εκτιλλίσονται στον μεσαίωνα που έχω διαβάσει, αν όχι το καλύτερο. Αξίζει σίγουρα να το διαβάσετε!

 

 

*************

 

Ακόμη ένα βιβλίο του Lawhead (αναφέρθηκε παραπάνω το Βυζάντιο):

 

Η Ιερή Λόγχη - Οι σταυροφορίες των κελτών

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

 

Ταξιδεύοντας στο μακρινό παρελθόν, μέσα από οράματα ένας Σκοτσέζος δικηγόρος βλέπει το συγκινητικό προσκύνημα ενός προγόνου του που ο αγώνας του για το μέλλον την οικογένειάς του θα τον οδηγήσει στην φοβερή δίνη των Σταυροφόρων.

 

Το έτος 1095, ο πάπας Ουρβανός Β' κηρύσσει πόλεο εναντίον των μουσουλμάνων. Βασιλείς, πρίγκιπες, λόρδοι και κόμητες από όλη την Ευρώπη παίρνουν τον σταυρό και συμμετέχουν στην Σταυροφορία. Ο Μέρντο Ρέιναλφσον αναλαμβάνει το καθήκον να διαφυλάξει τα συμφέροντα της οικογένειάς του, στην πατρίδα του, τα νησιά Όρκνι, ενώ ο πατέρας του και τα αδέλφια του ξεκινούν για τους Άγιους Τόπους. Όταν όμως ο άπληστος βασιλιάς κι ο διεφθαρμένος επίσκοπος, που είναι υπεύθυνος για την προστασία των νήσων Όρκνι, γίνονται οι χειρότεροι εχθροί του, ο Μέρντο αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να ακολουθήσει τους Σταυροφόρους. Το επικό ταξίδι του τον οδηγεί στην καρδιά του πολιτισμένου κόσμου, τη Μεσόγειο.

Η αναζήτησή του θα τον φέρει στη μυθική πόλη της Κωνσταντινούπολης και ακόμα πιο μακριά, στους Άγιους Τόπους, που φυλάσσονται από τα σπαθιά των Σαρακηνών. Έπειτα από απίστευτες περιπέτειες όπου κυριαρχούν η αγριότητα και η φιλοδοξία, θα αποκτήσει το ιερό κειμήλιο που θα οδηγήσει τη ζωή του και τις ζωές των απογόνων του για αιώνες.

Γεμάτο ηρωισμό, προδοσίες και τον αχό της μάχης, η Ιερή Λόγχη είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας μιας οικογένειας ευγενών που πολεμά για την επιβίωσή της και την πίστη της την εποχή των Μεγάλων Σταυροφοριών - αλλά και μιας μυστικής εταιρείας, που οι κρυφές τελετές της θα διαμορφώσουν την ιστορία για χίλια χρόνια.

 

---

Ωραίο βιβλίο, αν και έχει μερικά κλασικά κλισέ που συναντώνται συχνά σε βιβλία περί σταυροφοριών. Έχει όμως και αρκετές πρωτότυπες ιδέες. Παρ'όλο που είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, μπορεί να διαβαστεί και μόνο του. Δεν ξέρω αν έχουν μεταφραστεί τα άλλα 2. Επίσης μπλέκει μέσα και λίγο το μεταφυσικό στοιχείο, αλλά μόνο λίγο. Ρίξτε το μια ματιά, αν σας αρέσει το είδος.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη δεν ειπα πολλα για το "Βυζαντιο",παμε...

Stephen Lawhead

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

(εκδοσεις Ελληνικα γραμματα)

Ο Έινταν ΜακΚενα η Αιδάν,ενας μοναχος του 9ου αιωνα,επιλεγεται να συμμετασχει σε ενα ταξιδι προσκυνηματος,στα πιο απομακρυσμενα σημεια του γνωστου κοσμου της εποχης του,στην απαστραποτυσα πρωτευουσα του Βυζαντιου,την Κωνσταντινουπολη,οπου μαζι με αλλους μοναχους προσκυνητες προκειται να προσφερει στον αυτοκρατορα της Βυζαντινης αυτοκρατοριας το μοναδικο και ανυπερβλητα διαφωτιστικο βιβλιο του Κελς.

Απο την μοναξια και την αθωοτητα του μοναστηριου του ο Εινταν βρισκεται βυθισμενος μεσα στην καρδια μιας αστραφτερης αυτοκρατοριας...κτλ,κτλ

Ο πρωταγωνιστης ειναι ιστορικο προσωπο-αγιος των Καθολικων.

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

το έχω διαβάσει το Βυζάντιο και συμφωνω ότι είναι ένα καταπληκτικο βιβλίο με πολλές ιστορικές αναφορές.

Ενα βιβλίο που αν και τεράστιο με πολύ μικρά γραμματα στην αρχή σε κάνει να πιστεύεις οτι δεν θα τελειώσει ποτέ , που όμως δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Επίσης ο συγγραφέας κάνει πολύ καλή αφήγηση κ έτσι σου μένει οτιδήποτε γράψει , έτσι ώστε δεν χρειάζεται να γυρνάς τις σελίδες για να θυμηθείς κάτι.

Κι εγώ αυτό θα πρότεινα. :p

Link to comment
Share on other sites

ένα που διαβάζω τελευταία,Τα Παιδιά του Αννίβα.Μια εναλλακτική ιστορία του αρχαίου κόσμου όπου οι ρωμαίοι ηττώνται από τον Αννίβα και εξορίζονται σε μια μακρινή γη...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Έχω να προτείνω κι εγώ δύο ιστορικά μυθιστορήματα

 

Ακλόνητος Βράχος του Nichola Nicastro

 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιλέγεται από το ιστορικό γεγονός που πραγματεύεται. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα όχι τόσο γνωστό συμβάν αλλά αρκετά σημαντικό και κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για μυθιστορία. Κάποτε που είχα διαβάσει για το γεγονός αυτό, είχα επιρεαστεί τόσο που ήθελα να γράψω έστω ένα διηγηματάκι για τους υπερασπιστές του χώρου. Ο Νικάστρο πρόλαβε και δημιούργησε κάτι πραγματικά καλό. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, τετρακόσιοι Σπαρτιάτες εγκλωβίστηκαν στο μικρο νησί της Σφακτηρίας, έχοντας αντιμώτωπο ένα μεγάλο μέρος του στόλου των Αθηνών. Από τις πιο συνταρακτικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και αν θέλετε να ζήσετε κάτι ανάλογο της μάχης-αυτοθυσίας των Θερμοπυλών, σε συνδιασμό με την μετέπειτα τραγωδία του Μεσσολογγίου, σας το συστήνω ανεπιφύλαχτα.

Κυκλοφορεί (μετά από την ξαφνική Σπαρτιατολαγνία που έπιασε τους εκδότες μας) από τις εκδόσεις Μίνωας (!). Τίτλος προτότυπου The Isle of Stone και ακολουθείται από το Adigone's Wake

 

 

Ηρακλής ο Συνταξιδιώτης μου του Robert Graves

 

Ο μακαρίτης Graves προσέφερε πολλά στην ελληνική μυθολογία γράφοντας και εκδιδοντας δοκίμια και μελέτες για την ελληνική μυθολογία, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο για τις μετέπειτα γενεές κυρίως στο εξωτερικό. Τι να περιμένει λοιπόν κανείς από έναν λάτρη και "επιστήμονα" του αρχαίου φανταστικού κόσμου όταν ξεκινά να αφηγηθεί μια ιστορία που όλοι αγαπήσαμε-την Αργοναυτική εκστρατεία; Αν θέλετε να τη ζήσετε από την αρχή ως το τέλος, να γνωρίσετε όλο το πλήρωμα και να αισθανθείτε την περιπέτεια, την ταλαιπωρία την αρετή αλλά και την κακία των ηρώων και του αρχαίου κόσμου, διαβάστε το. 500 και βάλε σελίδες δεν θα σας καλύψουν

 

Είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Alien πολλά χρόνια πριν. Δεν ξέρω κατά πόσο διαθέσιμο είναι σήμερα. Το είχα βρει παλαιότερα στην έκθεση βιβλίου στον πάγκο των εκδόσεων Αίολος. Φέτος, με χαρά, το συνάντησα και πάλι εκεί.

 

Επίσης θα ήθελα μερικές γνώμες για το Ο Τελευταίος Παλαιολόγος του Γιώργου Λεονάρδου. Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει...

Edited by Παρατηρητής
Link to comment
Share on other sites

Χμ, Από ιστορικά... Εναλλακτικής ιστορίας, έχω το The Grail Quest που αναφέρθηκε ήδη και που σε μεταφέρει σε εκείνη την αναζήτηση μίονό για να σε επαναφέρει στην αρχή της.

 

Από Πηνελόπη Δέλτα και εγώ είχα κολήσει με τα Μυστικά του Βάλτου,

Και από Άλκη Ζέη το Καπλάνι της Βιτρίνας...

 

Αλλά εκίνο που θέλω να ξαναβρώ, το δάνεισα και τώρα άντε να το ξαναπάρω... είναι το The Burning Times από Jeanne Kalogridis. Διαδραματίζεται στην Γαλλία του Μεσαίωνα, ανάμεσα στην Ιερά Εξέταση και τους διωγμούς των Εβραίων από την Γαλλία μια Ηγουμένη κατειγορείται για Μαγεία. Σου περιγράφει την ζωή της και τον αγώνα της απέναντι στις 'δυνάμεις του σκότους'....

 

Ο θησαυρός των Ιπποτών, Το ζαφείρι του Θεού, και Οι Δύο Μάγοι και ο Βασιλιάς των Κορακιών είναι από εκείνα που θέλω να ξαναδιαβάσω...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επαναφέρω το θέμα γιατί θα ήθελα να ρωτήσω για κάποια βιβλία, να δω και άλλες προτάσεις κλπ.

 

Κυρίως ενδιαφέρομαι για μυθιστορήματα με εξερευνήσεις, περιπέτειες στη θάλασσα(πειρατές ας πούμε). Επίσης για Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και φυσικά τον ψυχρό πόλεμο(π.χ. Βιετνάμ, Κορέα, Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική κλπ).

 

Και μια ερώτηση. Έχει διαβάσει κανείς το "Στον ήχο των τυμπάνων" του Λουίς Λαμούρ καθώς και το "Σκοτώστε τον Ρόμελ" του Στήβεν Πρέσφιλντ;

 

Edit: Δεν θα έλεγα όχι για Ναΐτες Ιππότες-σταυροφορίες ή και Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

 

Και μια ερώτηση. Έχει διαβάσει κανείς το "Στον ήχο των τυμπάνων" του Λουίς Λαμούρ καθώς και το "Σκοτώστε τον Ρόμελ" του Στήβεν Πρέσφιλντ;

 

Έχω διαβάσει το "Σκοτώστε τον Ρόμελ". Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία, όπως άλλωστε τα περισσότερα του Πρέσφιλντ.

 

Για δεύτερο παγκόσμιο επίσης προτείνω ανεπιφύλακτα τις "Ευμενίδες" του Τζόναθαν Λίτελ. Είναι αριστουργηματικό.

 

Αυτές τις μέρες και πάνω στην ίδια εποχή, διαβάζω το "Οι εκλεκτοί του θανάτου" του Λευτέρη Σακκά.

 

Για Βυζάντιο δοκίμασε αν θες τους Παλαιολόγους του Λεονάρδου.

Σε πιο ασαφές ιστορικό πλαίσιο, αλλά σίγουρα έξοχο είναι το "Imperium" του Σπέγγου.

Link to comment
Share on other sites

 

Και μια ερώτηση. Έχει διαβάσει κανείς το "Στον ήχο των τυμπάνων" του Λουίς Λαμούρ καθώς και το "Σκοτώστε τον Ρόμελ" του Στήβεν Πρέσφιλντ;

 

Edit: Δεν θα έλεγα όχι για Ναΐτες Ιππότες-σταυροφορίες ή και Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κλπ.

 

εχω διαβάσει το βιβλίο του Λ΄Αμούρ. Πολύ καλή ψευτοιστορική περιπέτεια αρκεί να μην την παρεις στα σοβαρά. Ο ήρωας είναι ολίγον swashbuckler, τυχοδιώκτης, καταφερτζης και γενικά το βιβλίο είναι ολιγον παλιομοδήτικο αλλα διαβάζεται πολύ ευχαριστά. Προτείνω

 

Επίσης για βιβλίο με Ρωμαίους σε προτείνω το επικο "Ο αετός στο χιόνι" αλλα δεν θυμαμαι τον συγγραφέα. :tease::tease::tease::tease::tease:

Link to comment
Share on other sites

Eagle_in_the_Snow.JPG

Wallace Breem.

Πολύ καλό βιβλίο όντως!Το διαβαζα στο ναυτικό.Οταν το πήρα από το βιβλιοστοκ θυμάμαι μου είπαν "α,πολύ ωραίο αυτό!".Συνηθως με κοιτανε με μισο ματι που παιρνω φανταστική λογοτεχνια.

 

Επίσης να αναφέρω και το

Κομης Βελισαριος

του Ρομπερτ Γκερηβς

Παραδοξως δεν έχω διαβάσει άλλα πιο γνωστά βιβλια του Γκρεηβς,πάντως αυτό μου άρεσε αρκετά.Βεβαια και ο Βελισαριος ήταν εδνιαφέρον τύπος,κι αυτό βοηθά.Αλλά κι ο Γκρεηβς σαφώς ικανος συγγραφέας.

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Για Βυζάντιο οπωσδήποτε να διαβάσεις το "Πήραν την Πόλη, Πήραν Την..." της Λαμπαδαρίδου Πόθου. Ό,τι καλύτερο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, λες και η γυναίκα ήταν εκεί. Οι Παλαιολόγοι του Λεονάρδου δεν μου άρεσαν. Απορώ πώς του έδωσαν και βραβείο.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή θέλω να φτιάξω και και μια ειδική σειρά στη βιβλιοθήκη μου με πολεμικά βιβλία, έχετε να μου προτείνετε κάτι, σε βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά; Για παράδειγμα, ήδη έχω το "Λεπτή κόκκινη γραμμή" του Τζέημς Τζόουνς, το "Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν" του Μαξ Άλαν Κόλινς, το "Catch 22" του Τζόζεφ Χέλερ, το "Οι σημαίες των προγόνων μας" των Τζέημς Μπράντλεϊ και Ρον Πάουερς. Ψάχνω το "Πλατούν" του Ντάι Ντελ σε κανά παλαιοβιβλιοπωλείο, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλα. Είτε απο Α' και Β' Παγκόσμιο πόλεμο είτε και αργότερα(π.χ. Βιετνάμ, Κορέα, Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να γράψω στις προτάσεις μου και ένα πολύ καλό που διάβασα πρόσφατα.

Την "Ιστορία του Διαφάνου Βασιλιά" της Ρόσα Μοντέρο (Άγκυρα).

Link to comment
Share on other sites

Για πολεμικά ιστορικα νεοτερης ιστοριας νομίζω θα πρεπει να έχει το ραφι σου Χεμινγουεη και συγκεκριμένα τα δυο κλασικα

Για ποιον χτυπα η καμπανα (ισπανικος εμφύλιος) και Αποχαιρετισμος στα οπλα (1ος παγκοσμιος).Μιας και ειπα Α ΠΠ,το κλασικοτερο όλων ισως Ουδεν νεοτερο απο το δυτικο μετωπο.

Επίσης απο Βονεγκατ,μιας και ειναι συγγραφέας ΕΦ,το Σφαγείο Νο 5 ισως σου αρεσει.

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Για πολεμικά ιστορικα νεοτερης ιστοριας νομίζω θα πρεπει να έχει το ραφι σου Χεμινγουεη και συγκεκριμένα τα δυο κλασικα

Για ποιον χτυπα η καμπανα (ισπανικος εμφύλιος) και Αποχαιρετισμος στα οπλα (1ος παγκοσμιος).Μιας και ειπα Α ΠΠ,το κλασικοτερο όλων ισως Ουδεν νεοτερο απο το δυτικο μετωπο (Colin Swatridge).

Επίσης απο Βονεγκατ,μιας και ειναι συγγραφέας ΕΦ,το Σφαγείο Νο 5 ισως σου αρεσει.

 

Λοιπόν απο Χέμινγουεϊ(που ξέχασα να το αναφέρω προηγουμένως), έχω το "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα" και όταν βρω χρόνο θα κάτσω και θα το απολαύσω. Πιθανόν να πάρω και το "Αποχαιρετισμός στα όπλα". Όσον αφορά το "Ουδέν νεότερο απο το δυτικό μέτωπο" θα το έπαιρνα αν το έβρισκα. Πολύ πιθανό να πάρω και το "Σφαγείο Νο 5" του Βόνεγκατ(όλο λέω να το πάρω και συνέχεια το ακυρώνω για αργότερα).

 

Το "Ουδέν νεότερο απο το δυτικό μέτωπο" δεν είναι του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..