Jump to content

Eragon (2006)


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

ώρες ώρες είχε την αίσθηση rpg, το μόνο που μου άρεσε. Αν ήμουνα στα 15 μου ίσως και να μου άρεσε, τώρα απλά λεω για τις άσχημες εικόνες, τους άσχημους διαλόγους...

πολλά άσχημα βρε παιδί μου, θύμιζε και κάπου κάπου και λίγο lotr, γενικά κακοτεχνία, αλλά λεω ότι μάλλον έκανε και κάτι καλό

 

λεω να πάρω να αγοράσω το βιβλίο,

λεω...δεν είπα ότι ΘΑ το πάρω... ;)

Edited by The_Knight_who_says_Ni!
Link to comment
Share on other sites

Βασικά θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει πολύ καλύτερα την ίδια ταινία, αν έπαιρναν το πρώτο Star Wars και αντικαθιστούσαν ψηφιακά τα φωτόσπαθα με δράκους... Και ναι, μιλάω (σχεδόν) σοβαρά...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει πολύ καλύτερα την ίδια ταινία, αν έπαιρναν το πρώτο Star Wars και αντικαθιστούσαν ψηφιακά τα φωτόσπαθα με δράκους... Και ναι, μιλάω (σχεδόν) σοβαρά...

 

 

εννοεις να επαιζε μονομαχια Skywalker- Vader και να κρατανε δρακους? Αυτο κιαν θα ηταν σουρεαλ! :Ρ

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ όταν το διάβασα... Απορώ τι θα είναι πιο surreal: τ' ότι θα τους χρησιμοποιούν σαν ξίφη, ή ότι θα το αποδέχονται; :bleh:

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα... Eragon, I am your father's niece, twice removed!

But.... you are a man!

No I am not!

*runs him through with the lightsaber

And now you are dead!

No, it's just a flesh wound!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Την είδα εχθές. Πολύ βιαστική δουλειά. Σπασμωδικά αποκόμματα του βιβλίου σε μικρές σκηνές. Αυτό όμως που δεν είπε κανείς και που με στεναχώρησε πάρα πολύ είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας της μαγείας στο κόσμο του έραγκον είναι ακριβώς ίδιος με τον κόσμο της γαιοθάλασσας της Ούρσουλα Λε Γκεν. Ο δάσκαλος πρώην δρακο-αναβάτης του έλεγε του μικρού. Για να ελέγξεις κάποιο στοιχείο/αντικείμενο πρέπει να ξέρεις την αληθινή ονομασία του και απλώς να την προφέρεις. Του έλεγε ας πούμε να το φυτό αυτό λέγεται έτσι, να η φωτιά λέγεται έτσι κτλ. (τι σας θυμίζει; οέο;) Εντάξει πάω πίσω αν είναι γίνει μια αναγνωρισμένη μαγεία που θα χρησιμοποιείται και από τους επόμενους συγγραφείς φαντασίας. Ή τουλάχιστον επέκτεινε το κόσμο της Γαιοθάλασσας. Αλλά μην μου το πλασσάρεις κάτι σαν το αυθεντικό ή πρωτότυπο. Γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν απατώμαι και η μαγεία της γεωθάλασσας δεν είναι πρωτότυπη. Βασίζεται σε διδάγματα σαμάνων όπως για παράδειγμα το κρυφό όνομα του κάθε ανθρώπου και το τοτέμ που τον εκφράζει. Τουλάχιστον όταν διάβασα την γαιοθάλασσα μου φάνηκε πολύ οικεία.

 

Βέβαια από ότι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα η ταινία ακολουθεί την περπατημένη. Προφανώς ο πιτσιρίκος διάβασε δυο τρία βιβλία, είδε άλλες τόσες ταινίες και είτε έκανε τον χαβαλέ του, είτε τον ώθησαν οι γονείς να γράψει το βιβλίο.

 

Μου έκαναν δώρο το βιβλίο οπότε η ταινία πάει για DVD. Ελπίζω να αξίζει το βιβλίο παρά την μάλλον πιθανή έλλειψη πρωτοτυπίας.

Κανείς που να διάβασε το βιβλίο;

Link to comment
Share on other sites

Βασικά ο Lithonis έχει κάποιο δίκιο, αφού αυτή η μορφή μαγείας απαντάται σε πολλές παραδόσεις του πραγματικού κόσμου (ο διάβολος αναζητά το πραγματικό όνομα του θεού για να τον καταστρέψει π.χ. σε ορισμένα παρακλάδια Χριστιανικού ή Ιουδαικού μυστικισμού), αλλά και σε ορισμένα sourcebooks για dungeons and dragons πρόσφατα (tome of magic νομίζω).

 

Νομίζω όμως ότι η Le Guin ήταν από τους πρώτους που τη χρησιμοποίησαν ευρέως και σαν κυρίαρχο στοιχείο του κόσμου τους στο σύγχρονο fantasy. Αν και , απότι θυμάμαι, στοιχεία τέτοιων παραδόσεων υπήρχαν επίσης στο έργο του Τόλκιν και του Λάβκραφτ σε διάφορα σημεία.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, και δεν ξέρω αν έχει επηρεαστεί η Λε Γκεν και από τον Ταοϊσμό σε αυτό το θέμα (i haven't a clue)

Link to comment
Share on other sites

Είναι πανάρχαιο μοτίβο η μαγεία των ονομάτων, κι έχει και πολλές διαστάσεις πέραν του ίδιου του μάγου. Ρούπενστίλτσκιν, ο νάνος που ήξερε να γνέθει χρυσό απ' τ' άχυρα, και που έχανε κάθε δικαίωμα στην όποια συμφωνία είχε κλείσει αν έβρισκες τ' όνομά του ή αν τον ξεγελούσες να το πει ανάποδα, καθώς και μία παράδοση γύρω από τους βρυκόλακες που λέει ότι δεν μπορούν να συστηθούν παρά με το πραγματικό τους όνομα ή την αναστροφή του. Επίσης, όλα σχεδόν τα fae (ή όπως αλλιώς το γράφει ο καθένας, μα οι γραφές του είναι πάρα πολλές) ήξεραν τ' όνομα κάθε ανθρώπου, πλάσματος και δέντρου που διέκριναν.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

η μαγεια των ονοματων ειναι μια απο τις ποιο αρχαιες και ποιο διαδεδομενες μορφες μαγειας, μαζι με τη φετιχιστικη μαγεια (και δεν αναφερομαι σε spellcasting με ζαρτιερες, βινυλ και μαστιγια :p ) το εντυπωσιακο δε ειναι οτι ειναι πρακτικα η πρωτη οργανωμενη αντιμετωπιση του παραφυσικου στη πλειονοτητα των πολιτισμων. επισεις χαρακτηριστικο ειναι οτι ολοι σχεδον οι λαοι και οι θρησκιες εχουν παραδοσεις και τελετες σε σχεση με τα ονωματα και το πως τα δινουμε στους ανθρωπους.

 

Επι της ταινιας τωρα....

 

Μου εβγαλε ενα πολυ fast forward feeling ( περιπου οπως οταν περιγραφω ενα βιβλιο 800 σελιδων με 4 προτασεις ) και υποθετω γι αυτο οι χαρακτηρες μου φανηκαν πολυ ρηχοι, επισεις ο κοσμος γενικα μου φανικε πολυ straight forward και αγγελικα πλασμενος ( το οποιο ειναι λογικο βεβαια αν σκευτεις την ηλικια του συγγραφεα ) παντως ηταν διασκεδαστικη σαν ταινια ( αν και δε ξερω αν θα εχει την ιδια γνωμη και η πισω παρεα μετα απο το σχολιασμο και τα γελια μας που φαγαν στη μαπα :p ) αλλα δε μπορω να πω οτι με αγγιξε καπως...

 

( παρεπιπτοντως θελω στο lvl 1 να μου δωσουν δρακο, μαγικο σπαθι και κουλ πανοπλια ε ? ε? ε ? ε ? :p )

Edited by Celestial
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, μόλις γύρισα από την ταινία. Το έργο είναι φορ δη μπαζ αν πας να δεις κάποιο καλό έργο φαντασίας ή αν πας μόνος σου, ένα 5 το παίρνει γενικώς και αορίστως στα σημεία για λόγους καλών στοιχείων, ενώ με παρέα πέφτει άπειρο γέλιο. :)

Link to comment
Share on other sites

ο διάβολος αναζητά το πραγματικό όνομα του θεού για να τον καταστρέψει

OK, όταν το γράψω αυτό κάπου (που το σκοπεύω) κράχτε με αλύπητα...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

δεν έχω διαβασει το βιβλίο (ούτε και σκοπεύω), δεν έχω δει την ταινία (ίσως σε dvd), αλλά από όσα διάβασα εδώ και από μερικά ακόμα στη wikipedia, νομίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε να κράζουμε μόνο τον παπακαλιάτη για copy-paste

:bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh:

Link to comment
Share on other sites

Χεχεχε, ορθόν... Να σου πω, το καταπληκτίκ με την ταινία είναι ότι σου δίνει λαβές για μπηχτές («Μαζεμένα τα πήρε τα levels.» «Τώρα να δεις που θα του δώσουν και vorpal (Celestial)!» «Το καλύτερο για μια κοπέλα με το να έχει δράκαινα φιλενάδα είναι ότι δε φοβάται μην της φάει τον γκόμενο (moi)...» «Εκτός αν κάνει μαρακία (Dragon Chef)!» «Άραγκορν... Γκίμλι... Αυτός είναι ο Λέγκολας; Χμ... Αυτός μάλλον είναι ο Όμπι.» κ.ά.).

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ευτυχώς που δεν πήγα μόλις βγήκε και περίμενα λίγο... Αλλιώς θα έκλαιγα τα 7-8 ευρώ του σινεμά. Πάντως θα την δώ σε DVD κάποια στιγμ'η αφού όμως διαβάσω το βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, κατ' εμέ οφείλεις να το... κρατήσεις, για λίγο, τουλάχιστον, δανειζόμενή το από κάποιο DVDάδικο, και να το δεις με ΚόΣΜΟ! :party:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Κάλιο αργά παρά ποτέ! Μόλις είδα την ταινία. Και μαντέψτε...μου άρεσε... :bag:

 

Εντάξη, ναι, όλα τα κλισεδάκια παίζανε, όλες οι ξεπατικοτούρες υπήρχανε (μέχρι και το stay off the road που'χε πει ο gandalf), ναι η ηθοποιεία ήταν ολίγον τι γιόκ, όπως και οι διάλογοι, κλπ κλπ κλπ.

 

Όμως μου άρεσε τόσο πολύ σαν κλήμα, σαν ατμόσφαιρα, σαν ιδέα, μου αρέσει αυτός ο τρόπος λειτουργίας της μαγείας και μου αρέσει και ο J.I., ως γνωστόν!

 

Και όλα αυτά, επιδή η ταινία μοιάζει σε πολλά σημεία με τον κόσμο που έχω εγώ μέσα μου για την φαντασία (καλά ντε! μην βαράτε...)

 

Αυτά! :)

 

 

 

Υ.Γ.: Ναι, υπήρχε μία αίσθηση ff, ειδικά σε ένα σημείο που φώναξα όλο αγανάκτηση: τελικά αποφασίστε! είναι πρωί ή βράδυ;!;

Edited by Deodonus
Link to comment
Share on other sites

Πως και δε σχολιασα?Μαλλον την ειχα δει το 2μηνο που ημουν ενδον(ναι,2 μηνες μεσα...)οποτε δε μου δοθηκε η ευκαιρια.

Για βραδια διβιδι σε μικρη στρατιωτικη μοναδα ειναι μια χαρα.Πιασαρικη φαντασυ ταινια με καλα εφφε.

Απο εκει και περα ειχαμε μετριες ερμηνιες-ελπιζω ο κυριος Τζονης να κανει κατι στο σηκουελ-,κακοι διαλογοι,πολλα κλισε κτλ κτλ.Η πλοκη με αφησε ψιλοαδιαφορο.Το βιβλιο δε νομιζω να το αγορασω ποτε δηλαδη.Επισης,η γκομενα δεν ελεγε και πολλα.Ακους εκει πριγκηπισσα σε τετοια ταινια και να ειναι απλα ομορφουλα...

Η δρακαινα ηταν αμερικανιδα η μου φανηκε ετσι απο τις ατακες της;

Link to comment
Share on other sites

Βασικά η πριγκηπέσσα θα σου φαινότανε εντάξει αν είχε κάποιον Έραγκον που να σου τραβάει την προσοχή. Αλλά αν είσαι μέτριος δίπλα στον τίποτα, τίποτας θα μοιάζεις κι εσύ.

 

Τόσο πολύ που με απογοήτευσε αυτό το παιδάκι. Αμερικανόφατσα. Όπως λέμε λαμόφατσα. Χάλια και κάκιστος ηθοποιός. Σε αντίθεση με τον Μπρομ, αλλά ένας Άιρονς δε φέρνει την άνοιξη.

 

Και κακή σκηνοθεσία, νομίζω. Αλήθεια, τι μου προτίνετε, να διάβαζα το βιβλίο ή θα κλαίω τα λεφτά μου πάλι;

Link to comment
Share on other sites

Καλα,ο Τζερεμι επεζε και στην-φτου κακα-ταινια Dungeons and dragons αν δεν απατωμαι.Οποτε σιγουρα δε φερνει την ανοιξη.

Χωρις να εχω διαβασει το βιβλιο,σιγουρα υπαρχουν πολλα καλα βιβλια που σε περιμενουν να τα διαβασεις και θα προσβληθουν αν διαλεξεις το Εραγκον απο αυτα.Πρεπει να ειμαστε σωστοι απεναντι στα βιβλια.

Link to comment
Share on other sites

Η ειρωνία είναι ότι η 2η ταινία D&D θα ήταν καλύτερη αν υπήρχε ο Irons, και, δεν κάνω πλάκα, ήταν αξιοπρεπής. Ένα 6 στα 10 θα της το έδινα άνετα, αν και ίσως όχι παραπάνω (πείτε 2,5-3 στα 5). Φυσικά δεν ήθελαν ούτε να την ξέρουν οι περισσότεροι μετά την 1η. :(

 

Το βιβλίο πάσχει από αρκετές απόψεις, κατ' εμέ. Βασικό πρόβλημα είναι η πλοκή που μοιάζει να είναι... πάνω σε ράγες. Ο Eragon παίρνει κι άλλα levels στο 2ο, template (για χαρά όσων λατρεύουν prestige classes που δίνουν templates και τα λοιπά :bleh:), και 2 σακούλες πατατάκια για το δρόμο, μη σου πω.

 

Όταν φτάσετε στο σημείο με τη δαντέλα, όσοι το διαβάσετε, ΚΑΘήΣΤΕ! Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς άλλη σκέψη, βρείτε ένα αναπαυτικό και βολικό κάθισμα που δε θα σας αφήσει να πέσετε...

Οι κανόνες της μαγείας λένε, και καλά, ότι ξοδεύεις τόση ενέργεια όση για να κάνεις το ίδιο πράγμα χωρίς μαγεία. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο συγγραφέα ότι το να πλέξεις τη δαντέλα, ή να σπάσει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ή κάτι άλλα τινά που αναφέρονται, κάθε άλλο παρά λίγη ενέργεια απαιτούν...

 

Link to comment
Share on other sites

Μην πάρεις το βιβλίο, δεν αξίζει. Βρες το απο κάπου αλού, γιατί ο καθένας μας εδω μέσα έχει γράψει πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Την είδα χτες βράδυ σε διβιδι και μπορώ να πω πως μου άρεσε αρκετά αν και δεν ήταν και τιποτα σπουδαίο (Χολλυγουντιανή ταινία είναι)

ακολουθούν παρατηρήσεις:

 

1) Ο Έραγκον αν και εντελώς amateur ήταν εντάξει (άλλωστε όπως λέω πάντα "Μικρός είναι μωρέ ακόμα, θα μάθει που θα παει").

2) Από effects λίγα και καλά αν και θα προτιμούσα περισσότερα.

3) Jeremy Irons: όπως πάντα ΘΕΟΣ (αν και τον πεθάνανε οι άθλιοι arrrrg).

4) Η ιστορία γενικα ήταν καλή αν σκεφτεί κανείς ποιος την έγραψε, αλλά η δομή της δεν ήταν και τόσο σταθερή

είχε κάποιες "τρύπες" και κάπως ημιτελής, εμένα τουλάχιστον αυτό μου έμεινε στο τέλος σαν κυρίαρχο συναίσθημα, ένα κενό.

5) Σε γενικές γραμμές ήταν too much classic

 

Αυτά τα ολίγα. Χαιρετώ σας.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Eragon (2006)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..