Jump to content

Jonathan Strange and Mr Norrel


Sitronella
 Share

Recommended Posts

Το πρώτο βιβλίο που έγραψε η κυρία Susanna Clarke και έχει ήδη κερδίσει το Hugo καθώς και το Locus Award και το World Fantasy Award. Μου άρεσε τόσο πολύ, που πιστεύω πως αξίζει το δικό του τόπικ.

Το βιβλίο διαδραματίζεται στην Αγγλία, αρχές 19ου αιώνα και είναι η ιστορία των δύο αυτών κυρίων. Θα γράψω λίγα για την πλοκή και τα βάζω μέσα σε spoiler tags για τους super spoiler freaks που τύχει να πέσουν εδώ.

 

 

Πολλούς αιώνες πριν, στην Αγγλία υπήρχε μαγεία παντού και ένα σωρό μάγοι. Ο μεγαλύτερος μάγος ήταν ο Raven King, ο οποίος όμως μετά από 300 χρόνια βασιλείας, εξαφανίστηκε. Από τότε υπήρξαν μάγοι, αλλά η μαγεία σιγά σιγά έφθινε, μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς. Τώρα οι λεγόμενοι μάγοι, απλώς μελετούν τα βιβλία που έχουν γραφτεί, είναι λόγιοι. Κανείς δεν είχε κάνει μάγια, μέχρι που ήρθε ο κύριος Νόρελ. Άνθρωπος περίεργος, κλειστός, χωμένος στα βιβλία του, έχει το όνειρο να επιστρέψει η μαγεία στην Αγγλία. Ο Jonathan Strange γίνεται ο μοναδικός του μαθητής και μαζί προσπαθούν να κάνουν αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Αλλά τα πράγματα ποτέ δεν είναι απλά...

 

 

H συγγραφέας μπλέκει πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα με φανταστικά, με πραγματικά πολύ καλό αποτέλεσμα. Επίσης κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι πως στο βιβλίο έχει βάλει πάρα πολλές υποσημειώσεις στις οποίες πολλές φορές γράφει μικρές ιστοριούλες, ή αναφέρεται σε βιβλία-πηγές ή κάτι παρόμοιο, όλα αυτά μέσα στον φανταστικό της κόσμο βέβαια, και όλα αυτά χωρίς να γίνεται καθόλου κουραστική. Την συγκρίνουν με τον Τόλκιν, και αυτή τη φορά έχουν δίκιο, γιατί έχει φτιάξει έναν ολόκληρο κοσμο δικό της, πλούσιο, με μια ολόκληρη ιστορία από πίσω.

Επίσης μου άρεσε γιατί έχει αυτό το χαρακτηριστικό αγγλικό στυλ αλλά μιλάει για μάγους, κάτι σαν να διάβαζα Περηφάνια και Προκατάληψη ένα πράγμα, με ξόρκια και ξωτικά! Και έχει και χιούμορ. Εκεί που δεν το περιμένεις, σου πετάει μια σπόντα για τους Άγγλους και δεν κρατιέσαι.

Γενικά είναι ένα βιβλίο φρέσκο και πρωτότυπο (δύσκολο πράγμα αυτό στο φάνταζυ), ευκολοδιάβαστο, ενδιαφέρον και ειδικά στα τελευταία κεφάλαια πραγματικά απογειώνεται! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Το βιβλίο έγινε νομίζω επιτυχία (τόσα βραβεία πήρε άλλωστε) και απ’ό,τι είδα στο site του βιβλίου, η New Line Cinema έχει πάρει ήδη τα δικαιώματα και ετοιμάζεται για ταινία. Γρήγορα, γρήγορα.

Edited by Sitronella
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το τελείωσα πριν από λίγες μέρες και ακόμα το σκέφτομαι. :thmbup: Νομίζω ότι η συγχώνευση του πραγματικού και του φανταστικού γίνεται με τον πιο πειστικό και πετυχημένο τρόπο. Και οι παραπομπές σε ανύπαρκτα βιβλία (π.χ. μαγικά κείμενα, βιογραφίες διάσημων μάγων) μόνο ενισχύουν αυτήν την εντύπωση. Και πόσο θα ήθελα να διαβασω μερικά από αυτά. Ας είναι..

 

Ο όγκος του βιβλίου δεν πρέπει να τρομοκρατήσει κανέναν, γιατί πραγματικά ρέει. Δεν κέρδισε τόσα βραβεία τσάμπα άλλωστε.

 

Ποια ταινιά, σειρά εποχής του BBC θα πρέπει να το γυρίσουν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχω διαβάσει εδώ και κάτι μήνες και ακόμα να το ξεχάσω. Το είχα ξετρυπώσει στο αγγλικό τμήμα του Ελευθερουδάκη. Στην αρχή με τράβηξε το εξώφυλλο, και ομολογώ ό,τι περίμενα να είναι άλλο ένα διήγημα φαντασίας, σε μεσαιωνικού τύπου κόσμου, με αρκετά στοιχεία lord of the rings - όπως τα περισσότερα. Τελικά το αποτέλεσμα με άφησε άφωνο. Νομίζω ότι είναι από τα πιο πρωτότυπα ίσως και το πιο πρωτότυπο βιβλίο στο είδος.

 

Οι χαρακτήρες, το σκηνικό και η γενικότερη ιδεά είναι πολύ καλά στημένα. Ενώ το πιο δυνατό του σημείο θεωρώ ότι είναι η βικτωριανή σκηνή. Οι δύο μάγοι, ειδικά ο Mr Norrel μου θύμισαν λίγο το θείο-μάγο του C.S.Luis, στον ανιψιό του μάγου - τα χρονικά της Νάρνια. Ενώ την ιστορία με το Raven King, δεν την έχω ξαναδεί τόσο καλά στημένη σε βιβλίο.

 

Δεν θα τη σύγκρινα με τον Τολκιν σαν συγγραφέα, παρά μόνο στην καταγωγή. Το ύφος της (οι υποσημειώσεις και γενικότερα ο τρόπος γραφής) είναι ξεχωριστό και μου θυμίζει κάτι μεταξύ Terry Pratchet και N.Gaiman, με αρκετά στοιχεία βικτωριανής εποχής.

 

Το βιβλίο έκτος από την "παχιά" (η οποία αναλογικά με τον τρόπο που ρέει το βιβλίο είναι "λεπτή". Προσωπικά το είχα τελειώσει αρκετά γρήγορα) μονή έκδοση, το έχω δει στα αγγλικά και σε 2-τομη έκδοση. Στα ελληνικά κυκλοφορεί σε ένα τόμο.

Ελπίζω να γυριστεί σύντομα η ταινία και να γράψει και άλλα βιβλία.

Edited by 0Nautilus0
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

Επειδη το ανεφερα σε συζητηση σε αλλο τοπικ ειπα να ποσταρω και στο δικο του τοπικιον.

Το πηρα περυσι γιατι το βρηκα σε πολυ καλη προσφορα αν και ημουν λιγο επιφυλακτικος.Γενικα κατι στραβωνει οποτε διαβαζω φαντασυ απο γυναικα-ακομη κι αν ειναι η Λεγκεν.Μαλιστα αυτο το βιβλιο με τρομαζε γιατι ειναι λιγο διαοφρετικο απο τα αλλα και επιπλεον μεγαλο και μονοτομο.Αλλα το βρηκα πολυ καλο και πρωτοτυπο.Επιτελους,παει το μεσαιωνικο σκηνικο,ζητω η ναπολεοντια εποχη!Και τα ξωτικα εχουν τη θεση τους την κανονικη κι οχι την Τολκινια!Ωραιοι οι 2 χαρακτηρες και η αλληλεπιδραση τους,ειδικα ο Νορρελ ηταν μορφη!

 

Το διαβασε κανεις αλλος σε αυτη την τριετια;Εχετε καποιο παρομοιο βιβλιο να προτεινετε;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

το πήρα και εγώ πολύ φτηνά, αλλα δεν την πάλεψα στο δευτερο βιβλίο. Βαρετό όσο δεν παέι. Οποιός το θέλει του το δίνω στο επόμενο meeting με αντάλλαγμα κέρασμα μπύρας. :mf_sherlock:

Link to comment
Share on other sites

Θα βγαλεις και κερδος αν πατε σε ακριο μαγαζι,ατιμουλη...

 

Βασικα ειναι μεγαλο και μαλλον κανει κοιλια σε καποια φαση.Αλλα δεν θα το ελεγα πχ "βαρετο επειδη δεν εχει μαχες και τετοια".Ουτε η γραφη της ειναι κακη,καθε αλλο.Ισως αν το διαβαζα στα Αγγλικα να με κουραζε ετσι τουβλο που ειναι βεβαια.

Link to comment
Share on other sites

Διαβασε το νορθ.Γυναικειο φαντασυ που δεν με χαλασε,φαντασυ που δεν ειναι κλισε,χωρια τα βραβεια χωρια ολα τα αλλα.

 

Απο την αλλη μπορει να θελω να σε κανω να το διαβασεις ετσι για να σε πρηξω...devil2.gif

 

Link to comment
Share on other sites

καλά κανείς δεν το θέλει γαμώ;

 

Θα το έπαιρνα εγώ με αντάλλαγμα κανένα paperback του μεγάλου Robert Howard (ξέρω ότι σου αρέσει), αλλά μένω ''μονάχα'' καμιά πεντακοσαριά χιλιόμετρα μακρυά σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλα,μπορει να σου το δανεισω εγω Δημητρη.Ειναι ηδη δανεισμενο στη Θεσ/κη εξαλλου(τωρα που το σκεφτομαι δεν κατεβηκε ποτε Βολο!).Μολις το παρω το αφηνω σπιτι σου,μπιγκ ντιλ.:book:

Να δουμε αν συμφωνεις με εμας η με τον Νταιλιερη που δεν του αρεσε...

Link to comment
Share on other sites

καλά κανείς δεν το θέλει γαμώ;

Το θέλω εγώ καλέ! ΠΟιος σου είπε ότι δεν το θέλει κανείς; :holiday:

Τι μπυρίτσα πίνεις;

Link to comment
Share on other sites

θα έρθω στον ζύθο και θα πώ την πιο ακριβή μπύρα που υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μπύρα από 'μένα δεν ήπιες, αλλά το βιβλίο μού το έφερες. Και σ΄ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτό.

 

Το ξεκίνησα, και μου τη δίνει που δεν έχω το χρόνο αυτές τις μέρες να το διαβάζω. Ψάχνω να ξεκλέβω καμιά ωρίτσα, γιατί το βιβλίο είναι πραγματικά καλό. Κυλάει πολύ ωραία, και έχει ενδιαφέρον. Βέβαια, ακόμη στη σελίδα 70 είμαι, αλλά μέχρι εδώ καλά. Μόνο μια παρατηρησούλα έχω να κάνω, από κάτι που ακόμη δεν με χάλασε, αλλά αν το παρακάνει πιο κάτω θα σπαστώ: αυτά που λέει "και αν θυμάστε, ο κύριος τάδε ήταν ο αμαξάς", ή "παρακάτω στην αφήγησή μας θα γίνει ξεκάθαρο το γιατί".

Δεν μου αρέσουν αυτές οι σπόντες, δεν με βοηθάνε να βουλιάξω στην ιστορία, και απορώ γιατί τις κάνει η συγγραφέας. Σε ένα τέτοιο βιβλίο είναι κάπως άστοχες.

 

Όταν το τελειώσω θα σας πω κι άλλα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το τέλειωσα, και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Είναι ένα αρκετά παράξενο βιβλίο, σίγουρα όχι ξενέρωτο, όπως φοβόμουν, και σίγουρα... μαγικό. Ναι, η μαγεία είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Σαφέστατα.

 

Η Clarke το έχει γράψει με ιδιαίτερο στυλ, πράγματα που στην αρχή ξενίζουν στη συνέχεια γίνονται κομμάτι της απόλαυσης. (Το να μας υπενθυμίζει κάθε τρεις και λίγο ότι διαβάζουμε βιβλίο ευτυχώς το κόβει σύντομα, γιατί αυτό δεν θα μου άρεσε να το συνέχιζε). Όλα τα αποσπάσματα από τα βιβλία της Αγγλίας για τη μαγεία, τους μάγους και τα ξωτικά, από ημερολόγια μέχρι μελέτες, ήταν μια από τις μεγάλες απολαύσεις. Έκοβαν ενοχλητικά την πλοκή σε κάτι σημεία, βέβαια, αλλά άξιζε. Έμαθα τόσα πράγματα για την αγγλική μαγεία! :holiday:

 

Έκανε τις κοιλίτσες του, αλλά είναι και κάπου φυσικό σε ένα τόσο μεγάλο βιβλίο. Ήταν όμως μικρές, εκεί που έλεγα ότι θα βαρεθώ, γινόταν κάτι που με έριχνε πάλι με τα μούτρα στις σελίδες.

 

Είχε πολύ ατμοσφαιρικές σκηνές. Σε πολλά σημεία ήταν τελείως ψυχεδέλεια. Όλα όμως, τόσο διακριτικά γραμμένα, με τέτοια λεπτότητα, που έδιναν την αίσθηση ότι ήταν απολύτως φυσικά, δεν χρειάστηκε να με πείσει η συγγραφέας για τίποτα.

 

Να είναι που είχα καιρό να διαβάσω fantasy που να μ' αρέσει πολύ, να είναι που είχα καιρό να διαβάσω γενικά βιβλίο που να μ' αρέσει πολύ, (όλο σε κάτι χλιαρότητες έπεφτα τελευταία), πάντως με το συγκεκριμένο ένιωσα κάτι στιγμές πως ήθελα να το αγκαλιάσω!

 

Το αγάπησα αυτό το βιβλίο.

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μέχρι κεραίας! Από τα αγαπημένα μου βιβλία επίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της συγγραφέως για το εν λόγω βιβλίο κράτησε γύρω στα ...10 χρόνιαdazzled.gif dazzled.gif dazzled.gif !!!

 

υγ. Κασσάνδρα, ρίξε μια ματιά και στον "Φυσιογνωμιστή" του Τζέφρυ Φορντ, εκδ. Οξύ. Αν και κυκλοφόρησε στη σειρά "Κόλαση" (βλ. Τρόμου), στην πραγματικότητα είναι Φάντασυ. Σκοτεινό μεν, μακρυά από τα κλισέ του είδους δε. Καλογραμμένο, με χιούμορ που αλαφραίνει το βαρύ κλίμα και πολύ-πολύ-πολύ πρωτότυπο!

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

υγ. Κασσάνδρα, ρίξε μια ματιά και στον "Φυσιογνωμιστή" του Τζέφρυ Φορντ, εκδ. Οξύ. Αν και κυκλοφόρησε στη σειρά "Κόλαση" (βλ. Τρόμου), στην πραγματικότητα είναι Φάντασυ. Σκοτεινό μεν, μακρυά από τα κλισέ του είδους δε. Καλογραμμένο, με χιούμορ που αλαφραίνει το βαρύ κλίμα και πολύ-πολύ-πολύ πρωτότυπο!

+1 κι από εμένα στον Φυσιογνωμιστή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

υγ. Κασσάνδρα, ρίξε μια ματιά και στον "Φυσιογνωμιστή" του Τζέφρυ Φορντ, εκδ. Οξύ. Αν και κυκλοφόρησε στη σειρά "Κόλαση" (βλ. Τρόμου), στην πραγματικότητα είναι Φάντασυ. Σκοτεινό μεν, μακρυά από τα κλισέ του είδους δε. Καλογραμμένο, με χιούμορ που αλαφραίνει το βαρύ κλίμα και πολύ-πολύ-πολύ πρωτότυπο!

+1 κι από εμένα στον Φυσιογνωμιστή.

Το έχω σημειώσει στις επόμενες αγορές (ελπίζω για το παζάρι βιβλίου).

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, μπαίνει και αυτό στη λίστα-αλλά για του χρόνου, γιατί είναι λίγο ακριβό(απορώ που το βρήκατε φθηνά μερικοί).

Ο Φυσιογνωμιστής μπαίνει και αυτός στη λίστα, και μπορεί για φέτος, μιας και είναι λίγο φθηνό. Αρκεί να το βρω.

Υπόψιν ότι ανήκει σε μια τριλογία, τη The Well-Built City trilogy, και είναι το πρώτο μέρος. Δεν ξέρω αν στέκει μόνο του, όσοι το διαβάσατε μπορείτε να μου πείτε;

 

@Cassandra Gotha, πότε είναι το παζάρι βιβλίου; Ιανουάριο/Φεβρουάριο στην πλατεία Κλαυθμώνος;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, μπαίνει και αυτό στη λίστα-αλλά για του χρόνου, γιατί είναι λίγο ακριβό(απορώ που το βρήκατε φθηνά μερικοί).

Στα ξενόγλωσσα

 

Ο Φυσιογνωμιστής μπαίνει και αυτός στη λίστα, και μπορεί για φέτος, μιας και είναι λίγο φθηνό. Αρκεί να το βρω.

Υπόψιν ότι ανήκει σε μια τριλογία, τη The Well-Built City trilogy, και είναι το πρώτο μέρος. Δεν ξέρω αν στέκει μόνο του, όσοι το διαβάσατε μπορείτε να μου πείτε;

Για τριλογία πρώτη φορά ακούω, εγώ μια χαρά μόνο του το διάβασα πριν 3 χρόνια πάντως

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Το αγαπάω αυτό το βιβλίο, έχω μεγαλώσει με αγγλικές σειρές εποχής και όταν ανακαλύπτω βιβλία που συνδυάζουν πολλά απο τα φετίχ μου δεν μπορώ να αντισταθώ.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Tη σειρά του BBC τη βλέπει κανείς; Αξίζει νέο τόπικ;

Είδα το τρέιλερ και είπα να την ξεκινήσω σε λιγάκι. Θα δείξει φαντάζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..