Jump to content

Λέξεις/φράσεις που σας στοιχειώνουν... συγγραφικά


darky
 Share

Recommended Posts

Καθώς γράφει κανείς αναπτύσσει ιδαίτερη σχέση με κάποιες λέξεις. Παρακαλώ μοιραστήτε τις μαζί μας και περιγράψτε με τι τρόπο "στοιχειώνουν" τη σκέψη, την έμπνευση ή τα κείμενά σας.

 

Κάποιες λέξεις είναι "δυνατές", σαν νόημα. Ακόμα πιο δυνατές σε συγκεκριμένους συνδυασμούς ή και ακραίες μεταφορές.

 

Κάποιες άλλες μπορεί να έχουν ένα ξεχωριστό ήχο. Βίαιο, ευχάριστο, υπνωτικό, μελωδικό.

 

Και κάποιες τέλος μπορεί να τις βάζετε συνέχεια μόνο για να τις σβήσετε κατά τη διαδικασία της διόρθωσης.

 

Α, και ότι άλλο σκεφτήτε όπως πάντα. Π.χ. λέξεις που σας "στοιχειώνουν" χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο ή συνέπεια.

Link to comment
Share on other sites

Χμ...

 

Θα πώ μερικές που μου έρχονται στα γρήγορα:

 

Recoil, soil, crimson, elegant, incand/efferv/lumin-escent, arch, equilibrium (λατινικό αυτό), serenity, alter, και αρκετές ακόμα. Δεν είμαι σίγουρος για το νόημα, αλλά ηχητικά τουλάχιστον, οι παραπάνω λέξεις μου γοητεύουν πολύ. Φυσικά, τις χρησιμοποιώ όπου μπορώ, με την πρώτη ευκαιρία. :lolipop:

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να σκεφτώ ελάχιστες λέξεις που αγαπώ ως λέξεις και μόνο. Προσπαθώ πάντα να βρω τη λέξη που ταιριάζει μ'αυτό που γράφω. Μια λέξη που απλά μ'αρέσει, ας πούμε, είναι το αέναος, αλλά σπάνια τη χρησιμοποιώ, γιατί δεν είναι λέξη για κάθε ώρα και στιγμή. Ένα άλλο "φετίχ" που μου έχουν πει ότι έχω είναι με τη λέξη μειδιώ (συνήθως σε αόριστο και 3ο πρόσωπο: μειδίασε). Τι άλλο; Κλαγγάζουν, για να πω ότι χτυπιούνται όπλα που προκαλούν κλαγγή. Καμια φορά το χρησιμοποιώ, και είναι και δική μου λέξη' δηλαδή, στο λεξικό δε θα τη βρει κανείς. :Ρ Κατά καιρούς, έχω φτιάξει κι άλλες λέξεις, όπως υπεραριθμώ (το χρησιμοποιώ, συνήθως, σε πληθυντικό), για να πω ότι κάποιοι είναι περισσότεροι από άλλους: ο στρατός μας υπεραριθμούσε του στρατού των εχθρών. Θηκαρώνω/ξεθηκαρώνω, για ξίφη κτλ. Κραυγάζω, σωριάζομαι, αιμόφυρτος, αντίμαχος, συμμαχητής... Πραγματικά, υπάρχουν τόσες πολλές χρήσιμες και ωραίες λέξεις, κι άλλες τόσες που μπορείς να δημιουργήσεις. Δεν μπορώ να επιλέξω. :)

Link to comment
Share on other sites

To "σκατα".

Βασικα,ακομη δεν εχω παρατηρησει κατι στα κειμενα μου.Εχω μια αγαπη για διφορουμενες λεξεις-φρασεις.Πχ "aliens in Europe","going through hel" etc etc..

Επισης κατι μου κανει κλικ οταν διαβαζω το "ενευσε".Η το "υποτονθορισε" του Βαρδου!Χε,χε...

Link to comment
Share on other sites

Επισης κατι μου κανει κλικ οταν διαβαζω το "ενευσε".Η το "υποτονθορισε" του Βαρδου!Χε,χε...

 

Σωστός. ;) Έπρεπε να τα είχα αναφέρει κι αυτά.

 

Βασικά, αν διαβάσεις μερικά βιβλία ενός συγγραφέα στο πρωτότυπο (όχι σε μετάφραση, δηλαδή) και είσαι λίγο παρατηρητικός, θα διαπιστώσεις ότι σε πολλούς συγγραφείς --ειδικά όσους έχουν κάποιο ιδιαίτερο ύφος-- παρατηρείς συγκεκριμένες λέξεις ή/και φράσεις που χρησιμοποιούν. Είδικά όταν διάβαζα Carey, ας πούμε, ήταν πολύ χτυπητές οι λέξεις που χρησιμοποιούσε πιο συχνά. Και όχι μόνο στην Carey, ασφαλώς.

 

Το θέμα είναι ότι είναι πιο δύσκολο να το παρατηρήσεις από μόνος σου στα γραπτά σου, ενώ είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσουν οι άλλοι σε σένα, γιατί εσύ θεωρείς "κανονικές" τις λέξεις που χρησιμοποιείς και σου αρέσουν. Όχι πως είναι κακό να έχεις ένα κάποιο ύφος' απλά λέμε. :)

Link to comment
Share on other sites

Α,εχω παρατηρησει οτι στον Ελρικ-και σε καποια αλλα μετεφρασμενα βιβλια του Μουρκοκ-στα χτυπηματα υπαρχει μια μανια με το "κλειδοκοκκαλο"!Γουστα της Καταιγιδας μαλλον...

Link to comment
Share on other sites

Και μένα το καταραμένο υποτονθορίζω μου έχει κολλήσει, θέλω να βρώ κάπου να το γράψω για να το ξεφορτωθώ :p

Απο εκεί και πέρα δεν έχω γράψει αρκετά κειμένα για να αναπτύξω κάκες συνήθειες :p

Link to comment
Share on other sites

Τι υπέροχο (ορίστε, αρχίσαμε... "υπέροχος", "υπεροχή") θέμα!

 

Μιας και είμαι ερωτευμένη με τη γλώσσα (κάθε γλώσσα), με τις λέξεις, έχω τις εμμονές μου, σαφώς. Από πού να αρχίσω;

Αν διαβάσει κανείς όλα όσα έχω γράψει (τετράδια επί τετραδίων) θα σιγουρευτεί μόνος του για τις εμμονές μου. Μιας και κάτι τέτοιο είναι κάπως δύσκολο και χρονοβόρο, ας αναφέρω μερικές μαγικές λεξούλες... Και μερικά μαγικά γράμματα επίσης.

 

Λοιπόοοον...

Μου αρέσει τρομερά το λ και το ρ, σε συνδυασμό με το ε, το α και το ο. Το λ είναι το αγαπημένο μου γράμμα, one could say. Λέξεις όπως "κρυστάλλινος", "λατρεία", "ελίσσομαι", "γλιστράω", "θαρρώ", "συνάμα", "ανάσα", μου αρέσουν κυρίως λόγω λάμδα ή λόγω ήχου γενικά - όχι μόνον όμως.

Να μην ξεχάσω, αγαπώ τα διπλά σύμφωνα. Είναι φίλοι μας: "κόκκινο", "αλλαγή", "θάλασσα", "συμμετρία", "άγγελος", "έμμετρος" (και "άμμετρος", γραμμένο έτσι, λάθος), "εμμονή"...

 

Υπάρχουν και αρκετές λέξεις-εμμονές λόγω περιεχομένου - συμβολισμού - συνειρμού. Ορίστε μερικές: "εντροπία", "έκσταση", "λέξη", "νους", "όλον", "έναρξη", "λόγος", "ταλάντωση", "έκφραση", "λήθη", "λευκό", "φως", "φέγγω", "αμείλικτος", "αδίστακτος", "τρεμάμενος", "αέναος", "άπειρο", "χρυσός", "ασήμι", "σκιά" - προσέξτε πως ακόμα κι αυτές έχουν μέσα αγαπημένα φωνήεντα και σύμφωνα τα οποία με τη σειρά τους τα συναντάει κανείς συχνά σε λέξεις που με αγγίζουν ως έννοιες...

Υπάρχει επίσης το θέμα με τα καράβια και τα ταξίδια + τη ναυτική ορολογία. Οι λέξεις που έχουν να κάνουν με καράβια και ταξίδια με συναρπάζουν, με συγκινούν.

 

Άλλες τρεις κατηγορίες που νομίζω φάνηκαν ήδη μέσα από τα παράδειγματά μου όσον αφορά τις λέξεις-εμμονές λόγω περιεχομένου, είναι oι εξής κατηγορίες: "λέξεις που έχουν να κάνουν με υπαρξιακά, θρησκεία και επιστήμη", "λέξεις που έχουν να κάνουν με έλεγχο και χάσιμο ελέγχου" και "λέξεις που έχουν να κάνουν με τις... λέξεις".

Μια ακόμα κατηγορία είναι οι λέξεις που έχουν να κάνουν με μουσική/τέχνη (+ ορολογία, πλέον).

Α, μην ξεχάσω, σημειωτική, "signifier", "signified", "symbol", "sign", "connotation" όλες αυτές οι λέξεις μου κάνουν "κλικ".

 

Μην μου πείτε πως αυτό [όλα τα παραπάνω, η δεύτερη κατηγορία] είναι θέμα εννοιών και όχι λέξεων. Η γλώσσα (όλες οι γλώσσες που ξέρω τουλάχιστον) έχει την τάση να δίνει μορφή σε μια λέξη ανάλογη της έννοιας την οποία κουβαλάει. Άνθρωποι τις έφτιαξαν τις λέξεις εξ' άλλου. Υπάρχει τόσο σημαντική σχέση μεταξύ μορφής και περιεχομένου, που απορώ γιατί χώρισα τις λέξεις τις οποίες ανέφερα σε αυτές τις δυο κατηγορίες!

 

Πάμε στα αγγλικά τώρα.

 

Αγαπημένες λέξεις: "indulgence", "lure", "oblivion" - προσέξτε πάλι τα λάμδα και τις έννοιες - "rapture", "certainly" - και ό,τι του μοιάζει στον ήχο, "perfect" (ηχητικά σαφώς καλύτερο από το "τέλειος" αν θέλετε τη γνώμη μου, εκτός αν προφέρει κανείς το "τέλειος" με πολύ πολύ καθαρό τ και λ, όχι ακριβώς ελληνικά και σίγουρα όχι βαριά), "loss" (προφανώς!), "forgive", "obedience", "implore", "serenity", "serendipity", "elegance", "feline"... Θα μου πάρει μέρες να κάτσω να αναφέρω τα πάντα. Α, και, εχμ, ποιος δεν λατρεύει το "indeed"; Καμμία σχέση με το "όντως", κι ας μοιράζονται - φαινομενικά - ήχους.

 

Πάντως, στα αγγλικά οι εμμονές μου γέρνουν περισσότερο προς τη σύνταξη (παλιά σύνταξη) και την προφορά. Δώστε μου inversions και πάρτε μου την ψυχή (σας έχω πει πως χοροπηδούσα πάνω κάτω με το τέλος του Chandelier όταν το τελείωσα;).

Οι παλιές λέξεις, οι παλιοί τύποι λέξεων, όλα αυτά τα παλιομοδίτικα (:p) ακούγονται και δείχνουν υπέροχα. Επίσης υπέροχα ακούγονται οι λέξεις που δεν ξέρω, κι αν είναι παραπάνω από δυο συλλαβές παίρνουν bonus.

 

Σας κούρασα ή ακόμα;

Ειλικρινά, I fall for words. I fall for people that use words in a beautiful way, and so it goes.

 

Here, ορίστε, ένα μεγάλο κεφάλαιο του manual της Αταλάντης, τώρα δημοσιευμένο. :mf_bookread:

 

Είμαι σίγουρη πως έχω ξεχάσει πολλές.

 

Υ.Γ. Ορίστε, είχα ξεχασει αυτές: omniscient, omnipresent, omnipotent, illusion.

 

Υ.Γ. 2 Tribute: "Multiverse". Lord Celeborn's multiverse, that is. Υπέροχη λέξη.

 

Θα γεμίσω τον τόπο υστερόγραφα, μα τι υπέροχο, υπέεεεροχο θέμα! Ήθελα απλώς να αναφέρω πως οι λέξεις του Ορφέα, του Sab και του Ρίκου (από όσα έχω διαβάσει/ακούσει) μου κάνουν συνήθως αυτό το κλικ που ανέφερα πιο πάνω.

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

hmmm, lets see

 

Serenity

Serendipity

Indulgence

Seduction

Allure

Shadow

Lust

Rapture

Loneliness

Uncertainty

Transformation

Revelation

Darkness

Oblivion

Temptation

Leasure

Obedience

Craftsmanship

Elegance

Feline

Dusk & Dawn

Endelva (tribute)

Silence

Illusion

Ownership

Sea/Spacefaring

Allegiance

Omnipresence

Omniscience

Connotation

Denotation

Signifier

Symbolism

Romance

Sanctuary

Pandemonium

Sanitarium

Sanctify

Edited by LordCeleborn
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το tribute! Κι εγώ αγαπώ την Endelva, εκτός από ωραίος χαρακτήρας είναι κι ένα όμορφο ετυμολογικό παιχνιδάκι. Για όσους δεν το ξέρουν:

 

En (d) EL va

 

En = Εν (ελληνικά) όπως εν-υπάρχω κτλ.

 

Το d είναι εκεί χάριν ευφωνίας.

 

EL = ένα από τα ονόματα του Θεού στα εβραϊκά, ουσιαστικά φως - το λάμδα γενικά έχει να κάνει με το φως σε πολλές γλώσσες.

 

va = (γαλλικά) πηγαίνει

 

Κάπου μέσα στη λέξη ακούγεται και το delve (φαίνεται χωρίς το τελευταίο e βέβαια), που σημαίνει ερευνώ, ψάχνω, ξεθάβω.

 

Ολόκληρη η λέξη είναι φτιαγμένη για να θυμίζει ηχητικά το λουλούδι Edelweiss.

Το νόημά της είναι αυτή η αφηρημένη έννοια του εσωτερικού φωτός/θεού που πηγαίνει προς τα κάπου. Άνθρωπος δηλαδή... κατά κάποιον (αφηρημένο; ) τρόπο.

 

-----

 

Να τι κάνει κανείς όταν έχει εμμονές με τις λέξεις και ελεύθερο χρόνο. :p

Link to comment
Share on other sites

Χμμμμ,

 

deja-vu

alliteration

chain of events set in motion

serenity

celestial

intra-planar

extra-planar

galactic

extra-galactic

chronal

starlight, starbright, first star I see tonight, if I may, if I might...etc

Taygeta

Pleiades

 

και αρκετές άλλες που αν θυμηθώ θα συμπληρώσω.

Link to comment
Share on other sites

Alliteration!

Dain, τι όμορφη λέξη, την είχα ξεχάσει. Έχει μέσα δύο l, έχει a, έχει e, έχει r, και μιλάει για κάτι γλωσσικό. Btw, μου αρέσουν και τα ίδια τα alliterations. Είναι γούτσου.

Link to comment
Share on other sites

"EL = ένα από τα ονόματα του Θεού στα εβραϊκά, ουσιαστικά φως - το λάμδα γενικά έχει να κάνει με το φως σε πολλές γλώσσες."

 

Καλα,αυτο εννοειται πως ειναι αγαπημενο ολων των Ελ-ληνων!! :)

Το Λ δειχνει την κορυφη-ουρανο,κατι υψηλο και θειο.Επισης ειναι οι ακτινες του φωτος που ερχονται απο ψηλα,ειναι το κλασ(σ)ικο φαλλικο γραμμα κτλ κτ-Λοιπα!

(Τι απογινε το τοπικ με τα γραμματα της αλφαβητου ρε παιδια?)

 

 

 

Βάρδος: heirooooooooon!... :D

Edited by Bardos
Link to comment
Share on other sites

Δεν το ανέφερα ως λέξη απο μόνο του (αν και μ' αρέσει). Το ανέφερα ως κομμάτι του φτιαχτού ονόματος Endelva.

 

Ξέρω, κλασ(σ)ικά κάνεις πλάκα. :p

Link to comment
Share on other sites

Το ονομα του γνωστου ηρωα - Siegfried

Ο ισως οχι τοσο γνωστος τιτλος - Reichsfuhrer-SS

Ο κατω κοσμος της σκανδιναβικης μυθολογιας - Nifelheim

Το επος των Φιλανδων - Kalevala

Το λουλουδι των Αλπεων - Endelweiss

Ενας απο τους θεους της μαγειας στο Dragonlance - Nuitari

Ο στρατος της Ναζιστικης Γερμανιας - Wehrmacht

Η stoner metal μπαντα - Kyuss

Το ειδος πολεμου - Blitzkrieg (Lightning War)

Το ειδος μοναδας πεζικου - Sturmabteilung (Storm Division)

Το ονομα του γνωστου δικτατορα που σημαινει "Ατσαλινος Ανθρωπος" - Stalin

Μερικες ασχετες λεξεις: Omnipotent, Omnipresent, Infinity, Surge, Evenflow, Sanctimonious, Sanctity, Sanitarium, Frivolous, Negate, Malevolent, Abysmal, Fathom, Captivate

 

και το quote του Raistlin: "Hope is the denial of reality"

Edited by Raistlin Majere
Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσουν πολύ οι απόλυτες λέξεις, όπως και η λέξη "απόλυτος" και συνώνυμές της όπως "ολοκληρωτικός". Π.χ. θα γράψω για την "απόλυτη έκσταση", "την ολοκληρωτική νίκη", "τη συντριτική ήττα". Με λίγα λόγια λέξεις με έμφαση.

 

Μετά έρχοναι οι ρετρό "μαύρες", "άσπρες" και "γκρίζες" εικόνες.

 

Οι λέξεις "αθώος", "πίστη", "άγιος", "θεός".

 

Οι λέξεις "παρακμή", "καταραμένοι".

 

"Κοράκια", "ποντίκια", "κατσαρίδες", "μύγες", "λύκοι"

 

Από τα αγγλικά ξεχωρίζω όλες τις λέξεις που περιγράφουν έντονο θόρυβο tremor, clash, thunder ετσ...

 

Στοίχειωμα έχω πάθει με τα "λοιπόν", "πραγματικά", "στ' αλήθεια" και τις μετοχές σε "-ώντας" και "-οντας". Αυτές θα φύγουν στο edit. Το ίδιο και οι λέξεις "συνήθως", "πιθανώς", "ίσως", "μάλλον", "περίπου", "σχεδόν","βέβαια" και "σίγουρα". Τις μισώ και εύχομαι να πεθάνουν.

 

Ότι άλλο χρησιμοποιώ πολύ είναι έλλειψη λεξιλογίου.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..