Jump to content

Κρυπτικα ημερολογια της νησου Σολεμνις


trillian
 Share

Recommended Posts

Ανακαλύψαμε χτες με την Κιάρα ένα πολύ περίεργο βιβλιαράκι-για την ακρίβεια έπεσε κυριολεκτικά στα χέρια μας. Πρόκειται για το "Κρυπτικά ημερολόγια της Νήσου Σολέμνις και των εν αυτή θαυμαστών ανθεων και φυτών, Συνταχθέντα υπό Διονυσίου του Απολωλότος και σχολιασθέντα υπό του μαθητού αυτού Ιωάννου του Παυλικιανού". Συγγραφέας ο Ι.Θ.Μάζης, εκδόσεις Έψιλον, 2004. Είναι ένα μικρό βιβλιαράκι, 45 σελιδες μικρού μεγέθους. Και είναι τρελά περίεργο!

Οι πρώτες σελίδες περιγράφουν διάφορα φυτά στο λεγόμενο Κήπο των Αντιφάσεων που έφτιαξε ο Διονύσιος. Το δεύτερο μισο, ασχολείται με μερικές εφευρέσεις του Διονύσιου, που χρησιμοποιούν αυτά τα φυτά για να παράγουν διάφορα αποτελέσματα - ενδεικτικά αναφέρω τον Θαυματοτροπικό Ιχνευτή Κοινοτόπου Χλωρίδος ή τον Αστροδακρικό Κειμενικό Απουσιομετατροπέα Περιβάλλοντος (ο τελευταίος κάνει ό,τι ακριβώς λέει η περιγραφή του :p).

Η γλώσσα, όπως ίσως καταλάβατε, είναι αυτή που χρησιμοποιούν στις πραγματείες.

Δεν είναι χιουμοριστικό - αν και σε σημεία βγάζει γέλιο. Δε μπορώ να το κατατάξω κάπου, είναι τόσο περίεργο που μου θύμιζε σε σημεία vandermeer :o. Κι αυτο, απο μονο του, το να το συναντάς σε έλληνα είναι τρελλααααα περίεργο! :o.

Το έχει κανείς σας υπόψη; Αν μη τι άλλο, να βγάλω ένα νόημα απ αυτα που λέει! :p. Έχετε ξαναπετύχει πουθενά το συγγραφέα;

 

EDIT:Ο μόνος Ιωάννης Θ. Μάζης που βρηκα στο google ειναι ενας καθηγητης πανεπιστημιου που έχει κάνει τα κέρατά του :o. To βιογραφικο του- αν και λιγο ψωνισμενο ομολογουμενως :p - ειναι 56 σελιδες! :o. Αλλα δε βρήκα καμια αναφορα στο βιβλιαράκι αυτο, οποτε μπορει να μην ειναι ο ιδιος.

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

παραθέτω ένα κομματάκι - ναι, μου έχει κάνει εντύπωση:

 

 

Στη νήσο Σολέμνις, την ευρισκομένη εις την εσχατιά όλων των γνωστών Αρχιπελάγων, που περιβρέχουν τις Λιβρίδες Ηπείρους, εκεί έζησε και απέθανε εν σωτηρίω έτει 2003 μ.Χ., την 15η του μηνός Οινοπότου. Και δημιούργησε, όπως λέγουν οι μελετητές και οι λοιποί ματαίοσπουδοι, έναν Οίκο Αντιφάσεων [……]

Ο Οίκος αυτός διέθετε, μεταξύ άλλων θαυμάσιων, και έναν εξαίρετο κήπο, γνωστό στους αρχαιογνώστες και αρχαιολόγους με ειδίκευση στην Λιβριδολογία, για το πλήθος και την ποικιλία των σπάνιων φυτών, άνθεων και δέντρων που φύονταν και προφυλάσσονταν εντός του.

Άνθη, όπως Flora Libris Mirabilis, με την ιδιαίτερη ιδιότητά της να δημιουργεί ευφορία στο πνεύμα αυτών που εισπνέουν την ευωδιά της, αλλά με εξαιρετικά ζημιογόνα αποτελέσματα, εάν κάποιος τα ελάμβανε ως αφέψημα ή παρεδίδετο επί μακρόν στο άρωμά τους, κυρίως μέσα σε κλειστό χώρο. Η κλείδα του μυστικού για τη σωστή απόλαυση του αρώματος αυτών των άνθεων ήταν ο ανοικτός και φωτεινός χώρος. Ο ηλιακός μεταβολισμός σε ανοικτούς χώρους μετέτρεπε οποιαδήποτε νοσογόνο αιτία εκ του αρώματος αυτών των λουλουδιών ας ευεργετικό αποτέλεσμα για τον ψυχικό κόσμο των θαυμαστών τους. Βασική προϋπόθεση: ο απολαμβάνων έπρεπε να είναι πάντοτε εφοδιασμένος με τον ψυχικό του κόσμο – εάν είχε – και, σε αντίθεση περίπτωση, να προμηθεύεται έστω έναν πτυσσόμενο, μιας χρήσεως, από αυτούς που διατίθενται από τους πλανόδιους μικροπωλητές στην Κεντρική Είσοδο του Κήπου των Αντιφάσεων. Μετά τη χρήση, μπορούσε ο προσωρινός χρήστης να απαλλαγεί απ αυτόν, αφήνοντάς τον στους καλάθους απορριμμάτων του Κήπου, δίπλα στην Έξοδο. [………….] Εσχάτως, οι σχετικές με την παραγωγή του προϊόντος αυτού βιομηχανικές μονάδες της Νήσου Solemnis πειραματίζονται με τη δημιουργία επαναφορτιζόμενων μοντέλων [M.R. modele rechargeable] , τα οποία μπορούν να τροφοδοτούνται ακόμα και από το φορτιστή του κινητού τηλεφώνου των χρηστών. Απλώς πρέπει να γίνει σωστά η πρώτη φόρτιση, ώστε να διαρκέσει αρκετά. Συνιστάται να φορτίζεται στη φάση πλήρους κενού από πλευράς προσωπικού Ψυχικού Κόσμου, και η πρώτη φόρτιση να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Καλύτερα απογευματινές όταν η ηλιακή ενέργεια είναι μάλλον σε ταπεινά επίπεδα. Η προσοχή μας πρέπει να αυξάνεται στον τομέα αυτόν ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που χαρακτηρίζονται από ισχυρή ηλιοφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Χμμ....μου κάνει κάτι μεταξύ ειρωνικο-κωμικού και αποκρυφιστικού. Ή μπορεί απλά να παίζει με τα μυαλά μας...

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα, καλά δεν το πιστεύω ότι έκατσες κι αντέγραψες.

 

Το βιβλιαράκι Θοδωρή όντως δείχνει να παίζει με το μυαλό μας και το ύφος του το ευνοεί πολύ.

 

Επίσης, η έκδοση είναι σαν σχολικού/πανεπιστημιακού βιβλίου του 60, με εκείνο το κλασικό κιτρινωπό εξώφυλο κι αν θυμάμαι καλά μέσα έχει πολυτονικό ε?

 

Μόλις ξανανέβω επάνω πρέπει να πάρω και το άλλο μου φαίνεται γιατί δε θα το ξαναβρούμε πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ....το πιστευεις ότι δε θυμάμαι αν είχε πολυτονικο; :o. Mιλάμε για παρατηρητικότητα έ; :p. Και ναι, κι εγώ το σκέφτηκα ότι θα είναι δυσεύρετο, και ότι ίσως ο μόνος λόγος που το βρήκαμε εκει ήταν ότι ο εκδοτικός οίκος έχει έδρα το Χαλάνδρι.

Link to comment
Share on other sites

Ακούγεται τρελά ενδιαφέρον! Θα το αγοράσω πάραυτα. Το όνομα κάτι μου λεει, αλλά δεν θυμάμαι από που το ξέρω!!

Mπράβο στα κορίτσια που μας το πρότειναν! :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..