Jump to content

Aξιολόγηση καλύτερων βιβλίων ΕΦ


Recommended Posts

Arthur Clarke- 2001 Oδύσσεια του Διαστήματος: Ένας μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη με ηλικία μεγαλύτερη αυτής του ανθρώπινου γένους. Ένα διαστημόπλοιο ταξιδεύει έχοντας ως στόχο τις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος, τον πιο μεγαλεπήβολο στόχο στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Ή μήπως όχι; :aohmy: Θεωρείται κλασικό στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και διαβάζοντας το κατάλαβα το γιατί. Υπάρχουν ορισμένες εικόνες μοναδικής, απαράμιλλης ομορφιάς. Και η αίσθηση που σου αφήνει για όλο αυτό το χάος που υπάρχει εκεί έξω, είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Υπάρχει όμως ένα ακαθόριστο κάτι που δεν με επέτρεψε να του βάλω μεγαλύτερο βαθμό. Ίσως η τεχνική γραφή του Κλαρκ που καταλάμβανε μεγάλο μέρος του ούτως ή άλλως μικρού βιβλίου. Δεν θα 'θελα αυτή να λείπει, κάθε άλλο, αλλά καμιά πενηνταριά σελίδες επιπλέον δεν θα με χαλούσαν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση πέρασα πολύ καλά και θα το ξαναδιαβάσω σίγουρα κάποια στιγμή. 5+3,5= 8,5

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι η κυρια Ουρσουλα εξελισσεται σε λατρεια. Παρα πολυ ωραιο το Η Λεξη για τον Κοσμο ειναι Δασος : 5 + 3,5 = 8,5

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα περίμενε το χτες. Μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά βιβλία που έγραψε ο Φίλιπ Ντικ, αλλά από άποψη παρανοϊκών ιδεών και τρελής πλοκής, σίγουρα φτάνει το επίπεδο τρέλας των πιο πολυδιαβασμένων βιβλίων του. Είναι κάπως δύσκολο να δώσω μια περίληψη της ιστορίας που να βγάζει νόημα, αλλά θα προσπαθήσω. Είμαστε κάπου στο 2055 και η Γη είναι σε συμμαχία με τους Αστρανθρώπους του πλανήτη Λίλισταρ στον πόλεμο ενάντια στα "σκαθάρια" Ριγκς, του πλανήτη Ριγκ, έναν εχθρό άγνωστο και αδιάφορο στη Γη. Πρόεδρος της Γης είναι ο Τζίνο Μολινάρι, που κάτι περίεργο τρέχει μαζί του. Φαίνεται να είναι συνεχώς σε κακή κατάσταση όσον αφορά την υγεία του, αλλά συνεχώς να θεραπεύεται, ακόμα και από έναν βίαιο θάνατο. Πως γίνεται κάτι τέτοιο; Μπας και απλώς είναι ένα σούπερ εξελιγμένο ρομπότ που χειραγωγεί τις μάζες; Ούτε ο προσωπικός του γιατρός και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις οργάνων Έρικ Σουήτσετ δεν έχει ιδέα. Από την άλλη ο Σουήτσετ έχει τα δικά του προβλήματα, με την πολυτάλαντη και πανέμορφη αλλά συνάμα νευρωτική γυναίκα του, την Κάθυ, που σε κάποια στιγμή θα τον εθίσει στο ναρκωτικό JJ-180 που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει στο χώρο και τον χρόνο (παρελθόν, μέλλον ή και σε παράλληλους κόσμους) αυτόν που θα το δοκιμάσει! Όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει τον Έρικ σε παιχνίδια συνωμοσίας, ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον της Γης, μιας και με τα "ταξίδια" του θα δει πολλά πράγματα... Δυνατό και καλογραμμένο μυθιστόρημα στο γνώριμο ύφος του Ντικ, παίζει λίγο με το μυαλό του αναγνώστη, τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο και ούτω καθεξής. Το βιβλίο απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εύκολο να το παρακολουθήσεις και σίγουρα η ευκολοδιάβαστη γραφή βοηθά σ'αυτό.

 

Φίλιπ Ντικ - Τώρα περίμενε το χτες: 5+3.5=8.5

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Θνητοί Θεοί. Το πρώτο και αυτοτελές μέρος μια τριλογίας ε.φ. Στο μακρινό μέλλον η ανθρωπότητα έχει αποκτήσει την ικανότητα αποθήκευσης της συνειδητότητας σε συνθετικά σώματα. Έχει την δυνατότητα ακόμη και να την αποστείλει οπουδήποτε στο σύμπαν. Ο Τακέσι Κόβατς αναλαμβάνει να λύσει ένα μυστήριο και έρχεται αντιμέτωπος με το βίαιο παρελθόν του όσο και με την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για πάθος, έγκλημα και εξουσία. Εξαιρετικό βιβλίο που θυμίζει νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα με την γραφή του να κινείται σε πολύ πολύ καλά επίπεδα. Από την στιγμή που το έπιασα δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Οι σελίδες κυλούσαν νεράκι και καθυστερούσα να το τελειώσω επίτηδες! Έμεινα κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος με την ανάγνωση του. Σίγουρα θα αναζητήσω στο πρωτότυπο, τόσο το ίδιο, όσο και τα άλλα δύο βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστή τον Τακέσι. Από όσα διάβασα στο σάιτ της Βιβλιονέτ, τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν αγοραστεί από την Warner Bros οπότε και να αναμένουμε κάποια στιγμή στο μέλλον την ταινία. Το συνιστώ σε όσους αγαπούν την επιστημονική φαντασία και έχουν αστυνομικό δαιμόνιο μέσα τους..χε χε. 

 

Richard Morgan - Θνητοί Θεοί: 5+4.5=9.5

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Καζούο Ισιγκούρο, Μη μ' αφήσεις ποτέ

 

Έχω ένα προβληματισμό με το setting του βιβλίου. Η ιστορία νομίζω ότι χάνει πόντους αληθοφάνειας σε κάποια σημεία της κοσμοπλασίας -δευτερεύοντα πάντως-. Επίσης σε ένα-δύο σημεία στο τέλος οι επεξηγηματικοί διάλογοι μάλλον περιορίζουν, παρά προσθέτουν κάτι.

Και αφού την έγραψα την βαθυστόχαστη κριτική μου, έχω να γράψω ότι εκείνη η σκηνή με έχει στοιχειώσει. Επίσης έχω να γράψω ότι το "Μη μ' αφήσεις ποτέ" είναι ένα έργο πολύ βαθιά ανθρώπινο.

 

6+4=10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arthur Clarke- 2010 Oδύσσεια Δύο: Νέα αποστολή ταξιδεύει στο διάστημα με σκοπό να απαντηθούν τα ερωτήματα που άφησε πίσω της η πρώτη. Μέσα από πανέμορφο γράψιμο, οι εικόνες συμπαντικού μεγαλείου δίνουν το παρών και εδώ σε συνδυασμό με υπέροχες περιγραφές ξένων ειδών ζωής. Η ενδιαφέρουσα σύσταση του πληρώματος και οι προβληματισμοί τους, προσδίδουν έξτρα αγωνία. Αν και υπάρχει μία κάποια διαφορά στο ύφος, πρόκειται ωστόσο για πολύ καλή συνέχεια του φοβερού πρώτου μέρους. Άλλος θα την βρει καλύτερη, άλλος χειρότερη, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ποιοτική. 5+3,5= 8,5

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σιλό (Wool), Hugh Howey: Ο κόσμος μας έχει κατατραφεί και οι εναπομείναντες βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα τιτάνιο σιλό. Μια αυτάρκης κοινωνία με δικούς τις κανόνες και νόμους. Ένα πράγμα απαγορεύεται. Να μιλάς για τον έξω κόσμο. Αν το κάνεις, καταδικάζεσαι για καθαρισμό, να βγεις δηλαδή έξω από το σιλό και να καθαρίσεις τους δέκτες και τις κάμερες του σιλό. Αυτό ακριβώς παθαίνει και ο σερίφης του σιλό και μάλιστα οικειοθελώς... Ωραία γραφή, συνεχείς ανατροπές και ένα δυστοπικό μέλλον που σε εξιτάρει. Τέλειο από κάθε άποψη. Διαβάστε το όλοι. 6+4=10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κυρίως λόγω coursera έχω μερικές νέες αξιολογήσεις.  :)

 

H.G. Wells, The Island of Dr. Moreau (Το Νησί του Δρ. Μόρο) 4+4=8

 

H.G. Wells, The Invisible Man (Ο Αόρατος Άνθρωπος) 4+4=8

Κλασικά βιβλία που έχουν επηρρεάσει πολύ την επιστημονική φαντασία. Το αγαπημένο μου βιβλίο του Wells παραμένει "η Μηχανή του Χρόνου,"  αλλά μ' άρεσαν περισσότερο από "τον Πόλεμο των Κόσμων."

 

Edgar Rice Burroghs, A Princess of Mars (Η Πριγκίπισσα του Άρη) 4+2=6

Τι είχα χάσει...  :p

Alert: Να προσεγγιστεί αυστηρώς με άφθονα αποθέματα χιούμορ, ειδαλλώς θα μετανιώσετε.

 

Orson Scott Card, Ender's Game (Το Παιχνίδι του Έντερ) 2+2=4

Ο αυστηρός βαθμός επειδή το θεωρώ μάλλον μέτριο ως πλοκή και ανάπτυξη χαρακτήρων, παρά εκνευριστικό λόγω των ιδεών που αναπτύσσονται και μάλλον αναιρούνται στο τέλος. Κλασικό βιβλίο με κάποιες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις που καταλαβαίνω γιατί βρίσκεται τόσο ψηλά σε όλες τις λίστες sci-fi βιβλίων, αλλά διαφωνώ και χαίρομαι που το έχουμε θάψει εδώ.  :D

 

Έπονται "The Martian Chronicles," "The Left Hand of Darkness" και "The Children of Dune."

Link to comment
Share on other sites

Το Σ/Κ έχει ενημέρωση πίνακα, οπότε φροντίστε να δώσετε τις αξιολογήσεις που έχετε σε εκκρεμότητα.

 

Arthur Clarke, Islands in the sky

 

Από τα πρώτα μυθιστορήματα του Κλαρκ. Είναι μια απλή ιστορία, με ένα παιδί (τέλος πάντων, έφηβο) που κερδίζει ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό σε τροχιά. Η space opera του 1952... Δεν ξέρω αν έχει χρησιμοποιήσει κανείς άλλο τον όρο, εγώ πάντως θα το ονόμαζα «solar system opera». Αν το βάλει κανείς πλάι σε ανάλογα pulp έργα της εποχής, σοβαρό, καλογραμμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο όπως είναι, πρέπει να φαινόταν στον πιστό αναγνώστη της εφ αριστούργημα. Τώρα... για σήμερα... δεν ξέρω. Ευχάριστο μεν, αλλά αρκεί να πω ότι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο στη δράση του είναι ένας λάθος υπολογισμός στην τροχιά ενός μικρού σκάφους, που φέρνει τον ήρωά μας για λίγο εκτός διαδρομής. Αν σας ενδιαφέρει ο Κλαρκ ή η εποχή, διαβάστε το.

 

3.0 + 2.5 = 5.5

 

Arthur Clarke, The fountains of paradise

 

Με λίγα λόγια: 27 χρόνια μετά, ο Κλαρκ γράφει με τον ίδιο τρόπο: Βέβαια η υπόθεση είναι πιο ενδιαφέρουσα, η γραφή πιο ώριμη... Αλλά η πλοκή δεν διαθέτει κανένα συνταρακτικό στοιχείο. Εδώ, για να συγκρίνετε με το παραπάνω, το πιο απροσδόκητο συμβάν είναι ένας θάλαμος ασανσέρ που αγωνίζεται να φτάσει στον προορισμό του. Το fountains πήρε Hugo και Nebula, μια χρονιά που φαίνεται δεν υπήρχε κάτι δυνατότερο.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Ursula Le Guin, The Left Hand of Darkness (Το Αριστερό Χέρι του Σκότους): 6+4=10

 

Τελευταία αξιολόγηγση πριν την ενημέρωση του πίνακα το αμφιλεγόμενο (απ' ότι παρατηρώ) Αριστερό Χέρι του Σκότους.

Ένας αριστουργηματικός συνδυασμός πανέμορφης science fiction κοσμοπλασίας, εξαιρετικών χαρακτήρων και ιδεών και αριστοτεχνικής γραφής.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Alfred Bester : The Stars My Destination

 

Καταπληκτικό βιβλίο. Σίγουρα μέσα στα καλύτερα που έχω διαβάσει. Ο Bester έφτιαξε τον τρομερότερο αντιήρωα που θα μπορούσε να σκαρφιστεί ανθρώπου νους και τον έριξε μέσα σ’έναν (εξαιρετικά πρωτότυπο) παρανοϊκό κόσμο που όμοιο του, μόνο σε βιβλία του Dick έχω συναντήσει.  Αν έλειπε και η slang… 

 

5.5 + 3.5  9

 

 

Arthur C. Clarke  2010: Odyssey Two

Δυσκολεύομαι με το 2010. Σαν διάβασμα μου άρεσε, πέρασα καλά διαβάζοντας το κι αυτό είναι το ζητούμενο, από την άλλη, αναρωτιέμαι αν θα ήταν καλύτερα, κάποια πράγματα (του πρώτου βιβλίου) να τα άφηνε ο Clarke στην ησυχία τους. Άξιο αναφοράς το κλείσιμο (επιστέγασμα) που με άφησε με μια αίσθηση οικουμενικότητας.     

 

4.5 + 3.5  8

Link to comment
Share on other sites

Το σμήνος - Φράνκ Σέντζινγκ

 
Είχα αυτό το βιβλίο να με κοιτά κάθε μέρα όπως ήταν ανάμεσα σε άλλα βιβλία ε.φ στο κεντρικό ράφι της βιβλιοθήκης μου. Ο όγκος του δεν ήταν διόλου αμελητέος. Όμως, στη ράχη του βιβλίου υπάρχει ένα γαλάζιο μάτι, ένα μάτι που σε κάνει να το κοιτάξεις κάθε φορά που κάποιος μπορεί να ρίχνει τη ματιά του επάνω στη βιβλιοθήκη. Έτσι και εγώ αποφάσισα να το διαβάσω. Αυτό που ακολούθησε ήταν η πιο γρήγορη ανάγνωση πολυσέλιδου βιβλίου (ever) από εμένα!
 
Περίεργα φυσικά φαινόμενα συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία ακολουθεί την πορεία του Άναουακ ενός Ινδιάνου ερευνητή θαλλάσιων οργανισμών που ειδικεύεται στις φάλαινες και τα δελφίνια. Όταν μια πετρελαική εταιρεία ανακαλύπτει περίεργα μεταλλαγμένα σκουλίκια σε γεωτρήσεις που βρίσκονται στο βυθό της θάλλασας, τότε σύντομα αντιλαμβάνονται ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει και πως κάτι πολύ κακό ενδέχεται να συμβεί. Σύντομα, τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της Β.Ευρώπης, φονικές μέδουσες έχουν κατακλύσει τις ακτές της Αυστραλίας και της Ν.Αμερικής, μολυσμένα καβούρια σπέρνουν τον πανικό στη N.Y και φάλαινες επιτίθενται σε πλοία σε όλο τον κόσμο. Όλα συνηγορούν στο γεγονός ότι η φύση μοιάζει να εκδικείται τον άνθρωπο και τα πλάσματα του νερού να έχουν αποκτήσει συνείδηση! 
 
Όντως, μέσα στις 1021 σελίδες του Σμήνους (οι οποίες κυλάνε νεράκι), μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που επιτελεί ο άνθρωπος στη διάρκεια της παντοκρατορίας του. Το φυσικό περιβάλλον φαίνεται να αντιδρά όμως. Η γραφή του Σέντζινγκ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Την βρήκα πολύ περιεκτική και περιγραφική. Βέβαια σε ένα τόσο μεγάλο σε έκταση μυθιστόρημα, που βρίθει επιστημονικών ορισμών και αναλύσεων, το Tell είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς. Όχι παντού βέβαια και όχι σε βαθμό που χαλάει τον ρυθμό της ανάγνωσης. Δεν δουλεύει δηλ. αποτρεπτικά για το κείμενο. Το οικολογικό μήνυμα της ιστορίας είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά το απόλαυσα πραγματικά και έχω ήδη στις λίστες μου το βιβλίο Limit του ίδιου συγγραφέα. Η εξέλιξη της ιστορίας έρχεται με γρήγορους ρυθμούς και από ένα σημείο και μετά μοιάζει με σενάριο ταινίας του χόλυγουντ, πράγμα που σημαίνει ταυτόχρονα ότι μπορείς να προβλέψεις πολλές από τις καταστάσεις που διαδραματίζονται. 
 
Ανάμεσα σε άλλα βιβλία που διάβαζα το τελευταίο διάστημα, το βιβλίο αυτό αποδείχτηκε μια πολύ καλή επαφή σε μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική πραγματικότητα. Σαν επιστημονική φαντασία μπορώ να πω ότι επιτελεί τον σκοπό της, ίσως βέβαια με λίγο χολιγουντιανό στύλ κυρίως προς την κορύφωση του έργου. Από την άλλη, κάποιοι μπορεί να το βρείτε κουραστικό, κάποιοι άλλοι ενημερωτικό, εγώ το βρήκα πρακτικά επίκαιρο μιας και ανάμεσα σε άλλα προβλήματα που μας έχουν κατακλύσει, το ζήτημα της οικολογικής συνείδησης παραμένει στον πάτο του βαρελιού παγκοσμίως. 
 
Για την ιστορία και μόνο (και ευχαριστώ την Wiki για αυτό) τέσσερις από τους πολλούς επιστήμονες που διαδραματίζουν κάποιους μικρούς ρόλους στο βιβλίο είναι πραγματικοί. Επίσης τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν ήδη αγοραστεί για την δημιουργία ταινίας που προβλέπεται να προβληθεί κάπου στο 2015. Σας το προτείνω σαν μια καλή επιλογή για κάθε γούστο. 
 
5+4= 9

 

Edited by Airbourne
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρικό πρόβατο - Φίλιπ Κ. Ντίκ

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του Φίλιπ Ντίκ μέχρι τώρα. Είχα δεί όμως πάρα πολλά από τα βιβλία του παραλλαγμένα σε σενάρια για ταινίες του χόλυγουντ. Ο Φίλιπ Ντίκ ήταν μια όαση για την εποχή που έγραφε ε.φ. Αυτό, αφενός μας δείχνει πως η ποιότητα και η φαντασία μπορούν άνετα να συνυπάρξουν, αφετέρου αποδεικνύει ότι όσο πίσω από το μέλλον και αν βρισκόμαστε η ε.φ έχει τον δικό της τρόπο να ανοίγει μεγάλα παράθυρα προς αυτό.

 

Ξεκίνησα με ένα χαραχτηριστικό βιβλίο του Ντίκ το Ηλεκτρικό πρόβατο. Σε μια γή παρηκμασμένη όπου το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας την έχει εγκαταλείψει για άλλους πλανήτες και η ίδια καταστρέφεται αργά αργά, ο Ρίκ Ντεκάρντ παραμένει πιστός στην υπηρεσία του. Είναι αστυνομικός και κυνηγός επικυρυγμένων ανδροειδών. Τα ανδροειδή μοιάζουν πολύ με πραγματικούς ανθρώπους και έξι από αυτά έχουν έρθει παράνομα στη γή. Δουλειά του είναι πλέον να τα εξοντώσει. Μέσα από ένα τέστ ειδικών ερωτήσεων μπορεί κάποιος να ανακαλύψει εάν ένας συνηθισμένος άνθρωπος είναι ανδροειδές ή κανονικός ο Ρίκ ξεκινά έναν αγώνα επιβίωσης. Σε μια γή που η κοινωνική διάκριση έχει να κάνει με την κατοχή ενός αληθινού ζώου, ο Ρίκ βρίσκει την ικανοποίηση έχοντας στην κατοχή του ένα ηλεκτρικό πρόβατο. Τα έξι ανδροειδή είναι η ευκαιρία που έψαχνε για εύκολο πλουτισμό και την ικανοποίηση του ονείρου του για ένα αληθινό ζώο. 

 

Πραγματικά η ταινία κρατά λίγα σχετικά πράγματα από το βιβλίο ενώ παραμένει εκπληκτική διατηρώντας ένα βασικό στοιχείο του βιβλίου. Για άλλη μια φορά το βιβλίο παραμένει κάτι το ξεχωριστό, ακροβατεί ανάμεσα στα όρια της πραγματικότητας και των ονείρων, την ύπαρξη και την θέληση για ζωή. Τα ανδροειδή είναι φτιαγμένα να δείχνουν σαν αληθινοί άνθρωποι και πασχίζουν να αποδείξουν ότι η ζωή δεν είναι δικαίωμα μόνο του ανθρώπου. Πραγματικά εκπληκτικό βιβλίο αν σκεφτεί κανείς και την εποχή που γράφτηκε.  Θα ακολουθήσει σύντομα και άλλο βιβλίο από τον Ντίκ: Οι παίκτες του Τιτάνα. 

 

 

Ηλεκτρικό Πρόβατο: 5+5 10

 

Edited by Airbourne
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Arthur Clarke- 2061 Oδύσσεια Τρία: Νέες περιπέτειες στο διάστημα, αυτή την φορά με τον παππού και τον εγγονό στους κεντρικούς ρόλους. Στο τρίτο μέρος της σειράς, το τεχνικό κομμάτι της γραφής του Κλαρκ κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του υποσκελίζοντας την ιστορία. Αν και μου άρεσε (πάλι), κάποια στιγμή ψιλοκουράστηκα γιατί ήθελα λίγο περισσότερη πλοκή. Η οποία όμως δεν παύει να υπάρχει και να είναι ενδιαφέρουσα. Αρκετά καλό βιβλίο, ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που πρόκειται για δεύτερο sequel. Και όλοι ξέρουμε πόσο κακό έχουν κάνει διάφορα sequels σε ορισμένες σειρές και πόσο πολύ τις έχουν δυσφημίσει.  5+3= 8

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ένα μικρό δωράκι προς το ΝίκοσΑλ, για την ονομαστική εορτή.

 

 

Snowcrash

Neal Stephenson

6

4

10

The Player of Games

Iain M Banks

5,5

3,5

9

Πικνίκ δίπλα στο δρόμο

Arkady & Boris Strugatsky

6

4

10

Η σκιά του βασανιστή

Gene Wolfe

6

4

10

Το Πετράδι του Συμφιλιωτή

Gene Wolfe

6

4

10

The Sword of the Lictor

Gene Wolfe

6

4

10

The Citadel of the Autarch

Gene Wolfe

6

4

10

Μυστηριώδες νησί

Jules Verne

5,5

3,5

9

Ντιούν

Frank Herbert

6

4

10

Ο Μεσσίας του Ντιούν

Frank Herbert

5,5

4

9,5

Τα παιδιά του Ντιούν

Frank Herbert

4,5

3,5

8

Θεϊκός Αυτοκράτορας του Ντιούν

Frank Herbert

3

3,5

6,5

Οι Αιρετικοί του Ντιούν

Frank Herbert

3

3,5

6,5

Η Αδερφότητα του Ντιούν

Frank Herbert

3

3,5

6,5

The Dancers at the End of Time

Michael Moorcock

6

4

10

Κύριος του Φωτός

Roger Zelazny

6

4

10

1984

George Orwell

6

4

10

Λουλούδια για τον Άλγκερνον

Daniel Keyes

5,5

4

9,5

The Forever War

Joe Haldeman

6

3,5

9,5

Ubik

Philip Dick

6

3,5

9,5

Κυλήστε δάκρυά μου, είπε ο αστυνομικός

Philip Dick

6

3,5

9,5

A canticle for Leibowitz

Walter Miller Jr

5,5

4

9,5

Το πεπρωμένο μου είναι τα άστρα

Alfred Bester

6

3,5

10

Υπερίων

Dan Simmons

6

4

10

Η πτώση του Υπερίωνα

Dan Simmons

5

4

9

Ο Δωρητής

Lois Lowry

3,5

2,5

6

Σφαγείο νούμερο 5

Kurt Vonnegut

5,5

4

9,5

Ζωντανός Θρύλος

Richard Matheson

5

3,5

8,5

Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς

Philip Dick

5,5

3,5

9

Θνητοί Θεοί

Richard Morgan

6

3

9

The Diamond Age

Neal Stephenson

5

3,5

8,5

Τελετή ενηλικίωσης

Alexei Panshin

4,5

3,5

8

Old Man's War

John Scalzi

5,5

3

8,5

The Ghost Brigades

John Scalzi

5

3

8

Ασύνδετος χρόνος

Philip Dick

4,5

3,5

8

Δρ Άντερ

K.W. Jeter

5

3,5

8,5

Η μηχανή του χρόνου

H.G. Wells

5

3

8

Ο αόρατος άνθρωπος

H.G. Wells

4,5

3

7,5

The Uplift War

David Brin

4

3

7

Startide Rising

David Brin

5

3

8

Sundiver

David Brin

5

3

8

Σκοτάδι συγκεντρώσου

Fritz Leiber

4,5

3

7,5

Οριζόντιος αποχαιρετισμός

K.W. Jeter

4,5

3,5

8

Κόσμος δίχως άστρα

Poul Anderson

4

3,5

7,5

Εμείς οι Αρειανοί

Philip Dick

5

3,5

8,5

Αντίστροφος χρόνος

Philip Dick

4

3

7

Οι παίκτες του Τιτάνα

Philip Dick

4

3

7

Τώρα περίμενε για το χτες

Philip Dick

4

3

7

Οι φυλές του Αλφανού Φεγγαριού

Philip Dick

5

3

8

Λαβύρινθος θανάτου

Philip Dick

4,5

3,5

8

Ουράνιο μάτι

Philip Dick

4,5

3

7,5

Ο δήμιος είναι σπίτι

Roger Zelazny

5

3

8

Στα βουνά της τρέλας

H.P. Lovecraft

6

2,5

8,5

The Chrysalids

John Wyndham

4

3

7

Δρ Τζέκυλ και μίστερ Χάιντ

Robert Louis Stevenson

5

3

8

Ίλιον

Dan Simmons

5

3,5

8,5

Ο σκοτεινός κόσμος

Henry Kuttner

4,5

3,5

8

Το κοράκι

Stephen King

5,5

3,5

9

Σπηλιές από ατσάλι

Isaac Asimov

5

3

8

Βαβέλ-17

Samuel Delany

5,5

3,5

9

Η πόλη και η πόλη

China Mieville

4,5

3

7,5

Η πλημμύρα

J. G. Ballard

4

3,5

7,5

Επιστροφή στη Γη

Roger Zelazny

5

3,5

8,5

Το Τέλος της Αιωνιότητας

Isaac Asimov

5,5

3

8,5

Ο υπεράνθρωπος

Alfred Bester

5

3

8

 

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Θαυμαστός καινούριος κόσμος - 'Αλντους Χάξλευ

 

 

Είχα αυτό το βιβλίο εδώ και πάρα πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη μου. Αποφάσισα να το διαβάσω, στην αρχή με κάποια επιφύλαξη αλλά μετά παραδόθηκα άνευ όρων στο δυστοπικό σύμπαν του Χάξλευ. Στο σωτήριο έτος 2540μ. οι άνθρωποι αναπαράγονται τεχνητά και μαζικά, μέσα σε κρατικά κέντρα επωάσεως και αναπτύσονται σε φιάλες (βλέπε ταινία Μάτριξ). Επίσης διαχωρίζονται σε κατηγορίες και τοποθετούνται σε ανάλογες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι τρείς τελευταίες τάξεις τροφοδοτούν με κλώνους-εργάτες τα εργοστάσια της γης. Το μέλλον, που μοιάζει να το διέπουν κανόνες όχι και τόσο μακρινοί από όσους έχουμε τώρα ή προσπαθούν να μας επιβάλλουν, είναι μαύρο και ζοφερό. Η τεχνοκρατική κοινωνία μέσω του ψυχολογικού καταναγκασμού δρα έναντι του ατόμου και εις όφελος της ελίτ. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το πολύ σημαντικό έργο. Αν και δημοσιεύτηκε το 1932 παραμένει πιο επίκαιρο και ζωντανό από ποτέ. Σήμερα που οι κοινωνικές ανισότητες σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να διασφαλιστεί η συλλογικότητα και όχι η ατομικότητα μας, αν και το μέλλον φαντάζει πολύ δυσοίωνο κρίνοντας από τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο...

 

4+4= 8

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θαυμαστός καινούριος κόσμος - 'Αλντους Χάξλευ

Στο σωτήριο έτος 2540μ.

 

Το έχω διαβάσει πολλές φορές, αλλά δε θυμάμαι να αναφέρει πουθενά κάποια χρονολογία. Σίγουρα δεν έχεις τη μετάφραση που έχω εγώ, αλλά πες μου σε ποια σελίδα το είδες, για να το ψάξω στο περίπου. Ή δε θυμάμαι καλά εγώ, ή κάποια από τις δυο μεταφράσεις είναι υπερβολικά δημιουργική.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Στο βιβλίο τα γεγονότα συμβαίνουν στο έτος 632 μ.Φ σε αναγωγή στο γρηγοριανό ημερολόγιο είναι το έτος 2540μ.Χ. Τη συγκεκριμένη πληροφορία την διάβασα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και έπειτα στην Wiki όπου και εκεί το αναφέρει. Έχω την έκδοση «Η λογοκρισία στην λογοτεχνία» που κυκλοφόρησε, δεν θυμάμαι πότε, από το Βήμα. 

Link to comment
Share on other sites

Ααα, οκέι. Εγώ το έχω από τις εκδόσεις "Νησίδες", πολύ καλή μετάφραση, αλλά δεν έχει τέτοια στο οπισθόφυλλο.

Ευχαριστώ, καλημέρα :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Το πεπρωμένο μου είναι τα άστρα

Alfred Bester

6

3,5

10

 

 

??? :p

 

Έχει διάφορα λάθη η λίστα, πχ κάποιες σειρές έχουν τη βαθμολόγηση μπερδεμένη (αυτό βέβαια θα το αφήσω έτσι προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι είναι λάθος απλά δεν είναι οι βαθμοί που θέλω). Στα προφανή λάθη ισχύουν -και νομίζω ο nikosal κάτι τέτοια τα καταλαβαίνει- οι επιμέρους βαθμοί, πχ στο The stars my destination έβαλα αρχικά 10 γιατί το έχω 5στερο και στο goodreads αλλά μετά θυμήθηκα ότι σε κάποια σημεία με χαλούσε η γραφή (βέβαια το διάβασα και από Κάκτο σε οικτρή μετάφραση) κι έτσι έκοψα μισό βαθμο αλλά ξέχασα το 10άρι στη διπλανή λίστα. Είναι αντιγραφή από excel σε word κι από εκεί ποστ στο σφφ οπότε έχανε η μάνα το παιδί στα λαθάκια από το ένα στο άλλο και από εκεί στο παράλλο αλλά είπα να το ποστάρω εκείνο το βράδυ τιμής ένεκεν μιας και θα έφευγα για ΣΚ και θα έχανα την ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

Ας προσθέσω τα φετινά μου εφ βιβλία:

 

Ο παράξενος Τζων-όλαφ Στάπλετον 6,5

 

Τριγυρίζοντας σε μικρό τόπο – Φίλιπ Ντικ  3,5

 

2001 Η οδύσσεια του διαστήματος – Άρθουρ Κλαρκ  9

 

Ο δωρητής – Λόις Λόουρι  6

 

Εκτός ελέγχου – Τζαίημς Γκράχαμ Μπάλαρντ  7

 

Γκαλαπάγκος – Κερτ Βόνεγκατ  6

 

Ζωντανός θρύλος – Ρίτσαρντ Μάθεσον 9

 

Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος – Ούρσουλα Λε Γκεν  9

 

Η αρχή της αβεβαιότητας – Ντιμίτρι Μπιλένκιν 7

 

Η εφεύρεση του Μορέλ – Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες 8

 

Δρ. Άντερ – K.W.Jeter 5

 

Σκοτάδι συγκεντρώσου – Φριτς Λάιμπερ 8,5

 

Χαμένοι ορίζοντες – Ρόμπερτ Χενλάιν 6,0

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..