Jump to content

Aξιολόγηση καλύτερων βιβλίων ΕΦ


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Δεύτερο topic από εμένα στο κομμάτι των αξιολογήσεων.

 

A Clockwork Orange του Anthony Burgess: Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Γραμμένο με την ιδιαίτερη γλώσσα των νάντσατ, το Κουρδιστό Πορτοκάλι είναι ένα δυναμικό, μοναδικό και φανταστικό, αλλά τόσο αληθινό μυθιστόρημα. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από την ομώνυμη ταινία του Κιούμπρικ, αλλά το βιβλίο είναι ένα μικρό αριστούργημα. Δικαίως λοιπόν για εμένα η παρακάτω αξιολόγηση.

 

Βαθμολογία: 6,0+4,0=10,0

 

Η πόλη και η πόλη του China Mieville: Το διάβασα πριν 3 χρόνια όταν είχε πρωτοβγεί. Το θεωρώ υπερτιμημένο, τουλάχιστον όμως η εξέλιξη της πλοκής του έχει μια συνέχεια και το τέλος του βελτιώνει το πριν.

 

Βαθμολογία: 3,0+2,5=5,5

 

Υπερίων του Dan Simmons: Το ταξίδι των 7 προσκυνητών στον πλανήτη του Υπεριώνα και η εξιστόρηση των προσωπικών τους ιστοριών, γεμίζει ένα βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα και κρατά την περιέργεια του αναγνώστη για την εξέλιξη του ταξιδιού μέχρι το τέλος. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, τόσο σωστά δομημένο φανταστικά, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και ένας κόσμος που έχει φτιαχτεί μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια από τον Simmons, ώστε να φαντάζει φυσική συνέχεια του σήμερα.

 

Βαθμολογία: 6,0+3,5=9,5

 

Η πτώση του Υπερίωνα του Dan Simmons: Για μια ακόμη φορά το sequel δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρώτο, όσο και εάν ο Simmons μένει πιστός στα δεδομένα του αχανούς κόσμου, που τόσο μαεστρικά ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Παρόλα αυτά η κάθαρση αργεί και θεωρώ ότι η ιστορία τραβιέται περισσότερο από όσο θα έπρεπε, σε σημείο που τελικά προσωπικά με κούρασε. Κατά συνέπεια...

 

Βαθμολογία: 5,0+2,0=7,0

Edited by Rov
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο αιώνιος πόλεμος - Τζο Χάλντεμαν 

 

Είχα ακούσει πολλά και καλά λόγια για το βιβλίο αυτό. Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα και που ανήκει στην στρατιωτική ε.φ. Μπορώ να πω ότι δεν απογοητεύτηκα καθόλου, το αντίθετο. Το βιβλίο γράφτηκε με υπόβαθρο ε.φ αλλά ο συγγραφέας του είχε υπηρετήσει στο Βιετνάμ. Ο ίδιος έχει και πτυχίο αστρονομίας. Αυτό σημαίνει ρεαλισμός και αληθινά αισθήματα. Έτσι, έχουμε τον στρατιώτη Γουίλιαμ Μαντέλα να μας περιγράφει τον τρόμο και την ηλιθιότητα ενός πολέμου με μια εξωγήινη φυλή που κράτησε σχεδόν πάνω από χίλια χρόνια! Το βιβλίο είναι ένα αντιπολεμικό έπος. Ο ίδιος ο ήρωας, ακόμη και αν είναι από τους ελάχιστους που έχουν επιζήσει καθ΄ όλη την διάρκεια του πολέμου, κάποια στιγμή γυρίζει στη γη. Η τεχνολογία της εποχής επιτρέπει «άλματα μέσω αστέρων». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ηλικία των στρατιωτών να μη μεταβάλλεται καθόλου αλλά ο χρόνος της γης να επιταχύνεται, ένα αποτέλεσμα της σχετικότητας φυσικά. Εκεί, τα πάντα έχουν αλλάξει και θα χρειαστεί να μάθει και πάλι να ζεί σαν κανονικός άνθρωπος και όχι σαν στρατιώτης. Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν ποτέ όπως τα υπολογίζουμε. Έτσι, ξαναγυρνά στο μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει. Ο Μαντέλα δεν χάνει μόνο την διάθεση για να βρίσκεται στη γη, χάνει και την μοναδική του αγάπη. Όταν κάποια στιγμή όλα τελειώσουν τότε θα έρθει αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του.

 

Απόλαυσα αυτό το βιβλίο γιατί τα είχε όλα, λίγο εως πολύ. Έχουν κυκλοφορήσει άλλα δύο βιβλία στην ίδια σειρά. Θα τα ψάξω στο πρωτότυπο. Τα κινηματογραφικά δικαιώματα του βιβλίου τα έχει αγοράσει ο Ridley Scot. Κάποια στιγμή λοιπόν θα δούμε και την ταινία και είμαι πολύ περίεργος πως θα αποδώσουν κάποια θέματα που αποτελούν ταμπού, ακόμη και σήμερα, για πολλές κοινωνίες. 

 

4.5 + 5 = 9.5 

 

Edited by Airbourne
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Arthur Clarke- 3001 Η Τελική Oδύσσεια: Τέταρτο και τελευταίο μέρος της Οδύσσειας του Διαστήματος η οποία κλείνει για 'μένα με τρόπο πολύ ικανοποιητικό. Ο Φρανκ Πουλ, ο συνταξιδιώτης του Ντέιβιντ Μπόουμαν που χάθηκε στο διάστημα, επανέρχεται στην ζωή με αναπάντεχο τρόπο. (Αυτό ok, είναι όπως και να το κάνουμε μία ευκολία). Το ξύπνημα θα τον βρει πολλές εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον κάτι που θα τον κάνει να βιώσει το πολιτισμικό αντίστοιχο ενός ανθρώπου του 1000 μ.Χ. που θα μεταφερόταν στο σήμερα. Το ένα σοκ θα αρχίσει να διαδέχεται το άλλο, αλλά αυτά δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην περιπέτεια που τον περιμένει. Ωραίο βιβλίο που θεωρώ ότι δεν γράφτηκε μόνο και μόνο για να γραφτεί, αλλά αντίθετα προσφέρει το λιθαράκι του στην ποιότητα της πολύ καλής αυτής σειράς. 5+3= 8

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να γράψω κι εγώ πριν τα ξεχάσω:

 

Σιλό, Hugh Howey = 8

 

Ο Δωρητής, Lois Lowry = 6

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους. Το όνομα μου είναι Παναγιώτης, καιρό τώρα παρατηρώ τη λίστα σας περί καλύτερων βιβλίων και την συμβουλεύομαι αρκετά όσον αφορά τις επόμενες αγορές μου, καθώς διαβάζω μεταξύ άλλων αρκετή επιστημονική φαντασία τα τελευταία δυο χρόνια και έχω αρκετό δρόμο μπροστά. Παρακάτω θα δώσω τις βαθμολογίες μου για όλα τα σχετικά βιβλία που έχω διαβάσει, κριτικές δεν θα γράψω γιατί είναι πολλά, έπειτα έχω και ένα προφίλ στο goodreads όπου έχω γράψει κάποιες κριτικές, αν κάποιος έχει περιέργεια https://www.goodreads.com/user/show/11994371-panagiotis

 

Κυλήστε δάκρυα μου είπε ο αστυνομικός, Philip K. Dick 4+2,5=6,5

 

To ηλεκτρικό πρόβατο Philip K. Dick 3,5+2,5+6

 

Ender's game, Orson Scott Card 5+3,5=8,5

 

Πικ Νικ δίπλα στο δρόμο, Arcady&Boris Strugatsky 4,5+3=7,5

 

Ταξίδι δίχως τέλος, Βrian Aldiss 5,5+2,5=8

 

O Αιώνιος Πόλεμος, Joe Haldeman 5+3=8

 

O Eικονογραφημένος Άνθρωπος, Ray Brudberry 5+4=9

 

Τα χρονικά του Άρη, Ray Brudberry 6+4=10

 

Fareneit 451, Ray Brudberry 4,5+4=8,5

 

Εγώ, το Ρομπότ Ιsaak Asimov 4+3=7

 

Ορυξ και Κρέικ, Margaret Atwood 5+3=8

 

Ο πόλεμος των κόσμων, Wells H.G. 5+3,5=8,5

 

Η μηχανή του χρόνου, Wells H.G. 5+3,5=8,5

 

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, Aldus Huxley 4+3=7

 

Το πεπρωμένο μου είναι τα αστέρια, Alfred Bester 5,5+3,5=9

 

Οι επικυρίαρχοι, Arthur Clarke 6+4=10

 

Αποχαιρετισμός στη Γή, Arthur Clarke 3+3,5=6,5

 

Ο αναρχικός των δυο κόσμων, Ursula K. Le Guin 5,5+4=9,5

 

Το αριστερό χέρι του σκοταδιού, Ursula K. Le Guin 6+4=10

 

Η πόλη των ψευδαισθήσεων (πόλη της ουτοπίας όπως την αναφέρετε), Ursula K. Le Guin 6+3,5=9,5

 

Ο κόσμος του Ράκανον, Ursula K. Le Guin 5+3,5=8,5

 

Πλανήτης Εξορίας, Ursula K. Le Guin 4,5+3,5=8

 

Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος, Ursula K. Le Guin 4,5=3,5=8

 

1984, George Orwell 6+4=10

 

Ζωντανός Θρύλος, Richard Matheson 5,5+4=9,5

Edited by Brother_Moon1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αφανισμός. Πριν από κάμποσα χρόνια είχα διαβάσει άλλο ένα βιβλίο του συγγραφέα, την Κλεμμένη εξίσωση, και θυμάμαι ότι μου είχε φανεί μέτριο, ενώ είχε τα φόντα να είναι κάτι καλύτερο. Τώρα ο Αφανισμός μου φάνηκε σαφώς ανώτερος και πιο ενδιαφέρων, αν και τις αδυναμίες του τις είχε και αυτός. Συγγραφέας είναι ο Μαρκ Άλπερτ που έχει σπουδάσει αστροφυσική στο Πρίνστον, συνεργάζεται με τα καλύτερα επιστημονικής φύσεως περιοδικά στην Αμερική και γενικά κατέχει πολλά πράγματα από διαφορετικές επιστήμες. Και του αρέσουν τα θρίλερ. Πρόκειται για έναν Μάικλ Κράιτον με τις ίδιες επιστημονικές αναφορές στα βιβλία του αλλά με περισσότερη και καλύτερη δράση θαρρώ. Στον Αφανισμό, που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους και μεταφράστηκε άμεσα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Τραυλός, ο Άλπερτ ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, τα τελευταίας τεχνολογίας προσθετικά για τους ανθρώπους με διάφορες δυσλειτουργίες, τα έντομα-ντρονς και πάει λέγοντας. Τι θα γινόταν αν μια τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί λοβοτομημένους ανθρώπους αποκτούσε ξαφνικά συνείδηση της ύπαρξής της και είχε πρόσβαση σε όλα τα δίκτυα μιας υπερδύναμης όπως η Κίνα και ήθελε να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος που καταστρέφει τον πλανήτη; Πολύ δυνατό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με ιντριγκαδόρικες αναφορές σε νέες τεχνολογίες, πολλές σκηνές που κόβουν την ανάσα, διεθνής κατασκοπεία και προβληματισμούς για τα όρια των επιστημονικών ανακαλύψεων. Βέβαια δεν ξεφεύγει από την κλασική αμερικάνικη συνταγή συγγραφής θρίλερ, οι χαρακτήρες δεν έχουν τόσο βάθος, υπάρχουν κάποιες ευκολίες για να προχωρήσει η πλοκή και ίσως κάποια "γιατί" και "πως". Όμως άξιζε τα λεφτά και τον χρόνο που δαπάνησα, η γραφή έκανε καλά την δουλειά της, διαβάστηκε πολύ εύκολα και εξαιρετικά γρήγορα για τούβλο και έμαθα κάποια πολύ ενδιαφέροντα πραγματάκια για τις νέες τεχνολογίες. Θα ήθελα πολύ να δω και μια μεταφορά του βιβλίου στους κινηματογράφους, πιστεύω θα γινόταν μια καλή ταινία δράσης με τεράστιο μπάτζετ.

 

Μαρκ Άλπερτ - Αφανισμός: 4.5+3.5=8

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Margaret Atwood, The Handmaid's Tale: 6+4=10

 

Οι σκέψεις μου για το βιβλίο αυτό, εδώ:

http://community.sff.gr/topic/15444-50-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-2014/page-2

 

Επίσης ύστερα από περαιτέρω σκέψη μία αλλαγή στη βαθμολόγηση μου για τα εξής τρία βιβλία:

 

Suzanne Collins, The Hunger Games: 4+2=6

 

Suzanne Collins, Catching Fire: 4+2=6

 

Suzanne Collins, Mockingjay: 4+2=6

Link to comment
Share on other sites

Σάπιο Φεγγάρι. Το βιβλίο το αγόρασα σήμερα μισοτιμής σε άριστη κατάσταση, το άρχισα άμεσα και πριν από λίγο το τελείωσα. Μπορεί να είναι 239 σελίδες, αλλά επειδή χωρίζεται σε 100 μικρά κεφάλαια και οι σελίδες δεν είναι ιδιαίτερα πυκνογραμμένες, θα έλεγα ότι είναι περισσότερο νουβέλα παρά μυθιστόρημα. Η ιστορία είναι σκοτεινή, σε σημεία αρκετά σκληρή και στενάχωρη, σίγουρα δεν κάνει για μικρά παιδιά. Ο Στάντις είναι ένας δεκαπεντάχρονος που ζει στην Ζώνη Επτά της Μητρόπολης και ξεχωρίζει λόγω των ματιών του που έχουν διαφορετικό χρώμα και επειδή δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει. Καλύτερός του φίλος είναι ο Έκτορας, ο οποίος όμως μια μέρα εξαφανίζεται. Ο Στάντις και ο παππούς του είναι υπό παρακολούθηση. Η αποστολή της Μητρόπολης στο Φεγγάρι είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί, όμως φαίνεται ότι μια τρομακτική αλήθεια κρύβεται πίσω από την αποστολή στο Φεγγάρι. Και ο Στάντις θέλει να βρει τον Έκτορα και να ανακαλύψει την αλήθεια... Ο κόσμος που περιγράφεται είναι αυταρχικός, φασιστικός, τρομακτικός. Η βία στο σχολείο από καθηγητές προς τους μαθητές τους είναι καθημερινό φαινόμενο, πρασινοσκούφηδες κυκλοφορούν στους δρόμους για συλλήψεις και εκτελέσεις αντιφρονούντων ή παρανόμων και οι περισσότεροι άνθρωποι μετά βίας επιζούν. Πρόκειται για μια πολύ καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία που θίγει πολλά θέματα με ιδιαίτερα έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο. Η ελληνική έκδοση πολύ ωραία, με όμορφο εξώφυλλο και σκιτσάκια που συνοδεύουν το κείμενο.

 

Σάλι Γκάρντνερ - Σάπιο Φεγγάρι: 4.5+3.5=8

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά! Ήρθα με την ανασκόπηση του τριμήνου

 

Kurt Vonnegut - The Sirens of Titan
Ο Γουίνστον Ράμφουρντ είναι ένας εκκεντρικός ζάμπλουτος Αμερικανός, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού, βρίσκεται απλωμένος στο χώρο και το χρόνο. Ένα από τα αποτελέσματα του ατυχήματός του είναι ότι γνωρίζει ακριβώς τι θα συμβεί στο μέλλον, ενώ ένα άλλο ότι εμφανίζεται στη Γη κάθε 59 μέρες, μένει για λίγο και μετά εξαφανίζεται και πάλι.
Σε μια από τις εμφανίσεις του κάνει μια προφητεία για το μέλλον της συζύγου του, Βεατρίκης, και του Μαλαχία Κόνσταντ, του πιο πλούσιου ανθρώπου στην Αμερική. Τους αποκαλύπτει ότι το μέλλον θα τους βρει μαζί, σαν ζευγάρι, στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του Κρόνου. Η Βεατρίκη και ο Μαλαχίας, που αντιπαθιούνται θανάσιμα, θα κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν τη μοίρα τους, και θα βρεθούν έτσι μπλεγμένοι σε καταστάσεις που δεν μπορούσαν να φανταστούν.
Ο Βόνεγκατ γράφει ένα βιβλίο με πρωταρχικό θέμα την ελεύθερη βούληση, την οποία εξετάζει μέσα από τη δικιά του ιδιαίτερη, και εξαιρετικά κυνική, ματιά. Είναι η τρίτη επαφή μου με τον συγγραφέα, και μπορώ να πω ότι αν και οι ιστορίες του δεν με συναρπάζουν, βρίσκω τον κυνικό και σατυρικό τρόπο γραφής του πάρα πολύ ευχάριστο.
4 + 3,5 = 7,5
 
Ward Moore - Bring the Jubilee
Ο κόσμος του βιβλίου βασίζεται στην ιδέα ότι ο Αμερικανικός εμφύλιος είχε διαφορετική κατάληξη – οι Βόρειοι υπέστησαν βαριά ήττα στο Γκέτυσμπεργκ, και οι Νότιοι τελικά κέρδισαν την ανεξαρτησία τους.Η πλοκή του εξελίσσεται αποκλειστικά σε ότι έχει απομείνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα τεχνολογικά και οικονομικά καθυστερημένη, διπλωματικά ασήμαντη και βαθειά ρατσιστική. Πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι ο Hodgins Backmacker, ένας νέος σε μια ασήμαντη επαρχιακή πόλη, με κανένα μέλλον μπροστά του, ο οποίος αποφασίζει να ψάξει την τύχη του στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα βρει δουλεία σε ένα βιβλιοπωλείο, θα ανακαλύψει την κλίση του στην μελέτη της Ιστορίας, θα μάθει και θα μας αποκαλύψει πολλά πράγματα για τον κόσμο του, και τελικά θα συνεχίσει την περιπλάνησή του σε ποιο ενδιαφέροντα μονοπάτια. Καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου ο συγγραφέας μας περιγράφει πειστικότατα μια άλλη Αμερική, που φαντάζει πέρα για πέρα αληθινή. Η ιστορία καταλήγει κάπως προβλέψιμα, αλλά δεν απογοητεύει.
3,5 + 2,5 = 6
 
Robert Heinlein - The Moon is a Harsh Mistress
Η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται στα τέλη του 21ου αιώνα, κατά κύριο λόγο στη Σελήνη, ενώ μικρό μέρος της ιστορίας εξελίσσεται και στη Γη. Σύμφωνα με το συγγραφέα η Σελήνη έχει το ιδιόμορφο καθεστώς μιας ελεύθερης φυλακής. Οι εγκληματίες της Γης αποστέλλονται στις αποικίες της Σελήνης για να εκτίσουν τις ποινές τους. Όταν τελειώσουν, αν έχουν τα χρήματα για τα εισιτήριο της επιστροφής είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Φυσικά κανείς δεν τα έχει, αλλά και αν τα είχε, αρκούν μερικές εβδομάδες στο ασθενές βαρυτικό πεδίο της Σελήνης για να αδυνατίσει αρκετά ο οργανισμός ενός ανθρώπου ώστε να μην μπορεί ποτέ ξανά να προσαρμοστεί στην τεράστια βαρύτητα της Γης.
Σαν αποτέλεσμα, στη Σελήνη έχει διαμορφωθεί μια κοινωνία που αποτελείται από κατάδικους, πρώην κατάδικους, και ελεύθερους ανθρώπους, απογόνους παλαιότερων καταδίκων. Οι κάτοικοι της Σελήνης παράγουν σιτηρά σε υπόγειες φάρμες, τα οποία πουλάνε στη Γη σε εξευτελιστικές τιμές που τους επιβάλλονται από την διοίκηση των αποικιών, ενώ είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν αέρα και νερό σε εξωφρενικές τιμές. Φτάνοντας λοιπόν στην αρχή του βιβλίου, η κατάσταση στη Σελήνη μυρίζει μπαρούτι.
Πρωταγωνιστής και αφηγητής του βιβλίου είναι ο Mannie, ένας ελεύθερος κάτοικος της Σελήνης, ο οποίος είχε το κουράγιο να πάει στη Γη και να υπομείνει το τρομερό βαρυτικό της πεδίο αρκετά ώστε να γίνει μηχανικός υπολογιστών. Έτσι γυρίζοντας στην πατρίδα του έχει εξασφαλισμένη μια καλή ζωή σαν συντηρητής του μεγάλου υπολογιστή της διοίκησης, αφού είναι ο μοναδικός με τις γνώσεις σε όλο το δορυφόρο. Όταν κάποια στιγμή ο Mannie συνειδητοποιεί ότι ο υπολογιστής που ελέγχει τα πάντα στη Σελήνη έχει αποκτήσει συνείδηση και λειτουργεί σαν αυτόνομη προσωπικότητα, ο Mannie και οι φίλοι του, μια γηγενής πανέμορφη σοσιαλίστρια και ένας εξόριστος Γήινος αναρχικός καθηγητής, τον επιστρατεύουν και αρχίζουν να οργανώνουν την επανάσταση.
Για την ακρίβεια, όλο το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα εγχειρίδιο για επαναστάτες, με οδηγίες για ασφαλείς επικοινωνίες, αποτελεσματικές τακτικές, και μεθόδους για την εδραίωση μιας επανάστασης. Πάντως η αφήγηση έχει αρκετό χιούμορ, δεν χάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε κανένα σημείο, και συνολικά το βιβλίο είναι πολύ ευχάριστο.
5 + 3,5 = 8,5
 
Neil Stephenson - Cryptonomicon
Η ιστορία εξελίσσεται παράλληλα σε δυο χρονικές περιόδους: τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και τα τέλη της δεκαετίας του 90, την εποχή που άρχισε να φαίνεται η επίδραση που θα έχει ο παγκόσμιος ιστός στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Το βιβλίο ακολουθεί πολλούς χαρακτήρες, όπως έναν Γερμανό κυβερνήτη υποβρυχίου, ή έναν Ιάπωνα αξιωματικό μηχανικού, αλλά οι κύριοι χαρακτήρες είναι τρεις.
Ο Lawrence Waterhouse είναι ένας ιδιοφυής Αμερικανός μαθηματικός ο οποίος είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο από πλευράς Ηνωμένων πολιτειών στην προσπάθεια των συμμάχων να σπάσουν τους κώδικες του Άξονα. Ο Bobby Shaftoe είναι ένας σκληροτράχηλος πεζοναύτης εθισμένος στην μορφίνη, που μέσα στον παραλογισμό των αποστολών που του ανατίθενται προσπαθεί να βγει από τον πόλεμο ζωντανός και να ξαναβρεθεί με την γυναίκα του που έχει αποκλειστεί στις κατεχόμενες από την Ιαπωνία Φιλιππίνες. Ο Randy Waterhouse, εγγονός του Lawrence, είναι ένας χάκερ, μέτοχος σε μια εταιρία που έχει σκοπό την δημιουργία ενός απόλυτα ασφαλούς διαδικτυακού χώρου, ο οποίος θα παρέχει πλήρη ασφάλεια και ανωνυμία στους χρήστες και τις συναλλαγές τους, και σταδιακά θα μπορεί να παρέχει και ηλεκτρονικό χρήμα, και όλα αυτά αξιοποιώντας τις καλύτερες μεθόδους ηλεκτρονικής κρυπτογραφίας.
Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκονται ακόμα κρυμμένοι θησαυροί των ναζί, γιγάντιες σαύρες, κινήματα για τις ατομικές ελευθερίες ενάντια στην κυβερνητική αυθαιρεσία, παρανοϊκοί ανταγωνιστές, μαφιόζοι, αδίστακτοι στρατιωτικοί, και πολλά άλλα.
Δεν ξέρω αν θα πρότεινα σε κάποιον να διαβάσει το Cryptonomicon. Εμένα μου άρεσε, και υποψιάζομαι ότι θα αρέσει σε οποιονδήποτε έχει μια λίγο πιο βαθιά σχέση με τους υπολογιστές και τα δίκτυα, αλλά το μέγεθος του βιβλίου από μόνο του είναι αρκετά τρομακτικό.
4,5 + 3 = 7,5
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

The windup girl-Paolo Bacigalupi

 

Πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησε το εν λόγω βιβλίο, αν και στη αρχή είχα τις αμφιβολίες μου τόσο για το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που λαμβάνει χώρα στη Ταϊλάνδη κυρίως λόγω της μη ενασχόλησης μου με τον πολιτισμό των χωρών της περιοχής. Κανένα πρόβλημα, ο συγγραφέας σε βάζει πολύ εύκολα μέσα στο σκηνικό, όντως η χρήση κάποιων λέξεων για να περιγράψει καταστάσεις είναι λίγο κουραστική, όμως κατ'εμέ εξυπηρετεί και την σωστή ενσωμάτωση του αναγνώστη στην υπόθεση. Εξαιρετικοί χαρακτήρες, κανείς δεν είναι τελείως καλός ή κακός, όλοι εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Πολύ καλή δουλειά επίσης πάνω σε θέματα πολιτικής, διπλωματίας, εμπορίου. Εξαιρετικά ζωντανές περιγραφές, οι έντονες σκηνές του βιβλίου παρουσιάζονται με μαεστρικό τρόπο, ζεις αυτά που διαβάζεις, πραγματικά εξαιρετικά περιγραφικός ο συγγραφέας. Το τέλος δεν με τρέλανε ούτε φυσικά με απογοήτευσε, πάντως δεν χάλασε καθόλου την γενική μου εντύπωση.

 

5+4 =9

Edited by Brother_Moon1
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Only Forward- Michael Marshall Smith

 

Μεγάλη έκπληξη ένιωσα τελειώνοντας αυτό το βιβλίο καθότι δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο, τόσο ώς προς την ιστορία όσο και ώς προς την αφήγηση. Το βιβλίο χωρίζεται στην ουσία σε δυο μέρη, το πρώτο που επί της ουσίας είναι μια περιπέτεια διανθισμένη από τις συνεχείς ατάκες του αφηγητή-πρωταγωνιστή, στον οποίο ο συγγραφέας έχει προσδώσει μια θανατηφόρα αίσθηση χιούμορ. (ίσως ακουστεί περίεργο αλλά σε πολλά σημεία στο στυλ στο χιούμορ του μου θύμισε..Κωστάκη Ανάν!). Το δεύτερο μέρος, πραγματικά δεν το περιμένεις, και ενώ η δομή του, η τεχνοτροπία,η  αφήγηση,η  πλοκή είναι αλλού, σε παίρνει μαζί του, σε ταξιδεύει, σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να συγκινηθείς, να απορήσεις. Στο τέλος, εξαιρετικό από κάθε άποψη, ο συγγραφέας φροντίζει να λύσει τις απορίες σου, και σου επιφυλάσσει και μια ανατροπή που επισφραγίζει όμορφα την ιστορία.Εξαιρετικό.

 

5,5+ 3,5 =9

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το σύνδρομο της Σελήνης. Πρόκειται για το σχετικά γνωστό Earthlight, που κυκλοφόρησε και ως Γαιοφώς από τις εκδόσεις Κάκτος. Και δεν ξέρω πως θα σας φανεί, αλλά είναι μόλις το δεύτερο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ που διαβάζω. Το 2009 ήταν που είχα διαβάσει τους Επικυρίαρχους και από τότε δεν έτυχε να διαβάσω ούτε μια αράδα του! Όμως σιγά-σιγά θα επανορθώσω. Ποιος βιάζετε άλλωστε; Η ιστορία έχει να κάνει με μια διαμάχη ανάμεσα στη Γη και την Ομοσπονδία των Πλανητών, το κέντρο της οποίας είναι μια ανακάλυψη στην Σελήνη. Όλη η ιστορία διαδραματίζεται στην Σελήνη και η πλοκή κινείται κυρίως γύρω από τον Σάντλερ, λογιστή και κατάσκοπο της Γης, και τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου. Το μυθιστόρημα είναι πολύ μικρό και έτσι δεν υπήρξε χώρος για βαθύτερη πλοκή, εκβάθυνση στους χαρακτήρες και μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ιδέες του Κλαρκ, όμως διαβάστηκε γρήγορα και ευχάριστα και είχε κάποια λίγα και ενδιαφέροντα πραγματάκια να δώσει για περαιτέρω σκέψη. Η γραφή αρκετά ικανοποιητική και ευκολοδιάβαστη, αλλά δεν θα έλεγα ότι ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Γενικά είναι ένα μικρό βιβλιαράκι που θίγει κάποια σημαντικά ζητήματα, χωρίς να εκβαθύνει και τόσο πολύ σ'αυτά, και διαβάζεται μονορούφι. Εφόσον πετύχετε την έκδοση του Λυχναριού με ένα-δυο ευρώ, τιμήστε το, κάτι θα κερδίσετε από την ανάγνωση.

 

Άρθουρ Κλαρκ - Το σύνδρομο της Σελήνης: 4+3=7

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Iain M. Banks - Consider Phlebas

 

Απογοητευτικό.

Εντυπωσιακή space opera, με πολύ πιστευτά σκηνικά και διαλόγους. Και καταιγιστική δράση. Και μετά δράση. Τόσο πολλή δράση που καταπίνει οτιδήποτε άλλο, όπως ανάπτυξη χαρακτήρων, εκμετάλλευση του διακυβεύματος και κυρίως την πλοκή. Τα επιμέρους επεισόδια είναι σχεδόν ασύνδετα, δεν πρόκειται παρά για την πορεία του ήρωα προς την τελική μάχη. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η διαδρομή ενός τρένου από έναν σταθμό στον άλλο, καταλαμβάνει πολλαπλάσια έκταση (50σελίδες, το ένα δέκατο του βιβλίου!) από όλες τις αναφορές στην περίφημη Culture (που εισάγεται μ' αυτό το πρώτο της βιβλίο) μαζί! Α, και αδέξιο τέλος με σχεδόν παιδικό επίλογο.

Θα κατανοήσω τη σημασία του Consider Phlebas αν διαβάσω τα επόμενα βιβλία με την Culture και μ' αρέσουν. Ακόμα και τότε όμως, δεν θα καταλάβω τον θόρυβο γύρω από αυτό το βιβλίο και την επιτυχία του. Εγώ το είδα κυρίως σαν μια πολύ ρηχή περιπέτεια με σκόρπια καλά στοιχεία.

 

3 + 3 = 6

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

θα συμφωνήσω με τον Μμαν 100%. Θεωρούσα, δε, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απλώς ένα αναγκαίο κακό για να προχωρήσει κανείς στα υπόλοιπα. Πιστέψτε με, δεν είναι διόλου αναγκαίο. Περάστε στα υπόλοιπα παρακάμπτοντάς το. 

Edited by Count Baltar
Link to comment
Share on other sites

Sands of Mars, Arthur C. Clarke

Καλούτσικο αυτό το αρχαίο μυθιστόρημα του Κλαρκ για την πρώτη αποικία στον Άρη. Και πιστευτό (ως προς τα πλανητικά / κοινωνικά του στοιχεία. Έστω και αν στις σελίδες του οι άποικοι βρίσκουν ανώτερη βιολογική ζωή στον Άρη. Αντίθετα, οι συμπτώσεις που σχετίζονται με τους ήρωες και τη ζωή τους, απίθανες...). Σε ένα βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πρώιμο είναι, θυμίζει Red Mars. Αξίζει να το διαβάσει κανείς.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

 

Enter player one, Ernest Cline

Θα έλεγε κανείς, ως τα 2/3 κρατάει τον αναγνώστη, στο τέλος του κολλάει στις περιγραφές του παιχνιδιού, ένα θέμα που δεν με ενδιαφέρει. Πάντως η περιγραφή του κοντινού (μελλοντικά) κόσμου ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

 

Οι δραματουργοί του Γιαν, John Brunner

Ευφυής, ιντριγκαδόρικη υπόθεση και περιγραφή της αποικίας των γήινων και της συγκατοίκησης με ένα άλλο ευφυές είδος. Σίγουρα καινοτόμο έργο για τη δεκαετία του '70. Προς το τέλος πέφτει.

 

4.0 + 3.5 = 7.0

 

Agent of Byzantium, Harry Turtledove

Σειρά διηγημάτων σε μια βυζαντινή αυτοκρατορία εναλλακτικής πραγματικότητας. Πολύ καλές ιδέες, καλή ανάπτυξη της κοινωνίας, όχι εξίσου καλά τα plots, πάντως.

 

4.5 + 3.0 = 7.5

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sands of Mars, Arthur C. Clarke

Καλούτσικο αυτό το αρχαίο μυθιστόρημα του Κλαρκ για την πρώτη αποικία στον Άρη. Και πιστευτό (ως προς τα πλανητικά / κοινωνικά του στοιχεία. Έστω και αν στις σελίδες του οι άποικοι βρίσκουν ανώτερη βιολογική ζωή στον Άρη. Αντίθετα, οι συμπτώσεις που σχετίζονται με τους ήρωες και τη ζωή τους, απίθανες...). Σε ένα βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πρώιμο είναι, θυμίζει Red Mars. Αξίζει να το διαβάσει κανείς.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

 

Enter player one, Ernest Cline

Θα έλεγε κανείς, ως τα 2/3 κρατάει τον αναγνώστη, στο τέλος του κολλάει στις περιγραφές του παιχνιδιού, ένα θέμα που δεν με ενδιαφέρει. Πάντως η περιγραφή του κοντινού (μελλοντικά) κόσμου ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

 

Οι δραματουργοί του Γιαν, John Brunner

Ευφυής, ιντριγκαδόρικη υπόθεση και περιγραφή της αποικίας των γήινων και της συγκατοίκησης με ένα άλλο ευφυές είδος. Σίγουρα καινοτόμο έργο για τη δεκαετία του '70. Προς το τέλος πέφτει.

 

4.0 + 3.5 = 7.0

 

Agent of Byzantium, Harry Turtledove

Σειρά διηγημάτων σε μια βυζαντινή αυτοκρατορία εναλλακτικής πραγματικότητας. Πολύ καλές ιδέες, καλή ανάπτυξη της κοινωνίας, όχι εξίσου καλά τα plots, πάντως.

 

4.5 + 3.0 = 7.5

 

οι δραματουργοι του Γιαν απο εκδοσεις Εξαντας ετσι ;;;

μου ειχε αρεσει αρκετα πριν μπολικα χρονια που το ειχα διαβασει, αρκετα πρωτοτυπη και η ιδεα του για την μετακινηση του πλανητη, λιγο χιπικη θα ελεγα χαχαχα... μιας και το ανεφερες ας το ψηφισω κι εγω   5  + 3 = 8

 

επισης,

 

I.Asimov & R.Silverberg - Nightfall (Νυχτα)

βασισμενο στο πασιγνωστο διηγημα του Ασιμοφ και με το χερακι του Σιλβερμπεργκ για να το απλωσουμε σε μυθιστορημα, χωριζεται σε τρια μερη α) πριν το Συμβαν (εκλειψη ολων των ηλιων του πλανητη καθε 2000 χρονια)  β) κατα την διαρκεια του Συμβαντος και γ) μετα το Συμβαν

γενικα ειναι ενα καλο και ευχαριστο βιβλιο - τουλαχιστον στα δυο πρωτα μερη γιατι στο τριτο μερος μου θυμιζει λιγο απο τα ζομπο-μετα-αποκαλυπτικα βιβλια/σειρες που εχουν γινει και της μοδας τωρα τελευταια και επισης το τελος με την ψιλοανατροπη που περιεχει με ξενερωσε καθως το βρηκα τραβηγμενο και απιθανο   4,5 + 2,5 = 7

 

Philip K. Dick - Time Out of Joint (Ασυνδετος Χρονος)

ενα απο τα σχετικα πρωιμα βιβλια του Φιλιππου, στα γνωστα μονοπατια του αν και αργει αρκετα (τουλαχιστον για μισο βιβλιο) να μπει στην ουσια, με το κλασσικο twist στο τελος. δεν μπαινω σε λεπτομερειες για να μην το χαλασω σε οσους δεν το εχουν διαβασει παντως εχει γραψει και καλυτερα  4 + 3 = 7

Edited by Ugh
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι δραματουργοί του Γιαν, John Brunner

4+2=6

 

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, στο τέλος πέφτει πολύ όμως.  :p 

Link to comment
Share on other sites

Enter player one, Ernest Cline

Θα έλεγε κανείς, ως τα 2/3 κρατάει τον αναγνώστη, στο τέλος του κολλάει στις περιγραφές του παιχνιδιού, ένα θέμα που δεν με ενδιαφέρει. Πάντως η περιγραφή του κοντινού (μελλοντικά) κόσμου ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.

 

3.5 + 3.0 = 6.5

 

 

Είναι το ίδιο με αυτό; http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&title=&TitleSplit=1&summary=&isbn=&person=Ernest+Cline&person_ID=&PerKind=1&com=&com_ID=&titlesKind=&from=&untill=&subject=&subject_ID=&series=&low=&high=&OrigLang=&PagesFrom=&PagesTo=&avail_stat=

Link to comment
Share on other sites

E, word, δεν φαίνεται;

Ρωτάω επειή το ένα λέει "Enter Player One" και το άλλο "Ready Player One". Αλλά υποθέτω είναι αμελητέα η διαφορά, οκ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..