Jump to content

Προτάσεις για τα καλύτερα βιβλία τρόμου


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Εγώ προτείνω 2 καταπληκτικά βιβλία που διάβασα πρόσφατα.

Το ένα είναι 'Το ευαγγέλιο του Σατανά' του Πήτερ Γκράχαμ - είναι ένα αποκρυφιστικό θρίλερ που διακρίθηκε το 2007 με το βραβείο Maisons de la Presse. Φοβερή ατμόσφαιρα και πλοκή και απόλυτα ευανάγνωστο. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι συνέχεια σε ένα εφιάλτη.

 

Σας έχει τύχει καμιά φορά να πέσει το μάτι σας σε ένα βιβλίο που δεν γνωρίζατε καν, δεν είχατε ακούσει τίποτα και το πήρατε επειδή σας έκανε 'κατί' και αυτό το κάτι ήταν ένα απ'τα καλύτερα ΄μυθιστορήματα που έχετε διαβάσει ποτέ? Ε, ετσι ακριβώς το έπαθα εγώ με το 'Raw Shark texts' του Stephen Hall. 'Κοσμικά Σύμπαντά' ελληνιστή- άκυρος τίτλος αν θέλετε την γνώμη μου(εκδοσεις Λίβανη). Το βιβλίο δεν είναι ακριβώς τρόμου, αλλά τσεκάρετε περιγραφή: 'Το Κοσμικά Σύμπαντα είναι αυτό που προκύπτει όταν το Matrix και ο Dr Who συναντούν στην Καζαμπλάνκα τα Σαγόνια του Καρχαρία...

Ο Ερικ Σάντερσον ξυπνά ένα πρωί και δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε πού είναι. Η μόνη βοήθεια που έχει για να καταλάβει τι συμβαίνει είναι μια σειρά επιστολών από τον «Πρώτο Ερικ Σάντερσον» που καταλήγουν με τη φράση «Με λύπη αλλά κι ελπίδα» και κάποια δέματα που όμως απαγορεύεται ρητά να ανοίξει.

Απειλούμενος από μια αόρατη δύναμη και στοιχειωμένος από αναμνήσεις που δεν μπορεί να αγνοήσει -ανάμεσά τους κι εκείνες από το χαμένο πλέον έρωτα της ζωής του-, ο Ερικ ανακαλύπτει ότι τον καταδιώκει αδιάκοπα ένας καρχαρίας που υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό του.

Σύντομα αντιλαμβάνεται πως το αδηφάγο αυτό πλάσμα τον παραφυλάει για να αρπάξει τις μνήμες και την ταυτότητά του, κολυμπώντας στα ρεύματα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Με τον καρχαρία ξοπίσω του, ο Έρικ αναζητά μια διέξοδο από αυτή την εξωφρενική κατάσταση και ξεκινά ένα ταξίδι που είτε θα φέρει πίσω στη ζωή τον Πρώτο Ερικ Σάντερσον είτε θα οδηγήσει και τους δύο Ερικ Σάντερσον στο χαμό.'

 

..και αυτή είναι μόνο η αρχή απ'την καταπληκτική φαντασία του Stephen Hall. Must buy χωρίς δεύτερη σκέψη (θα βγει και ταινία).

post-1610-1220436597_thumb.jpg

 

untitled.bmp

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

A! και προσοχή: μην το ξεφυλλίσετε πριν το διαβάσετε! Εχει spoilers. Trust me. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θα δοκιμάσω κι εγώ 5, δηλαδή 6.

Με τυχαία σειρά. Χωρίς να είναι τα καλλίτερα των καλλιτέρων..

 

Abraham Merritt - Η σκιά που ψιθύριζε

Margaret Chittenden – Το άλλο παιδί

Ira Levin - Το μωρό της Ρόζμαρυ

Steven King – Κούτζο

Abraham Stoker - Δράκουλας

Masterton Graham - Το Μανιτού

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Είπα να επαναφέρω την λίστα. Οι νέοι κανόνες ακολουθούν, μπορείτε να τους βρείτε και στην λίστα και στο θρεντ αυτό.

Από το παλιό θρεντ μέτρησα τις βαθμολογίες σας, οπότε μην ξαναψηφίσετε τα ίδια βιβλία.

 

 

Αλλάζω λίγο την μορφή της λίστας, επειδή η παλιά δεν λειτουργούσε τόσο καλά και ήταν ελαφρώς πολύπλοκη. Από εδώ και πέρα, απλά ρίχνετε μια ψήφο για ένα βιβλίο, μετράω τις ψήφους και δημιουργώ ένα top-20. Κάτω από αυτό, συνεχίζεται η λίστα όλων των βιβλίων, ώστε να παίρνεται και ιδέες/θυμάστε βιβλία και να ρίχνετε καμία ψήφο.

Επειδή άλλαξε η μορφή της λίστας, αν θέλετε να αλλάξετε κάποια ψήφο σας, απλά πείτε το και θα αφαιρέσω. Δεν υπήρχαν πολλές ψήφοι οπότε γρήγορα θα διαμορφωθεί μια πιο ακριβής λίστα.

Στο μέλλον, θα ήθελα τα 20 πρώτα βιβλία να έχουν μερικές κριτικές, οπότε όποιος θέλει ας ποστάρει δυο λόγια.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια που δεν είχα ψηφίσει την προηγούμενη φορά γιατί δεν τα είχα διαβάσει:

 

Le Fanu, Sheridan / Carmilla / Καρμίλλα

Ζερβός Π. Μ.: Ανάμεσα

Μαντά Ειρήνη: Genius Scribendi,Το δαιμόνιο της Γραφής

Link to comment
Share on other sites

Thanks Electroscribe!

Ανανέωσα την λίστα.

 

Να κάνω μια ερώτηση τώρα, γιατί με παραξένευσε. Θεωρείτε πραγματικά οτι τα βιβλία αυτά των Ελλήνων συγγραφέων ήταν απο τα καλύτερα βιβλία τρόμου που έχετε διαβάσει? Δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο, αλλά τα 2 στα οποία αναφέρομαι και έχω διαβάσει μου φάνηκαν μέτρια. Σίγουρα όχι αρκετά καλά για να σταθούν δίπλα στον Μπάρκερ π.χ.

Link to comment
Share on other sites

Thanks Electroscribe!

Ανανέωσα την λίστα.

 

Εμ... ναι. Αλλά οι επόμενες ψήφοι μας στο νέο τόπικ ή εδώ;

 

Να κάνω μια ερώτηση τώρα, γιατί με παραξένευσε. Θεωρείτε πραγματικά οτι τα βιβλία αυτά των Ελλήνων συγγραφέων ήταν απο τα καλύτερα βιβλία τρόμου που έχετε διαβάσει? Δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο, αλλά τα 2 στα οποία αναφέρομαι και έχω διαβάσει μου φάνηκαν μέτρια. Σίγουρα όχι αρκετά καλά για να σταθούν δίπλα στον Μπάρκερ π.χ.

 

Κάποια από τα παιδιά μου έδωσαν την εντύπωση πως έδωσαν λίστες με όλα τα βιβλία τρόμου που έχουν διαβάσει ή όσα από αυτά δεν βρήκαν φριχτά, τέλος πάντων. Εγώ έβαλα μόνο ότι θεωρώ "τα καλύτερα". Έχω διαβάσει π.χ. περισσότερο Koontz και King και Lovecraft και Barker από αυτά που πρότεινα, αλλά δεν συμπεριέλαβα βιβλία που η μόνη τους αρετή ήταν ότι τα βρήκα καλογραμμένα σαν τα υπόλοιπα έργα του συγγραφέα.

 

Από ελληνικά, έχω διαβάσει κάμποσα (είχα σηκώσει κάποια στιγμή και μια βιβλιογραφική λίστα με όλα τα ελληνικά τρόμου που είχα ανακαλύψει). Τα περισσότερα τα βρήκα θλιβερά, όχι μέτρια. Προτείνω μόνο την αφρόκρεμα. Αν στέκονται δίπλα στο Μπάρκερ; ΟΚ, αναλογως με τι θες να τα συγκρίνεις. Με τις πολύ καλές του στιγμές ή με το Καμπάλ που δικαίως δεν το έχει προτείνει κανείς; Ή θες να το συγκρίνεις με πράγματα που υπάρχουν στη λίστα και είναι η επιτομή της βαρεμάρας (όπως τα έκρινα εγώ):

 

Lovecraft, H.P / At the mountain of madness / Τα βουνά της τρέλλας (8)

Masterton, Graham / The sleepless / Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται (4)

Shelley, Mary / Frankenstein / Φρανκενστάιν (3)

 

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το βιβλίο της Μαντά, ας πούμε, δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην Κάρυ ή στα βιβλία του Αίματος. Αν είχε γραφτεί στα αγγλικά, δε θα γίνόταν μεγάλο best seller. Αλλά θα ήταν πιστεύω υποψήφιο για ένα βραβείο Bram Stoker και θα ακουγόταν το όνομά της μαζί μ' εκείνα συγγραφέων μικρού βεληνεκούς αλλά αναγνωρισμένου ταλέντου (τύπου Manly Wade Wellman)

Link to comment
Share on other sites

Δεκτό. Προσωπικά μου άρεσε το Καμπαλ και δεν θεωρώ τον Λαβκραφτ βαρετό.

 

Oι επόμενες ψήφοι σε αυτό το θρεντ, όπως και παλιά.

Link to comment
Share on other sites

Stephen King - The Stand

 

Clive Barker - Books of Blood

 

Clive Barker - The Great and Secret Show

 

Patrick Suskind - Das Parfum

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Graham Masterton - Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται

 

Graham Masterton - Ο Αρχοντας του Ψεύδους

 

Jesus Ignacio Aldapuerta - Μάτια

 

Popi Britte - Θεσπέσιο Πτώμα

 

J. P. Dixon - Η ιστορία του χειρουργού

 

E. A. Poe - Η μαύρη Γάτα

 

Jack Ketchum - Το κορίτσι της διπλανής πόρτας

 

William Golding - Ο άρχοντας των μυγών

 

Algeron Blackwood - Οι ιτιές

 

Αυτα for now.... Αλλά που θα μου πάει? Θα θυμηθώ....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Έριξα και ένα update στη λίστα. Καλά ρε παιδιά αυτός ο Suskind είναι όντως τρόμου?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Λεω να ψηφισω και εγω :

 

Ο Παριας - Graham Masterton

 

Διψα για αιμα - Simon Clark

 

Οι Παγιδευμενοι - Graham Masterton

 

Καμπάλ - Clive Barker

 

Η νυχτα της λευκης παπαρουνας - Κωνσταντινος Μισσιος

 

Με τυχαια σειρα.....!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ποιά βιβλία τρόμου θα μου προτείνατε σε στιλ νουάρ ή κάτι ανάλογο;Ή με ζόμπι ας πούμε,κυνηγητά σε πόλεις κλπ!Κάτι περιπετειώδες με αρκετούς χαρακτήρες έτσι ώστε να μην είναι βαρετό.Να,κάτι σαν το "Κινητό" του Στήβεν Κινγκ ή το "Αχυράνθρωποι" του Μάικλ Μάρσαλ Σμιθ,που μου άρεσαν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aν εχω καταλαβει καλα εδω προτεινουμε τα καλυτερα βιβλια Τρομου που εχουμε διαβασει; Αν ναι παρτε μια δεκαδα:

 

1) Tα Βουνά της Τρέλλας, Λαβκραφτ:Για άλλους η επιτομή του βαρετού, για άλλους δεν στέκει δίπλα σε άλλες του δουλειές. Για μένα το πρώτο βιβλίο του Δάσκαλου που διάβασα. Το τελείωσα και έμεινα για ωρες να αναρωτιέμαι αν αυτό που διάβασα είχε ψήγματα αλήθειας ή όχι (και μην ξεχνάμε τοτε δεν υπηρχε Ιντερνετ για να ψάχνεσαι...). Το δημοσιογραφικό στυλ που ήταν γραμμένο, οι ψευδοεπιστημονικές μα αληθοφανείς περιγραφές, η εισαγωγή (για εμένα) στην Μυθολογία Κθούλου με έστειλαν αδιάβαστο! Κοοοόλησα και τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα, που λέει και το σύνθημα...

 

2) Ο Λευκός Λαός, Α.Μάχεν: Ο Joshi το θεωρεί το κορυφάιο διήγημα Τρόμου όλων τον εποχών. Δεν ξέρω αν είναι όντως αλλά είναι σίγουρα το σπουδαιότερο ενός πολύ μεγάλου τεχνίτη του Λόγου. Η τέχνη του να τρομάζεις μέσω υπαινιγμών χωρίς ουσιαστικά να λες τίποτα, στο απόγειό της. Παγανισμός, μια απόκρυφη μαγική παράδοση, το σκοτεινό ημερολόγιο ενός κοριτσιού, γλώσσες Άκλο, Μαγεία και μια γοητευτική πρόζα απο έναν μυημένο στο Τάγμα της Χρυσής Αυγής...Must Read!

 

3) Καρμίλλα, Λε Φανού: Ένα απο τα βιβλία που διαμόρφωσαν το βαμπιρικό μύθο και με έντονους ομο-ερωτικούς υπανιγμούς σε μια εποχή πουριτανισμού.

 

4) Οι Ιτιές, Αλτζερνον Μπλάκγουντ: Άλλο ένα διαμάντι απο έναν άνθρωπο με πολλά παράξενα ενδιαφέροντα...Η ιστορία χτίζεται σιγά σιγά, ο συγγραφές γυρνάει αργά αργά την ένταση με υπαινιγμούς, μέχρι την τελική κορύφωση! Δικαίως κλασσικό!

 

(συνεχίζεται γιατί αυτή τη στιγμή αμέτρητα βιβλία ορμάνε στο κεφάλι μου...)

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ψηφίσω για τα αγαπημένα μου βιβλία τρόμου,αλλά βλέπω πως δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο διότι με έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες με τις επιλογές τους.Αξίζει όμως να αναφέρω μερικά all-time classics τα οποία δεν ειδα στίς λίστες(παρακαλώ αν κάνω λάθος διορθώστε με smile.gif ).Λοιπόν τρέχουμε και κλαίμε:

 

 

 

01)W.P.Blatty-The exorcist

 

02)Robert Bloch-Psycho

 

03)Peter Benchley-Jaws

 

04)Jack Ketchum-Off season

 

05)Guy N.Smith-Night of the crabs

 

06)Whitley Strieber-Wolfen

 

07)Whitley Strieber-The hunger

 

08)Jay Anson-The amytiville horror

 

09)Clive Barker-The hellbound heart

 

Aυτά τα ολίγα.Αν θυμηθώ κ'άλλα θα επανέλθω δημήτριος.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Απο τα βιβλία τρόμου που έχω διαβάσει,προτείνω τα εξής:

 

Στήβεν Κινγκ-Το κοράκι, εκδόσεις Λιβάνη, σελίδες 957.

Στήβεν Κινγκ-Το κινητό, εκδόσεις Bell, σελίδες 439.

Στήβεν Κινγκ-Νυχτερινή πτήση 29, εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή, σελίδες 300.

Στήβεν Κινγκ-Ντεσπερέισον, εκδόσεις Bell, σελίδες 633.

Σάιμον Κλαρκ-Δίψα για αίμα, εκδόσεις Οξύ, σελίδες 389.

Γκράχαμ Μάστερτον-Αθώο αίμα, εκδόσεις Οξύ, σελίδες 380.

Μπέντλεϊ Λιτλ-Αποκάλυψη, εκδόσεις Οξύ, σελίδες 270

Μπέντλεϊ Λιτλ-Οι αγνοημένοι, εκδόσεις Οξύ, σελίδες 392.

Μάικλ Μάρσαλ Σμιθ-Οι αχυράνθρωποι(η συνωμοσία του αίματος), εκδόσεις Οξύ, σελίδες 439.

Ρίτσαρντ Μάθεσον-Ζωντανός θρύλος, εκδόσεις Οξύ, σελίδες 178.

 

Αυτά προς το παρόν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνοντας τη λίστα μου, προτείνω χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, το βιβλίο ακραίου τρόμου του μάστορα του ακραίου τρόμου, Έντουαρντ Λη, "Οι γυναίκες με τα μαύρα". Πολύ καλό βιβλίο, πολύ καλή η μετάφραση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Προτείνετε τίποτα απο τρόμο; Πέραν των Λάβκραφτ και Μάχεν, κάτι πιο σύγχρονο ας πούμε.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το Άσε το Κακό να μπεί του Λινκβιστ και το Πέμπτο Παιδί της Ντόρις Λέσσινγκ (για κάτι πιο ψυχολογικό). Τα διάβασα στην άδεια μου και ειδικά το πρώτο είναι εκπληκτικό!

Link to comment
Share on other sites

To Σκοτεινός Τόπος και το Αιχμηρά Αντικείμενα (Μεταίχμιο) της Gillian Flynn είναι και τα δύο πολύ καλά. Δεν είναι υπερφυσικού τρόμου, αλλά διαβάζονται μονορούφι.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, διάβασα το ΣΚ το Άσε το κακό να μπει του Lindqvist και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις, παρά το ότι γενικώς αποφεύγω τα βιβλία με βρυκόλακες, τα οποία έχουν κατακλύσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων (άς όψεται η Stephanie....). To βιβλίο ήταν αρκετά πρωτότυπο και καλογραμμένο, αλλά και ενδιαφέρον, μια και θίγει μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων (αλκοολισμός, παιδοφιλία, η μοναξιά των μεγαλουπόλεων κ.α.) Μερικές δε σκηνές ήταν απλά ανατριχιαστικές.

Η μόνη μου παρατήρηση είναι κάποια κραυγαλέα μεταφραστικά λάθη, όπως π.χ. η μετάφραση των dust bunnies ως σκονισμένα λαγουδάκια (προφανώς η μεταφράστρια δεν αναρωτήθηκε τι δουλειά έχουν τα σκονισμένα λαγουδάκια κάτω από ένα κρεβάτι), ενώ είναι οι μπάλες σκόνης ή εκφράσεις του στυλ "Θέλεις μια τσιγαριά;", εννοώντας προφανώς τη τζούρα. Τσιγαριά; Έλεος ρε παιδιά. Εγώ αυτή την έκφραση δεν την έχω ακούσει όσα χρόνια ζω, παίζει να την έχει ακούσει η μεταφράστρια;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προτήνω το "αιχμηρά αντικήμενα" Της Τζίλιαν Φλιν, και το black out της Λίζα Άνγκερ

 

 

και από αστυνομικά θρίλερ, γιατί δεν πρέπει να το χάσεται- την τριλλογία Μιλλένιουμ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ο σκοτεινός ήλιος

 

Όταν ο ήλιος σκοτεινιάσει,

 

τ’ αστέρια θα πέσουν από τον ουρανό,

 

όταν τα βουνά μετακινηθούν,

 

οι καμήλες θα παραμεληθούν κι ας είναι ώρα γεννήσουν,

 

τα άγρια θηρία θα περιφέρονται σε αγέλες γεμάτα τρόμο,

 

όταν θολώσει το νερό της θάλασσας από την τρικυμία

 

και οι ψυχές των νεκρών συνενωθούν και πάλι με τα σώματα τους,

 

όταν το θυλικό βρέφος που θάφτηκε ζωντανό αναστηθεί

 

και ρωτήσει «Ποιο έγκλημα διέπραξα και με θυσιάσατε;»,

 

όταν απλωθούν οι σελίδες του αιώνιου βιβλίου,

 

όταν εξαφανιστούν οι ουρανοί,

 

όταν η κόλαση διαχύσει πύρινες φλόγες

 

και παρουσιαστούν τα αγαθά του παραδείσου,

 

εκείνη τη μέρα η ψυχή θα αναγνωρίσει τις πράξεις της.

 

Ορκίζομαι στα άστατα αστέρια

 

που κινούνται με ταχύτητα και έπειτα κρύβονται.

 

Ορκίζομαι στο σκοτάδι της νύχτας

 

στην ανάσα της αυγής

 

ότι το Κοράνι είναι τα λεγόμενα του ένδοξου απεσταλμένου…

 

 

 

 

 

Σουράτ ελ Τακούρ, αποκαλύφθηκε στη Μέκκα, εδάφιο 29

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..