Jump to content

Συνέντευξη με τον Greg Bear


trillian
 Share

Recommended Posts

Ο Greg Bear, ένας από τους διασημότερους εκπροσώπους της σκληρής επιστημονικής φαντασίας, δίνει συνέντευξη αποκλειστικά για το sff.gr .

 

*

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και συγκεκριμένα γιατί διαλέξατε τη σκληρή επιστημονική φαντασία; Δεν είναι πιο απαιτητική;

Όντως, η επιστημονική φαντασία είναι πολύ απαιτητική — αλλά πήρα την απόφασή να γράψω επιστημονική φαντασία όταν ήμουν πολύ μικρός, εφτά ή οχτώ χρονών. Με έχει ανταμείψει εξαιρετικά αλλά δεν έγινε πιο εύκολο έκτοτε! Επειδή ο κόσμος είναι ένας κινούμενος στόχος, νομίζω ότι το να γράφει κανείς καλή επιστημονική φαντασία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη λογοτεχνία.

 

Ποια βιβλία και ποιοι συγγραφείς επηρέασαν εσάς και τη γραφή σας;

Είναι τόσα ονόματα στη λίστα μου! Είμαι μεγάλος λάτρης του Άρθουρ Κλάρκ και του Ρέη Μπράντμπερυ, έχω επηρεαστεί επίσης πολύ από τους Ασίμοφ, Χάινλαιν, Πωλ Άντερσον, Όλαφ Σταπλεντον, Μπράιαν Άλντις, Ε.Ε.Σμιθ, Εντγκαρ Ράις Μπάροου, Τζείμς Μπλις, Τζον Μπρούνερ, Χάρυ Χάρισον, και βέβαια από τον Βερν και τον Ουέλς….Κι αυτό είναι απλά μια τυχαία επιλογή. Εκτός επιστημονικής φαντασίας έχω επηρεαστεί από τους Νίκο Καζαντζάκη, Τζέιμς Τζόυς, Τζοσεφ Κόνραντ, Τσαρλς Ντίκενς, Λάρυ ΜακΜέρτρυ και έχω απολαύσει ποικίλους συγγραφείς όπως ο Ρέημοντ Τσάντλερ, ο Τόμας Πύνσον, και ο Κάρλος Φουέντες.

 

Στο παρελθόν πολλά διάσημα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ήταν επηρεασμένα από τον Ψυχρό Πόλεμο και το φόβο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος (για παράδειγμα το «Eon»). Πολλά από αυτά περνούσαν ένα πολιτικοκοινωνικό μήνυμα. Επίσης, εκείνη την εποχή η Επιστήμη στην Επιστημονική Φαντασία ήταν κυρίως η Αστρονομία. Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το διάστημα και υποθέτουν ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους;

Πράγματι, φαίνεται να είμαστε σε μια προσωρινή χαλάρωση όσον αφορά την παρόρμηση μας να εξερευνήσουμε το ηλιακό μας σύστημα. Ακόμη γίνεται σοβαρή πρόοδος — και αυτό είναι μάλλον ενδιαφέρον — στο να μάθουμε πώς να επιζούμε για μεγάλες περιόδους στο διάστημα. Και μέχρι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα — κατά πολύ μεγαλύτερο από ό, τι νομίζαμε στη δεκαετία του 60 — δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Έτσι, η πρόβλεψη μου είναι πως θα αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για πιο φιλόδοξες αποστολές σε όλα τα μέτωπα τα επόμενα είκοσι χρόνια.

 

Πολλοί ισχυρίζονται πως υπάρχει μια πτώση στην επιστημονική φαντασία και ταυτόχρονα μια άνοδος στο φάντασυ. Συμφωνείτε; Για ποιο λόγο;

Οι δύσκολες εποχές και οι διαμάχες προκαλούν την ανάγκη για απλά αναγνώσματα. Πέρα από αυτό, το αναγνωστικό κοινό στις ΗΠΑ νιώθει ολοένα και μικρότερη ανάγκη για πραγματικά προκλητική, διερευνητική φαντασία — κρατώντας την για τα μη λογοτεχνικά αναγνώσματά τους. Τα επιστημονικά βιβλία παραμένουν μια μεγάλη αγορά. Το φάντασυ μπορεί να είναι υπέροχο αλλά τείνει να είναι κυρίως σχετικά με εσωτερικά ταξίδια, όχι για εξερευνήσεις και αλλαγές. Αν αυτό θα αλλάξει ή όχι, δεν το γνωρίζω. Είναι ενδιαφέρον ότι η επιστημονική φαντασία εξακολουθεί να έχει μια πολύ ζωντανή και δυναμική παρουσία στην τηλεόραση και στις ταινίες — αν και όχι πάντα ικανοποιητική για τους αληθινά έμπειρους οπαδούς της σκληρής επιστημονικής φαντασίας . Οι αναγνώστες γενικά δείχνουν να γίνονται πιο συντηρητικοί — και για μία ακόμη φορά, κάποιοι ακαδημαϊκοί καθώς και δημοσιογράφοι της ανατολικής ακτής στρέφονται κατά της επιστημονικής φαντασίας. Ευτυχώς, είναι σχεδόν όλοι τους γέροι και σύντομα θα εγκαταλείψουν τη σκηνή. Οι νέοι τείνουν να έχουν λιγότερες προκαταλήψεις, να διαβάζουν μια ευρεία γκάμα, αν διαβάζουν καθόλου, και περισσότεροι νέοι άρχισαν να απολαμβάνουν το διάβασμα χάρη σε ανθρώπους όπως ο Στίβεν Κινγκ, η Τ.Κ. Ρόουλινγκ, ο Τέρρυ Πράτσετ, ο Νηλ Γκάιμαν, ο Νηλ Στίβενσον και πολλοί άλλοι. Ένα μπράβο για τους εκλεκτικούς αναγνώστες όλων των ειδών.

 

Τι έχετε να πείτε σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων σας; Ανησυχείτε μήπως καταστρέψουν την πλοκή ή μήπως, σε τελική ανάλυση, είναι απλώς καλή διαφήμιση για σας;

Θα πρέπει να περιμένω για να δω! Ως τώρα, το σενάριο του FORGE OF GOD υπόσχεται να δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή ταινία, αν και αναγκαστικά μεγάλο μέρος από τα δύο μυθιστορήματα — περιλαμβάνει και το ANVIL OF STARS — θα μείνουν εκτός.

 

Έχετε γράψει βιβλία βασισμένα σε σειρές όπως το Star wars, το Star Trek και το Foundation. Τι οδηγεί έναν πετυχημένο συγγραφέα να εργαστεί σε ένα κόσμο που κάποιος άλλος δημιούργησε; Το απολαύσατε;

Διασκέδασα παίζοντας με αυτούς τους κόσμους, αλλά έχω υποσχεθεί ότι δεν θα ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο προς το παρόν. Τα δικά μου βιβλία είναι πιο επικερδή και με ικανοποιούν περισσότερο.

 

Στο πρόσφατο βιβλίο σας,“Quantico“, γράφετε για το FBI, έχοντας εργαστεί εκεί. Είναι μια στροφή προς το δημοφιλές είδος αστυνομικού μυστηρίου;

Το Quantico ερευνά το πολύ κοντινό μέλλον, όπως ακριβώς τo DARWIN'S CHILDREN. (Δεν δούλεψα στο FBI, αλλά έδωσα διάλεξη εκεί.) Τα βιβλία πολύ κοντινού μέλλοντος συνήθως ταξινομούνται ως «θρίλερ» ή «τεχνο-θρίλερ» αυτόν τον καιρό, αλλά όταν ήμουν παιδί, ο Τζων Κάμπελ δημοσίευε τέτοιες ιστορίες στo ANALOG διαρκώς. Σκεφτείτε τους Μακ Ρέυνολντς, Τζο Πόγιερ, Ρικ Ραφαέλ και πολλούς άλλους — έτσι απορρίπτω τη διαμάχη σχετικά με το ότι αυτά τα βιβλία δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά κάτι άλλο. Ο Τομ Κλάνσυ διαβάζει και γράφει επιστημονική φαντασία κοντινού μέλλοντος στην παλιά καλή παράδοση του ANALOG. Για μένα είναι επιστημονική φαντασία — στην περίπτωση του Quantico, επιστημονική φαντασία σχετικά με βιολογική τρομοκρατία και αλλαγές στην πολιτική, την κοινωνία, και την επιβολή του νόμου.

 

Και μια τελευταία ερώτηση. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για το “The City at the End of Time”;

Το City at the End of Time θα έχει να κάνει τόσο με το μακρινό μέλλον όσο και με το παρόν, με μια (πιστεύω) μοναδική υπόθεση που ενώνει τις δύο περιόδους. Θα είναι γεμάτο με εξερεύνηση, τρομακτική περιπέτεια, Φυσική και Μεταφυσική, καθώς και κάποιες ανορθόδοξες προτάσεις σχετικά με την υπέρτατη Θεωρία των Πάντων. Με λίγα λόγια, πολύ δύσκολο να γραφτεί αλλά πολύ απολαυστικό — ελπίζω εξίσου απολαυστικό και στην ανάγνωση!

 

copyright © 2006 Γαϊτανάς Ιωάννης

Edited by Spark
Έγιναν bold οι ερωτήσεις και μειώθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Συνέντευξη με τον Greg Bear

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..