Jump to content

Nightwatch - Sergei Lukyanenko


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Μόνο αυτό έτσι; χμ!

Καλά ικανό σε έχω να με βάλεις να μεταφράσω αλλά δε παίζει! Εδώ καλά καλά δεν έχουμε παει για καφε, χαχαχαχ! Αλλά που θα παει SOON! >.< Η αλήθεια είναι οτι ο Λουκιάνενκο έχει γράψει τα έντερα του... Και άνετα θα μπορούσε να μπει ανάμεσα στους τοπ συγγραφείς παγκοσμίως....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Μόνο αυτό έτσι; χμ!

Καλά ικανό σε έχω να με βάλεις να μεταφράσω αλλά δε παίζει! Εδώ καλά καλά δεν έχουμε παει για καφε, χαχαχαχ! Αλλά που θα παει SOON! >.< Η αλήθεια είναι οτι ο Λουκιάνενκο έχει γράψει τα έντερα του... Και άνετα θα μπορούσε να μπει ανάμεσα στους τοπ συγγραφείς παγκοσμίως....

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω διαβάσει τον εν λόγω κύριο! Αλλά ακούω τα καλύτερα από όλους! Οπότε!!! Ευκαιρία είναι!!! Όσο για τον καφέ με τόσο τρέξιμο τις επόμενες μέρες μάλλον από του χρόνου με το καλό! χαχαχαχα  :mf_sonne:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μόνο αυτό έτσι; χμ!

Και 4 ακόμα συνέχειες στα Αγγλικά (Daywatch, Twilight Watch, Last watch, Other watch) αλλά δε πολυμετράνε.

 

Πάντως και εμένα αγαπημένο μου είναι το τρίτο, το δεύτερο δεν είχε αρκετό Anton και τα επόμενα κάπου χάνουν σε φρεσκάδα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Διάβασα τους Φύλακες της Νύχτας και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Λουκιανένκο έχει μια άνεση στη γραφή του που όταν τη βρίσκω χουζουρεύω και εύχομαι να είχα κι άλλα τέτοια βιβλία. Κινείται μέσα στον κόσμο που πλάθει σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα, φέρνει τη φαντασία δίπλα μας, κάνει τον ανανγνώστη να πιστέψει χωρίς καμία ένσταση τα πάντα. Μου άρεσε που η ιστορία του είναι τοποθετημένη σε μία κατά τα άλλα πραγματική Ρωσία, στη σύγχρονη Ρωσία. Μου άρεσε το ότι ξεκινάει σαν να μην τρέχει τίποτα, δεν εξηγεί τίποτα, κι όμως όλα μπαίνουν στη θέση τους σιγά-σιγά.

 

Απόλαυσα πάρα πολύ το πάρτυ που έκανε το Τιγράκι, τη συντροφικότητα των Άλλων, τα ψυχολογικά του Αντόν, τη φιλοσοφική διάθεση "και γιατί να προστατεύουμε τους ανθρώπους;", και το πώς ξεπερνούν το μεθύσι τους οι μάγοι. :rofl2:  Τρομερό ήταν αυτό!

Απόλαυσα επίσης πολύ τη σκηνή "αλληλοσεβασμού μεταξύ θανάσιμων αντιπάλων", και γενικά το όλο θέμα "άσπρο και μαύρο, ναι, αλλά αν τα μπλέξεις τι φτιάχνουν; ένα ωραιότατο γκρι". ^_^

 

Μου έλειψε λίγη δράση ακόμα, αλλά κι έτσι ήταν πολύ ωραίο και κρίμα που πρέπει να διαβάσω τα υπόλοιπα της σειράς (ή οποιοδήποτε άλλο δικό του) στα αγγλικά.

Η έκδοση είχε μερικά τυπογραφικά λάθη, λέξεις που έλειπαν ας πούμε, και η μετάφραση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Σε σημεία έπιασα ότι πήγε να μεταφράσει αυτολεξεί και δεν έβγαζε πολύ νόημα η πρόταση στα ελληνικά, και ίσως αντί για "σπίτι με ποδαράκια" θα μπορούσε να γράψει "το σπίτι της Μπάμπα-Γιάγκα", κι ας μην ξέρουμε τι έιναι - όποιος θέλει ψάχνει. Το "σπίτι με ποδαράκια" δεν ήταν καλύτερο (και δεν πιστεύω ο συγγραφέας να το έγραψε έτσι).

 

 

Ωραία λεπτομέρεια το όνομα της φωτεινής μάγισσας Σβετλάνα (Φωτεινή).

 

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μεχρι και το τριτο η σειρα ειναι εκπληκτικη, μετα πεφτει λιγο. Αλλα τα τρια πρωτα θα τα ξαναδιαβαζα ευχαριστα

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το πρώτο πριν κάποιους μήνες και ενώ είχε πολλές αρετές - ωραίο κόσμο, ωραία μυθολογία, ενδιαφέρον αφηγηματικό ύφος, εξαιρετικούς διαλόγους και μονολόγους και συμπαθείς χαρακτήρες, είχε και κάποια προβλήματα τα οποία, για τα δικά μου δεδομένα τουλάχιστον, ήταν αρκετά σημαντικά. Πρώτο και κύριο, οι πλοκές ήταν και κάπως προβλέψιμες μετά την πρώτη υπόθεση και περισσότερο περίπλοκες απ' όσο "σήκωναν" τα κίνητρα των πρωταγωνιστών. Δεν θέλω να κάνω spoilers, οπότε δεν επεκτείνομαι. Το δεύτερο που με ενόχλησε ήταν ότι ο Anton είναι κομπάρσος στην ίδια του την ιστορία και δεν είχε καμία σημασία που ήταν αυτός ο αφηγητής και όχι κάποιος άλλος. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ αξιόλογο urban fantasy με αρκετή πρωτοτυπία, ηθικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Btw μόλις είδα οτι έχουν βγει 3 ακόμα βιβλία. Σκέφτομαι να μεταφράσω ένα μικρό στόρυ πάνω στο Δοζόρ που δημοσίευσε ο Λουκιάνενκο πριν τα Χριστούγεννα σε ένα περιοδικό και σίγουρα δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Οι Φύλακες της Νύχτας

Έχοντας διαβάσει αρκετό σκοτεινό φάντασυ, ανάθεμα και αν περίμενα τους 'Φϋλακες της Νύχτας,' ένα από τα παραδοξότερα βιβλία φαντασίας που έχω διαβάσει. Εκείνο το γκρίζο ανάμεσα στο λευκό ιππότη που ορμά πάνω στο λευκό του άτι και το μάυρο νεκρομάντη που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο έχει μία ιδιαίτερη υφή, ένα ιδιαίτερο βάθος σε σχέση με το συνηθισμένο. Πώς να μην έχει όταν για να σου δοθεί η άδεια να κάνεις το καλό, οφείλεις να δίνεις άδειες σε βαμπίρ να πίνουν το αίμα αθώων και σε λυκανθρώπους να κυνηγούν. Και καλά να το κάνεις εσύ. Όταν θέλεις να περάσεις αυτές τις ιδέες σε κάποιον άλλο, τι κάνεις; Εξαιρετικά όμορφο βιβλίο που αφήνει πολλές σκιές ενός κόσμου χωρισμένου σε καλό και κακό και ύστερα αλληλοπλεγμένου σε βαθμό που δεν αφήνει περιθώριο να διακριθούν το ένα από το άλλο σε μία Ρωσία που μετρά πληγές.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Διάβασα το "The Day Watch" και το βρήκα πολύ καλό, δεν μου άρεσε όμως όσο το πρώτο ( "The Night Watch" ). Το βρήκα κάπως φλύαρο, πράγμα που στα αγγλικά με κούρασε πολύ, ιδίως στη δεύτερη ιστορία, αυτή με τον Καθρέφτη (που κατά τα άλλα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα). Στο τέλος, βέβαια, (κι εκεί του βγάζω το καπέλο του κυρίου Λουκυανένκο, γιατί ξέρει να γράφει, ξέρει να κλείνει) με είχε για τα καλά. Με προετοίμασε για το επόμενο, το οποίο άρχισα αμέσως.

Το καλό ήταν ότι βλέπουμε και την πλευρά των Σκοτεινών, από μέσα, αλλά αυτό ήταν και το κακό, γιατί σε κάποια φάση βαρέθηκα και ήθελα λίγο περισσότερο Αντόν (και Σβετλάνα και Τιγράκι και άλλους αγαπημένους χαρακτήρες).

Άλλο ένα καλό είναι το πώς ο συγγραφέας επιμένει να φέρνει τη φαντασία δίπλα μας, τόσο δίπλα μας όμως, που ίσως να γίνεται και λίγο αρνητικό αυτό. Δηλαδή, όταν εξηγεί μύθους του κόσμου μας σαν φαινόμενα του δικού του, αυτό μπορεί να είναι καλό, μπορεί να είναι και ενοχλητικό, όπως το πάρει κανείς. Δεν μπορώ να πω άλλα, σπόιλερ αλλέρτ.  :rolleyes:

Μου αρέσει η μαγεία του, σε καλές δόσεις και πιστευτή, σε ισορροπία με τα άλλα συστατικά, το δράμα, το χιούμορ, τη δράση, τη φιλοσοφία. Έξυπνη γραφή, σε σημεία στο τσακ αποφεύγει να γίνει εξυπνακίστικη.

 

Ξετρελάθηκα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Πράγα.  :worshippy:

 

Δηλαδή, τι να πρωτοθαυμάσω; Ότι έπιναν πέπσι σε Τσέχικο μπαρ :o (ενώ είχε προηγηθεί παραλήρημα του συγγραφέα για τις Τσέχικες μπύρες) ; Ή ότι ο στρατιωτικός ήταν Φωτεινός μάγος; Φω-τει-νός!; Το καταπληκτικό που λέει ο συγγραφέας, ότι αυτός ο άνθρωπος πιστεύει τόσο στον σκοπό του ως στρατιωτικός, που παραμένει Φωτεινός μάγος και δεν τον έχει ρουφήξει το Λυκόφως; Το πώς πάντρεψε αυτά τα δύο, το χιούμορ με το τεράστιο ηθικό θέμα, τόσο εύστοχα; Τι να πρωτοπροσκυνήσω, μου λέτε; Από τις καλύτερες σελίδες που έχουν πέσει στα χέρια μου ποτέ. 

 

Edited by Cassandra Gotha
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διάβασα και το τρίτο βιβλίο της σειράς, (τα επόμενα δύο θα αργήσουν) το "The Twilight Watch", και μου άρεσε πιο πολύ από όλα. Φανταστικό! Χιούμορ, ενδιαφέρουσα υπόθεση, οι χαρακτήρες ολοζώντανοι, αξιοπρόσεκτοι (και ένας αξιαγάπητος, πραγματικά), ο Αντόν "πετάει" (τα εισαγωγικά νομίζω ότι χρειάζονται εδώ ^_^ ) ...  Η πλοκή σε κάτι φάσεις θυμίζει αστυνομικό, με έκανε να συμμετέχω, να μείνω για λίγο σε"Ωχ!" ύφος, άλλες πάλι να ψιλιαστώ, ή να προσπαθώ να ψιλιαστώ... Και pολλή, μα πολλή φαντασία και μαγεία, όχι τόσο επικά, (μ' αρέσει αυτό), αλλά πιστευτά.

 

Καλύτερη ατάκα "εδώ είναι Ρωσία, εδώ, όταν τα μπουκάλια αντιστέκονται, εξολοθρεύονται". :worshippy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..