Jump to content

Το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Star Trek - Ορολογία


Oberon
 Share

Recommended Posts

Αυτό είναι ένα ανοιχτό τόπικ στο οποίο ο καθένας θα μπορεί να γράψει σχετικά με την "ειδική γλώσσα", ορολογία κλπ, του Σταρ Τρεκ. Όποιος θέλει μπορεί να γράψει τον ορισμό κάποιας Τρεκολέξης, όπως π.χ. "ταχύτητα δίνης" και μπορούμε μετά να τον προσθέσουμε σε αυτό το ποστ ώστε να δημιουργείται σιγά-σιγά ένα Λεξικό στα Ελληνικά για το Τrek.

Μόνος κανόνας, oι όροι να είναι στα Ελληνικά (και σε παρένθεση στα Αγγλικά). Ξεκινάω λοιπόν με τον πιο βασικό όρο:

 

Πορεία/Tαξιδιωτική Εξερεύνηση στα Άστρα - Ταξίδι στ' Αστέρια - Σταρ Τρεκ (Star Trek)

To όνομα της τηλεοπτικής σειράς (σειρών) και των ταινιών ε.φ., όπως και ολόκληρου του σύμπαντος που δημιούργησε αρχικά ο Gene Roddenberry. Η λέξη Trek, που θα μπορούσε να μεταφραστεί και σαν καραβάνι, προέρχεται από την Ολλανδική διάλεκτο Afrikaans της Νότιας Αφρικής. Το ρήμα trekken προέρχεται από τα Μiddle Ολλανδικά σαν trecken και σημαίνει "τραβώ", "έλκω", "μεταναστεύω/αποδημώ". Και το trecken με τη σειρά του προέρχεται από το ρήμα των Οld High German trachen που σημαίνει "τραβώ." Στα Afrikaans σημαίνει "ταξιδεύω μεταναστεύω με βοΐδάμαξα σαν μέρος ενός καραβανιού", και η σημερινή έννοια στα Αγγλικά είναι "πορεύομαι ελεύθερα" ή "ταξιδεύω εκούσια με κόπο/εμπόδια" όπως ας πούμε στο "mountain trekking" που κάνουν οι φυσιολάτρες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως Star Trek σημαίνει Ελεύθερη και ανοιχτή πορεία και εξερεύνηση των Συμπαντολατρών στα Άστρα.

Όταν η αρχική σειρά του Σταρ Τρεκ προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ε.Ι.Ρ.Τ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας - Τηλεοράσεως), τη σημερινή ΕΤ1 στην αρχή της δεκαετίας του 1970, ο τίτλος της μεταφράστηκε ως "Ταξίδι στ' Αστέρια" και οι πιο παλαιοί Έλληνες φανς το αποκαλούν ακόμα έτσι. Στη σημερινή καθομιλουμένη όμως ο τίτλος παραμένει αμετάφραστος σαν Σταρ Τρεκ ή απλά Τρεκ.

 

Η μόνη φορά σε όλη την ιστορία του franchise που η φράση "star trek" ειπώθηκε από κάποιο χαρακτήρα, ήταν στην ταινία Star Trek: First Contact, όπου ο Zephram Cochrane ρωτάει τους Deanna Troi, William Riker και Geordi LaForge: "So, you're all... astronauts, on... some kind of star trek?"

 

Tρέκερ ή Τρεκάς (πληθ. Τρέκερς ή Τρεκάδες) (Trekker(s)/Trekkie(s) )

Aν και στα Ελληνικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην έννοια των δύο λέξεων, και όσοι αναγνωρίζουν τις λέξεις "Τρέκερ" ή "Τρεκάς" ξέρουν πως αναφέρονται στους φανατικούς θαυμαστές του Σταρ Τρεκ, στα Αγγλικά υπάρχει διαφοροποίηση, αλλά ως τώρα δεν έχει οριστεί επίσημα η διαφορά ανάμεσα στο "Trekker" και στο "Trekkie". Mάλιστα τα χαρακτηριστικά του ενός τύπου μερικές φορές δίνονται στον άλλο. Πάντως μια σχετική πλειοψηφία θεωρεί πως:

Trekker είναι ο φανατικός θαυμαστής του Σταρ Τρεκ ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις ή και συλλόγους σχετικά με το Τρεκ, βλέπει ξανά και ξανά τα επεισόδια των σειρών και τις ταινίες, διαβάζει βιβλία για διάφορες πλευρές του σύμπαντος του Τρεκ, και γενικά "ψάχνει" το θέμα σε βάθος ακόμα και πέρα από αυτό καθαυτό το Τρεκ. Eνδιαφέρεται δε για τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, την εξερεύνηση του διαστήματος, το περιβάλλον κλπ, ειδικά όσον αφορά στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Trekkie είναι ο φανατικός θαυμαστής του Σταρ Τρεκ ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε συλλόγους και συζητήσεις, βλέπει ξανά και ξανά τα επεισόδια των σειρών και τις ταινίες, ντύνεται συχνά με τα κοστούμια αγαπημένων του χαρακτήρων, θεωρεί το Τρεκ "επιλογή τρόπου ζωής" και παρευρίσκεται σταθερά σε σχετικά Conventions, αγοράζοντας συγχρόνως πολλά παιχνίδια, κοστούμια, make-up kits και άλλα αξεσουάρ Τρεκ. Η ασχολία του αυτή συχνά τον αποκόβει από την κοινωνική ζωή. Πολλοί Trekkies νιώθουν άνετα μόνο μαζί με άλλους Trekkies.

Όμως σπάνια βρίσκει κανείς "αμιγείς" Trekkers και Trekkies και οι περισσότεροι θαυμαστές του Τρεκ έχουν χαρακτηριστικά και των δύο τύπων. ;)

Η ηλικία βέβαια, όπως και η προσωπικότητα παίζoυν κάποιο ρόλο στον τύπο που θα επικρατήσει περισσότερο, αλλά υπάρχουν 40χρονοι που τείνουν προς τον τύπο του Trekkie και 15χρονοι που τείνουν προς τον τύπο του Trekker. Στις πιο μεγάλες ηλικίες ανάμεσα στους φανς πάντως, συναντά κανείς περισσότερους Trekkers.

Edited by spock2266
Link to comment
Share on other sites

Κινητήρας δίνης, ή Κινητήρας στρέβλωσης (Warp Drive).

 

Χρησιμοποιούνται και οι δύο ελληνικοί όροι. Πιο συνηθισμένος είναι ο όρος 'κινητήρας δίνης', αλλά εδώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο "κινητήρας στρέβλωσης", γιατί είναι πιο 'κυριολεκτικός' και περιγραφικός, και εξυπηρετεί καλύτερα την εξήγηση.

 

Ο κινητήρας στρέβλωσης, λοιπόν, είναι η τεχνολογία που επιτρέπει στα αστρόπλοια να ταξιδεύουν με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από αυτή του φωτός, έως και χιλιάδες φορές πιο γρήγορα, κάτι που θα καθιστά δυνατά τα διαστρικά ταξίδια, τα οποία αν δεν ξεπεραστεί το όριο της ταχύτητας του φωτός, τότε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν μέσα στα χρονικά όρια μιας ανθρώπινης ζωής.

 

Αυτό, βέβαια, φαίνεται αδύνατο, γιατί σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας, κανένα σώμα δεν μπορεί να κινηθεί τοπικά με την ταχύτητα του φωτός, πόσο μάλλον να την ξεπεράσει. Ποια λέξη όμως δεν προσέξαμε αρκετά στην τελευταία πρόταση; Τη λέξη τοπικά. Τοπικά, σε σχέση δηλαδή με το τοπικό περιβάλλον. Ένα απλό παράδειγμα για τη σημασία της λέξης αυτής: εγώ αυτήν τη στιγμή τοπικά, δηλαδή σε σχέση με το τοπικό μου περιβάλλον, τη Γη εν προκειμένω, είμαι ακίνητος μπροστά στον υπολογιστή μου. Αν πάμε όμως ελάχιστα παραπέρα, κινούμαι σε σχέση με τον Ήλιο, λόγω της κίνησης της ίδιας της Γης. Και ο Ήλιος με τη σειρά του κινείται σε σχέση με τον υπόλοιπο Γαλαξία, λόγω της διαστολής του Σύμπαντος.

 

Που έχουν σημασία όλα αυτά και τι γίνεται τώρα στην περίπτωση ενός αστρόπλοιου; Η ίδια η διαστολή, άρα και η καμπυλότητα του χώρου, υποδεικνύει ότι είναι 'χειραγωγήσιμος', κάτι που θεωρητικά επιτρέπει φαινόμενα όπως οι σκουληκότρυπες. Τι θα γινόταν λοιπόν, αν μπορούσαμε να στρεβλώσουμε τον ίδιο το χώρο γύρω από ένα αστρόπλοιο; Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το ευφυέστατο επινόημα των συγγραφέων της σειράς, για την πραγματοποίηση του οποίου δήλωσε ότι εργάζεται ο Stephen Hawking, ο κινητήρας στρέβλωσης. Το 1994, ο φυσικός Miguel Alcubierre απέδειξε ότι, σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μία διαμόρφωση του χωροχρόνου, μέσω της οποίας ένα αστρόπλοιο θα μπορούσε να ταξιδέψει ανάμεσα σε δύο σημεία υπερβολικά γρήγορα, ενώ σε σχέση με το τοπικό του περιβάλλον θα κινείται πολύ πιο αργά από το φως, ακόμη και καθόλου.

 

Μια εικόνα αυτής της κατάστασης μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Έστω ότι είμαστε πάνω σε ένα αστρόπλοιο, και φεύγουμε από μία αστρική βάση Α και κατευθυνόμαστε προς μία άλλη, Β. Αν διασταλλεί σε μεγάλο βαθμό ο χώρος πίσω μας, η βάση Α που που αφήσαμε μόλις λίγα λεπτά πριν θα είναι πλέον έτη φωτός μακριά. Αντιστοίχως, αν συσταλλεί μπροστά μας ο χώρος σε μεγάλο βαθμό, η βάση Β που απήχε έτη φωτός από μας, είναι ξαφνικά μόνο λίγα λεπτά μακριά. Το αστρόπλοιό μας τοπικά κινείται πολύ λίγο, ενώ όμως καλύπτει τεράστια απόσταση μαζί με τον ίδιο τον περιβάλλοντά του χώρο.

 

Αφήνουμε τα της φυσικής της στρέβλωσης και περνάμε στα πιο τεχνικά, στα εντός του αστροπλοίου. Το πεδίο στρέβλωσης (warp field), το οποίο στρεβλώνει κατάλληλα το χώρο, παράγεται από τα ατρακτίδια κινητήρα στρέβλωσης (warp nacelles), που συνήθως είναι δύο στα περισσότερα αστρόπλοια) μέσω εκκένωσης ύλης και αντιύλης, για την οποία απαραίτητοι είναι και οι κρύσταλλοι διλιθίου. Το διλίθιο (dilithium) είναι φανταστικό στοιχείο, αν και υπάρχει και στην πραγματικότητα μόριο με την ονομασία αυτή. Η όλη αντίδραση που απαιτείται για τη δημιουργία των πεδίων στρέβλωσης γίνεται στον πυρήνα στρέβλωσης/δίνης (warp core).

 

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στο βιβλίο του L. Krauss 'The Physics of Star Trek', αλλά και στο 'Star Trek: The Next Generation Technical Manual', των Rick Sternbach και Michael Okuda. Επίσης, στο διαδύκτιο, στο site της NASA και σε διάφορες ηλεκρονικές εγκυκλοπαίδιες και ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, μπορούν να βρεθούν κάποιες από τις εξισώσεις του Alcubbiere, και στοιχεία για τον 'Alcubierre Drive', τα οποία εξέδωσε στo Journal of Classical and Quantum Gravity.

 

Ταχύτητα στρέβλωσης/δίνης (Warp speed)

 

Η ταχύτητα που προκύπτει από τη χρήση του κινητήρα στρέβλωσης λέγεται ταχύτητα στρέβλωσης, ή δίνης, αναλόγως όπως προτιμάτε. Για αυτήν υπήρξαν δύο κλίμακες μέτρησης και ορισμού της. Η μία στην εποχή της αρχικής σειράς (TOS – 23ος αιώνας), και η άλλη στην εποχή της Επόμενης Γενιάς (TNG – 24ος αιώνας). Οι ταχύτητες υπολογίζονται ως πολλαπλάσια της ταχύτητας του φωτός (xc). Η ταχύτητα στρέβλωσης παράγοντας 1 ή απλά στρέβλωση 1 αντιστοιχεί και στις δύο κλίμακες στην ταχύτητα του φωτός ( c ). Όσο αυξάνονται οι παράγοντες αυξάνεται αντιστοίχως και η ταχύτητα, όχι όμως αναλογικά, αλλά λογαριθμικά.

 

Στην κλίμακα της TNG εποχής, η στρέβλωση 10 αντιστοιχεί σε άπειρη ταχύτητα, επομένως όσο πλησιάζει η στρέβλωση στο δέκα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο ρυθμός αύξησης της ταχύτητας. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ταχύτητες στην 'Star Trek Encyclopedia', των Michael και Denise Okuda. Μερικές από τις τιμές:

 

Στρέβλωση 1 – c

Στρέβλωση 2 – 10c

Στρέβλωση 5 – 214c

Στρέβλωση 9 – 1.516c

Στρέβλωση 9,6 – 1.909c

Στρέβλωση 9,9 – 3.053c

Στρέβλωση 9,9999 – 199.516c

Στρέβλωση 10 – άπειρη ταχύτητα

 

Στην κλίμακα της TOS περιόδου δεν ίσχυε ότι η στρέβλωση 10 αντιστοιχεί σε άπειρη ταχύτητα, και έτσι βλέπουμε ταχύτητες όπως πχ. στρέβλωση 13. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και στην TNG εποχή βλέπουμε ταχύτητες μεγαλύτερες της στρέβλωσης 10. Aυτές, οι μεγαλύτερες του 10 ταχύτητες, δεν αντιστοιχούν πλέον σε ταχύτητα στρέβλωσης, αλλά με αυτές ορίζεται και μετριέται ένα άλλο είδος ταχύτητας, πολύ μεγαλύτερης από την ταχύτητα στρέβλωσης, η transwarp speed (δεν ξέρω πώς να τη μεταφράσω, ίσως ταχύτητα υπερστρέβλωσης/υπερδίνης;), η οποία είναι άλλο καπέλο, και εμφανίζεται σπάνια.

 

Λεπτομέρειες μπορούν και πάλι να βρεθούν στο TNG Technical Manual, και στη Encyclopedia.

Edited by spock2266
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πρωταρχική Οδηγία (Prime Directive)

Η Πρωταρχική Οδηγία, είναι ο πρώτος και σημαντικότερος κανονισμός του Αστροστόλου, και ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ομοσπονδίας απέναντι στους νεοανακαλυφθέντες, και όχι μόνο, πολιτισμούς. Η οδηγία αυτή απαγορεύει σε κάθε μέλος του Αστροστόλου να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων φυλών, ή στη φυσική ανάπτυξη πολιτισμών που δεν έχουν ακόμα τεχνολογία που τους επιτρέπει διαστρικά ταξίδια. Επίσης, απαγορεύει σε ομάδες πλανητικής έρευνας να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους στους ιθαγενείς, και να αναφέρουν οτιδήποτε περί διαστήματος και άλλων κόσμων. Κάθε αξιωματικός του Αστροστόλου υποχρεούται να προστατεύει με κάθε τρόπο πολιτισμούς από ενδεχόμενη μόλυνση τέτοιου είδους, κάνοντας οποιαδήποτε θυσία χρειαστεί, ακόμα και της ίδιας του της ζωής, ή του σκάφους του.

 

 

(Το παραπάνω είναι απόσπασμα αυτούσιο από το κείμενο της ομιλίας μου στο Trek event στο Cube στις 2 Μαρτίου.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ενωμένη Ομοσπονδία των Πλανητών - EOΠ (United Federation of Planets - UFP)

 

post-59-1182457205_thumb.jpg

 

Aστρικοί Χάρτες (ημι-κανονικοί) εδώ: http://www.ucip.org/science/newmaps/

 

 

Η Ε.Ο.Π. ή πιο απλά, η "Ομοσπονδία", είναι ένας μεγάλος διαστρικός πολιτικός οργανισμός αποτελούμενος από τουλάχιστον 150 μέλη στα τέλη του 24ου αιώνα και δημιουργήθηκε το έτος 2161 (βλ. τελευταίο επεισόδιο του ΕΝΤ). Βασίζεται στις αρχές του Ορθολογισμού, ειδικά των Βουλκάνιων, και του Ανθρωπισμού, με την ευρύτερη έννοια, χωρίς να αποκλείει το "Άγνωστο" ή την πνευματικότητα, με βασικούς σκοπούς και στόχους την Ειρήνη, την Ευημερία και την Εξερεύνηση.

 

Ο αριθμός όμως των κόσμων που ανήκουν στην Ομοσπονδία ίσως είναι πολλές εκατοντάδες, αν υπολογίσει κανείς σταθμούς και αποικίες διαφόρων μητροπολιτικών πλανητών, που δεν θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν από το μητρικό πλανήτη, όπως αποικίες της Γης, του Βούλκαν και της Ανδόρια (οπότε η μητρόπολη και οι αποικίες της θεωρούνται ένα μέλος).

Έδρα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης είναι η Γη, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είτε γήινος είτε όχι, κατοικεί στο Παρίσι. Το εξερευνητικό, και αν χρειαστεί και στρατιωτικό/αμυντικό όργανο της ΕΟΠ, ο Αστροστόλος, έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη μορφή που έχει η ΕΟΠ σαν Ένωση, και οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν πως μπορούμε να την αντιπαραβάλουμε με τις ΗΠΑ σήμερα (*μία* χώρα με διάφορες πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις), άλλοι με την ΕΕ (πολλές χώρες ανεξάρτητες αλλά ενωμένες μέσω διαφόρων συμφωνιών) αλλά μάλλον τα πράγματα είναι συνδυασμός και των δύο και πιθανά και πολύ διαφορετικά αφού μιλάμε για δεκάδες βιολογικά είδη, σε κόσμους που πριν αναπτύξουν διαστρικά ταξίδια ήταν για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια απομονωμένοι.

 

Σίγουρα κάθε πλανήτης-μέλος έχει τη δική του τοπική κυβέρνηση ή και κυβερνήσεις και η Ομοσπονδία δεν ανακατεύεται γενικά σε τοπικές αποφάσεις ή και διενέξεις εκτός από ακραίες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην εισβολή κάποιας ξένης δύναμης σε Ομοσπονδιακό κόσμο.

Κάθε μέλος της Ομοσπονδίας έχει πλήρη πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και τεχνολογία που διαθέτει η Ομοσπονδία, κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα και εκπρόσωποι όλων αυτών των λαών - ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται στα τέλη του 24ου αιώνα σε ένα τρισεκατομμύριο έλλογα όντα (όπως έχει αναφερθεί στο DS9) - αποτελούν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

 

Όμως λόγω της διαφορετικής φυσιολογίας ή και εθίμων κάθε κόσμου, οι βιολογικές ιδιοτυπίες κάθε έλλογης φυλής λαμβάνονται υπ΄όψιν σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλές, ειδικά αν πρόκειται ένα ον να πάει στον Αστροστόλο και να γίνει μέλος του πληρώματος ενός Ομοσπονδιακού πλοίου. Έτσι, για παράδειγμα, οι Δελτανοί των οποίων οι φερομόνες θα δημιουργούσαν μεγάλο ερωτικό ερεθισμό σε Γήινους άντρες και γυναίκες, είτε πηγαίνουν σε πληρώματα που αποτελούνται κυρίως από Δελτανούς, είτε κάνουν ένα τελετουργικό όρκο "αγαμίας" για όσο θα υπηρετούν μαζί με Γήινους. Παρ'όλα αυτά στα μεγάλα Ομοσπονδιακά διαστημόπλοια, όπως το Enterprise, πολλές διαφορετικές φυλές υπηρετούν μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα, και οι μικτοί γάμοι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, μια που στον κόσμο του Σταρ Τρεκ οι πάμπολλες ανθρωποειδείς φυλές δεν θεωρούν η μια την άλλη "εξωγήινους" (aliens) αλλά "humanoid species" και συχνά είναι γενετικά συμβατές (εξήγηση στο επεισόδιο του TNG Τhe Chase).

 

Η Ομοσπονδία είναι πρακτικά μια "σφαίρα" με διάμετρο περίπου 2000 έτη φωτός, και βρίσκεται στα Τεταρτημόρια Α και Β του γαλαξία μας. Χωρίζεται σε τομείς που συνήθως έχουν το όνομα κάποιου σημαντικού άστρου ή πλανήτη και έναν αριθμό. Έτσι ο τομέας 001 είναι ο Sol Sector όπου βρίσκεται βέβαια η Γη. Αν και τα μέλη όπως είπαμε είναι 150, η επιρροή της Ομοσπονδίας είναι πολύ μεγαλύτερη αφού οι κόσμοι αυτοί είναι μια σταγόνα μπροστά στα εκατομμύρια άστρα που υπάρχουν στη "σφαίρα" αυτή.

 

Σε ένα τόσο μεγάλο σύμπαν και με κάμποσες ακόμα "Αυτοκρατορίες", όπως των Κλίνγκον, των Cardassians, των Romulans κλπ, είναι λογικό η λειτουργία της Ομοσπονδίας να βασίζεται σε ένα αρκετά περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα - κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί συχνά - αλλά σίγουρα το σύστημα αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από κάθε τι που γνωρίζουμε σήμερα.

Δεν είναι γνωστό τι είδους νομοθεσία υπάρχει - πέρα από την Πρωταρχική Οδηγία - για κόσμους που βρίσκονται μεν στη σφαίρα επιρροής της ΕΟΠ, αλλά δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με εξωκόσμιους πολιτισμούς. Σίγουρα όμως υπάρχει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης ή και αποικιακής επέκτασης, σε κοντινούς μη κατοικημένους κόσμους, και για τα νέα μέλη της ΕΟΠ, αν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

 

Για να γίνει ένας κόσμος μέλος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει φτάσει σε κάποιο πολιτισμικό επίπεδο, μερικά από τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι:

1. Δυνατότητα διαστρικών ταξιδιών με ταχύτητα δίνης. Στην περίπτωση αυτή η Πρωταρχική Οδηγία αναστέλλεται και εφαρμόζεται άμεσα το πρωτόκολλο "Πρώτης Επαφής" με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.

2. Μερική ή ολική, αλλά "αιρετή", παγκόσμια διακυβέρνηση των λαών ενός κόσμου - που θα εκφράζει τους λαούς αυτού του κόσμου - και γενικά ειρήνη. Στην περίπτωση που υπάρχουν πάνω από μία πλανητική κυβέρνηση - αν και στο σύμπαν του Τρεκ υπάρχει μια παραλληλία ανάμεσα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για δυνατότητα διαστρικών ταξιδιών σε ταχύτητα δίνης, και την κοινωνική ανάπτυξη - τότε υπάρχει μεν η δυνατότητα να γίνει μέλος ο εν λόγω κόσμος αρκεί οι 2 ή 3 ή 4 κυβερνήσεις να έχουν ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους.

3. Αποδοχή των Ατομικών Δικαιωμάτων. Ελευθερία του λόγου, ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα αυτοδιάθεσης, ατομική και συλλογική ελευθερία από κάθε άποψη.

 

Χαρακτηριστική είναι η άποψη στο Σταρ Τρεκ πως κάθε κόσμος ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς τοπικούς πολιτισμούς του δεν είναι παρά ένα Παγκόσμιο Χωριό, και ένας ολοκληρωτικός πόλεμος δεν είναι παρά ένας Ολικός Εμφύλιος!

Οι ιδιοτυπίες κάθε κοινωνίας, όπως έθιμα, θρησκείες, ιδεολογίες, τέχνες κλπ γίνονται σεβαστά από την ΕΟΠ και σε καμμία περίπτωση δεν θεωρούνται κριτήρια αποδοχής ή απόρριψης ενός κόσμου σαν μέλος της ΕΟΠ αρκεί να μην αντιβαίνουν στο 3 πιο πάνω.

Κόσμοι που θα ήθελαν να γίνουν μέλη της ΕΟΠ, αλλά εμποδίζονται από εξωγενείς λόγους, όπως μια εισβολή ξένης δύναμης, για παράδειγμα ο πλανήτης Bajor - προφέρεται: Μπάτζορ, Μπέϊτζορ ή Μπαζόρ - που βρισκόταν επί 50 χρόνια υπό της κατοχή της Cardassia (Καρδάσσια ή Καρντάσσια)- αποκτούν ένα ιδιαίτερο στάτους προτού γίνουν αποδεκτοί σαν μέλη, αλλά οι λαοί τους έχουν τα ίδια δικαιώματα με των κανονικών μελών, όπως π.χ. τη δυνατότητα να γίνουν αξιωματικοί σε πλήρωμα Ομοσπονδιακών διαστημοπλοίων.

 

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την Οικονομία στην ΕΟΠ. Σίγουρα δεν υπάρχει, στον 24ο αιώνα, κάποιο επίσημο Ομοσπονδιακό νόμισμα. Είναι πιθανό η οικονομία να βασίζεται σε κάποιο είδος "ανταλλαγής προϊόντων" (όπου προϊόν είναι και η ενέργεια), και στο οποίο κάθε άτομο "αμοίβεται" για την ενέργεια που προσφέρει. Η Ομοσπονδία όμως μπορεί να θεωρηθεί ως "Κράτος Πρόνοιας" αφού κάθε υλική και εκπαιδευτική ανάγκη κάθε ατόμου είναι ήδη καλυμμένη από το κοινωνικό σύστημα, αφήνοντας έτσι τους πολίτες της να ασχοληθούν με ό,τι επιθυμούν όχι για βιοποριστικούς λόγους πια, αλλά από επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο (ή και εκτός του συνόλου).

 

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, ειδικά στη Γη, που προτιμούν να συνεχίσουν τη ζωή των πατέρων και παπούδων τους ασχολούμενοι όχι με κάτι "επιστημονικό", "φουτουριστικό" ή την "Τέχνη" όπως ίσως θα περίμενε κανείς από μια ουτοπική μελλοντική κοινωνία, αλλά με κάτι πολύ παραδοσιακό, όπως την καλλιέργεια αμπελιών στη Γαλλία, τη μαγειρική cajun σε παλιομοδίτικο εστιατόριο στη Νέα Ορλεάνη κλπ.

 

Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως στην Ελλάδα του 24ου αιώνα θα υπάρχουν ακόμα ψαράδες από δική τους επιθυμία (δεν είναι όλοι φυτοφάγοι στο Σταρ Τρεκ) που θα τηγανίζουν μαρίδες για Ανδοριανούς, Κλίνγκον, Μπεταζόιντ ή Δελτανούς τουρίστες και τουρίστριες, και άλλοι που θα φτιάχνουν αληθινή Ελληνική ρετσίνα και που δε θα βάζουν στο στόμα τους την "αηδία" που θεωρούν οι replicators για ρετσίνα! :tongue:

Κι αν ένα βραδάκι στη Σαντορίνη που όντα από είκοσι διαφορετικούς κόσμους παρακολουθούν τον Ήλιο να δύει, δουν δίπλα του ένα λαμπερό άστρο, ίσως να μην είναι η Αφροδίτη αλλά το Διαστημόπλοιο Enterprise! Η Σαντορίνη όμως είναι πάντα η Σαντορίνη, στη Γη της Ενωμένης Ομοσπονδίας των Πλανητών στο έτος 2379! :) :starfleet:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μεταφορέας (Transporter)

 

"Beam me up, Scotty!”... Και ποιος δεν έχει ακούσει αυτές τις λέξεις! Ο Μεταφορέας είναι αδιαμφισβήτητα το δημοφιλέστερο τεχνολογικό επίτευγμα σε όλη την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας. Ο διακτινισμός (beaming), που επιτυγχάνεται μέσω του μεταφορέα, είναι σαν έννοια γνωστός και οικείος σε οποιονδήποτε, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν καν ιδέα τι είναι το Σταρ Τρεκ. Μεσω του μεταφορέα μπορούν να τηλεμεταφερθούν άνθρωποι, αλλά και οποιοδήποτε υλικό σώμα από ένα απλό σωματίδιο, μέχρι μικρά πλοιάροια.

 

Η διαδικασία του διακτινισμού είναι αρκετά πολύπλοκη και περιλαμβάνει πολλά στάδια και πολλές διεργασίες. Χονδρικά, περιλαμβάνει τρία βασικά 'βήματα': αποϋλοποίηση (de-materialisation) – μεταφορά (transportation) – υλοποίηση (materialisation). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της υπερθέρμανσης του διακτινιζόμενου σώματος, το οποίο αφού έχει 'σκαναριστεί' πλήρως, 'διαλύεται' μέσω αυτής στα σωματίδια που το αποτελούν. Τα σωματίδια έπειτα μετατρέπονται σε μια δέσμη ενέργειας και πληροφορίας, τη λεγόμενη ροή ύλης (matter stream), η οποία αποθηκεύεται προσωρινά στον προσωρινή αποθήκη μνήμης προτύπων (pattern buffer). Η ροή ύλης από εκεί μεταφέρεται με την ταχύτητα του φωτός στο σημείο που ορίζεται, όπου και το σώμα παίρνει πάλι την αρχική του μορφή. Το πρόβλημα του προσδιορισμού ταυτόχρονα της θέσης και της ταχύτητας των υποατομικών σωματιδίων αντιμετωπίζεται από τους Αντισταθμιστές Χάιζενμπεργκ (Heisenberg Compensators), ένα καταλυτικό μέρος της τεχνολογίας των μεταφορέων.

 

 

 

"Beam me up, Scotty!”

 

Όντως ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη φράση. Προέρχεται από την διαταγή που δίνει o Captain James T. Kirk στον αρχιμηχανικό του σκάφους Montgomery "Scotty" Scott, όταν θέλει να διακτινιστεί πίσω στο σκάφος.

 

Αν και η ατάκα αυτή μας φέρνει κατευθείαν στο νου την αγαπημένη μας σειρά, το παράξενο είναι οτι δεν έχει ποτέ ειπωθεί ακριβώς έτσι, από κανένα χαρακτήρα, σε κανένα επεισόδιο, καμίας σειράς και καμίας ταινίας Star Trek.

 

Οι μόνες φράσεις που πλησιάζουν κάπως είναι όταν ο Kirk λέει στο Star Trek IV "Scotty, beam me up", στο Star Trek: Generations "Beam them out of there, Scotty" και σε ένα από τα animated επεισόδια το "The Infinite Vulcan", "Beam us up, Scotty".

 

Χρησιμοποιήθηκε και ως logo για αυτοκόλλητα με μια μικρή προσθήκη. ""Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here."

Ο James Doohan (o Scotty δηλαδή) διάλεξε αυτή τη φράση ως τίτλο για την αυτοβιογραφία του.

 

 

Περί της φράσης "Beam me up, Scotty" έγραψε η aristofanoula

Edited by spock2266
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Αγωγός Τζέφρις (Jefferies Tube)

 

Οι Αγωγοί Τζέφρις είναι τούνελ μέσα σε ένα αστρόπλοιο ή και σε ένα διαστημικό σταθμό, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση σε διάφορα συστήματα. Επίσης, χρησιμεύουν και για μεταφορά, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους ανελκυστήρες (turbolifts). Χαρακτηρίζονται από τη στενότητά τους, κάτι με το οποίο αστειεύεται ο Geordi LaForge, ειρωνευόμενος τους σχεδιαστές των αστροπλοίων οι οποίοι τους χαρακτηρίζουν τους αγωγούς αυτούς ‘εύκολη πρόσβαση’.

 

Το όνομά τους, αποτελεί φόρο τιμής στον Matt Jefferies, σχεδιαστή του πρώτου Enterprise και σχεδιαστή παραγωγής της πρώτης σειράς Σταρ Τρεκ. Αρχικά, όταν αναφέρονταν απλά ως ‘αγωγοί πρόσβασης’ ή ‘τούνελ πρόσβασης’, το όνομα ‘Αγωγοί Τζέφρις’ ήταν αστειάκι εντός της παραγωγής, αλλά κατέληξε επίσημο όνομα από την Επόμενη Γενιά και μετά.

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Star Trek - Ορολογία

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..