Jump to content

Watership Down (1978)


araquel
 Share

Recommended Posts

στo director's cut του donnie darko υπάρχουν μερικές επιπλέον σκηνές. μία από αυτές είναι η τελική απαγόρευση ανάγνωσης του βιβλίου the destructors του graham greene (αν και η καθηγήτρια -drew barrymore- τους διαβεβαιώνει ότι παρήγγειλε αρκετά αντίτυπα στο τοπικό βιβλιοπωλείο, καθότι η απαγόρευση της ανάγνωσης του βιβλίου αφορά μόνο το χώρο του σχολείου και όχι και τον οίκο του καθενός). αντ' αυτού τελικά διαβάζουν το watership down και σε κάποιο σημείο βλέπουν και την προσαρμογή του σε ταινία.

 

η ταινία βγήκε το 1978, μετά από 3 χρόνια προετοιμασίας και παραγωγής της, και είναι μια αρκετά πιστή προσαρμογή του αντίστοιχου βιβλίου (από όσο κατάλαβα - το βιβλίο, αν και το έχω πάρει, δεν το έχω ακόμα διαβάσει).

Movie_poster_watership_down.jpg

 

 

01-1.jpg

πριν πολύ καιρό, ο μεγάλος φριθ [frith] έπλασε τον κόσμο. έπλασε όλα τα αστέρια και τον κόσμο ανάμεσα σε αυτά. ο φριθ έπλασε όλα τα ζώα και τα πουλιά και στην αρχή τα έπλασε όμοια. ανάμεσα στα ζώα ήταν και ο ελ-αχρερά [el-ahrairah], ο πρίγκηπας των λαγών. είχε πολλούς φίλους και όλοι μαζί έτρωγαν γρασίδι.

 

03.jpg

όμως μετά από λίγο καιρό, οι λαγοί ήταν παντού, που πολλαπλασιάζονταν και έτρωγαν το γρασίδι, δυσκολεύοντας τα υπόλοιπα ζώα.

τότε ο φριθ είπε στον ελ-αχρερά: "πρίγκηπα λαγέ, εάν δεν ελέγξεις το λαό σου, θα αναγκαστώ να βρω εγώ τρόπους για να τους ελέγξω."

όμως ο ελ-αχρερά δεν άκουσε την προειδοποίηση του φριθ. "ο λαός μου είναι ο δυνατότερος στον κόσμο", του είπε. αυτό θύμωσε το μεγάλο φριθ που αποφάσισε να τιμωρήσει τον ελ-αχρερά.

 

04.jpg

έδωσε ένα δώρο σε κάθε ζώο και πτηνό, κάνοντας το καθένα διαφορετικό. όταν δημιουργήθηκε η αλεπού και άλλα ζώα όπως ο σκύλος και η γάτα, το γεράκι και η νυφίτσα, ο φριθ έδωσε σε όλα αυτά τα ζώα έντονο πάθος και όρεξη να κυνηγάν και να σφάζουν τα παιδιά του ελ-αχρερά.

 

05.jpg

τότε, ο ελ-αχρερά κατάλαβε το λάθος του, ότι δεν έπρεπε να πάει κόντρα στον μεγάλο φριθ και τον κατέλαβε φόβος. ποτέ μέχρι τότε δεν είχε δει το μαύρο λαγό του θανάτου, και από το φόβο του αποφάσισε να κρυφτεί.

"φίλε μου", του είπε ο φριθ, "μήπως έχεις δει τον ελ-αχρερά; επιθυμώ να του δώσω ένα δώρο."

"όχι, δεν τον έχω δει", απάντησε ο ελ-αχρερά, προσπαθώντας να κρυφτεί σε ένα λάγούμι που είχε μισανοίξει.

"εντάξει τότε, βγες από το λαγούμι σου και θα ευλογήσω εσένα αντ' αυτού".

"όχι, δεν μπορώ, είμαι απασχολήμενος. η αλεπού και η νυφίτσα κατευθύνονται ήδη προς τα εδώ. εάν θέλεις να με ευλογήσεις, ευλόγησε τα πισινά μου" είπε ο ελ-αχρερά που δεν είχε κατορθώσει να χωρέσει ολόκληρος στο μισανοιγμένο λαγούμι.

"πολύ καλά", είπε ο φριθ, "ας γίνει έτσι". και η ουρά του ελ-αχρερά έγινε κάτασπρη και έλαμψε σαν άστρο, και τα πίσω πόδια του μάκρυναν και έγιναν δυνατά, και ο ελ-αχρερά κατόρθωσε να τρέξει πιο γρήγορα από κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο.

 

06.jpg

 

"όλος ο κόσμος θα είναι εχθρός σου, πρίγκηπα με τους χίλιους εχθρούς, και όποτε σε πιάνουν, θα σε σκοτώνουν. αλλά πρώτα θα χρειαστεί να σε πιάσουν. να σκάβεις, να ακούς, να τρέχεις, να είσαι έξυπνος και πονηρός, πολυμήχανος, και ο λαός σου δεν θα καταστραφεί ποτέ."

 

αυτός είναι ο θρύλος της δημιουργίας, σύμφωνα με τους λαγούς. όχι, δεν φοράνε ρούχα, ούτε οδηγούν μικρά χαριτωμένα(;;;) αμαξάκια. είναι κανονικοί λαγοί, που ζούνε σε έναν αγρό. μέχρι που ο fiver, ένας από αυτούς, βλέπει ένα δυσοίωνο όραμα το οποίο προμηνύει την καταστροφή τους εάν δεν φύγουν άμεσα από το μέρος αυτό. με τη βοήθεια του αδερφού του, hazel, προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους λαγούς, αλλά δεν πείθονται όλοι. έτσι, όσοι είναι πρόθυμοι, ξεκινάν τη νύχτα για να βρουν τον τόπο τον οποίο έχει δει ο fiver στο όραμά του και ο οποίος θα τους εξασφαλίσει μια πιο ήρεμη και ασφαλή ζωή.

τίποτα όμως δεν είναι απλό. στην πορεία τους ως εκεί θα έχουν να αντιμετωπίσουν εχθρούς. αρπαχτικά ζώα, άνθρωποι, ακόμα και άλλοι λαγοί θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να φτάσουν το μέρος αυτό. ακόμα και όταν θα φτάσουν όμως, θα έχουν να παλέψουν, καθώς μια γειτονική κοινότητα λαγών που υπάρχει ήδη εκεί διοικείται με απολυταρχικό καθεστώς και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

 

vlcsnap-827782.png

vlcsnap-829114.png

vlcsnap-829481.png

vlcsnap-828609.png

 

ως ταινία είναι αρκετά ωραία, αν και μου φάνηκε κάπως απλοϊκή στην αρχή της - υποθέτω το βιβλίο θα είναι πιο βαθύ (και το απαιτώ κιόλας). σίγουρα δεν είναι για μικρά παιδιά, καθώς περιέχει αρκετή έως πολύ βία (τα παραπάνω screenshots περνάν πιστεύω το μήνυμα) για μικρές ηλικίες.

 

εγκυκλοπαιδικά, η ταινία είχε προταθεί για το βραβείο hugo -από όσο διαβάζω- το 1979 για best dramatic presentation, καθώς και για τα saturn award καλύτερου animation και καλύτερου fantasy film, και κέρδισε τελικά μόνο το δεύτερο (saturn award for best animation, 1979).

 

λίνκια:

wikipedia entry on wateship down (book)

wikipedia entry on watership down (film)

imdb entry

 

την έχει δει κανένας άλλος;

εντυπώσεις; απόψεις;

Edited by araquel
Link to comment
Share on other sites

Πολύ πολύ καλή παρουσίαση Στέλιο!!! Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ούτε έχω δει την ταινία, αν και το έχω ακουστά εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει τύχει να το πετύχω κάπου.

Ξέρω όμως πως το Watership Down, το βιβλίο, όχι απλά θεωρείται κλασσικό αλλά και από αυτό επηρεάστηκαν και άλλοι συγγραφείς οι οποίοι έγραψαν βιβλία με "ανθρωπόμορφα" ζώα και σοβαρή πλοκή - σε αντιπαράθεση με την τυπικά παιδική πλοκή που έχουν τα βιβλία με "ζωάκια" - σπάζοντας έτσι όχι μόνο ένα λογοτεχνικό ταμπού, αλλά και κάνοντας μια θαυμάσια κοινωνική κριτική μέσα από τις φιγούρες των ζώων (αν και γι'αυτό το τελευταίο έχουν υπάρξει και παλαιότερα έργα).

 

Μια που μου το θύμησες θα φροντίσω να το βρω. Αναρωτιέμαι αν έχει βγει στα Ελληνικά ή όχι.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πολύ καλή παρουσίαση, και με κάνεις να θέλω να το τσεκάρω άμεσα. :) Μου θυμίζει και λίγο το Farthing, άλλωστε. ;)

Link to comment
Share on other sites

Στα ελληνικα έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος. Αν θυμάμαι καλά λέγεται "Στο λόφο του Γουότερσιπ".

 

Είχα κάνει και μια απόπειρα να το διαβάσω αλλά έμεινε στη μέση. Είναι ένα βιβλίο με πολλές σελίδες (καμιά 800αριά) και λίγη δράση.

Επίσης όταν το άρχισα εγώ δεν ήξερα ότι όλοι οι ήρωες είναι κουνέλια. Διάβασα το οπισθόφυλλο, που έλεγε ότι το βιβλίο αφορά την μετανάστευση, την απόξένωση, τη φιλία και άλλα πολλά και τσίμπησα. Οταν άρχισα να διαβάζω για τον Κουκουτσάκη και το Φουντουκάκη...

 

Πέρα από αυτό η άποψη μου είναι σαφώς υπερτιμημένο, και οι άνθρωποι βλεπουν τους συμβολισμούς και τα βαθιά νοήματα που θέλουν να δουν, χωρίς αυτά αναγκαστικα να υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Φάντασμα changed the title to Watership Down (1978)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..