Jump to content
Sign in to follow this  
Atrelegis

Ψιτ...

Recommended Posts

Atrelegis

...εγώ είμαι μια χαρά

 

Οκέι, με ψιλοταλανίζει μια ερώτηση τον τελευταίο καιρό. Πώς μπορείς να κάνεις κάποιον στη λογοτεχνία τρόμου (και γενικά) να νομίζιε ότι είναι όλοι τρελοί εκτός από αυτόν; Πώς μπορείς να τον κάνεις να καταλάβει ότι δεν τα έχασε ακόμη;

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση ή και η ίδια η προσκόλληση στη ρουτίνα, σε λογικά πάντα όρια. Απ' όσο έχω ακούσει, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστιο ψυχολογικό φόρτο προσκολλόνται υπερβολικά σε απλές συνήθειες, επειδή τους δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς: ξέρουν τι ιδιαίτερο τις χαρακτηρίζει και τους είναι οικίες, χωρίς ξαφνικές αλλαγές, αφού τις ελέγχουν οι ίδιοι (φαινόμενοι που παρατηρείται και σε άλλα περιστατικά, αλλά είναι άλλη συζήτηση αυτή).

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Atrelegis, δεν καταλαβαίνω ακριβώς την ερώτησή σου!

 

Ρωτάς πώς θα καταλάβει Ο ΙΔΙΟΣ ότι όλοι είναι τρελοί εκτός από αυτόν, πώς θα σιγουρευτεί ότι αυτός δεν τα έχασε αλλά τα έχασαν όλοι η άλλοι

 

ή

 

πώς θα καταλάβει ο αναγνώστης ότι (τελικά) ο πρωταγωνιστής είναι καλά και είναι τρελοί όλοι οι άλλοι - ενώ αρχικά φαινόταν το αντίθετο;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Atrelegis

Το δεύτερο

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει... Είναι αρκετά δύσκολο να το περιγράψεις ρεαλιστικά. Υπάρχουν πειράματα στην ψυχολογία (όπως το πείραμα του Αsche) που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δε γίνεται, δηλαδή εάν όλοι οι άλλοι είναι τρελοί είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποδείξεις ότι είσαι ή να αισθανθείς λογικός, μια και η λογική πραγματικότητα δεν είναι αντικειμενική αλλά "κατασκευάζεται" μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους. Μια παρόμοια συλλογιστική αναπτύσσει και ο Orwell στο 1984 και σε ένα επεισόδιο που οι Borg βασάνιζαν τον Piccard.

 

Συνήθως τα πράγματα συμβαίνουν ανάποδα. Δηλαδή στα πρώτα στάδια της σχιζοφρένειας βλέπεις την αντίφαση ανάμεσα στις δικές σου αντιλήψεις και αυτές των άλλων και αρχίζεις να αναρωτιέσαι "είναι στραβός ο γιαλός ή εγώ στραβά αρμενίζω;" Είναι τόσο δύσκολο να πιστέψεις την αλήθεια των βιωμάτων σου, που αναγκάζεσαι να βαφτίσεις τον εαυτό σου τρελό. Στα επόμενα στάδια όμως αυτό αντιστρέφεται, δηλαδή είσαι πεπεισμένος ότι εσύ είσαι καλά και όλοι οι άλλοι είναι τρελοί, σε κυνηγούν, ή απλώς δυσπιστούν. Άρα αν κάποιος μου έλεγε "Ψιτ, όλοι είναι τρελοί εκτός από μένα" θα του έβαζα εύκολα τη διάγνωση!

 

Επομένως η μόνη πρακτική λύση που απομένει είναι να δώσεις το κείμενο "αντικειμενικές" αποδείξεις ότι όλοι είναι τρελοί εκτός από τον πρωταγωνιστή - που σημειωτέον θα προσπαθεί πολύ σκληρά να κρατήσει τη λογική του σε έναν, κυριολεκτικά, πανζουρλισμό!

Share this post


Link to post
Share on other sites
northerain

Δεν ξέρω κατα πόσο κατάλαβα την ερώτηση, αλλά νομίζω είναι σχετικά απλό. Αυτό που ορίζει το ''λογικό'' και το παράλογο είναι η κοινωνία. Άρα σε αυτό το παράδειγμα η κοινωνία τον θεωρεί τρελό, και απλά δείχνεις πως η κοινωνία η ίδια είναι τρελή (με γνώμονα την δική μας λογική φυσικά). Αν π.χ όλοι λατρεύουν τα δέντρα σαν θεούς και τα ποτίζουν ανθρώπινο αίμα και ένας τύπος τους λέει οτι τα δέντρα είναι απλά φυτά, θα τον πάρουν για τρελό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Νομίζω ότι εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε κατά πόσο μιλάμε για λογική, λογισμό, ή γνώση... Π.χ. ένας πρωτάνθρωπος θα είχε κάθε λόγο να φοβηθεί ένα home cinema (λογισμός), επειδή του λείπουν οι σχετικές εμπειρίες και παιδεία (γνώση), αλλά αν δεν αντιδράσει «περίεργα» δε θα είναι παράλογος (λογική).

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

*Warning*: Only for science freaks!

[...] δηλαδή εάν όλοι οι άλλοι είναι τρελοί είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποδείξεις ότι είσαι ή να αισθανθείς λογικός, μια και η λογική πραγματικότητα δεν είναι αντικειμενική αλλά "κατασκευάζεται" μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους.

 

Προσπαθούσα, λοιπόν, χτες να καταλάβω το θεώρημα της μη πληρότητας του Goedel. Η αλήθεια είναι ότι δεν το κατάλαβα πλήρως (χε,χε) αλλά μια μεταφορά του στο θέμα μας θα μπορούσε να είναι η εξής:

 

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποδείξει από μόνος του ότι είναι λογικός. Η απόδειξη ότι είμαστε λογικοί έρχεται μόνο από έξω (από τους άλλους, περισσότερους ανθρώπους). Αν ένας άνθρωπος πιστεύει ότι βρήκε τρόπο να αποδείξει ότι είναι λογικός, τότε εξ ορισμού είναι παράλογος.

 

Does it make any sense to you?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines.