Jump to content

Πνευματικά δικαιώματα


mariposa
 Share

Recommended Posts

Σήμερα, διάβασα στην πρώτη σελίδα του φορουμ, είναι ημέρα βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτων.

Θα ήθελα να ρωτήσω (δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ) καθώς πολλοί από εσάς έχετε εκδώσει τα γραπτά σας, ποιό είναι το καθεστώς για τα πνευματικά δικαιώματα. Πώς κατοχυρώνονται, αν αφορούν μόνο τα βιβλία ή και τα διηγήματα που υπάρχουν στο φόρουμ και αν μπορεί να αποδειχθεί λογοκλοπή.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • odesseo

    7

  • Παρατηρητής

    11

  • dreamwhisperer

    14

  • TheTregorian

    7

Μεταφέρθηκε από το "Εργαστήρι Συγγραφέων". Εδώ ταιριάζει καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα τον πνευματικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα επικρατεί το χάος, νομικά, ηθικά και δικαστικά.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να κατοχυρωθεί το γραπτό σου.

1. Με συμβολαιογραφική πράξη. Κοστίζει αρκετά και δεν είναι πρακτική για κάθε διήγημα που γράφεις.

2. Στέλνεις το γραπτό σου συστημένο στον εαυτό σου, ούτως ώστε να κατοχυρώσεις την ημερομηνία που το έγραψες. Μπακαλίστικο μεν, πρακτικό δε. Κατάλληλο για κάθε σου γραπτό.

3. Από τη στιγμή που εκδοθεί, γίνεται κατάθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτό το αναλαμβάνει ο εκδοτικός οίκος και φυσικά δεν έχει καμία αξία αν δεν έχει εκδοθεί το έργο σου.

 

Δικαστικά ενώ μπορεί να το έχεις κατοχυρωμένο το έργο σου, είναι σχεδόν αδύνατον να δικαιωθείς, γιατί πρέπει να αποδειχτεί πλήρης λογοκλοπή. Δηλαδή αν κάποιος πάρει απλώς μία ιδέα σου και έχει αλλάξει ονόματα, τοποθεσίες, τρόπο γραφής, τρέχα γύρευε. Ιδιαίτερα αν αυτός που σε έχει κλέψει είναι περισσότερο γνωστός από εσένα. Π.χ. το δίνεις σε έναν γνωστό συγγραφέα για να στο σχολιάσει, αν στο κλέψει απλώς αλλάζοντας το όνομά σου, την έχεις πατήσει. Ετοιμάσου για χρόνια δικαστικό αγώνα, πολλά έξοδα και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι προστασίας.

1. Δεν δίνουμε ποτέ το έργο μας σε ηλεκτρονική μορφή, σε κανέναν.

2. Προτού το στείλουμε στον εκδοτικό οίκο, ποτέ δεν το δίνουμε ολόκληρο σε κανέναν.

3. Πάντοτε έχουμε κάποια άτομα που τους ενημερώνουμε για την πορεία της γραφής ή κρατάμε ημερολόγιο γραψίματος, ούτως ώστε να δείξεις την πορεία που είχες καθώς έγραφες.

 

Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά γενικά πρέπει να είσαι προσεκτικός, όχι βέβαια καχύποπτος, αλλά να καλύψεις τις πιθανότητες, ώστε να μην τρέχεις μετά και δεν φθάνεις.

Αν ενδιαφέρεσαι περισσότερο, μπορώ να σου διηγηθώ μία προσωπική ιστορία, η οποία δεν μπορεί να μπει δημόσια, για ευνόητους λόγους. Θέλω να σου πω, ότι αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα, και μπορεί εκεί που περπατάς στο δρόμο να δεις το έργο σου, στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, με άλλο όνομα από κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ θα ήθελα να σπάσω τα μούτρα κάποιου που ενώ θα είχε κλέψει κάτι δικό μου θα μου πέταγε την ατάκα "έλα μωρέ τι έγινε, να εκδωθεί δεν ήθελες; Το όνομα σε πείραξε;" ή καμιά άλλη εξυπνάδα.

 

Αλλά όπως έχει πει ένας σοφός σε κάποιο άλλο τόπικ, την ημέρα που θα γίνει αυτό στην Ελλάδα εγώ θα κερνάω μπύρες σε μπαρ της προτίμησης σας! Ποιος να κλέψει και τι; Θα πρέπει να έχεις γράψει ΤΟ αριστούργημα αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και ο "άλλος" να το εκτιμήσει και να υπολογίσει ότι θα αρέσει και στον κόσμο. Εδώ τρώμε πόρτες καθημερινά, ξαφνικά θα μας φάνε και αυτά που γράφουμε;

Βέβαια αν κάποιο τσουτσέκι μπαίνει στο sff για να κατεβάζει ιστορίες, να τις παραλλάζει και να τις κάνει δικές του με σκοπό να τις βγάλει προς τα έξω είτε για οικονομήσει είτε για να δειχτεί, δεν ξέρω τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση. Το σίγουρο, όπως προανέφερε ο Ονειροψιθυριστής, είναι ότι δεν θα βγει άκρη. Το έχω ακούσει και από άλλους. Μπορεί να τραβιέσαι για χρόνια στα δικαστήρια και να μη βγει ποτέ άκρη.

Πάντως ο Τριβιζας το έριξε το copyright στην Coca-Cola (!!!) όταν εκείνη, στην άλλη άκρη της Γης, μια μέρα αποφάσισε να βγάλει μια σειρά προιόντων με το όνομα Φρουτοποία. Φανταστείτε ήτα που θα έφαγε η Αμερικανίδα φίλη μας!

Link to comment
Share on other sites

Να υμπληρώσω και κάτι ακόμα, στην Ελλάδα, υπάρχει το νομικό σκεπτικό (όχι απλά φιλοσοφικό, κοινωνικό, ηθικό, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει τις νομικές αποφάσεις) ότι "η τέχνη δεν δημιουργείται από παρθενογένεση". Πράγμα που σημαίνει για εμάς τους ταπεινούς χαζούς, ότι ακόμα και αν αποδειχτεί η λογοκλοπή και βγει υπέρ σου η απόφαση, ο λογοκλόπος μπορεί να αποφύγει αίτημα σφαλιστικών μέτρων (με άλλα λόγια αποζημείωση και απόσυρση του βιβλίου του) με μία απλή δήλωση κοινοποιήσιμη (οπουδήποτε και άρα ακόμα και στα "Νέα Άνω Κωλοπετεινίτσας") ότι δεν έκλεψε, απλώς εμπνεύστηκε το έργο του από το δικό σου.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Αν ποτέ βγάλω τον Ονειροβάτη ελπίζω να μην μου τραβήξεις καμιά μύνηση κύριε Dreamwishperer! 'Εχει και Θεραπευτές μέσα...

Edited by Παρατηρητής
Link to comment
Share on other sites

Δεν πάει στο καλό, εδώ κοτζάμ δικαιοσύνη θεωρεί ότι η τέχνη δεν γεννιέται με παρθενογένεση, ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνήσω. Ελπίζω πρώτα να μου το δώσεις να το "ρίξω" μία ματιά.

Χε, Χε.

Link to comment
Share on other sites

Ποιος να κλέψει και τι; Θα πρέπει να έχεις γράψει ΤΟ αριστούργημα αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και ο "άλλος" να το εκτιμήσει και να υπολογίσει ότι θα αρέσει και στον κόσμο. Εδώ τρώμε πόρτες καθημερινά, ξαφνικά θα μας φάνε και αυτά που γράφουμε;

Βέβαια αν κάποιο τσουτσέκι μπαίνει στο sff για να κατεβάζει ιστορίες, να τις παραλλάζει και να τις κάνει δικές του με σκοπό να τις βγάλει προς τα έξω είτε για οικονομήσει είτε για να δειχτεί, δεν ξέρω τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Παρατηρητή, σχετικά με ΤΟ αριστούργημα που λες, φοβάμαι ότι δεν είναι ΤΑ αριστουργήματα που κατακλύζουν τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Όσο για το θέμα της κλοπής, μην ξεχνάς ότι μόνο ο κλέφτης κι ο νοικοκύρης ξέρουν πού είναι κρυμμένα τα κοσμήματα στο διαμέρισμα, γιατί κι οι δυο λειτουργούν με το ίδιο σκεπτικό. Άνετα μπορεί κάποιος να βρει κάτι εδώ μέσα που να το θεωρεί αρκετά ενδιαφέρον και "άξιο κλοπής". Κι επειδή αυτός που δημοσιεύει κάτι κάπου (π.χ. εδώ) έχει ΠΑΝΤΑ την αίσθηση ότι αυτό που δημοσιεύει είναι καλό/ενδιαφέρον/αριστούργημα, δεν είναι απίθανο να βρεθεί και κάποιος άλλος που θα έχει την ίδια γνώμη για το κείμενο και αρκετό θράσος για να το κλέψει.

Ο dreamwhisperer έχει απόλυτο δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω το sff να βοηθήσει στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αποδειχτεί σε ποιον ανήκει το κείμενο. Εκτός κι αν το κλείσουν (χτύπα ξύλο ρε!!!) και μετά τρέχουμε και δεν φτάνουμε!

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται η ηλεκτρονική προδημοσίευση ως κατοχύρωση, επειδή ο νόμος προς το παρρόν επιλλέγει να αγνοεί επιδεικτικά το Ίντερνετ. Πάντως μην φοβάσαι όσον αφορά το sff γιατί τουλάχιστον υπάρχουν μάρτυρες ότι εσύ το δημοσίευσες πρώτος, που είναι και αυτό μία ασφαλιστική δικλείδα.

Μην το σκέπτεσαι και μην αγχώνεσαι. Γράψε εσύ, δημοσίευσε ό,τι θέλεις. Το χάος στα νομικά ας το σκεφτούν άλλοι.

Link to comment
Share on other sites

Όπως μου έχουν πει, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος κατοχύρωσης μέσω ΚΕΠ.

 

Μπορεί να γίνει η θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής σε ΚΕΠ. Υπογράφεις στο τέλος του κειμένου, προσθέτοντας και την ημερομηνία, και στην συνέχεια ο υπάλληλος του ΚΕΠ βεβαιώνει την γνησιότητα ονόματος και ημερομηνίας. Αν θες μετά το στέλνεις και στον εαυτό σου (ταχυδρομικά) και έχεις διπλή κατοχύρωση...

 

Κατά τ' άλλα, συμφωνώ με τους "προλαλλήσαντες"...

Link to comment
Share on other sites

Πόσο κοστίζει η δημοσιογραφική πράξη για να κατωχυρώσεις ένα βιβλίο σου? Είχα ακούσει πως δεν ήταν και σπουδαίο ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την άμεση ανταπόκριση στο ερώτημά μου.

Διαβάζοντάς σας θυμήθηκα την ιστορία με τον Dan Brown που του κάναν μήνυση για το βιβλίο Κωδικός Ντα Βίντσι. Τελικά γλύτωσε, αν θυμάμαι καλά, λέγοντας ότι όντως είχε βασιστεί στο βιβλίο δύο άλλων (των εναγώντων), τα ονόματα των οποίων είπε ότι είχε αναγραμματίσει και χρησιμοποιήσει στο βιβλίο του.

 

Το ιντερνετ δεν κατάλαβα γιατί δεν δέχονται (η κοινωνία της πληροφορίας). Ειχα βρεί και την τέλεια κατοχύρωση. Να στέλνεις μέηλ στον εαυτό σου!!! Φαίνεται και η μέρα και η ώρα. Αλλά γκρεμίστηκε η ιδέα μου.

Το ρεζουμέ είναι ότι δεν είσαι κατοχυρωμένος με τιποτα. Μπορεί κάποιος να πάρει την ιδέα σου, να την αλλάξει και ως εκ θαύματος είναι δική του. :ranting:

 

Τι να πώ.... Μακάρι να μην τύχει σε κανένα.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα σκέφτηκα δυο λύσεις για να αποφευχθεί η λογοκλοπή:

 

1) Να πάψουν εντελώς να προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή να καταργηθεί ως παράνομη οποιαδήποτε μορφή κατοχύρωσης.

2) Να πάψουν να παίρνουν οποιαδήποτε ηθική ή υλική αμοιβή οι συγγραφείς.

 

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πιο ρεαλιστικό.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, ας αναλύσουμε το θέμα της κατοχύρωσης. Ένα...ο συμβολαιογράφος δεν μετράει, είναι εκεί για να δείξεις μια ημερομηνία και τίποτα παραπάνω. Δεύτερον, το να το στείλεις στον εαυτό σου κάποτε ήταν μία πολύ καλή ιδέα. Πλέον ακόμα και αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί (συν ότι πρέπει να στείλεις χειρόγραφο σημείωση). Άρα, ο μόνος τρόπος για να κατοχυρωθείς είναι να πας σε έναν δικηγόρο που ασχολείται με πνευματικά δικαιώματα. εκεί θα τον πάρεις τηλέφωνο (όπως έκανα), θα σου πει δεν τα λέει από το τηλέφωνο (όπως μου είπε) και θα πας από εκεί (δεν πήγα ακόμα) για να χρεωθείς και την επίσκεψη... Για να σε έχει και γραμμένο μετά. Γιατί σημειωτέον, ότι θα τον χρειαστείς και για το συμβόλαιο (πρώτα ο Θεός ας εκδοθούμε)... Κάποιος πρέπει να σου εξηγήσει, χωρίς να είναι busy...

Αυτά λοιπόν για την κατοχύρωση...

 

Υ.Γ. Φήμες λένε πως πάει η χρέωση με την σελίδα :tease:

Link to comment
Share on other sites

Ααα, και κάτι ακόμα. Καμία μορφή ηλεκτρονικής αποθήκευσης, (mail, cd) κτλ, δεν είναι αρκετή και φυσικά δεν ευσταθεί στο δικαστήριο...

Χρειάζεται να αναφέρω ότι πάντα μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία και το ρολόι του υπολογιστή σου; Κάτι που μπορεί να κάνει και αυτός που θα στο κλέψει ας πούμε

Link to comment
Share on other sites

Η υπόθεση με τον Κώδικα Ντα Βίντσι είχε ως εξής.

Οι συγγραφείς του "Ιερό αίμα,ιερό Γκράαλ" τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή. Τελικά νίκησε ο Μπράουν γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο(έχει κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά) υποτίθεται ότι είναι έρευνα κι όχι μυθιστόρημα και άρα ό,τι γράφει υποτίθεται ότι είναι ιστορικά δεδομένα.Οπότε ο Μπράουν μπορεί να πει ότι βασίστηκε σε ιστορικά δεδομένα.Δεν πληρώνεις πνευματικά δικαιώματα σε όσους καταγράφουν την Ιστορία! ;)

Πάντως όπως είπαν..το θέμα είναι να μην σου κλέψουν κάποιες ιδέες.Αυτό δύσκολα να το κατοχυρώσεις.Όταν βλέπεις στο warhammer να πολεμα ο Νόμος με το Χάος(που ήρθε άπο άλλες διαστάσεις) και μάλιστα να έχει καθιερωθεί σαν εμβλημα του Χάους το οκτάκτινο αστέρι,όταν συναντάς ασπρομάλληδες ήρωες με μαγικές δυνάμεις που κραδαίνουν ένα τεράστιο σπαθί που ρουφάει ψυχές καταλαβαίνεις ότι έχουν κατακλέψει τον Μούρκοκ αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.Και στο κάτω κάτω γιατί να θέλει;Το θέμα είναι να παίρνεις ένα μερίδιο της αναγνώρισης(και να έχεις κερδίσει κι ο ίδιος κάτι πριν το έργο σου αντιγραφτεί/κλεφτεί).Φανταστείτε τι θα κάνατε αν ήσασταν ο Τόλκιν και βλέπατε όλα αυτα τα δημιουργήματα επικού φάντασυ...

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες Morigan τα όσα μοιράστηκες μαζί μας παρουσιάζουν ενδιαφέρον. :scared:

Δηλαδή heiron εμείς που γράφουμε ιστορία δεν θα βρούμε το δίκιο μας ποτέ;

Edited by kitsos
Link to comment
Share on other sites

Τελικά το ζήτημα είναι μπερδεμένο. Ίσως να μας διαφωτίσει κάποιος που έχει κατοχυρώσει γραπτό του με κάποιο μέσο.

Είναι βέβαιο πχ ότι ο συμβολαιογράφος δεν μετράει;

Εγώ είμαι της άποψης ότι από τη στιγμή που γράφεις κάτι (και δεν είναι ακριβής αντιγραφή, έτσι;), τότε σου ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα χωρίς να χρειάζεται να το κατοχυρώσεις με κάποιον τρόπο. Από την ίδια στιγμή που φεύγει το μελάνι απ' το στυλό και γίνεται λέξεις. Είναι δικό σου, πάει τελείωσε.

Επίσης πιστεύω ότι σε περίπτωση που κάποια υπόθεση πάει σε δικαστήριο ας πούμε, τότε αυτοί που δικάζουν θα λάβουν υπόψιν τους, όλα και όσα στοιχεία υπάρχουν. Το είχες ανεβάσει σε φόρουμ; Το είχες στείλει με mail στον ξάδερφο Κώστα; Είχες πει την ιδέα στη μάνα σου; Όλα θα αξιολογηθούν.

Μιλάμε βέβαια για κάποιο κείμενο που θα είναι καθαρή κλοπή. Όχι να έχεις βασιστεί στην ιδέα κάποιου και τρέχε γύρευε.

Αλλα επίσης μου φαίνεται απίθανη αυτή η περίπτωση. Μπορεί να γνωρίζετε κάποια παραδείγματα. Μπορεί η Ευθυμία να μου έχει αφηγηθεί συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί πολλά. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι απειροελάχιστη αυτή η πιθανότητα. Κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν νομίζω να το έκανε.

Ειδικότερα η περίπτωση με δικηγόρο, που αναφέρει η Morigan μου ακούγεται ως αχρείαστη σπατάλη.

Προσωπική άποψη πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Ααα, και κάτι ακόμα. Καμία μορφή ηλεκτρονικής αποθήκευσης, (mail, cd) κτλ, δεν είναι αρκετή και φυσικά δεν ευσταθεί στο δικαστήριο...

Χρειάζεται να αναφέρω ότι πάντα μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία και το ρολόι του υπολογιστή σου; Κάτι που μπορεί να κάνει και αυτός που θα στο κλέψει ας πούμε

 

 

Εχω την εντύπωση ότι την ημερομηνία και την ώρα του μέηλ δεν την παίρνει από τον υπολογιστή (εγώ το δοκίμασα πάντως αλλάζοντας μέρα και ώρα και πήρε την κανονική ημερομηνία).

Καλώς ήρθες στο forum.

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντύπωση ότι την ημερομηνία και την ώρα του μέηλ δεν την παίρνει από τον υπολογιστή (εγώ το δοκίμασα πάντως αλλάζοντας μέρα και ώρα και πήρε την κανονική ημερομηνία).

 

Ναι, αυτό ισχύει. Τον προσωπικό σου υπολογιστή μπορείς να τον ξεγελάσεις αλλά τους servers του google mail(π.χ.), όχι. Στο εξωτερικό, απ'ότι ξέρω, τέτοιου είδους ψηφιακά στοιχεία τα δέχονται κανονικά στο δικαστήριο.

Link to comment
Share on other sites

Συμβολαιογραφική πράξη, δεν γίνεται σε δικηγόρο, μην πάτε και ξοδεύεται τα λεφτά σας τζάμπα. Συμβολαιογράφο θέλεις για μία ειδική πράξη αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων, και σε δικηγόρο να πάτε πάλι σε συμβολαιογράφο θα σας στείλει. Η τιμή παίζει. Είναι από 50 και μπορεί να πάει μέχρι 150 ευρω ανάλογα με το πόσες σελίδες είναι.

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω για να είστε σίγουρα καταρτισμένοι. Ο Ελληνικός νόμος αγνοεί πλήρως το θέμα ίντερνετ. Μην κάνετε πράγματα που δεν έχουν καμία σημασία. Τρεις τρόποι υπάρχουν για κατοχύρωση, σας τους είπα πιο πάνω. Δεν υπάρχει προς το παρρόν κανένας άλλος όσον αφορά την ελληνική δικαιοσύνη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δέχομαι ότι ο νόμος αγνοεί το Internet, νομίζω είναι και εμφανές. Ας σκεφτούμε λίγο λογικά όμως, ποιος θα είναι καλύτερος να σε καταρτίσει σε τέτοια ζητήματα από έναν δικηγόρο δικαιωμάτων που κάνει αυτήν την δουλειά. Ξέρω ότι τα λεφτά είναι πολλά και φαντάζομαι κανείς δεν θα το έκανε αν δεν ήταν το αριστούργημα του. βέβαια να σου πω οτι οι γονείς μου σαν αριστούργημα μου βλέπουν το παραμύθι που έχω γράψει και όχι αυτά τα δρακουλιάρικα που γράφω τώρα. Άρα διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικά αριστουργήματα και η υποκλοπή μπορεί να προκύψει. (ελπίζω να είναι κατανοητό τι γράφω γιατί έχω μια τάση να ξεχνιέμαι :bangin: ). Πάντως σε λίγο καιρό θα πάω σε έναν δικηγόρο να ρωτήσω (γιατί το Ιντερνετ μπορεί είναι τεράστιο αλλά οι πληροφορίες που βρήκα για αυτά, μηδενικές) και θα σας τα μεταφέρω.

 

 

Καλώς σας βρήκα παιδιά (αν και σας διαβάζω από πιο παλιά, ας είναι καλά ο Παρατηρητής)

Link to comment
Share on other sites

Δικηγόρος επι πνευματικών δικαιωμάτων, manager συγγραφέων, σύμβουλος έκδοσης, σύμβουλος επί δημιουργικής γραφής. Πανεπιστήμιο δημιουργικής γραφής.

Τι ωραία που ακούγονται όλα; Πόσο trendy ακούγεται το να είσαι συγγραφέας! Φωτογραφήσεις, περιοδικά, αναγνώριση, χρήματα, γιατί όχι χολυγουντιανή μεταφορά της δημιουργίας.

Ελπίζω να ισχύουν για σένα, εύχομαι ο καθένας να τα πετυχεί.

Για την Ελλάδα πάντως οι δυσκολίες είναι σχεδόν αξεπέραστες και όλα τα προηγούμενα είναι ανύπαρκτα και ίσως καλύτερα, γιατί το μόνο κίνητρο για γραφή, είναι η αγάπη για το γράψιμο και η μόνη αναγνώριση του συγγραφέα είναι η χαρά ότι κάποιοι διαβάζουν το έργο του.

Βεβαια μπορεί να κάνω στα πάντα λάθος και να διαψευστώ από τον οποιονδήποτε.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..