Jump to content

Capricorn One (1977)


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

post-1004-1220010561_thumb.jpg

Η ιστορία ξεκινάει με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη. Οι αρχές της NASA (Hal Holbrook) ανακαλύπτουν την τελευταία στιγμή πως ένα ελαττωματικό σύστημα συντήρησης ζωής καθιστά το όλο εγχείρημα αδύνατο. Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αποφασίζουν να στήσουν μια ψεύτικη προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη από το να ακυρώσουν την πτήση.

post-1004-1220011463_thumb.jpg

Λίγα μόνο λεπτά πριν την εκτόξευση, οι τρεις έκπληκτοι αστροναύτες (James Brolin, Sam Waterson, O.J. Simpson) απάγονται από την κάψουλα τους και οδηγούνται σε μια εγκαταλελειμμένη βάση στην έρημο. Εντωμεταξύ, η εκτόξευση του Capricorn One προχωράει κανονικά χωρίς ο κόσμος να γνωρίζει πως ο πύραυλος είναι άδειος.

post-1004-1220010839_thumb.jpgpost-1004-1220010857_thumb.jpg

Στην έρημη βάση έχει στηθεί σκηνικό με την επιφάνεια του Άρη και το σκάφος εδάφους. Οι αστροναύτες πληροφορούνται τα καθέκαστα, και για το πατριωτικό τους καθήκον να συμμετάσχουν στην απάτη. Αρχικά αρνούνται, αλλά τους υπονοείται πως παίζονται οι καριέρες τους, αλλά και οι ζωές των οικογενειών τους αν δεν συνεργαστούν.

 

Έτσι, οι αστροναύτες παραμένουν εσώκλειστοι για όσους μήνες διαρκεί και η αποστολή στον Άρη. Οι ζωντανές ανταποκρίσεις με τη Γη, από την κάψουλα και την επιφάνεια του Άρη γίνονται από το στούντιο της βάσης στην έρημο. Την αλήθεια την γνωρίζουν λίγοι. Ένας τεχνικός της NASA προσέχει πως οι τηλεοπτικές εικόνες από τον Άρη καταφθάνουν νωρίτερα από το σήμα του σκάφους. Περνάει της ανησυχίες του σε έναν φίλο δημοσιογράφο (Elliot Gould). Όταν ο τεχνικός εξαφανίζεται, ο δημοσιογράφος αρχίζει να ψάχνει, με αποτέλεσμα να δεχτεί απόπειρες κατά της ζωής του.

post-1004-1220011416_thumb.jpg

Στους τρεις αστροναύτες έχουν πει πως θα επανατοποθετηθούν μέσα στην κάψουλα, όταν αυτή επιστρέψει στη Γη, και πριν καταφθάσουν στον τόπο οι τηλεοπτικές κάμερες. Εκείνοι όμως υποψιάζονται πως για να πετύχει πλήρως η συνωμοσία θα πρέπει να εξαφανίσουν και τους ίδιους. Οι υποψίες τους βγαίνουν αληθινές όταν η κάψουλα καταστρέφετε κατά την επάνοδο της στη Γήινη ατμόσφαιρα. Δραπετεύουν λοιπόν και οι τρεις στην έρημο και τρέχουν για τη ζωή τους με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να τους ψάχνουν.

post-1004-1220011073_thumb.jpg

post-1004-1220011090_thumb.jpg

post-1004-1220011107_thumb.jpg

post-1004-1220011130_thumb.jpg

Το Capricorn One ήταν η πρώτη ταινία φαντασίας του Peter Hyams (Outland, 2010, Timecop). Ανήκει στην κατηγορία των ταινιών συνωμοσίας, που έγιναν της μόδας μετά το Watergate. Ανήκει μάλιστα στην ιδεολογία όλων εκείνων των φανατικών συνωμοσιολόγων που επιμένουν πως ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη.

post-1004-1220011240_thumb.jpg

Όταν πρωτοβγήκε η ταινία, εισέπραξε πολύ γκρίνια από τους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας για την βλάσφημη οπτική του προς το διαστημικό πρόγραμμα. Το περίεργο όμως είναι πως η ταινία γυρίστηκε με την πλήρη υποστήριξη της NASA που διέθεσε στους κινηματογραφιστές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και διαστημικές κάψουλες.

post-1004-1220011194_thumb.jpg

Ο Telly Savalas έχει έναν χαρακτηριστικό αλλά μικρό ρόλο προς το τέλος. Είναι πιλότος ψεκαστικού διπλάνου, τον οποίο προσλαμβάνει ο Elliot Gould για να εντοπίσουν τους αστροναύτες στην έρημο. Η ταινία κλείνει με ένα κυνηγητό διπλάνου ενάντια στα στρατιωτικά ελικόπτερα.

post-1004-1220010769_thumb.jpgpost-1004-1220010786_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

χμμ..άρκετά ενδιαφέρον ακούγεται (αυτά είναι σενάρια). Η Νασα τους υποστήριξε ε? γιατί άραγε..

Θα το τσεκάρω σίγουρα. thanks!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ο Elliot Gould προσλαμβάνει τον Telly Savalas:

 

 

Και το κεντρικό θέμα από τον μεγάλο Jerry Goldsmith:

 

Link to comment
Share on other sites

Πω πω, πού το θυμηθήκατε αυτό; Από τις πρώτες ταινίας ΕΦ (έτσι νόμιζα) που είχα δει μικρός (πολύ μικρός). Καθώς ήμουν πωρωμένος με το διάστημα τελικά ξενέρωσα άγρια που η ταινία αποδείχθηκε πολιτική συνωμοσιολογία στο κλίμα των χολιγουντιανών 70s... Τώρα βέβαια θα την ξαναέβλεπα ευχαρίστως.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μ' αρέσει η εν λόγω ταινία, την έχω δει αρκετές φορές και τη βλέπω χαλαρά όταν την πετυχαίνω.

Link to comment
Share on other sites

[...] Καθώς ήμουν πωρωμένος με το διάστημα τελικά ξενέρωσα άγρια που η ταινία αποδείχθηκε πολιτική συνωμοσιολογία στο κλίμα των χολιγουντιανών 70s...

 

Παρομοίως! Μιλάμε για μεγάλη απογοήτευση. :(

 

Αλλά θυμάμαι -όσο έχει νόημα να θυμάται κανείς από τόσο παλιά- ότι μου άρεσαν πολύ τα εφέ εκείνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πολύ καλή ταινία, παρόλη την ξενέρα που εισέπραξα κι εγώ όταν την είδα.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Capricorn One (1977)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..