Jump to content
Sign in to follow this  
Tiessa

Star Trek books (1) - Fiction novels

Recommended Posts

Tiessa

Σκαλίζω από καιρό το subforum του Star Trek, επειδή έχω διάφορες ερωτήσεις που δεν ξέρω πού είναι το καλύτερο σημείο για να τις κάνω, αλλά τελικά, αφού μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν άφησα εντελώς αδιάβαστο κάποιο τόπικ που πιθανόν να απαντούσε, κατέληξα ότι ίσως είναι καλύτερα να θέσω τις ερωτήσεις στο μπαρ. Φυσικά! :rolleyes:

 

Μια που όλοι έχετε ασχοληθεί πολύ περισσότερο από μένα, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα σχετικά βιβλία τα βασισμένα στη σειρά, που έχουν κυκλοφορήσει κατά πολλές δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια. Πώς τα βλέπουν οι φαν της τηλεοπτικής σειράς και των ταινιών; Υπάρχει official άποψη των δημιουργών;

Έγώ έχω διαβάσει αρκετά που διαδραματίζονται την εποχή του TOS και ένα-δυο του TNG. Έτσι κι αλλιώς μόνο τις ταινίες και τις δυο πρώτες σειρές έχω καταφέρει να δω και μάλιστα όχι με τη σειρά. (Πιάνω το νήμα από την αρχή τώρα, αλλά με το χρόνο που έχω διαθέσιμο, τα συνολικά 700 επεισόδια θα μου πάρουν χρόνια)

Από τα βιβλία λοιπόν, κάποια μου άρεσαν πολύ, όπως το Prime Directive, που το βρήκα εξαιρετικό. Άλλα πάλι, που βασίζονται στο κλισέ 'Το σύμπαν καταστρέφεται επειδή (διαλέξτε απίθανη αιτία της επιλογής σας) και αν δεν ήταν εκεί κοντά το Enterprise να κάνει μια μαγκιά δεν θα υπήρχαμε' ομολογώ ότι τα βαρέθηκα. Θα τα έβλεπα ευχαρίστως σαν επεισόδια αλλά δεν μου κάνουν για βιβλία.

 

Έχετε προτάσεις για κάτι καλό;

Έχει διαβάσει κανείς το Spock's world; Το βιβλίο μού άρεσε και ήταν η πρώτη φορά που έμαθα τόσα πολλά για τον Βόλκαν, αλλά είναι όντως συμβατά αυτά που λέει σε σχέση με το υπόλοιπο σύμπαν; Μπορεί κανείς να το εκλάβει ως επίσημη ιστορία του πλανήτη;

Υπάρχουν συγγραφείς περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτοί από τους Trekkers;

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
DinoHajiyorgi
Μια που όλοι έχετε ασχοληθεί πολύ περισσότερο από μένα, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα σχετικά βιβλία τα βασισμένα στη σειρά, που έχουν κυκλοφορήσει κατά πολλές δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια. Έγώ έχω διαβάσει αρκετά που διαδραματίζονται την εποχή του TOS και ένα-δυο του TNG.

 

Σ'αυτό θα σου απαντήσει πιο ενημερωμένος ο Διονύσης. Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένα, σε αυτό το ποστ όμως είχα βάλει κάποια δείγματα από Voyager.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Ευχαριστώ, Ντίνο. Συνεχίζεται λοιπόν η παράδοση των βιβλίων που ακολουθούν τη σειρά.

Από το λίγο που μπόρεσα να διακρίνω τα ονόματα στα εξώφυλλα είναι και νέα γενιά συγγραφέων (λογικό εξάλλου, οι παλιοί έγραφαν πολλάααα χρόνια πριν).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Μεγάλη συζήτηση θα μπορούσε να γίνει πάνω στην ερώτησή σου Βάσω και συχνά, σε ξένα φόρα, μερικοί θεωρούν πως είναι "can of worms" το θέμα των βιβλίων Τρεκ.

Από αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να καταλάβει πως οι απόψεις είναι πολωμένες πολύ.

 

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω και ελπίζω να συμμετέχει και η Βούλα μια που και κείνη έχει διαβάσει πολλά Τρεκ novels πιθανά περισσότερα από μένα.

 

Κατ'αρχήν, σε αντίθεση με το σύμπαν του Star Wars που κάθε βιβλίο, κόμικ κλπ περνάει από κάποια "έγκριση" της Lucasarts και θεωρείται "canon" κάποιου βαθμού, τα βιβλία στο σύμπαν του Σταρ Τρεκ γενικά ΔΕΝ θεωρούνται canon από κανέναν, ουτε καν οι "official" adaptions ταινιών κλπ.

 

Φυσικά, μερικά δεν μπορούν να είναι canon γιατί αντιτίθενται πια σε όσα έχουν ειπωθεί στις διάφορες σειρές και ταινίες, όπως ας πούμε βιβλία που αφορούν στη ζωή του Zephram Cochrane κλπ.

 

Γενικά, τα βιβλία Τρεκ ήταν κάτι σαν "φτωχός συγγενής", απλά merchandise που ποτέ δεν είχαν, πιο παλιά, και ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Οι νουβέλες Τρεκ όμως είναι εκατοντάδες κυριολεκτικά! Μερικές αντιφάσκουν η μια με την άλλη, αλλά από την εποχή του NextGeneration και της μεγάλης επιτυχίας του, άρχισαν να είναι πολύ πιο προσεγμένες, οι φανς να ανακαλύπτουν παλαιότερα βιβλία που αγνοούσαν, και δημιουργηθήκε η λεγόμενη Memory Beta, δηλαδή ένας εναλλακτικός "κανόνας" που περιλαμβάνει το expanded Star Trek Universe, όπως η Memory Alpha που περιλαμβάνει τις σειρές και τις ταινίες.

 

Και οι φανς της Memory Beta αυξήθηκαν, και νέα βιβλία άρχισαν να βγαίνουν από το τέλος της δεκαετίας του 80 (ήδη έβγαιναν βέβαια για το κλασσικό Τρεκ) και αρκετά από αυτά ήταν πολύ, πολύ καλά! Σε κάποιες περιπτώσεις δε, οι συγγραφείς τους κατανοούσαν τόσο καλά χαρακτήρες, φυλές, καταστάσεις κλπ και τις επέκτειναν ώστε σήμερα είναι γελοίο, κατά τη γνώμη μου, να σνομπάρει κάποιος τα βιβλία με την πρόφαση "δεν είναι canon"! Υπάρχουν Τρεκ novels που είναι πολύ καλύτερες, πολύ πιο προσεγμένες, πολύ πιο "Τρεκ" από κάμποσα επεισόδια ή/και ταινίες!

 

Διαβάζοντάς τα, μπορεί κανείς να δει όχι μόνο τεράστια εμβάθυνση σε ήδη αγαπημένους χαρακτήρες, αλλά και ιδέες που ξεπερνούν σε πρωτοτυπία κάμποσα σενάρια που είναι "canon"! Συγχρονως, αρκετά βιβλία - ειδικά πιο πρόσφατα - εξηγούν τι συνέβη μεταξύ κάποιων επεισοδίων ή επεκτείνουν τα επεισόδια, ή και εξηγούν τα διάφορα μυστήρια του Τρεκ και του παρελθόντος του, μια που στις σειρές δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

 

Οπότε τελικά, είναι καθαρά θέμα του θεατή/αναγνώστη αν θα δεχτεί ένα βιβλίο σαν "canon" ή όχι, πόσο του "μιλάει" δηλαδή, σνάλογα με τη δική του εντύπωση για το Τρεκ.

 

Υπάρχουν και "πατάτες" βέβαια, όπως παντού.

 

Τα τελευταία χρόνια πάντως, έχει υπάρξει μια προσπάθεια να γίνει πιο στενή η σχέση των νέων βιβλίων με τα 700-τόσα επεισόδια, τις 10 ταινίες και την σειρά καρτούν, ώστε να γίνουν πιο αποδεκτά και στους πιο σκληροπυρηνικούς φανς που βγάζουν Ριγγελιανά σπυριά στην ιδέα ενός Τρεκ novel, αλλά και να συμπληρώσουν ή να συνεχίσουν την ιστορία του Τρεκ!

 

Έτσι, η ανεπίσημη "8η σαιζόν" του Deep Space Nine, γνωστή και σαν DS9 Relaunch, είναι ένα σύνολο από βιβλία που διαδραματίζονται μετά το τέλος του τηλεοπτικού DS9 και γενικά θεωρείται πολύ καλή. Κάμποσα βιβλία ανήκουν και σε άλλες "μίνι σειρές" αλλά θεωρούνται μέρος του Relaunch.

 

post-59-1231579090_thumb.jpg

 

Έχω διαβάσει μόνο την αρχική duology Αvatar 1 και 2, της S.D. Perry που χωρίς να είναι λογοτεχνικό αριστούργημα, είναι πολύ καλό Τρεκ και θέτει τις βάσεις για την "8η σαιζόν".

 

Πολύ καλά βιβλία είναι και η σειρά "Dominion war", "Τales of the Dominion War" και οι σχετικές μ'αυτήν novels, που συμπληρώνουν και αναπτύσσουν όσα είδαμε στο DS9. Ειδικά το "Battle of Betazed" των Susan Kearney & Charlotte Douglas, είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να δει κανείς τι έγινε πριν πέσει ο Betazed μια που στο DS9 μόνο μια αναφορά υπάρχει. Το Battle of Betazed μ'άρεσε και λογοτεχνικά αν και ίσως είμαι κάπως υποκειμενικός εδώ λόγω της συμπάθειάς μου για τον πλανήτη και τις Deanna και Lwaxana Troi. :atongue2:

 

post-59-1231582421_thumb.jpg

 

Από τη δεκαετία του 90 και μετά έχουν υπάρξει και "σειρές" βιβλίων που διαδραματίζονται σε κάθε τηλεοπτική σειρά και με κάθε πλήρωμα, αλλά με ένα κοινό "theme". ¨Ενα βιβλίο για κάθε σειρά δηλαδή.

Xαρακτηριστική η σειρά Gateways που γράφτηκε από συγγραφείς που θεωρούνται καλοί και στο χώρο των Τρεκ novels και εκτός, όπως ο Peter David, η Diane Carey και ο Keith R.A. DeCandido.

 

Mάλιστα κάποιες τέτοιες novels σχετίζονται και με ένα πλοίο και το πλήρωμά του που το συναντά κανείς μόνο στα βιβλία! Το Star Trek: New Frontier με τις περιπέτειες του Captain Mackenzie Calhoun και το πλήρωμα του USS Excalibur που δημιούργησε ο πολυγραφότατος και εξαιρετικός Peter David και ήδη μετρά καμμια 15αριά βιβλία. Μερικοί χαρακτήρες του πληρώματος - και εκτός αυτού - πάντως είναι ήδη γνωστοί, όπως η Elizabeth Shelby και η Βουλκάνια Dr. Selar από το TNG και η M'ress και ο Arex από το Star Trek: The Animated Series.

 

post-59-1231582272_thumb.jpgpost-59-1231582302_thumb.jpg

post-59-1231582329_thumb.jpg

 

(Επειδή πρέπει να φύγω για λίγο, η συνέχεια αργότερα). ;)

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Darkchilde

Δεν έχω διαβάσει και τόσα πολλά βιβλία Trek...

 

Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Διονύσης. Και οι περισσότερες νουβέλες είναι μέτριες προς καλές, αν και υπάρχουν αρκετές που πραγματικά αξίζει να τις διαβάσει κανείς, κι ας αντιτίθενται σε μερικά canon από τις σειρές/ταινίες.

 

Για να απαντήσω στην ερώτηση της Βάσως πιο συγκεκριμένα, το Spock's World δεν το έχω διαβάσει αλλά υποτίθεται ότι είναι από τις καλύτερες Star Trek νουβέλες.

 

Από εκεί και πέρα από αυτά που έχω διαβάσει προτείνω το "Probe", το "Federation", το "Imzadi", το "Q-in-Law" και την τριλογία του Q-Continuum (που υπάρχει και σε omnibus) τα οποία είναι: Q-Space, Q-Zone και Q-Strike.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Tiessa, χάρηκα πολύ με το ποστ που έκανες παραπάνω, γιατί έδωσες αφορμή για ένα τόπικ για τα βιβλία αυτά, το οποίο θέμα ο Διονύσης, όπως φάνηκε (btw πολύ ωραία η παρουσίασή σου, Διον)