Jump to content

City of Ember (2008)


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

post-1004-1232145165_thumb.jpg

Ταινία φαντασίας βασισμένη στο βιβλίο της Jeanne Duprau, σε σενάριο της Caroline Thompson (Edward Scissorhands). Με τους Tim Robins, Bill Murray και Martin Landau στο ενήλικο cast.

 

Η ελπίδα της ανθρωπότητας που σβήνει εναποτίθεται σε μια κοινότητα που κλείνεται στα έγκατα της Γης, προστατευμένη από τις πληροφορίες του παρελθόντος. Η πόλη της Έμπερ φωταγωγείται από ένα σύστημα προβολέων και λαμπτήρων που κρέμεται ψηλά πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Οι Κατασκευαστές δίνουν στον πρώτο Δήμαρχο ένα κουτί που περιέχει οδηγίες του πώς να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι την πόλη για την επιφάνεια. Το κουτί έχει ρυθμιστεί να ανοίξει αυτόματα σε 200 χρόνια και περνιέται από Δήμαρχο σε επόμενο Δήμαρχο χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο του. Ένας Δήμαρχος πεθαίνει πριν την ώρα του και το κουτί παραπετιέται και ξεχνιέται. Όταν έρχεται η στιγμή να ανοίξει, μαζεύει σκόνη μέσα σε μια ντουλάπα.

post-1004-1232145174_thumb.jpg

Η ιστορία στην ταινία ξεκινάει κάπου 240 χρόνια από την κατασκευή της πόλης, όταν τα πάντα στην Ember καταρρέουν και τα αποθέματα τροφίμων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η γεννήτρια της πόλης βρίσκεται στα όρια καταστροφής και οι διακοπές ρεύματος γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι εργάτες που συντηρούν το σύστημα έχουν παντελή άγνοια τεχνογνωσίας και αρκούνται στα «μπαλώματα».

post-1004-1232145183_thumb.jpg

Δύο δωδεκάχρονοι φίλοι, η Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) και ο Doon Harrow (Harry Treadaway), στην αποφοίτηση τους περνούν από μια τελετή Επιλογής Καριέρας, όπου διαλέγουν στην τύχη μέσα από ένα σακουλάκι την εργασία με την οποία θα υπηρετήσουν την κοινότητα τους. Εκείνη καταλήγει Αγγελιοφόρος κι εκείνος στις Υδρευτικές Εγκαταστάσεις, στα υπόγεια της πόλης. Κάποια στιγμή, ανησυχώντας για το μέλλον της πόλης τους, θα ανακαλύψουν τον δρόμο διαφυγής, αντιμετωπίζοντας σαν εμπόδιο τον τελευταίο, διεφθαρμένο Δήμαρχο της Ember.

post-1004-1232145193_thumb.jpg

Υπέροχο σκηνικό, παραμυθένια ατμόσφαιρα, την απόλαυσα και θα την απολάμβανα λίγο περισσότερο αν δεν μου έδινε την αίσθηση πως σε πολλές βασικές στιγμές της ιστορίας βιαζόταν υπερβολικά. Είχα την αίσθηση που έβλεπα μια συντομευμένη εκδοχή μιας μεγαλύτερης, και καλύτερης, ταινίας. Το μόνο μου παράπονο.

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

 

Το trailer από το site της συγγραφέως. Τα βιβλία δείχνουν πως θα υπάρξει και συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

 

Το trailer από το site της συγγραφέως. Τα βιβλία δείχνουν πως θα υπάρξει και συνέχεια.

 

Η ταινία δεν πήγε καλά εμπορικά στην Αμερική. Οπότε μια συνέχεια στο σινεμά...χλωμό. Οι φαν θα πρέπει να αρκεστούν στα βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω ότι είχε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Το καταρρέον περιβάλλον της πόλης ήταν εξαιρετικά ωραία δοσμένο, το ίδιο και ο φόβος και η άγνοια των κατοίκων.

Πάντως δεν είναι παράξενο που δεν πήγε πολύ καλά εμπορικά.

Είχα διαβάσει στις κριτικές ότι απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό, αλλά είναι λίγο βαριά και σκοτεινή για παιδιά, ενώ από την άλλη δεν είναι αρκετά προχωρημένη για ενήλικες.

Πήγα την κόρη μου με δυο φίλες της να τη δούνε (14-15 χρονών) και έμειναν ενθουσιασμένες. Δεν θα αρνηθώ ότι μου άρεσε κι εμένα, αλλά έκανα στην άκρη κάποιους προβήματισμούς μου περί αληθοφάνειας για να την απολαύσω. Από κει και πέρα, επειδή μου αρέσει πάντα ο μύθος που πλέκεται γύρω από κάτι ξεχασμένο από το παρελθόν και επειδή αγαπώ την αισιοδοξία στο τέλος, την ευχαριστήθηκα.

Link to comment
Share on other sites

πράγματι πολύ ωραία ατμόσφαιρα, και ενδιαφέρουσα ιδέα.

αν και προσπάθησα να παραμερίσω και εγώ προβληματισμούς περί αληθοφάνειας, δεν τα κατάφερα πολύ καλά, και έτσι δεν μπόρεσα να απολαύσω το τέλος (άσε που παραήταν αισιόδοξο για τα γούστα μου...).

 

είναι όμως μια πολύ όμορφη οπτικά ταινία.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Η ταινία προβάλλεται δωρεάν, σε κινηματογραφική αίθουσα, στο 5ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας στη Σύρο!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν καθόλου κακή ταινία, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που είπαν οι περισσότεροι, μια ταινία για έφηβους, 12 με 15 ετών και για αυτό πρέπει να τα πήγε και χάλια εισπρακτικά.

 

Μου άρεσε, αλλά είναι γνωστό πως εγώ είμαι πνευματικά σε αυτήν την ηλικία.

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to City of Ember (2008)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..