Είδος: Κωμικοτραγική αυτοβιογραφία
Λέξεις: Κάπου 2.000
Σεξ/Βια: Έχει βρισίδι αλλά είναι λογοκριμένο
Σχόλια: Η ιστορία είναι βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες. Όλα τα γεγονότα έχουνε παρουσιαστεί σε υπερθετικό βαθμό και μονόπλευρα για καθαρά λόγους πικάντικου ενδιαφέροντος. Δεν είμαι πραγματικά τόσο κάφρος, ούτε τα υπόλοιπα άτομα στην ιστορία ήταν τόσο ξερακιανά. Οπότε δείτε την ιστορία σαν μια ελαφριά επιθεώρηση. Ίσως με αυτό το κείμενο να καταλάβετε γιατί όλα μου τα διηγήματα έχουνε αυτήν την ειρωνική διάθεση και τάση για πολιτική σάτιρα. Έβγαλα τα εσώψυχα μου εδώ…
-Γιατί ρε μάνα;
-Γιατί πρέπει να βγάλεις λεφτά. Άντε, όλη μέρα κάθεσαι.
-Τι κάθομαι, τον πατέρα στο μαγαζί δε βοηθάω;
-Και τι βγάζεις ρε; Ψίχουλα βγάζει πλέον ο πατέρας σου. Τα ψίχουλα θα μοιράζετε; Άντε, πήγαινε βρες δουλειά να κάνεις σταδιοδρομία επιτέλους. Με τι λεφτά θα σε παντρέψουμε;
Ρε το (ΜΠΙΠ) μου μέσα! Καλά είχα την ησυχία μου. Τι με βάζουνε τώρα να γυρνάω στους δρόμους ψάχνοντας για δουλειά; Παραπονέθηκα που δε βγάζω χρήματα; Παραπονέθηκα που δεν κάνω σταδιοδρομία; Που δεν έχω χρήματα να παντρευτώ; Κολοσσό μεγαλο-επιχειρήσεων ή πολυτελή βίλα δεν ήθελα ποτέ μου να έχω. Σούπερ λουξ αμάξι ποτέ μου δεν πόθησα. Κοσμήματα, χαβιάρια, παλτά μινκ δε μου αρέσανε ποτέ. Την ίδια γυναίκα όλη μου την ζωή ποτέ δεν ήθελα να έχω. Και παιδιά… Ποιος είπε ότι θέλω παιδιά;
Και να’μαι τώρα με ταυτότητα να τρέχω σε εφορίες και άλλα (ΜΠΙΠ) κρατικά γραφεία, να βγάζω Α.Φ.Μ., κάρτα ανεργίας και λοιπές (ΜΠΙΠ). Να γυρεύω σε εφημερίδες αγγελίες για θέσεις εργασίας. Να κοιτάω σε ταμπέλες ανακοινώσεων για δουλειές, μαζί με μια ντουζίνα (ΜΠΙΠ) αλλοδαπούς που σκυλοβρωμάνε. Και να παίρνω δεκάδες (ΜΠΙΠ) τηλεφωνήματα, και να κλείνω (ΜΠΙΠ) ραντεβού, να μου ζητάνε να τους στείλω (ΜΠΙΠ) βιογραφικό και άλλα σχετικά. Και να τρέχω σαν τον χαζό με χαρτούρες σε όλη την (ΜΠΙΠ) πόλη σε ώρα αιχμής, και να γυρεύω (ΜΠΙΠ) διευθύνσεις που ούτε οι ταξιτζήδες δεν γνωρίζουν, και να μπαίνω σε μυστήρια κτήρια με τους σοβάδες να πέφτουν, και να συνομιλώ με όσο πιο στημένα ευγενικό τρόπο μπορώ με διάφορα άτομα που υποτίθεται ότι είναι οι μελλοντικοί μου προϊστάμενοι. Το πόσο μου τσιτάρανε τα νεύρα δε λέγεται. Ένας χαζός να γυρνάει μέσα στην πόλη, προσποιούμενος τον ήσυχο και τον δουλευταρά. Αυτός ήμουν. Μα ενόχλησα κανέναν που ήμουν ο ήσυχος, αγενής, αντι-παραγωγικός εαυτός μου στο χωριό;
Ναι, την μάνα μου… Το (ΜΠΙΠ) μου μέσα!
Οι μισές πιθανές δουλειές απορριφθήκανε λόγω αποστάσεως. Δεν έχω αυτοκίνητο και σιγά μην αγοράσω και χρεώνομαι για πόσα χρόνια, ώστε να χάνω μια ώρα κάθε μέρα μόνο στο πως θα βρω πάρκινγκ. Για να μη μιλήσω για τα συνεργεία για τυχών συντηρήσεις και τρακαρίσματα. Λεφτά είπαμε να βγάλουμε, όχι να βάλουμε υποθήκη το σπιτάκι μας για 10 χρόνια στις (ΜΠΙΠ) τράπεζες.
Οι άλλες μισές πιθανές δουλειές απορριφθήκανε λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας. Κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα, μιας που πως γίνεται να έχεις (ΜΠΙΠ) προϋπηρεσία αν κανείς δε σε προσλάβει για να αποκτήσεις. Και πως γίνεται ο 30χρονος που έχει φάει τα νιάτα του στα πανεπιστήμια να έχει περισσότερη προϋπηρεσία από τον απόβλητο δημοτικού που από τα 12 του είναι στο πόδι; Να χαρώ εγώ αξιοκρατία! Τέσσερις σελίδες βιογραφικό και μόνο η προϋπηρεσία μετράει. Άντε, και τα κομματικά βύσματα και οι γνωριμίες με μεγαλομετόχους που προσωπικά ποτέ μου δεν ήθελα να έχω.
-Άσε μάνα, πίκρα, δε βρήκα τίποτα. Άστο, ήδη πολύ ασχολήθηκα.
-Όχι, θα επιμείνεις μέχρι να βρεις!
Ρε να (ΜΠΙΠ) την στιγμή που ξύπνησε μια μέρα και της καρφώθηκε ότι χρειαζόμουν δουλειά! Ποια δουλειά; Τόσα χρήματα στην άκρη τα είχα τόσο καιρό και τα μισά τα έχασα στα ταξί και τα γραφειοκρατικά. Και μου αρέσει που ήθελε να ξανοιχτώ κι άλλο και να πάρω και αυτοκίνητο, και καινούριο κοστούμι, και καινούριο υπολογιστή, και, και, και… Ποια λεφτά θα βγάλω έτσι ρε μάνα; Θα δουλεύω 15 χρόνια για να κάνω απόσβεση!
Για να μη το κουράζω, μετά από δύο βδομάδες στο πόδι και κάπου 100 ΌΧΙ, δέχτηκε επιτέλους κάποια κυρά να με πάρει σαν βοηθό. «Ωραία, επιτέλους θα βγάλω χρήμα», σκέφτηκα.
Και ξυπνάω πλέον κάθε πρωί από τις 6, για να παίρνω το (ΜΠΙΠ) λεωφορείο με τις τσίμπλες, για να φτάνω στην πόλη μετά από 50 λεπτά, και μετά να παίρνω άλλο (ΜΠΙΠ) λεωφορείο, και μετά από άλλα 30 λεπτά να κατεβαίνω κάπου κοντά, και να περπατάω και ένα 10λεπτο, και να ανεβαίνω και με τα πόδια στον (ΜΠΙΠ) 4ο όροφο, για να είμαι εκεί ακριβώς στις 8. Μα πως το κάνουνε αυτό τόσα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα; Εμένα αντί να μου γίνει συνήθειο, με κούρασε σε μια βδομάδα κι όλας. Εκεί που ξυπνούσα στις 8 και είχα μια χαλαρή δουλειά, τώρα ξυπνούσα με τα κοκόρια και είχα χώσιμο κανονικά.
Το λοιπόν, η εν λόγω εργοδότρια μου ήταν και πολύ μεγάλη (ΜΠΙΠ). Καθόταν όλη μέρα σε ένα γραφείο και έπαιρνε δουλειές από τηλέφωνα, αφήνοντας εμένα και άλλους δύο μέσα σε ένα μικρό δωματιάκι να κάνουμε όλη την χειρονακτική δουλειά. Ο ένας ήταν αλλοδαπός, παντρεμένος με τρία παιδιά, που ήρθε παράνομα στην χώρα για να δουλεύει ολημερίς και να στέλνει ένα κομμάτι ψωμί πίσω στην οικογένεια. Ο άλλος ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου, μυαλό ξυράφι, που δούλευε υπερωρίες για τον βασικό μισθό, πριν γυρίσει με μαύρους κύκλους στην αρραβωνιαστικιά του, στην άλλη άκρη της πόλης. Να την χαίρεσαι μεγάλε. Δε μπορώ να φανταστώ που βρίσκει την δύναμη να την ικανοποιεί την κοπέλα, ολομόναχη στο σπίτι όλη μέρα και να γυρίζει κουρασμένος το βράδυ, απλά για να φάει και να κοιμηθεί.
Αφεντικό θα μου πεις, μαγκιά της να μας μεταχειρίζεται όπως θέλει. Τι μαγκιά της, η λεγάμενη ήταν καλή μόνο στο να μιλάει όμορφα στο τηλέφωνο. Σε εμάς ήταν αρκετά απότομη και ξερή. Μια φορά που την προσφώνησα με το μικρό της, μόνο φωτιά δεν πήρε. Και όλο με έβαζε να της κάνω πράγματα στον υπολογιστή και να πηγαινοφέρνω πακέτα, σε χρόνο που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο. Η ίδια εν τω μεταξύ δεν είχε ιδέα από υπολογιστές και αδιαφορούσε για την συμφόρηση στους δρόμους.
Όσο για τον μισθό… Ας γελάσω! Ούτε καν 600 και από ένσημα ούτε λόγος. «Και άμα δε γουστάρεις, φύγε ρε!» ήταν η άκομψη μετάφραση για όλη την κατάσταση. Ναι ρε (ΜΠΙΠ), θα έφευγα γιατί δε γουστάρω καθόλου να πληρώνομαι το ίδιο με τον Βούλγαρο μεταφορέα που είχαμε εκεί. Αλλά έχε χάρη που έδωσα τον λόγο μου στην μάνα μου να προσπαθήσω να την κρατήσω την κλοπή που λεγόταν εργασία. Γιατί αν έκανα μια δουλειά που μου άρεζε, και έπαιρνα 800, με ένσημα, κάνοντας 8ωρο, τότε θα έλεγα, δε (ΜΠΙΠ)έται, καλά είναι. Αλλά εγώ έκανα αντί αυτού, μια άχαρη δουλειά, για 580, χωρίς ένσημα, πιάνοντας 12ωρο. Και γυρνούσα στο σπίτι πτώμα, χωρίς όρεξη για τίποτα άλλο.
Ποιος; Εγώ! Να μην έχω όρεξη για τίποτα! Ανήκουστο! Τόσα και τόσα χόμπι είχα πριν πιάσω την (ΜΠΙΠ)-δουλειά. Βιντεοπαιχνίδια έπαιζα, σε φόρουμ έμπαινα, βιβλία διάβαζα, διηγήματα έγραφα… Και τώρα τίποτα! Τίποτα το (ΜΠΙΠ) μου μέσα! Η δουλειά μου ρουφούσε όλη μου την όρεξη για ζωή και δημιουργία. Που να παντρευτώ και να κάνω και παιδιά δηλαδή, θα έπρεπε να βρω χρόνο και για την γυναίκα και για τα παιδιά, και για τα εγγόνια;
Σαν φυλακισμένος ένοιωθα. Δεν ήταν αυτό που ήθελα. Γιατί να φάω την ζωή μου κάνοντας κάτι που δεν με ευχαριστεί;
-Για να παντρευτείς.
Και γιατί να παντρευτώ αν είναι να νοιώθω σαν φυλακισμένος;
-Γιατί όποιος δεν παντρεύεται δεν είναι άνθρωπος.
Ναι, βέβαια. Τόσοι εκατομμύρια καθολικοί ιερείς και βουδιστές που δε παντρεύονται δεν είναι άνθρωποι, είναι (ΜΠΙΠ) Αρειανοί. Και πιστεύω στον Θεό. Απλά δεν υποκρίνομαι ότι είμαι καλός Χριστιανός πηγαίνοντας κάθε Κυριακή εκκλησία και κάνοντας προσευχές και νηστείες. Δε το νοιώθω, δε το κάνω. Πως το λένε το (ΜΠΙΠ) μου μέσα; Σχεδόν όλοι όσοι το κάνουνε είναι στα μάτια μου υποκριτές, και οι περισσότεροι πάνε και ακούσια, δε διαλέγουνε καν τι κάνουνε. Όπως και σχεδόν παντού, ο κοσμάκης δε διαλέγει τι κάνει. Πάει εκκλησία γιατί του το επιβάλλουνε άλλοι, πάει στον πόλεμο γιατί του το επιβάλλουνε άλλοι και ψηφίζει συγκεκριμένα κόμματα γιατί του το επιβάλλουνε άλλοι.
-Είσαι ευθυνόφοβος.
Ναι ρε μάνα, αν είναι να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, βγάλε με ευθυνόφοβο. Εγώ θέλω να περάσω την ζωή μου παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, μιλώντας σε φόρουμ και γράφοντας διηγήματα. Αφήνω τις ευθύνες και το άγχος για όσους δεν θέλουνε μια ανέμελη ζωή.
-Μα θέλω να σε δω παντρεμένο.
Εσύ θέλεις, όχι εγώ. Τις δικές σου επιθυμίες να τις κάνεις εσύ και να μη τις επιβάλλεις πάνω μου. Κι αν κάποτε το μετανιώσω και αλλάξω γούστα, θα αλλάξω και στάση ζωής. Αλλά άσε με να το μετανιώσω μόνος μου. Μη μου το επιβάλλεις. Με κάνεις να μετανιώνω μόνο που κάθομαι και σε ακούω. Με κάνεις να αφήνω αυτό που θέλω για αυτό που δε θέλω. Με κάνεις να νοιώθω σαν φυλακισμένος.
Και για να μη το κουράζω, δεν έκατσα πολύ στην δουλειά. Να λίγο το ότι η (ΜΠΙΠ) η εργοδότρια ζητούσε τα απίστευτα, να το ότι λούφαρα κι εγώ όσο τι, σκεφτόμενος ένα διήγημα που ήθελα να γράψω και δε μου έβγαινε με αυτά τα (ΜΠΙΠ) που μου ρουφούσανε όλο το ενδιαφέρον, τελικά με έδιωξε. Πάλι καλά που με πλήρωσε γιατί ήταν έτοιμη να μη μου δώσει καν όσα μου έταξε. Άντε γιατί αν το έκανε, ήμουν ικανός να βάλω φωτιά στο (ΜΠΙΠ) δωμάτιο.
Γύρισα στο σπίτι με τον πετσοκομμένο μισθό. Γκρίνιαξε κάμποσο ο πατέρας, έκλαψε λίγο η μάνα αλλά τελικά το πήρανε απόφαση. Δεν ήμουν για σταδιοδρομία εγώ. Πολύ χύμα στο κύμα, τι να κάνουμε. Και τα πράγματα δεν ήταν όπως στα νιάτα τους, που με απολυτήριο γυμνασίου έκανες τα πάντα. Οι απαιτήσεις 10πλασιάστικαν και τα έξοδα τετραπλασιάστηκαν από τότε. Και με δικαιολογίες την ανεργία και την λιτότητα και την εκμετάλλευση της εργασίας, και όλα αυτά που τους έλεγα ότι έκανα κι εγώ και οι άλλοι εκεί στην (ΜΠΙΠ) δουλειά που πήγα, ήταν αρκετό για να τους πείσω να μη πάω να βρω αλλού κάτι άλλο.
Και να’μαι τώρα, ξάπλα στο κρεβάτι και σας τα διηγούμαι όλα αυτά. Παίζω ένα 5ωρο βιντεοπαιχνίδια, γράφω εκεί ότι μου κατέβει, κάνω και κάτι ψιλο-δουλειές στην οικογενειακή επιχείρηση και βγάζω αρκετά μόνο για να ζω. Έκοψα και το βρισίδι, αφού πλέον δεν αγχώνομαι ή τσατίζομαι για τίποτα.
Πάντως δε πήγε και χαμένη η όλη εμπειρία. Έμαθα πολλά και είδα αρκετά για το πώς είναι να δουλεύεις σε ξένη δουλειά. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που κατάλαβα και μίσησα ήταν ένα. Πως ότι κι αν έκανα, δεν ακουγόταν. Ότι κι αν παρήγαγα, η επιβράβευση δεν πήγαινε σε εμένα. Έκανα μια παρουσίαση για έναν πελάτη, με κείμενο 100 σελίδες και πόσες εικόνες που χρειαστήκανε αρκετές μέρες για να γίνει, την οποία έκανα εξολοκλήρου μόνος μου. Και τι κατάλαβα; Ο πελάτης είπε ένα μεγάλο μπράβο στην εργοδότρια και της έδωσε μια παραγγελία αρκετών χιλιάδων Ευρώπουλων, κι εγώ σαν αόρατος πήρα τα συνηθισμένα 28 ευρώ που μου έδινε ημερησίως. Δηλαδή τόσος κόπος και όλο το κρέντιτ το πήρε μια (ΜΠΙΠ) που ούτε τον υπολογιστή δεν ήξερε να ανοίξει. Τι να πω για το παλικάρι που κουβαλούσε πακέτα των 30 κιλών τόσα χρόνια ή τον πανεπιστημιούχο που φρόντιζε τα λογιστικά και έκανε και τις μακέτες και τόσες άλλες παρουσιάσεις τόσα χρόνια. Όλοι μας αόρατοι. Όλο μας το έργο ήταν ένας μισθός, που με την ζωή όπως έγινε ήταν και δυσανάλογος της προσφοράς εργασίας μας.
Οπότε βράσ’τα όλα. Σαν κατάδικος που έκανε καταναγκαστικά έργα ένοιωθα. Χίλιες φορές να γράφω διηγήματα και να τα ποστάρω σε φόρουμ δωρεάν, παρά να πουλάω το ταλέντο μου για μερικά ψωρο-ευρώ. Γιατί τα διηγήματα θα τα κρίνουνε άτομα που θα απευθύνονται σε εμένα. Όχι σε κάποιον εργοδότη που εξαγοράζει τις όποιες συγγραφικές ικανότητες έχω και θα εποικομήζεται την όποια φήμη έχω. Κάνω κάτι σωστά; Ακούω ΕΓΩ το μπράβο. Κάνω κάτι λάθος; Πάλι ΕΓΩ ακούω την γκρίνια. Και μάλιστα δωρεάν! Τι άλλο θέλω δηλαδή; Γυναίκα; Παιδιά; Όταν μου μυρίσει. Τώρα ούτε που με ενδιαφέρει. Με το ζόρι θα κάνω κάτι που δε βλέπω να με ζημιώνει; Κι αν γεράσω και μείνω μαγκούφης και μόνος και το μετανιώσω που δεν άκουγα την μάνα μου, τότε θα κατηγορώ μόνο τον εαυτό μου για την ξεροκεφαλιά μου.
Θέλετε να με βγάλετε ευθυνόφοβο, τεμπελχανά, χειμαδιό, άχρηστο ή κάτι το σχετικό; Κάντε το. Όσο νοιώθω σαν δραπέτης από το λούκι που λέγεται εργασία, γάμος, ευθύνες, δε θα με ενοχλεί. Και αλίμονο την μέρα που θα επιθυμώ να βάλω εκούσια αλυσίδες, να σκύψω το κεφάλι και να πάω μόνος μου στα καταναγκαστικά έργα.
Για την ώρα είμαι απασχολημένος να γράφω ένα επικό μυθιστόρημα με ιππότες και μάγους και δράκους, λίγο πριν αφιερωθώ να πολεμάω διαστημικούς πειρατές σε ένα βινεοπαιχνίδι και συζητήσω για την πρόσφατη σειρά που είδα με ένα γυναικείο ψευδώνυμο σε κάποιο φόρουμ. Γενικώς να κάνω πράγματα που λίγο ως καθόλου έχουνε σχέση με την πραγματικότητα. Λατρεύω την απόδραση που μου προσφέρουν και είμαι σίγουρος ότι πολλοί άλλοι επιζητούνε το ίδιο με τα δικά τους χόμπι. Οπότε πριν μου κολλήσετε κάποιο παρατσούκλι, να ξέρετε ότι δεν ζημιώνω κανέναν, πέρα ίσως του εαυτού μου. Και ίσως κατά βάθος θα θέλατε κι εσείς να είστε περισσότερο ανέμελοι και λουφαδόροι, που δε ζούνε απλά για να δουλεύουνε και να βγάζουνε / ξοδεύουνε λεφτά. Τι ζωή είναι αυτή; Που είναι η πλάκα; Που είναι η όρεξη για να κάνεις…
… (ΜΠΙΠ) ! Από πού πετάχτηκε ο (ΜΠΙΠ) διαστημικός πειρατής; Πάρτα! Πάρτα (ΜΠΙΠ) ! Γρήγορα, που είναι το γκρενέιντ λόντσερ; ! ………………
This post has been edited by roriconfan: 24 May 2009 - 11:31

Sign In
Register
Help

Back to top
MultiQuote