Jump to content

Συνέντευξη με τον ΕΦ-ΖΙΝ Λογιώτατο


DinoHajiyorgi
 Share

Recommended Posts

Συνέντευξη με τον ΕΦ-ΖΙΝ Λογιώτατο. Ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Σπυρίδωνος για την ανταπόκριση του.

 

1) Πείτε μου Λογιώτατε μερικά πράγματα για την σκηνή του φανταστικού στα Ιωάννινα. Παρελθόν, παρόν;

Το παρελθόν ένδοξο!

Τα Ιωάννινα βρέθηκαν στην πρωτοπορία με την ίδρυση της Λέσχης του φανταστικού το 1997. (Βλέπε: http://www.altfactor.ath.cx/old/lesxes/). Η ιδέα και υλοποίησή της οφείλονται στον σπουδαίο φίλο και έναν από τους σημαντικούς ανθρώπους της ελληνικής σκηνής του φανταστικού, τον Νίκο Θεοδώρου. Έγιναν σημαντικότατες εκδηλώσεις στην πόλη και εκδόθηκε το εξαίρετο περιοδικό «ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝ». Είχα την τιμή να συμμετάσχω στο περιοδικό και όπως ίσως θα πρόσεξες, διατηρώ τον τιμητικό τίτλο «δραματουργός» (μεταξύ των άλλων τίτλων και προσφωνήσεών μου όπως π.χ. : Λογιώτατος, μεγαλειότατος, μέγας λογοθέτης, άρχοντας του Γαλαξία κ.λπ.).

 

Το παρόν…, κάπως σαν την ελληνική οικονομία!

Ο φυσικός χώρος έκφρασης και πολιτισμού, το πανεπιστήμιο, βρίσκεται σε ύπνωση πια στα Ιωάννινα (όπως και αλλού). Η λέσχη ουσιαστικά δεν υφίσταται, και η σκηνή του φανταστικού στα Ιωάννινα είναι υποτονική. Όμως, υπάρχουν ακόμη σπίθες: ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝ εξακολουθούν την πορεία τους, και θα μπορούσα ίσως να αναφέρω και την πορεία του ΕΦ ΖΙΝ.

 

2) Πως ξεκινήσατε το ΕΦ-ΖΙΝ;

Το ΕΦ ΖΙΝ ξεκίνησε χάριν παιδιάς (βεβαίως), πριν 7 χρόνια. Τότε συμμετείχα και στην έκδοση των Δραματουργών των Γιανν και απολάμβανα τη δουλειά. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω ένα φανζινάκι με πιο παιγνιώδη (και χαβαλέ) διάθεση που θα απευθυνόταν μόνο σε φίλους. Είχα βρει, ήδη και κάποια χαριτωμένα διηγήματα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο έφτιαξα το 1ο τεύχος…(γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι…). Το έστειλα σε φίλους και η αποδοκιμασία ήταν χλιαρή και καθόλου έντονη. Αυτό μου έδωσε θάρρος για το επόμενο τεύχος και να που καταλήξαμε!

 

3) Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι αυτό το μεράκι;

Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Μερικές από αυτές είναι ότι επειδή όλα κινούνται στο επίπεδο της εθελοντικής προσφοράς και πρέπει να βρεθεί και ο ελεύθερος χρόνος από τους συνεργάτες (περιστασιακούς και μη), ο περίσσιος χρόνος από τον αγώνα του βιοπορισμού και των υποχρεώσεων. Επίσης, υπάρχει κι ένα μικρό άγχος που σχετίζεται με τη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, το οποίο παρά ταύτα εξακολουθεί να αποτελείται από άτομα που θεωρώ φίλους: πρόκειται για άτομα υψηλού πνευματικού επιπέδου (θα το έχετε καταλάβει ήδη φίλοι μου), και ως εκ τούτου το επίπεδο του φανζίν θα πρέπει να κινείται πάνω από ένα μίνιμουμ επίπεδο ποιότητας που να ανταποκρίνεται κατ’ ελάχιστον στο επίπεδο των αναγνωστών του.

Όλα αυτά βεβαίως, δεν μειώνουν το πνεύμα της διασκέδασης που διέπει τη δημιουργία του περιοδικού και το αίσθημα ότι δεν κάνω δουλειά αλλά χόμπυ.

 

4) Εσείς γράφετε;

Άλλη μία από τις διασκεδάσεις και τα χόμπυ μου είναι και το γράψιμο. Είμαι πρώτα απ’ όλα αναγνώστης, αλλά καμιά φορά παρεκτρέπομαι και γίνομαι γραφιάς. Συμμετέχω σε καταδρομικές επιχειρήσεις στον αέναο πόλεμο της ανθρωπότητας με τις λέξεις. Πάντα βεβαίως όταν είμαι σε διάθεση να διασκεδάσω με τη γραφή, να ζήσω τη ζωή που δεν έζησα μέσω των ηρώων μου και κυρίως των αντιηρώων μου με την αντισυμβατική συμπεριφορά.

 

5) Σε όλα σας τα ευφάνταστα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, επίκεντρο κάθε ιστορίας είναι η ερωτική συνεύρεση. Γιατί αυτό;

Ω δόκτωρ Σίγκμουντ! Με συλλάβατε…. Ναι το αναγνωρίζω ότι συχνάκις γράφω για πήδημα (αλλά όχι για ψύλλου πήδημα). Αυτό ίσως οφείλεται στα βαθιά καταχωνιασμένα απωθημένα μου να κάνω επιτέλους ένα μπεστ σέλερ με την αλάνθαστη συνταγή: σεξ και βία. Ίσως, επίσης, να οφείλεται και στη λατρεία που έχω στις γυναίκες (επειδή είναι απαλές και μυρίζουν ωραία). Κρίμα βεβαίως που η λατρεία αυτή δεν είναι αρκούντως αμοιβαία. Κοιτάζω τον εαυτό μου σε φωτογραφίες * (εντάξει…, λιγάκι επεξεργασμένες στο photoshop) και δεν καταλαβαίνω γιατί; Μια άλλη ερμηνεία μπορεί να είναι η εξής: ως άνθρωπος των τεχνών είμαι φίλος του θεάτρου επομένως η αναπαράσταση της διαδικασίας διαιώνισης του ανθρωπίνου είδους με συγκινεί.

Και, ελάτε τώρα δόκτωρ, είναι και το είδος (επιστημονική φαντασία) που μας εμπνέει. Άπαντες ποθούν μια εξωτική ερωτική περιπέτεια, και υπάρχει πιο «εξωτική», κυριολεκτικά, γκόμενα από μια εξωγήινη; Για (γαργαλιστικές) λεπτομέρειες σας παραπέμπω στο τεύχος 10 του ΕΦ ΖΙΝ και στο άθρο: «Αφιέρωμα ΣΕΞ, Κάντο όπως οι Κλίγκον» (ή σε περίπτωση ανάγκης όπως οι Κλίντον).

Ας μην επεκταθούμε περαιτέρω δόκτωρ, διότι ένα ελατήριο από τον καναπέ σας έχει ξεφύγει και με ενοχλεί. Σας ορκίζομαι δεν το χάλασα εγώ, έτσι το βρήκα…

 

6) Γιατί δεν τυπώνεται έργα σας στο φανζίν σας;

Είδατε τι σεμνό παιδί που είμαι; Ε…., εντάξει, γράφω αρθράκια, αλλά ολόκληρο διήγημά μου δεν έχω δημοσιεύσει. Μάλλον για να μην υπάρχει επικάλυψη, αφού, έτσι κι αλλιώς, τα διηγήματα τα έχω ήδη στείλει στους ίδιους φίλους που λαμβάνουν και το ΕΦ ΖΙΝ.

 

7) Θα δημοσιευτούν κάποια στιγμή τα διηγήματα σας; Έχετε εκεί έξω ένα σημαντικό κοινό που σας ψάχνει χωρίς να σας ξέρει.

Δεν αγωνιώ και πολύ για την έκδοση των διηγημάτων μου. Ειλικρινά δεν υπάρχει κάποιος καημός να δω συγκεντρωμένα σε τυπωμένο τόμο τα πνευματικά μου τέκνα. Επιμένω στην απόλυτη ελευθερία του ερασιτεχνισμού. Δεν μπορώ μάλλον να συμβιβαστώ με την εγκατάλειψη της «παιγνιώδους διάθεσης» ή του χαβαλέ αν θέλετε, με την προσαρμογή σε επαγγελματικό επίπεδο έστω και αν αυτό μεταφράζεται ακόμη και στο πιο ανεπαίσθητο φίλτρο του επιμελητή.

 

😎 Πείτε μου σκέψεις, εντυπώσεις σχετικά με το sff.gr.

Είναι ακριβώς αυτό που έλεγα προηγουμένως: άτομα υψηλού πνευματικού επιπέδου. Και με την ελάχιστη περιήγηση έχει κάποιος να κερδίσει πολλά, διευρύνοντας το πνεύμα του και φυσικά διασκεδάζοντας…!

Παιδιά ευχαριστούμε, συνεχίστε…!!!

 

9) Πείτε μου σκέψεις, εντυπώσεις σχετικά με το Φεστιβάλ Ερμούπολης και το μέλλον αυτού.

Ω, κύριε Αλμπανόπουλε μας κακομαθαίνετε…

Αυτό είναι φεστιβάλ: sf, drugs & rock n’ roll. Φεστιβάλ απόλαυση!!! Ιδίως για εμένα αφού αφήνω για λίγο το Γκάντεμ Σίτυ, όπου εκείνη την εποχή ανοίγουν οι ουρανοί και στέλνουν νερό εκεί που υπάρχει περίσσευμα. Φεστιβάλ σημαντικό κι χρησιμότατο! Πρώτα απ' όλα γιατί βρισκόμαστε. Πολύ σημαντικό αυτό, το συναθροίζεσθαι και συναγελάζεσθαι ιδίως για τους φίλους της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας, που είμαστε και λίγοι και σκόρπιοι. Δε με νοιάζει τόσο αν ανανεωθεί, αν εξελιχθεί και μετεξελιχθεί όσο το να υπάρχει. Albanopoulos, just do it!!! (εννοούμε το φεστιβάλ και όχι την προαναφερθείσα αναπαράσταση…).

 

10) Μια εκτίμηση για το μέλλον του φανταστικού στην Ελλάδα.

Μμμμμ, κάποιος μεγάλος, το όνομα του οποίου μου διαφεύγει, είπε ότι το μέλλον είναι σαν το παρόν, αλλά πιο ακριβό. Επίσης, …να δεις πως το έλεγαν οι Sex Pistols…, …no future; Τέλος πάντων τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα για το μέλλον… αλλά τι μας νοιάζει, και άλλος μεγάλος (ο T. S. Eliot) είχε πει: Χρόνος παρών και χρόνος παρελθών, ίσως και οι δυο παρόντες είναι εις χρόνο μέλλοντα.

Κι ο μέλλων χρόνος έγκλειστος εις Χρόνο παρελθόντα. Συμπέρασμα; Ας απολαύσουμε το παρόν, είμεθα λίγοι και εκλεκτοί. Όχι δόκτωρ, αυθαιρέτως διακρίνεις τάσεις ελιτισμού…

 

_______________

*

post-1004-1236077189_thumb.jpg

Edited by Spark
Μειώθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
Link to comment
Share on other sites

Χα! Υπέροχοι και οι δύο :) Πολύ ωραία συνεντευξούλα :)

Edited by Nienor
Link to comment
Share on other sites

Τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μου στο λογιώτατο. Ο άνθρωπος που με παρακίνησε να ξεκινήσω να γράφω. "Αν διαβάζεις Επιστημονική Φαντασία, τότε μπορείς και να γράφεις επιστημονική φαντασία"

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

K α τ α π λ η κ τ ι κ ή σ υ ν έ ν τ ε υ ξ η! Εύγε και στους δύο σας!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μα πώς την είχα χάσει;

 

Δυο highlights:

 

[...] και χωρίς ιδιαίτερο κόπο έφτιαξα το 1ο τεύχος… Το έστειλα σε φίλους και η αποδοκιμασία ήταν χλιαρή και καθόλου έντονη. [...]

 

[...] Ω δόκτωρ Σίγκμουντ! Με συλλάβατε…. [...]

 

:rofl:

Link to comment
Share on other sites

Μα πώς την είχα χάσει;

 

Δυο highlights:

 

[...] και χωρίς ιδιαίτερο κόπο έφτιαξα το 1ο τεύχος… Το έστειλα σε φίλους και η αποδοκιμασία ήταν χλιαρή και καθόλου έντονη. [...]

 

[...] Ω δόκτωρ Σίγκμουντ! Με συλλάβατε…. [...]

 

:rofl:

 

ΟΥΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΟΥΧΟΥΧΟΥ! ΝΤΟΥΠ! ΝΤΟΥΠ! (=χοροπηδητό ενθουσιασμού)

 

Ωωωωω, κε Τουίτι μας, μας κακομαθαίνετε! Μόνο ένα ορθογραφικό λάθος; ( 6) Γιατί δεν τυπώνεται έργα σας στο φανζίν σας;) Θα πάθουμε στερητικό σύνδρομο! :rofl:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..