Jump to content

Horror Book Club


northerain
 Share


Recommended Posts

3110214834_8e94ca3b51_o.jpg

 

Λοιπόν όπως υποσχέθηκα, καιρός να ξεκινήσει το Horror Book Club. Αυτό είναι το οργανωτικό τοπικ, ενώ κάθε μήνα θα έχουμε ένα νεο τοπικ για το εκάστοτε βιβλίο. Κάθε μήνας ένα βιβλίο δηλαδή.

Ο σκοπός του Club είναι φυσικά να συζητήσουμε το βιβλίο του μήνα, όσο αναλυτικά θέλουμε. Είστε ευπρόσδεκτοι να ποσταρετε κριτικές, άρθρα σχετικά με το βιβλίο και φυσικά τις απόψεις σας.

 

Εδώ θα μιλάμε γενικά για το Club και θα προτείνουμε βιβλία.

Τα βιβλία θα μπαίνουν σε ένα poll απο εμένα και θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά με βάση την προσβασιμότητα τους και το πόσο εύκολο είναι να βρεθούν τα βιβλία στα καταστήματα.

Τα βιβλία θα πρέπει να είναι κατα κύριο λόγο τρόμου. Δηλαδή όχι Τwilight κτλ για παράδειγμα.

Αν κάποιος έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο του μήνα, ας το ξαναδιαβάσει ή ας του ρίξει μια ματιά ξανά για να το φρεσκάρει.

Θα ξεκινήσουμε αρχές Μαίου.

 

Για αρχή, διαλέξαμε τρία βιβλία. Αυτά είναι:

 

Η φωνή της σκιάς μας - Jonathan Carroll - Εκδόσεις Οξύ

Ζωντανός Θρύλος - Richard Matheson - Εκδόσεις Οξύ

Η υπόθεση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ - H.P Lovecraft - Αίολος

 

Voice of Our Shadow - Jonathan Carroll

foniski.jpg

 

Ο επιτυχημένος συγγραφέας Τζο Λένοξ καταφεύγει στη Βιέννη για να ξεφύγει από τις βασανιστικές τύψεις που νιώθει για τον τραγικό θάνατο του αδελφού του. Εκεί γνωρίζει ένα ιδιαίτερα εκκεντρικό ζευγάρι: την Ίντια Τέιτ και το σύζυγό της, Πολ, ένα μάγο με εκπληκτικές δυνάμεις. Σταδιακά, ο Τζο ερωτεύεται την Ίντια, αλλά ο άντρας της το μαθαίνει και μετά πεθαίνει μυστηριωδώς.

 

Τώρα, ένας ακόμα θάνατος βαραίνει τη συνείδηση του Τζο, άλλη μία φωνή τον καλεί από τον τάφο. Κι ο εφιάλτης που θα του στοιχειώσει τη ζωή έχει μόλις αρχίσει.

 

"Ο Jonathan Carroll είναι εξίσου τρομακτικός με τον Hitchcock, ένας υπέροχος μυθοπλάστης"

Stephen King

 

"Κάθε νέο βιβλίο του Jonathan Carroll είναι πραγματικός λόγος εορτασμού"

Neil Gaiman

 

"Κάθε βιβλίο του είναι ένας σπάνιος λογοτεχνικός θρίαμβος που ακτινοβολεί φαντασία και συναίσθημα"

Booklist

 

Ο Τζόναθαν Σάμιουελ Κάρολ (γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου, 1949) είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας φαντασίας και τρόμου.

 

Ο Κάρολ γενήθηκε στην Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν σεναριογράφος ταινιών και η μητέρα του ηθοποιός. Παρόλο που οι γονείς του ήταν Εβραίοι, ο Κάρολ μεγάλωσε σε Χριστιανικό περιβάλλον (Christian Science religion). Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του ως "προβληματικό νέο" (troubled teenager). Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο σχολείο Loomis του Κονέκτικατ και αποφοίτησε με άριστα από το Rutgers University το 1971, ενώ παντρεύτηκε την καλλιτέχνιδα Beverly Schreiner το ίδιο έτος. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Βιέννη, όπου ξεκίνησε να διδάσκει στο Αμερικάνικο Διεθνές Σχολείο (American International School), κάνοντας την Αυστρία σπίτι του.

 

Το πρώτο του μυθιστόρημα, The Land of Laughs (1980), είναι ενδεικτικό του ύφους και της θεματολογίας του. Το διήγημα Friend's Best Man, κέρδισε το βραβείο World Fantasy. Το 1995, η συλλογή διηγημάτων The Panic Hand κέρδισε το βραβείο Bram Stoker ως καλύτερη συλλογή Φαντασίας. Τα μυθιστορήματα The Land of Laughs και From The Teeth of Angels κέρδισαν το Γαλλικό Prix Imaginaire. Τέλος, το Outside the Dog Museum κέρδισε το βραβείο British Fantasy ως καλύτερο μυθιστόρημα.

 

Tο ''Η Φωνή της Σκιάς μας'' ήταν το πρώτο βιβλίο του που διάβασα και αν και δεν μου έκανε εντύπωση τότε, άρχισα να ψάχνω και για άλλα βιβλία του συγγραφέα. Νομίζω το ''Ενα Παιδί Στον Ουρανό'' (Εκδόσεις Οξύ) είναι το αγαπημένο μου, αλλά ξαναδιάβασα το ''Η Φωνή της Σκιάς μας'' αργότερα και το είδα με άλλο μάτι. Είναι αρκετά διαφορετικό απο οτιδήποτε άλλο έχω διαβάσει και το θυμάμαι ακόμα καθαρά (πάνε 8 χρόνια).

I am Legend - Richard Matheson

ZwntanosThrilos.jpg

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΓΗ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

O Pίτσαρντ Nέβιλ ίσως είναι ο τελευταίος ζωντανός άνθρωπος στη Γη, εξαιτίας μίας φονικής επιδημίας που έχει μεταλλάξει όλους τους άλλους άντρες, γυναίκες και παιδιά σε αιμοδιψή πλάσματα της νύχτας που έχουν ως μοναδικό στόχο τους να τον σκοτώσουν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Nέβιλ αναζητά τροφή και εφόδια, ενώ ψάχνει απελπισμένα να βρει άλλους επιζώντες, που τυχόν υπάρχουν στην πόλη του. Όμως, οι μολυσμένοι που κρύβονται στο σκοτάδι, παραμονεύουν την κάθε του κίνηση περιμένοντας τον να κάνει το μοιραίο λάθος...

'Eνα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα τρόμου, ο Zωντανός Θρύλος θα σας αιχμαλωτίσει από την πρώτη σελίδα.

 

«Ο συγγραφέας που με επηρέασε περισσότερο ήταν ο Richard Matheson. Ειδικά ο Ζωντανός Θρύλος αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα»

Stephen King

 

«Το πιο έξυπνο μυθιστόρημα με βρικόλακες μετά τον Δράκουλα. Θα σας καθηλώσει»

Dean Koontz

 

«Ο Matheson έχει αξεπέραστο ταλέντο στον τρόμο»

Robert Bloch

 

 

Richard Matheson (born February 20, 1926) is an American author and screenwriter, typically of fantasy, horror, or science fiction.

 

Born in Allendale, New Jersey to Norwegian immigrant parents, Matheson was raised in Brooklyn and graduated from Brooklyn Technical High School in 1943. He then entered the military and spent World War II as an infantry soldier. In 1949 he earned his bachelor's degree in journalism from the University of Missouri and moved to California in 1951. He married in 1952 and has four children, three of whom (Chris, Richard Christian, and Ali Matheson) are writers of fiction and screenplays.

 

Το νέο εξώφυλλο είναι μάπα, αν βρείτε το παλιό, ακόμα καλύτερα.

Πάλι, το πρώτο βιβλίο του που διάβασα. Είναι πια ένα απο τα κλασικά βιβλία τρόμου που οι περισσότεροι έχουν διαβάσει. Έχει γίνει ταινία 3-4 φορές, όλες κατώτερες του βιβλίου (στα μάτια μου). Ο άνθρωπος ήξερε να γράφει βιβλία με twists όπως λίγοι. Δεν μπορώ να πώ πολλά για το βιβλίο, γιατί θα αποκαλύψω πράγματα.

 

 

 

The Case of Charles Dexter Ward - H.P. Lovecraft

53389_i-periptosi-tou-tsarls-ntek.jpg

 

Από ένα ιδιωτικό ψυχιατρείο του Πρόβιντενς, στο Ροντ Άιλαντ, εξαφανίστηκε ένα εντελώς ιδιόμορφο άτομο. Το όνομά του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ...Το μοναδικό μυθιστόρημα του Χ. Φ. Λάβκραφτ, έργο ωριμότητας, μας αποκαλύπτει όλη τη συγγραφική δεινότητα του δημιουργού του. Αίνιγμα και βεβαιότητα, τρόμος και φρίκη δίνουν τον τόνο σ' αυτό το οριακό έργο...

 

O Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ (Howard Phillips Lovecraft) (20 Αυγούστου 1890 – 15 Μαρτίου 1937) ήταν ένας Αμερικανός συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, ήταν ίσως απο τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Τα έργα του δεν έτυχαν ευρείας αναγνώρισης κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά το έργο του αποδείχτηκε σημαντικό και είχε μεγάλη επιρροή μεταξύ άλλων συγγραφέων και φίλων της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου.

 

Η αλήθεια είναι οτι πάει καιρός που το διάβασα, αλλά θεωρείται ένα απο τα καλύτερα του και ήταν για πολλούς η εισαγωγή στο έργο του Λάβκραφτ. Περιέχει μερικά απο τα κλασικά ''κόλπα'' του, που θα δείτε και σε άλλες ιστορίες του, οπότε είναι αρκετά καλό σαν εισαγωγή, αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει διαβάσει ποτέ του Λάβκραφτ. Αν θυμάμαι καλά δε, δεν έχει να κάνει με Μυθολογία Κθουλού σε μεγάλο βαθμό.

 

 

 

Ψηφίστε παραπάνω.

 

 

FAQ

 

1. Τί είναι το book club?

A book discussion club is a group of people who meet to discuss a book or books that they have read and express their opinions, likes, dislikes, etc. It is more often called simply a book club, a term that is also used to describe a book sales club, which can cause confusion. Other frequently used terms to describe a book discussion club include reading group, book group, and book discussion group. Book discussion clubs may meet in private homes, libraries, bookstores, online forums, pubs, and in cafes or restaurants over meals or drinks.

Edited by northerain
Link to comment
Share on other sites

Ωραία ιδέα, δηλώνω συμμετοχή από τώρα. Και τα τρία βιβλία είναι εξαιρετικά και δε θα είχα πρόβλημα να τα ξαναδιαβάσω.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν παρακαλούνται να το δηλώσουν από τώρα, να ψηφίσουν, να σχολιάσουν και πάει λέγοντας.

Link to comment
Share on other sites

Εϊ... το εξώφυλλλο του ''ζωντανός θρύλος'' του 2001 είναι πολύ καλύτερο απ΄τον Γουϊλ Σμιθ. Δεν παίζει?

Link to comment
Share on other sites

Εϊ... το εξώφυλλλο του ''ζωντανός θρύλος'' του 2001 είναι πολύ καλύτερο απ΄τον Γουϊλ Σμιθ. Δεν παίζει?

 

Όπως είπα παραπάνω, εφόσον βγήκε επανέκδοση, λογικά αυτό θα βρείτε στα μαγαζιά. Ψάξτε όμως για το παλιότερο.

Μοιάζει κάπως έτσι:

 

images.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εϊ... το εξώφυλλλο του ''ζωντανός θρύλος'' του 2001 είναι πολύ καλύτερο απ΄τον Γουϊλ Σμιθ. Δεν παίζει?

Είναι out of print και, αν το βάλουμε εδώ, όποιος πάει να αγοράσει το βιβλίο θα ψάχνει να το βρει.

 

(εγώ το έχω από τη σειρά SF Masterworks της Gollancz πάντως, αφού το πήρα το 2007, όταν η πρώτη έκδοση από το Οξύ δε βρισκόταν πουθενά)

Link to comment
Share on other sites

Είναι out of print και, αν το βάλουμε εδώ, όποιος πάει να αγοράσει το βιβλίο θα ψάχνει να το βρει.

 

(εγώ το έχω από τη σειρά SF Masterworks της Gollancz πάντως, αφού το πήρα το 2007, όταν η πρώτη έκδοση από το Οξύ δε βρισκόταν πουθενά)

 

Εγώ έχω την παλιά έκδοση.

Horror cred +1

Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζω Ντέξτερ Γουόρντ! Έχω το βιβλίο και είναι μια καλή ευκαιρία να το διαβάσω/σχολιάσω :-)

 

edit: μόλις είδα τα αποτελέσματα ως τώρα. of course...

 

edit2: Παρεμπιπτόντως, η περίπτωση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ υπάρχει και στο ΑΠΑΝΤΑ 1 "Τα βουνά της τρέλας" από τις εκδόσεις Κάκτος (έτος1990)

Edited by Dinosxanthi
Link to comment
Share on other sites

Εϊ... το εξώφυλλλο του ''ζωντανός θρύλος'' του 2001 είναι πολύ καλύτερο απ΄τον Γουϊλ Σμιθ. Δεν παίζει?

Τις τελευταίες μέρες με έπιασε μια τρέλα να διαβάσω κάποιο βιβλίο τρόμου και έψαξα σε πολλά βιβλιοπωλεία της Αθήνας για να βρω τον ζωντανό θρύλο με το παλιό εξώφυλλο γιατί το καινούργιο με χαλάει πολύ... δεν το βρήκα πουθενά! Το πήρα τελικά με το καινούργιο, εξακολουθεί να με χαλάει, αλλά τι να κάνω...

Λοιπόν... μια και περνάω φάση τρόμου αυτή την εποχή λέω να δηλώσω κι εγώ συμμετοχή, με μια επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω αν θα το αντέξω το είδος! :whistling: Ταινίες τρόμου έχω δει και δεν είχα πρόβλημα αλλά από βιβλία μόνο 1-2 King έχω διαβάσει που παίζει να μην ήταν και τρόμου γιατί δεν θυμάμαι να είχα τρομάξει...

Θα ψηφίσω τον ζωντανό θρύλο που τον διαβάζω έτσι και αλλιώς τώρα, αλλά δεν με χαλάει και ο Lovecraft μια και στην εξόρμηση μου προχτές πήρα και τα Άπαντα 1, στα οποία απ' ότι είδα υπάρχει και ο Ντέξτερ Γουόρντ!

Ελπίζω να δεχτείτε και μια άσχετη παλιονέα στο κλαμπ! :rolleyes: (παλιά γιατί έχω γραφτεί το φόρουμ εδώ και κάτι χρόνια και νέα γιατί κυρίως λόγω τεμπελιάς έχω πολύ λίγα ποστ)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή κίνηση Norther, εύγε!

Link to comment
Share on other sites

Ψήφισα κι εγώ Lovecraft, επειδή είναι το μόνο που έχω προς το παρόν. Αν βέβαια, η ψηφοφορία βγάλει ένα από τα άλλα τρία, θα το παραγγείλω στο Amazon, έχω μία παραγγελία στα σκαριά, οπότε θα το βάλω μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Ψηφίζω Λάβκραφτ, γιατι οταν μιλάει ο θείος Χάουαρντ, όλοι οι άλλοι σωπαίνουν.

Link to comment
Share on other sites

Λάβκραφτ και για μένα, κυρίως γιατί ο ΖΘ είναι κάπως βαρύς για αυτήν την περίοδο και το άλλο... ξέρω γω, με κάνει λίγο διστακτική η υπόθεσή του.

Link to comment
Share on other sites

Λάβκραφτ και για μένα, κυρίως γιατί ο ΖΘ είναι κάπως βαρύς για αυτήν την περίοδο και το άλλο... ξέρω γω, με κάνει λίγο διστακτική η υπόθεσή του.

 

How dare you. Ο Jonathan Carroll είναι πολύ καλός.

Link to comment
Share on other sites

Με το θράσσος της άγνοιας, that's all. :p Πάντως δεν είναι ότι δεν ψήνομαι και για τα άλλα δύο, απλά δεν είμαι σε ψυχολογική κατάσταση αυτήν την εποχή για κάτι άγνωστό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Λοιπόν, εγώ ψηφίζω ''ζωντανός θρύλος'' για τους εξής λόγους:

1) Το ''η φωνή της σκιάς μας'' το διάβασα (σύμφωνα με το καλό μου καλεντάρι) πριν δυο και βάλε χρόνια και ειλικρινά δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα (ούτε στοιχειώδη πράγματα), γεγονός που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λογικά δεν μου άρεσε, αλλιώς κάτι θα είχε μείνει.

2) Ο ''ζωντανός θρύλος'' έχει αρκετά στοιχεία, που θέλουμε δεν θέλουμε είναι κλασικά της λογοτεχνίας τρόμου και γι' αυτό ίσως ''τρομάξουν'' περισσοτέρους αναγνώστες.

3) Νομίζω ότι κάποιο βιβλίο με μικρές, τρομαχτικές ιστορίες του H.P.L., αποτελεί πιο ''βατή'' εισαγωγή στο έργο του.

Link to comment
Share on other sites

Update: Το βιβλίο του Jonathan Carroll είναι εξαντλημένο και δεν έχει προς το παρόν βγεί σε νέα έκδοση στα αγγλικά. (Έψαξα και στο αγγλικό και στο αμερικάνικο Amazon.) Οπότε εαν ψηφιστεί το συγκεκριμένο, δεν θα λάβω μέρος. Και για όποιον μου πεί για ελληνική έκδοση: δεν διαβάζω μεταφράσεις από γλώσσες τις οποίες γνωρίζω άριστα. Όσο καλή και να είναι η μετάφραση, δεν μπορεί ποτέ να φτάσει το πρωτότυπο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Λοιπόν, εγώ ψηφίζω ''ζωντανός θρύλος'' για τους εξής λόγους:

1) Το ''η φωνή της σκιάς μας'' το διάβασα (σύμφωνα με το καλό μου καλεντάρι) πριν δυο και βάλε χρόνια και ειλικρινά δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα (ούτε στοιχειώδη πράγματα), γεγονός που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λογικά δεν μου άρεσε, αλλιώς κάτι θα είχε μείνει.

2) Ο ''ζωντανός θρύλος'' έχει αρκετά στοιχεία, που θέλουμε δεν θέλουμε είναι κλασικά της λογοτεχνίας τρόμου και γι' αυτό ίσως ''τρομάξουν'' περισσοτέρους αναγνώστες.

3) Νομίζω ότι κάποιο βιβλίο με μικρές, τρομαχτικές ιστορίες του H.P.L., αποτελεί πιο ''βατή'' εισαγωγή στο έργο του.

 

1. Και εγώ είχα την ίδια άποψη, αλλά το ξαναδιάβασα και είναι πολύ καλογραμμένο, απλά το σενάριο δεν έχει κάτι που να θυμάσαι εύκολα.

3. Είπαμε να βάλουμε 3 όμοια πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Update: Το βιβλίο του Jonathan Carroll είναι εξαντλημένο και δεν έχει προς το παρόν βγεί σε νέα έκδοση στα αγγλικά. (Έψαξα και στο αγγλικό και στο αμερικάνικο Amazon.) Οπότε εαν ψηφιστεί το συγκεκριμένο, δεν θα λάβω μέρος. Και για όποιον μου πεί για ελληνική έκδοση: δεν διαβάζω μεταφράσεις από γλώσσες τις οποίες γνωρίζω άριστα. Όσο καλή και να είναι η μετάφραση, δεν μπορεί ποτέ να φτάσει το πρωτότυπο.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διαλέξουμε βιβλίο, είναι αυτό να υπάρχει σε Ελληνικά βιβλιοπωλεία. Από όσο έχω δει, το βιβλίο κυκλοφορεί ακόμα στα Ελληνικά, άρα μπορεί κάποιος να το διαβάσει. Αν επιλέξουμε αυτό το βιβλίο, είναι δικαίωμά σου να μη συμμετάσχεις - δεν είναι υποχρεωτική εξάλλου η συμμετοχή κανενός...

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα πρόσφατα και το έχω πολύ ζωντανό, οπότε Λάβκραφτ για μένα. ;)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ιδέα, κι εγώ μέσα!

Του Λαβκραφτ δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Απ'τα άλλα δύο πάντως επιλέγω το "Ζωντανός Θρύλος" (το έχω και με το παλιό εξώφυλλο, χοχοχο) γιατί μου έχει μείνει σα βιβλίο και γιατί νομίζω η ιστορία του είναι διαχρονική. Το άλλο δεν το θυμάμαι καθόλου, δε μου αφησε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Αν με θέλετε θα λάβω και εγώ μέρος.. :rolleyes:

Ψήφισα την φωνή της σκιάς μας...αλλά και τα τρία μου φάνηκαν εξαιρετικές επιλογές!!

Link to comment
Share on other sites

Το ''Φωνή της Σκιάς μας'' σίγουρα δεν υπάρχει? Απο amazon sellers δεν αγοράζετε?

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω ένα bump γιατί τελειώνει η προθεσμία. Πάντως νομίζω καθαρός νικητής είναι ο Λαβκραφτ οπότε...προετοιμαστείτε!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Μάλλον είναι καιρός να συνεχίσουμε με κάτι καινούριο.

Έχει κανείς πρόβλημα να προχωρήσουμε στην Φωνή της Σκιάς μας του Καρολ? Νομίζω είναι καλή ιδέα να διαβάσουμε και κάτι που δεν είναι κλασικό/ κάτι που δεν έχουμε όλοι μας διαβάσει 5-6 φορές.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..