Jump to content

Φρανκ Χέρμπερτ (Frank Herbert)


Recommended Posts

Από τις λίγες φορές που Θεός μίλησε σε αυτιά θνητού. Και από αυτή τη συνεργασία δημιουργήθηκαν έξι αριστουργήματα, ένα έπος, Dune Chronicles. Μου φαίνεται ήθελε να γράψει και έβδομο αλλά πέθανε, δε ξέρω που το διάβασα, ίσως εδώ στο forum.

 

Μόνο τα τέσσερα πρώτα έχω διαβάσει, περιμένω και γω να μεταφραστούν. Αν αργήσουν πολύ όμως θα τα πάρω απ' έξω. Για πείτε μου, γνώμες, σχόλια, ότι θέλετε...

 

Edit: Ελπίζω να μην υπάρχει άλλο ίδιο topic, με ένα search που έκανα δε βρήκα τίποτα.

Edited by jokey
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Βάρδος

    7

  • heiron

    18

  • trillian

    7

  • Blacksword

    7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Τα Dune τα ανακάλυψα σχετικά αργά, αλλά απο τις ΄πρώτες κιόλας σελίδες είχα πορωθεί!!Δε χωράει αμφιβολία ότι ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!Κ εγω στα ελληνικά ττα διαβάζω και θέλω να καταγγείλω επίσημα την Ανούμπις που τα καθυστερεί. :angry: :angry: :angry:

 

Με έχουν πληροφορήσει ότι το 7, το chapterhouse, αφήνει την ιστορία σε ένα απίστευτο σημείο.....Αντε να δουμε!

 

Βέβαια, όπως έχω πει και αλλού, Ο θεϊκός Αυτοκράτορας δε μου πολυάρεσε, αλλα περιμένω να δώ που θέλει να το πάει στο επόμενο. Δεν έχει σημασία όμως, η κοσμογονια του είναι θεϊκή. Για πρώτη φορά συμφώνησα με ατάκα στο εξώφυλλο: "Δε γνωρίζω τίποτα που να μπορεί να συγκριθεί μαζί του, πέρα απο τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών" Νομίζω ήταν του Σάγκαν, αν θυμαμαι καλα.

Link to comment
Share on other sites

Ο Άρχοντας είναι παραμυθάκι μπροστά στο Dune. Επίσης τα βιβλία είναι έξι και το Chapterhouse που λες είναι το έκτο.

 

Το God Emperor εμένα μου άρεσε και πολύ μάλιστα. Είχε διαρκώς μία ειρωνική διάθεση σαν κείμενο ενώ ο Λίτο είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας απ' τα τέσσερα πρώτα.

Edited by jokey
Link to comment
Share on other sites

Ναι, το Chapterhouse είναι το έκτο, και... *βαρύς αναστεναγμός*... το αφήνει σε cliffhanger, γιατί μετά πέθανε. :angry:

 

Ακούς εκεί, να πεθάνει χωρίς να γράψει και το επόμενο βιβλίο. Πού οδηγείται τούτος ο κόσμος, τελικά; :bye2: :bye2:

Link to comment
Share on other sites

Ο τιποτένιος Nihilio (που μόνο τιποτένιος δεν είναι) είχε την ευγενή καλοσύνη να μου δανείσει το Dune και το Μεσσία του Dune και ξεκίνησα κι εγώ τη μύηση στον κόσμο του Herbert!

 

Απλή και ωραία γραφή, που ρέει και τρομερά σημεία με βαθειά νοήματα! Διαρκώς σημειώνω σελίδες με quotes για να τα θυμάμαι (μην ανησυχείς Nihilio, δε σημειώνω πάνω στο βιβλίο σου :p )!

 

Δεν έχω τελειώσει ακόμα, όμως δε θα δυσκολευτώ να το τελειώσω! Αυτό το βιβλίο..."ρέει"!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έλεγα οτι προτιμάω τον Πολ πάλι....ίσως γιατι...ουπς. Spoiler!Ισως γιατί

 

προτιμαω την τραγικότητα αυτού που δεν επέλεξε παρά την τραγικότητα αυτού που επέλεξε(δηλ. το Λιτο)

 

Για το Θεικό Αυτοκράτορα επιφυλάσσομαι. Με είχε κουράσει απίστευτα η γραφή του, βρήκα πως έγινε πολύ βαριά και χωρίς λόγο. Αλλά το έχω διαβάσει μόνο μια φορά, οποτε θα το ξαναπιάσω και θα επανέλθω με φρέσκα σχόλια.

 

Isis, ο Μεσσίας είναι....απλά ΘΕΙΚΟ!!Keep reading!

 

Κι επίσης, αν δεν απατώμαι, το βιβλιο που έγραψε ο γιος, το 7ο δηλαδή, το είχαν βρεί σε μια θυρίδα μετά το θάνατο του μπαμπα και ήταν κατα πολυ ολοκληρωμένο. Οπότε, αν σας απασχολεί η ανάμειξη του γιου, στο 7ο τουλάχιστον δεν είναι σημαντική.

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Το 6ο δεν το έχω διαβάσει ακόμα (ντροπή μου) ούτε βέβαια τις συνέχειες. Πάντως είναι μια από τις καταπληκτικότερες σειρές επιστ.....εεεεε......λογοτεχνίας του φανταστικού εννοώ (:p) και σε αρκετά σημεία, αν και η γραφή είναι απλή όπως έλεγε η Ίσις πιο πάνω, διάβαζα και ξαναδιάβαζα κάποιες φράσεις γιατί μου φαίνονταν/φαίνονται συγκλονιστικά όμορφες από κάθε άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Α, Dain, δεν το έχεις διαβάσει;; Να το διαβάσεις αμέσως! Έχει τρομερό βάθος και απίστευτους χαρακτήρες. Είναι απίστευτο σου λέω! Μπορείς να το διαβάζεις ξανά και ξανά. Πρέπει να το διαβάσεις, οπωσδήποτε. Είναι πολύ καλό. Πρέπει να το διαβάσεις.

 

 

:bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh: :bleh:

 

 

 

 

 

 

 

 

Σου είπα ότι πρέπει να το διαβάσεις;

 

:trumpet:

Link to comment
Share on other sites

Βάρδε μια και τα έχεις διαβάσει και τα έξι, μπορεις να μου τα βάλεις σε μια σειρά από το καλύτερο στο χειρότερο? Τα δύο τελεφταία είναι στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να τα συγκρίνω. Είμαι πωρωμένος με όλα. Το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, κατά τη γνώμη μου.

 

Με εξαίρεση το 6ο, που είναι λιγάκι βαρετό. Η πλοκή του σέρνεται και περιστρέφεται γύρω και γύρω από τα ίδια θέματα. Επίσης, τελειώνει και σε cliffhanger χωρίς να υπάρχει συνέχεια, γαμώ το φελέκι. :angry: Αλλά δικαιολογημένος. Είχε πεθάνει η γυναίκα του εκείνη την περίοδο και ήταν στα ντάουν του. Μετά από λίγο καιρό πέθανε κι ο ίδιος. :(

Link to comment
Share on other sites

Ντρεπομαι που το λεω αλλα εχω σταματησει στο Θεικο Αυτοκρατορα απο ελλειψη ενδιαφεροντος.Θα διαβασω σιγουρα τα αλλα δυο γιατι ο Χερμπερτ γραφει τελεια αλλα το γεγονος οτι ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΠΟΙΛΕΡ...σκοτωνει τους ηρωες σε καθε βιβλιο,με χαλαει.Επισης περα απο το 1ο τα αλλα δεν εχουν μαχες και τα λοιπα που τοσο μου αρεσουν.Κατα την ταπεινη μου αποψη τα 2 πρωτα ειναι κλασεις ανωτερα απο τα υπολοιπα(και απο καθε αλλο βιβλιο γενικως θα μπορουσα να πω)!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έχει μήπως κάποιος καμιά πληροφορία για το 7ο γιατί δε νομίζω να έχει κυκλοφορήσει ακόμη απ' όσο το έψαξα; Έχει καταντήσει βέβαια τόσο πολύ εμπορική η σειρά που δεν νομίζω να στηριχτούν στις σημειώσεις του όπως αρέσκονται να ισχυρίζονται εδώ και χρόνια! Άντε να κρατήσουν τη δομή της πλοκής. Νομίζω ότι αυτός που φέρει την ευθύνη για την κατάντια δεν είναι τόσο ο γιος όσο ό Kevin J. Anderson και ειναι πάρα πολύ κρίμα!

Link to comment
Share on other sites

Απ'ό,τι έχω καταλάβει ο Anderson τα γράφει. Ο γιος απλά είναι εκεί για να είναι εκεί και να λέει, καμια φορά, τη γνώμη του πάνω σε πλοκή και χαρακτήρες.

 

Δεν ξέρω... αν είχα, πάντως, τον κύριο Anderson κάπου κοντά μου, θα του έλεγα κάτι τέτοιο: "Αφού, ρε φίλε, έχεις τους δικούς σου κόσμους και τους δικούς σου χαρακτήρες, γράψε εκεί και σταμάτα να σοδομίζεις το Dune. Δε σου φτάνουν τα δικά σου;"

 

Αααχχ...

Link to comment
Share on other sites

Ειδα τις προαλλες στο περιπτερο της γειτονιας μου το Ντιουν σε βιβλιο τσεπης απο την Ανουμπις.8 ευρω και και ψιλα!Κουφαθηκα...Να μην το εχω δει στα βιβλιοπωπεια και να το δω εκει?!?Παντως μπραβο στην Ανουμπις που εδωσε κι αυτη τη λυση.Γιατι εκεινο το τουβλο που ειχε βγαλει ηταν πανακριβο(20 φευγα ευρω).Ελπιζω να βγαλει κι αλλα βιβλια σε τετοια εκδοση.Η μαλλον απαιτω να βγαλει τα 2 τελευταια παραυτα αλλιως θα παρω τις ξενες εκδοσεις!

Link to comment
Share on other sites

Τα διάβασα όλα εκτός του "Θεϊκού αυτοκράτορα του Ντιουν".

 

Είναι γεγονός ότι τα λάτρεψα και τα θαύμασα. Αλλά μερικές φορές φαίνεται αρκετά το γεγονός ότι δεν είχε σχέδιο από την αρχή. Π.χ

αυτό με τις αμμοπέστροφες δεν το αναφέρει πουθενά ούτε για δείγμα πριν ο Λίτο το κάνει. Οι Ιξιανοί δεν αναφέρονται καθόλου (απ' ότι θυμάμαι) στο πρώτο βιβλίο, ενώ μετά επεμβαίνουν σημαντικά στην πλοκή.

 

 

Αλλά αυτό δε με πειράζει τόσο. Η φιλοσοφία και η κοσμοθεωρία των χαρακτήρων είναι τρομερά βαθιά και ψαγμένη. Και ο κόσμος του πολύ καλά θεμελιωμένος.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνισω το Dune ειναι μια απο τις καλυτερες Sfi Fi Saga που εχουν γραφτει και εαν εισαι λατρης της διπλωματιας ειναι ενας παραδεισος.

Link to comment
Share on other sites

Mπορεί κανείς να μου δανείσει κανένα βιβλίο; Μετά από όλα όσα έχω ακούσει (και όντας πάμπτωχος) είμαι πρόθυμος για ανταλλαγές...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

frank herbert.. dune.. arrakis.. ti na peis:) exei dei kaneis tis tainies? h mia einai apo dekaetia '80 toy lynch ki an kai low budget einai arketa kalh, enw epishs yparxoun kai 2 mini-series pou to 1o pianei to 1o to vivlio enw to 2o to messiah kai to children! ki auta einai arketa kala (apo to tpt mia xara einai:P)

Link to comment
Share on other sites

low budget η ταινία του Lynch; Είχε τα καλύτερα ειδικά εφέ για την εποχή της, άλλο αν πλέον μοιάζουν ξεπερασμένα. Και αν δε της είχαν κόψει 2 ώρες από τη διάρκειά της ίσως πλησίαζε το μεγαλείο του βιβλίου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ηταν χαμηλου προυπολογισμου.(Λυντς,Ντε Λαουρεντις,μουσικη Τοτο,Στινγκ,Μαξ φον Σιντοου,ο αγαπημενος του Λυντς Μακλαχαν,η τυπισσα απο το Μπλειντ Ραννερ,Πατρικ Στιουαρτ,κτλ κτλ)Απλα δεν πηγε καλα εμπορικα για διαφορους λογους.

Νταννυ ριξε μια ματια στο τοπικ για τις ταινιες...

Τελικα σας φαινεται ρεαλιστικος ο Λιτο ως θεικος αυτοκρατορας ετων 3000+?Μου τη σπαει λιγο οτι δεν υπαρχει καθολου προοδος σε αυτες τις χιλιετιες.

Link to comment
Share on other sites

Τελικα σας φαινεται ρεαλιστικος ο Λιτο ως θεικος αυτοκρατορας ετων 3000+?Μου τη σπαει λιγο οτι δεν υπαρχει καθολου προοδος σε αυτες τις χιλιετιες.

 

Συμφωνώ. Κι εμένα με ενόχλησε η έλλειψη εξέλιξης ύστερα από τόσα χρόνια. Η τεχνολογία έχει εξελιχτεί ελάχιστα και οι βασικές οργανώσεις, όπως οι Bene Gesserit, έχουν παραμείνει ίδιες. Come on... Ύστερα από 3.000 χρόνια;;

 

Πάντως, αυτό δε μείωσε την πώρωσή μου όταν το διάβασα. :D Ούτε τώρα τη μειώνει. Απλά κρίνω κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Οι Τζ(/Γκ?)εζεριτ ειναι οκ.Ειναι σαν τις μυστικες οργανωσεις που παραμενουν ιδιες.Κι εξαλλου οι στοχοι τους ειναι πολυ πολυ μακροπροθεσμοι.Αλλα η τεχνολογια-εστω και με τους περιορισμους στο συμπαν του Χερμπερτ-θα επρεπε να προχωρησει.Η αρχικη εμπνευση που εξηγουσε καποια πραγματα(μπατλεριαν τζιχαντ)δεν αρκει πλεον.

Ο Λιτο ηταν αρκετα-εως πολυ καλοδουλεμενος χαρακτηρας.Αλλα..."θεος"?!?Χμ...

Link to comment
Share on other sites

Οι Τζ(/Γκ?)εζεριτ ειναι οκ.Ειναι σαν τις μυστικες οργανωσεις που παραμενουν ιδιες.

 

Δεν συμφωνώ. Σκέψου μόνο πόσες μυστικές οργανώσεις έχουν περάσει από τη γη τα τελευταία μόνο 1.000 χρόνια. Έρχονται και παρέρχονται.

Link to comment
Share on other sites

Mα το ότι δεν υπήρξε πρόοδος είναι το βασικό θέμα! Αυτό είναι το Χρυσό Μονοπάτι! Καταπίεση του πολιτισμού για 3000 χρόνια, ώστε μετά να επέλθει η Διασπορά (αν και δεν ξέρω τι γίνεται μετά, γιατι μέχρι το θεικό αυτοκράτορα έχω διαβάσει.

Οι Μπένε Τζέζεριτ γενικά δεν αλλάζουν, ούτε πριν το Λίτο άλλαξαν ποτέ, οπότε αυτό δε μου είχε κάνει εντύπωση. Κι άλλωστε προχώρησε κάπως η τεχνολογία, μόνο που ήταν των Μπενε Τλειλαξ :p

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Φρανκ Χέρμπερτ (Frank Herbert)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..