Jump to content

Δυο αγελάδες γράφουν

  • entries
    56
  • comments
    302
  • views
    14,636

Επιστήμονες του SFF, σας ζητάω βοήθεια

Διγέλαδος

207 views

Λοιπόν, γράφω ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας μια δόνησης που θα πάλλεται με την ίδια συχνότητα που θα έχει και η συχνότητα ταλάντωσης ενός ατόμου. Δηλαδή θα γίνεται ένας συντονισμός. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να πω ότι μπορεί να επηρεάζεται η μοριακή δομή του υλικού, στο οποίο ανήκει αυτό το άτομο; Έχει κάθε αντικείμενο μια διαφορετική συχνότητα, άρα πρέπει να μιλήσω κατευθείαν για το αντικείμενο κι όχι το άτομο;17 Comments


Recommended Comments

Ε εννοεις το ατομο στην φυσικη οχι το ατομο-ανθρωπο ε; (χαζη ερωτηση)

Με εχεις μπερδεψει λιγο...απο την φυσικη που θυμαμαι (μην φαω και καμμια χλαπατσα στην μουρη απο κανεναν καλο γνωστη) η δημιουργια δονησης γινεται με την χρηση ηχου και τα μορια του ατομου παλλονται δονουνται απο αυτον τον ηχο συντονιζονται...η μοριακη δομη νομιζω επηρεαζεται ουτως η αλλως οπως π.χ. γεφυρες μπορουν να συντονιστουν με τον αερα και να σπασουν πεσουν (αν και ξερω πως αυτο πια δεν συμβαινει το λαμβανουν υποψην οι μηχανικοι οταν τις χτιζουν το εδωσα ως παραδειγμα) στο αν εχει το καθε αντικειμενο μια δονηση, νομιζω ναι...αν και νομιζω πως εννοεις την ανοχη του καθε αντικειμενου στην ταλαντωση, που ειναι διαφορετικη αναλογα το υλικο απο το οποιο ειναι φτιαγμενο το αντικειμενο...

σου δινω ενα λινκ ισως σου φανει χρησιμοhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Share this comment


Link to comment
aScannerDarkly

Posted

Για τα άτομα δεν έχω ιδέα, αλλά σε μακροσκοπικό επίπεδο, τα συστήματα μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες συχνότητες συντονισμού. Που σημαίνει ότι έχουν το υψηλότερη απόκριση σε κάποια διέγερση που βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων. Με λίγα λόγια, το γνωστό φαινόμενο που παρατηρείται με τα τζάμια που καμιά φορά τρίζουν όταν περνάει φορτηγό ή μια όχι καλά ζυγοσταθμισμένη μηχανή που κλωτσάει σε κάποιες ταχύτητες περιστροφής.

 

Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό. Μπορώ να υποθέσω ότι και σε ατομικό επίπεδο κάτι ανάλογο θα ισχύει (μη βαράτε), αλλά δεν ξέρω πόσα αντικείμενα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αποτελούνται από όμοια άτομα.:huh:

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Ευχαριστώ Laas, νομίζω ότι εννοώ αυτό που λες κι εσύ. Και όντως αυτά τα φαινόμενα που αναφέρεις είχα στο μυαλό μου, όπως κι αυτά που λέει ο Ηφαιστίωνας, Και είχα στο μυαλό μου κάποιον ήχο όντως. Θα μπορούσα εκτός από την καταστροφή του υλικού/αντικειμένου να πετύχαινα την "αλλαγή" αυτού ή θα ήταν παρατραβηγμένο;

Share this comment


Link to comment
aScannerDarkly

Posted

Δεν ξέρω ακριβώς πώς το έχεις στο νου σου. Αλλά μπορείς πχ να πεις ότι ανακάλυψαν ότι σε κάποιες (πολύ υψηλές μάλλον) συχνότητες φτάνουμε στην περιοχή ενός "υπερσυντονισμού", στην οποία πάλλεται η ίδια η μοριακή δομή του αντικειμένου. Ή κάπως έτσι.

Το κακό με το να χρησιμοποιήσεις ήχο είναι ότι το φάσμα των συχνοτήτων που ακούμε είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο, οπότε δύσκολο να υπάρξει κάποιος πρωτόγνωρος, με αυτή την έννοια, ήχος.

Share this comment


Link to comment

A! Γιατι οχι! Φαντασια γραφεις! Μου ηρθε μια φοβερη εικονα... ενα αντικειμενο που απο τον συγκεκριμενο ηχο αρχιζει να αλλαζει, μεταλλασεται και τελικα μετατρεπεται σε κατι αλλο αλλα που νομιζω πως θα επρεπε να ειναι παρομοιο με βαση το υλικο που ηταν αρχικα φτιαγμενο. Δηλαδη ενα μεταλλο θα μπορουσε να γινει ενα αλλο μεταλλο οχι γυαλι η χωμα. Να εχει μια αληθοφανεια.

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Nai scanner, ίσως όχι σε ανθρώπους, αλλά σε άλλα πλάσματα όμως; Θα δείτε όταν το γράψω.. <br><br>Καλή ιδέα Laas θα έχω υπόψη μου να μένουν στο ίδιο υλικό τουλάχιστον. Αν και περιορίζει τον κόσμο μου :(<br>

Share this comment


Link to comment
Πυθαρίων

Posted

Άλεξ,

κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μάλλον σοφότερο να μιλήσεις για αντικείμενα και όχι για μόρια ή άτομα.

 

Λέξεις ή φράσεις-κλειδιά για γκουγκλάρισμα: Ιδιοσυχνότητα, Μετάδοση ενέργειας υπό μορφή κύματος, Συντονισμός, Κυματική, Κανόνι υπόηχων (Γ. Γκιόλβας), Μεταστοιχείωση, Βιολογική μεταστοιχείωση.

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Αυτό που έψαχνα Πυθαρίων ευχαριστώ!

Share this comment


Link to comment

I don't get it.... Από τη στιγμή που είναι επιστημονική φαντασία, δεν σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις κάτι το οποίο στηρίζεται σε τεκμήρια και να προσθέσεις κι εσύ τη δική σου πινελιά; Να πεις δηλαδή ότι ναι μεν γίνονται όλα αυτά με τη δόνηση κλπ και μετά να βάλεις κι εσύ κάτι που να κάνει εντύπωση, πχ ότι μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας τα μόρια του ανθρώπου διασπώνται και μπορούν να επανασυναρμολογηθούν σε κάποιο άλλο μέρος, δημιουργώντας έτσι ένα είδος τηλεμεταφοράς.

 

Μια ιδέα είπα...

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Ναι, απλώς θα ήθελα να δω αν υπάρχει όντως μια επιστημονική βάση,

Share this comment


Link to comment

Να πω καταρχάς ότι η ιδέα μου φαίνεται λίγο περίεργη(κυρίως γιατί δεν κατάλαβα τι θες ακριβώς να κάνεις)

Πέρα από αυτό, σύμφωνα με τα τελευταία ευρύματα (τελευταία εννοώντας το 1910) δεν υπάρχουν υποατομικά σωματίδια με την έννοια που τα φανταζόμαστε.

 

Μιλάμε καθαρά για μια μπερδεμένη ενεργειακή κατάσταση της οποίας η θέση ή η ορμή (ποτέ και τα δυο ταυτόχρονα) δίνεται από ένα σύστημα καταστατικών συναρτήσεων, τις λεγόμενες κυματοσυναρτήσεις.

 

Ακόμη έχει αποδειχθεί ότι δε μιλάμε πλεόν για μικρές μπαλίτσες όπως τις φανταζόμασταν στο γυμνάσιο αλλά τα πράγματα είναι αρκετά πο πολύπλοκα. Για παράδειγμα γύρω από τον πυρήνα υπάρχουν νέφη πυκνότητας πιθανότητας με τα οποία καταλαβαίνουμε σε ποια θέση περίπου είναι πιθανότερο να εντοπίσουμε ένα ηλεκτρόνιο. Όσο δεν το εντοπίζουμε το ηλεκτρόνιο αυτό κινείται με τη μορφή κύματος (!) και μόνο όταν το εντοπίσουμε μπορούμε να μιλάμε για σωματίδιο.

 

επίσης από τη στιγμή που θα το εντοπίσουμε πάυουμε να γνωρίζουμε οτιδήποτε για την ορμή του. Και αφού η ορμή ενός αντικειμένου συνδέεται με την ταχύτητα η οποία είναι διανυσμαστικό μέγεθος με φορά και διεύθυνση, πάυουμε να γνωρίζουμε που στο καλό πηγαίνει.

 

Αν σου φαίνονται περίπλοκα, είναι επειδή είναι. Και παραπάνω τα λέω πρόχειρα και με έυκολη γλώσσα.

 

TheReaper, Είναι καλό να ξέρουμε δέκα πράγματα γενικώς. Για παράδειγμα η τηλεμεταφορά φωτονίου επετεύχθη το 2010. Και δεν έχει σχέση με αυτό που περιγράφεις.

 

Είναι πολύ λογικό o Διγέλαδος να αναζητάει την επιστημονική βάση στις ιδέες του, θα τον βοηθήσει πάρα πολύ. ΜΙα καλή ιδέα είναι να ξεκοκκαλήσεις το "Quantικά Παράδοξα" του Jim Al khalili. :)

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση βιβλίου Υπνοβάτη. Θα το τιμήσω. Όντως μου φαίνονται πολύπλοκα αυτά που μου περιγράφεις. Η ιδέα για τον συντονισμό στη συχνότητα ενός αντικειμένου όμως πως σου φαίνεται; Θα μπορούσα να κάνω έτσι κάποια πράγματα μαζί του θεωρητικά;

Share this comment


Link to comment

Eγω νομιζω πως η ιδεα του reaper ειναι καλη, αλλα ειναι τηλεμεταφορα-δεν ειναι αυτο που νομιζω πως λεει ο διγελαδος και εχει ξαναχρησιμοποιηθει σε σεναριο... τι θυμηθηκα τωρα ετη φωτος πριν....το εργο η μυγα... με εναν επιστημονα που προσπαθει να τηλεμεταφερθει, αλλα μεσα στο δωματιο τηλεμεταφορας μπαινει και μια μυγα και στην μεταφορα μπερδευονται τα μορια τους και εκεινος γινεται μυγα! Η κατι που μοιαζει με φρικιαστικη ανθρωπο-μυγα; Το θυμαστε; Ασχετο με την συζητηση αλλα μου ηρθε.

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Ναι δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω όντως. Φοβερή και η original ταινία (ασπρόμαυρη), αλλά και η πιο καινούρια ταινία the Fly με τον Jeff Goldblum

Share this comment


Link to comment

Μωρέ πολλά μπορείς να κάνεις αλλά το θέμα είναι τι θέλεις εσύ να γράψεις...! :)

Share this comment


Link to comment
Πυθαρίων

Posted

Άλεξ,

Να και κάτι που είναι αξιοσημείωτο και, που αν το δεις στο youtube, θα στο συσχετίσει με παρόμοια, ενδιαφέροντα για το concept σου, θέματα.

 

 

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..