Jump to content

Ypnovatis' Blog

  • entries
    8
  • comments
    34
  • views
    2,956

Writing tip #4 - Characters A'

Ypnovatis

362 views

Είναι ένα απίστευτα σημαντικό κομμάτι μιας οποιασδήποτε ιστορίας. Ίσως να μπορούσαμε να γράψουμε μια ιστορία χωρίς χαρακτήρες, αλλά δεν είμαστε εδώ γι αυτό.

 

Είναι πολλά αυτά που ορίζουν έναν χαρακτήρα αλλά έχω παρατηρήσει από τον εαυτό μου αλλά και από διάφορα κείμενα ότι πρώτα (συνήθως) ο ήρωας κατασκευάζεται εξωτερικά.

 

Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση χωρίς απαραίτητους συμβιβασμούς. Πολλές φορές με βρίσκω να αντιπαραβάλλω ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό με ένα εσωτερικό ή και τούμπαλιν. Πολλές φορές πέφτω σε κλισέ. Άλλες πάλι απλά σχεδιάζω κάτι και επειδή απλά και μόνο το γουστάρω, το κοτσάρω και στον χαρακτήρα μου.

 

Ποια είναι όμως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου;

 

Σίγουρα όλοι τα ξέρουμε. "Υπνοβάτη μας δουλεύεις"

Όχι. Απλά βρίσκω ότι οι "νέοι" επικεντρώνονται στα βασικά ενώ η σημασία είναι στις λεπτομέρειες.

 

Στο θέατρο, μπορείς να χρησιμποιήσεις μια τεχνική. Την τεχνική της ερώτησης στον εαυτό σου (αρχικα) για την ερμηνεία ενός ρόλου. Στη συγγραφή θα το πάρουμε από ένα πιο πρώιμο στάδιο.

 

Τι χρώμα μάτια έχει ο Νίκος;

Τι είδος μαλλιά;

Τι φοράει;

Τι ύψος έχει;

Έχει μεγάλα χέρια;

Τι νούμερο παπούτσι φοράει; Αθλητικό ή σκαρπίνι;

Τι βιβλίο διαβάζει αυτον τον καιρό; Μήπως δε διαβάζει; Μήπως τα σιχαίνεται;

Τα νύχια του πόσο περιποιημένα είναι;

Πόσο συχνά κουρεύεται;

Η Μάρα χρησιμοποιεί το make-up της συχνά;

Ποια είναι η αγαπημένη της κοτσίδα;

Μπύρα ή ποτό;

Τεκίλα ή ρούμι;

Ταβέρνα ή κλαμπ;

 

Δεν είναι τυχαίο ότι περπατώντας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αναμφίβολα οδηγούμαι σε πιο εσωτερικές αναζητήσεις. Όταν πέσω στην ερώτηση "Μπύρα ή ποτό;", έχω φτάσει πια να εξερευνώ τις εσωτερικές πτυχές του χαρακτήρα μου.

 

Και είναι σχεδόν πάντα μια αντιπαραβολή αυτού που έχω στο μυαλό μου ως αποτέλεσμα (πχ γενναίος πολεμιστής) και των κλισέ/στερεότυπων που μας έχουν εμφυσήσει.

 

Θα κλείσω με τρία πράγματα:

 

Το πρώτο είναι ρήση ενός μεγάλου κιθαρίστα. Σε μια συζήτηση περί πρωτοτυπίας είπε:

"Οι μουσικοί έχουμε μια τάση να κατακρίνουμε το εμπορικό. Μα το εμπορικό είναι αρεστό στο κοινό. Αυτό κάτι σημαίνει. Ένα κομμάτι είναι εμπορικό γιατί αρέσει. Αντί να το κατακρίνουμε είναι πιο φρόνιμο να κάτσουμε να μελετήσουμε το ΓΙΑΤΙ αρέσει στον κόσμο. Δε μπορεί, κάτι θα κερδίσουμε"

Το δεύτερο είναι πάλι ένα κόλπο του θεάτρου. Στα πρώτα βήματα δημιουργίας ενός χαρακτήρα, δημιουργήμε δυο στήλες. Στη μια γράφουμε τρια πράγματα που αρέσουν στο χαρακτήρα που φτιάξαμε και στην άλλη τρία πράγματα που δεν του αρέσουν. (από κει και έπειτα επεκτείνεσαι)

 

Το τρίτο είναι ένα challenge/homework. Δημιουργήστε έναν χαρακτήρα που να σας εμπνέει. Δεν είναι απαραίτητο να σας αρέσει. Διασκεδάζω πολύ με χαρακτήρες που μισώ.

Γράψτε μου εδώ ένα σκαρίφημα και τρια πράγματα που του αρέσουν & τρία που δεν του αρέσουν. Όταν φτάσουμε στο "τέλος" θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο όν.5 Comments


Recommended Comments

Lady Nina

Posted

Όσον αφορά το πρώτο που αναφέρεις, δεν ισχύει μονάχα για τους μουσικούς, αλλά και εντός του "δικού μας" χώρου.

 

Σχετικά με το δεύτερο και το τρίτο, ας κάνω μια απόπειρα.

 

Θα μιλήσω για τον ήρωα ενός διηγήματος που είχα γράψει πέρσι τέτοιο καιρό περίπου, για τον κυρ-Μήδα, τον πεντεδοχέα της οδού Συκιάς.

 

Του αρέσει πολύ το γήινο φαγητό, γι'αυτό και κλέβει από τις προμήθειες του Βασιλιά της Πλουτωνείας. Κι επειδή τρώει πολύ, είναι στρουμπουλός.

Όταν στο πεντεδοχείο του καταφθάνουν Νεοφερμένοι, ευχαριστιέται να βλέπει την έκπληξή τους για τη νέα τους κατοικία και ηδονίζεται στη σκέψη ότι όλο και περισσότεροι έχουν την ίδια μοίρα με αυτόν.

Η αγαπημένη του ασχολία είναι να καταστρώνει σχέδια για να ξεφορτωθεί τον Βασιλιά και να πάρει εκείνος τη θέση του.

 

Φυσικά, αυτός που αντιπαθεί περισσότερο απ'όλους, είναι ο Βασιλιάς, μια και θεωρεί πως εκείνος έφταιγε για το χαμό της ανιψιάς του, της Ερατώς.

Τρομοκρατείται στη σκέψη και μόνο των Αλικτόρων, αλλά ο πόθος του για εκδίκηση και άνοδο στο θρόνο είναι πολύ μεγαλύτερος. Έτσι δε διστάζει να συνάψει συμμαχία μαζί τους.

Τέλος, νιώθει άβολα με την γριά που έχει το πεντεδοχείο απέναντι, μια και νιώθει πως τον παρακολουθεί εδώ και καιρό.

 

Τέλειωσα με τα "τρία και τρία". Φυσικά, δεν περιμένω να καταλάβετε πολλά από τα παραπάνω, αλλά ευχαριστώ πολύ πολύ για την άσκηση! Πράγματι βοηθάει. Επόμενος!

Share this comment


Link to comment
Ypnovatis

Posted

Ω! Τέλειο!

 

Πάρα πολύ ωραίες οι λίστες σου, μπράβο! Θα ήθελα και μια εξωτερική περιγραφή (και με απλές λέξεις ακόμη αν βαριέσαι)

Share this comment


Link to comment
Lady Nina

Posted

Α, πολύ ευχαρίστως!

 

Όπως είπαμε, πρώτον και κύριον, ο κυρ-Μήδας μας είναι στρουμπουλός. Κάτι που τον κάνει να ιδρώνει, ακόμα και μέσα στη δροσιά της ημέρας, όταν η Λάβα δεν πλημμυρίζει την πόλη. Η δίψα του για εκδίκηση κι ο πόθος του για το θρόνο φωλιάζουν στα μάγουλά του, δίνοντάς του την όψη ενός καλοκάγαθου κοκκινομάγουλου νάνου. Κανείς δεν ξέρει αν έχει μαλλιά ή όχι, μια και το κεφάλι του κρύβεται νυχθημερόν κάτω από έναν γαλλικό μπερέ -κλεμμένος κι αυτός από τις προσφορές που προορίζονταν για τον Βασιλιά. Η πονηριά και η ευστροφία του φαίνεται από την λάμψη των ματιών του, που έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο, απροσδιόριστο χρώμα τους. Όταν τα σχέδιά του πηγαίνουν καλά, η έξαψη τον κυριεύει και τότε βγάζει ένα λευκό μαντήλι, που το πλένει δυο φορές τη μέρα, για να σκουπίσει τον ιδρώτα από το μέτωπό του.

Share this comment


Link to comment
Nihilio

Posted

Νομίζω ότι στις λεπτομέρειες κολλάνε 2 βασικές ερωτήσεις: Γιατί ο χαρακτήρας κάνει αυτό (πχ του αρέσει η μπύρα και όχι το κρασί) και το αν αυτό δεν έρχεται σε φανερή αντίφαση με τα υπόλοιπα στοιχεία του χαρακτήρα του που του έχουν αποδοθεί (πχ αν είναι πολύ εκλεκτικός και σνομπ μάλλον θα του αρέσει το κρασί - ή οι μπύρες μάρκας)

Share this comment


Link to comment
Ypnovatis

Posted

Ω, ναι. Αλλά αυτό είναι πιο προχωρημένο. Εγώ στην ουσία είμαι στο πολύ πρώτο στάδιο της εμβάθυνσης: Λεπτομερής εμφάνιση (που θα γίνει ακόμη χειρότερη μετά :p) και τρία βασικά πράγματα για να προχωρήσουμε.

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..