Διαβάζω στη συλλογή διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη (Το οριζόντιο ύψος κι άλλες αφύσικες ιστορίες), μια ενδιαφέρουσα σημείωση από τον ίδιο μετά από μια αναφορά που κάνει σε ένα μύθο που συμβολίζει τον εποικισμό της Σικελίας από τους Έλληνες (Αλφειός και Αρεθούσα):
"Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (αν πράγματι είμαστε απόγονοί τους) χρύσωναν πάντα το χάπι των επεκτατικών τους βλέψεων με κάποιο ωραίο και άκρως ποιητικό παραμύθι, που βασιζότανε, συνήθως στον έρωτα για μια γυναίκα. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι όπωσδήποτε αυτή της εθελούσιας απαγωγής της ωραίας Ελένης από τον Πάρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον Τρωικό πόλεμο." (σελ. 121)
Ο συγγραφέας αναφέρει κι άλλα παραδείγματα και μετά τα συγκρίνει με τη σημερινή εποχή:
"Οι σημερινές κατακτητές, άμουσοι καθώς είναι, πλάθουνε άλλους μύθους, για να δικαιολογήσουν τις ένοπλες επεμβάσεις τους άνα τον κόσμο, μύθους πεζούς χωρίς καμιά γοητεία, όπως π.χ., τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας... Λες, τελικά, να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι έχει πλέον επέλθει ο θάνατος της ποίησης;" (σελ. 122)
Και φυσικά έμεινα. Δεν το είχα σκεφτεί ότι δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που κάνουμε τώρα. Που βασικά τα λέμε τώρα ψέμματα. Και οι αρχαίοι ξέρανε ότι ήταν όλα ψέμματα. Αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια όμορφη ιστορία που συμβόλιζε τα πράγματα. Δεν προσπαθούσαν να πασάρουν κάτι άλλο ρεαλιστικό σαν αλήθεια και να τους κοροϊδέψουν. Αν ήταν τώρα οι ίδιοι εδώ, με τί μύθους θα μπορούσαν να συμβολίσουν αυτές τις επεμβάσεις τους; Άσκηση!
3 Comments
Recommended Comments