Jump to content

mman's Abyss

 • entries
  7
 • comments
  145
 • views
  2,708

Τι είστε πιο πολύ;


mman

1,387 views

Ίσως κάποιοι το ακούσατε στις ειδήσεις την προηγούμενη βδομάδα. Εγώ το έμαθα από την πηγή, επειδή η κόρη μου είναι συμμαθήτρια με την εγγονή των θυμάτων.

Επί χρόνια οικιακή βοηθός παίρνει τον γκόμενό της και τον 17χρονο ανήλικο γιο της και χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού που δουλεύει.

Ο παππούς, φυσικά, της ανοίγει.

Τους χτυπάνε, τους δένουν και τους φιμώνουν.

Η γιαγιά έχει αναπνευστικά προβλήματα και πεθαίνει από ασφυξία, αλλά οι ληστές δεν ήρθαν τσάμπα: Βρίσκουν €300 (ολογράφως: τριακόσια ευρώ και μηδέν λεπτά).

Οι ληστές, μετά την καταγγελία του παππού, συλλαμβάνονται.

Κι όλ’ αυτά, μη φανταστείτε σε κανένα γκετοποιημένο κέντρο. Για το Χαλάνδρι μιλάμε.

 

Εισαγωγή στην απορία μου:

1.Θες να κλέψεις; Κλέψε. Μετά από τόσο καιρό όμως, θα ’πρεπε να ξέρεις αν και πόσα λεφτά έχουν στο σπίτι. (Hint: 1000 ευρώ δεν θα σε σώσουν. 2000 ευρώ δεν θα σε κάνουν Κροίσο. Πόσα περισσότερα να έχουν στο σπίτι; Αν ήξερες ότι έχουν μόνο 300, θα το έκανες;)

2.Κλέψε όταν είσαι εκεί, ίσως δεν χρειάζεται ληστεία.

3.Αν δεν κοιμάσαι τη νύχτα εκεί (ώστε να σηκωθείς όταν τα θύματα κοιμούνται), ή αν ξέρεις ότι κλειδώνουν τα λεφτά τους, στείλε κάποιους να κλέψουν χωρίς να εμφανιστείς εσύ.

4.Αν οι δικοί σου δεν ξέρουν να ανοίγουν πόρτες, φτιάξε ένα αντικλείδι.

5.Αν δεν σου εμπιστεύονται κλειδιά, τότε σκηνοθέτησε τη ληστεία ανοίγοντας εσύ στους δικούς σου. Έτσι ίσως γλιτώσετε, αν κάτι πάει στραβά.

6.Μια εξαιρετική ιδέα είναι να μην μπλέξεις τον ανήλικο γιο σου.

7.Αν παρόλ’ αυτά αναγκαστείς να κάνεις κανονική ληστεία, μέρα μεσημέρι, με δυο συνεργούς που είναι πολύ κοντινοί σου και ο ένας είναι ανήλικος, δείχνοντας πριν απ’ όλα το δικό σου πρόσωπο για ν’ ανοίξει η πόρτα, τότε, γνωρίζοντας τη γιαγιά επί τόσο καιρό, δεν θα ήταν εντελώς άχρηστο να θυμηθείς ότι μάλλον θα σου τα κακαρώσει αν τη φιμώσεις. (Επίσης, πάνω στον φόβο τους, μπορεί κάποιος να σου πάει από καρδιά έτσι κι αλλιώς). Γενικά, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να έχεις θανάτους την ώρα της ληστείας σου.

 

Και φτάνω επιτέλους στην (απολύτως ειλικρινή και καθόλου ρητορική) απορία μου, για να μην σας κουράζω:

 

Εσείς οι τρεις (και κυρίως οι δυο ενήλικες), τι είστε πιο πολύ, κακοί ή ηλίθιοι;

 

Υ.Γ.: Προσπαθήστε, έτσι σαν νοητική άσκηση (ειδικά όσοι γράφετε) να μπείτε στα εξής μυαλά:

Της οικιακής βοηθού, που διαπράττει ληστεία μετά φόνου με συνεργό τον ανήλικο γιο της, για να βρει μόλις 300 ευρώ,

της γιαγιάς που πεθαίνει επειδή μια πλαστική ταινία τής στερεί τον αέρα που γεμίζει το σπίτι, μόλις ένα χιλιοστό μακριά και

του παππού που έχει ανοίξει με τα χέρια του την πόρτα στους δολοφόνους και τώρα κοιτάει έναν άνθρωπο, σύντροφο ζωής, να ξεψυχάει δίπλα του χωρίς αυτός να μπορεί να κουνηθεί.

Αν τα καταφέρετε για οποιονδήποτε, συγχαρητήρια: Ζείτε στην Αθήνα του 2012.

18 Comments


Recommended Comments

aScannerDarkly

Posted

Δύσκολο. Δεν ξέρω πόσο αλληλένδετα είναι. Δηλαδή, είναι κακοί λόγω της τεράστιας ηλιθιότητάς τους. Προφανώς ούτε που σκέφτηκαν ότι αν δέσουν τη γιαγιά θα πεθάνει (εδώ δε σκέφτηκαν ότι θα τους αναγνωρίσουν). Μάλλον ψηφίζω ηλίθιοι.

Link to comment
wordsmith

Posted

Ηλίθιοι, ίσως απελπισμένοι και γι' αυτό χωρίς κανένα σχεδιασμό. Ίσως ακόμα και θυμωμένοι με τους, αρκετά προνομιούχους για να είναι εργοδότες τους, γέρους. Εγκληματικό βάθος βλακείας και ασχετοσύνης, λέω εγώ. Αλλά πολλά τέτοια γίνονται και θα συνεχίσουν.

Link to comment
wordsmith

Posted

Έως και απορώ που σου κάνει τόση εντύπωση, δηλαδή.

Link to comment

Ίσως επειδή συνέβη δίπλα μου. Ίσως επειδή ήρθε το εγγονάκι τους στο σχολείο και είπε στην κόρη μου ότι η "γιαγιά μου είναι πολύ άσχημα στο νοσοκομείο" (της είχαν πει ψέμματα για να την προετοιμάσουν όσο μπορούσαν). Και την άλλη μέρα πήγε και της είπε "η γιαγιά μου πέθανε".

Link to comment

Ψευτοδίλημμα...

 

Οι τύποι ήταν απλά ερασιτέχνες και απελπισμένοι. Δηλαδή ο χειρότερος συνδυασμός.

 • Like 1
Link to comment
wordsmith

Posted

Έχουν ξαναγίνει τέτοια. Όπως εκείνο με τον ταξιτζή που τον σκότωσαν για 60 ευρώ. Ή μια γριά που της επιτέθηκαν έξω από την τράπεζα απ΄όπου είχε μόλις κάνει ανάληψη, τη λήστεψαν, τη χτύπησαν και στο νοσοκομείο πέθανε. Φαίνεται μόνο οι ίδιοι οι (επόμενοι) ληστές δεν τα μαθαίνουν αυτά.

Link to comment

Κάπου έχω ακούσει ότι δεν υπάρχει λόγος να αποδίδεις σε κακία όσα εξηγούνται επαρκώς με την βλακεία.

 

Επίσης, πολλοί άνθρωποι (πολύ περισσότεροι απ' όσο πιστεύεις/πιστεύουμε) θα διέπρατταν διάφορα εγκλήματα αν ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν μετά. Ευτυχώς οι περισσότεροι είναι τόσο λίγο έξυπνοι όσο χρειάζεται για να ζυγίσουν την κατάσταση και να μην το κάνουν. Προφανώς, η παραπάνω περίπτωση δεν εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία. Ήταν ΤΟΟΟΟΣΟ ηλίθιοι!

 • Like 1
Link to comment

O Αϊνστάιν το είχε πει για τα (ανύπαρκτα) όρια της ανθρώπινης βλακείας...

Link to comment
aScannerDarkly

Posted

In view of the fact that God limited the intelligence of man, it seems unfair that He did not also limit his stupidity.

 • Like 1
Link to comment

Ηλίθιοι. Ένας κακός μπορεί να είναι έξυπνος. Όχι απαραίτητα πανέξυπνος, αλλά όσο χρειάζεται ώστε να κάνει ηθελημμένα κακό σε κάποιον και να μην κάνει κακό στον εαυτό του. Ο ηλίθιος θέλει δε θέλει θα κάνει κακό και σε άλλους και στον εαυτό του.

Link to comment

Οι τύποι ήταν απλά ερασιτέχνες και απελπισμένοι. Δηλαδή ο χειρότερος συνδυασμός.

 

 

Προσπάθησα να το σκεφτώ με αφορμή κάποιες άλλες καταστάσεις.

 

Κακός + ηλίθιος (+ μια μεγάλη δόση απελπισίας - γιατί αυτό νομίζω ισχύει στην περίπτωση που περιγράφει ο Μιχάλης) είναι σίγουρα πολύ επικίνδυνος συνδυασμός!

Ο συνδυασμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τη ληστεία, τον φόνο και την σύλληψη (με σίγουρη καταδίκη των 3).

 

Όμως, εγώ πιστεύω ότι ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός είναι ο πιο κάτω:

Κακός + έξυπνος (+/- δόση απελπισίας). Ο έξυπνος κακός μπορεί να σχεδιάσει καλύτερα το έγκλημά του, να προστατεύσει μεν τον εαυτό του και τους συντρόφους του αλλά αν είναι κακός θα επαναλάβει το έγκλημα.

Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν είχαμε να κάνουμε με έξυπνους κακοποιούς:

α) να μην είχαμε θύμα αλλά ούτε και σύλληψη κάτι που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν τη δράση τους μέχρι να τους έρθει κάποια «στραβή» και να πάρουν στο λαιμό τους πάλι κάποιο αθώο,

β) (αν ήταν απρόσεχτοι κακοί) να είχαμε θύμα αλλά όχι συλλήψεις, ή

γ) (αν ήταν πολύ κακοί) να είχαμε 2 θύματα ώστε να μην υπάρχουν μάρτυρες και συλλήψεις….

Link to comment
aScannerDarkly

Posted

Ναι, γιατί η 97χρονη γιαγιά έπρεπε να φάει και ξύλο, γιατί αλλιώς ήταν επικίνδυνη (=κάκιστοι και πανηλίθιοι). Τι να πει κανείς. Τουλάχιστον η δεύτερη είδηση έχει πολύ μεγάλη πλάκα.

Link to comment

Κατ' αρχάς συμφωνώ με όλους σας. Ειλικρινά συμφωνώ και εξοργίζομαι κι εγώ με όλ' αυτά (να το έχετε υπ' όψιν σαν όταν θα έχετε φτάσει στο τέλος όσων γράφω - δε θέλω να παρεξηγηθώ). Αλλά μιας και ο Μιχάλης έθεσε ένα πρόβλημα σχετικά με το πως μπορεί να σκέφτονται τέτοιοι άνθρωποι, ας κάνω μια υπόθεση εργασίας, παίζοντας και λίγο τον (ηλίθιο ίσως -εσείς θα αποφασίσετε) δικηγόρο του Διαβόλου.

Η οικιακή βοηθός εργάζεται στο σπίτι όχι παραπάνω από 2-4 χρόνια.

Λόγω της κρίσης δεν έχει άλλα σπίτια, το παιδί της είναι άνεργο και ο γκόμενος έχει χάσει τη δουλειά του μόλις πριν λίγους μήνες.

Και οι τρεις τους είναι άνθρωποι με όχι πάνω του μετρίου δείκτη νοημοσύνης (κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να τους θεωρήσω ηλίθιους).

Και οι τρεις τους είναι άνθρωποι αρκετά ταλαιπωρημένοι στη ζωή τους, με διαρκείς προσπάθειες επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον που τους βάζει τρικλοποδιές, προκλήσεις και πειρασμούς επί καθημερινής βάσης. Είναι γεμάτοι ζήλια για τους γύρω τους και οργή για την κωλοζωή.

Τελευταία πεινάνε περισσότερο απ' όσο συνήθως (η πείνα είναι ένας από τους χειρότερους συμβούλους, και πιστέψτε με, κανείς μας δες ξέρει πραγματικά τι σημαίνει πείνα) και χρωστάνε νοίκια, ρεύματα, νερά, και ίσως να παίζουν και άλλα προβλήματα στο κοντινό τους περιβάλλον (κάποια ασθένεια ίσως).

Κερασάκι στην τούρτα μπορούμε να βάλουμε ένα καλό, ευρύχωρο σπίτι των γερόντων, ίσως ένα μικρό ψιλομητισμό από την πλευρά τους προς την οικιακή βοηθό (κάτι που δεν αποκλείεται να αποτελεί και ψευδή εντύπωση της βοηθού, εξαιτίας της ζήλιας και της οργής που τη γεμίζει αυτές τις δύσκολες ημέρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρίνει ορθά όσα βλέπει γύρω της) και ίσως και μερικές λάθος πληροφορίες που (η βοηθός ξανά) νομίζει ότι έχει εκμαιεύσει ή κρυφακούσει από τους γέροντες, οδηγώντας την στο συμπέρασμα ότι κάπου έχουν λεφτά, αλλά τα κρύβουν (ίσως ακόμα και να έχει ψάξει, αλλά όχι όσο πρέπει).

Το πραγματικό αποκορύφωμα έρχεται αν συνδυάσουμε σε όλ' αυτά και κάποιο γεγονός που βάζει σε κίνηση την απόπειρα ληστείας. Για κάποιο/ους λόγους οι επίδοξοι ληστές κάνουν τη ληστεία, γιατί κρίνουν ότι είναι το μόνο που τους έχει απομείνει.

Βάλτε και λίγο ιδιοτέλεια και χαμηλωμένους ηθικούς φραγμούς (χαρακτηριστικά τα οποία δεν κατέχουν αποκλειστικά άνθρωποι που φτάνουν στο έγκλημα - τα έχουν και άνθρωποι που ίσως βρίσκονται και στο οικείο περιβάλλον μας, αλλά απλώς δεν τα έχουν εκφράσει με εγκληματικές πράξεις) και οδηγούμαστε στο παράδοξο του όλου εγχειρήματος.

 

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Μπορεί όμως να έχουν και κάποια βάση.

Δεν δικαιολογώ την πράξη. Είναι καταδικαστέα και απεχθής. Απλώς κατά τη γνώμη μου η αναφορά απλώς της πράξης δεν παρουσιάζει ολόκληρη την εικόνα. Πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Όσο κι αν μας ακούγεται αδιανόητο, αυτοί οι εγκληματίες δεν ανήκουν σε κάποιο άλλο εξωγήινο είδος. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς και είναι λάθος να αποδίδουμε τέτοιες πράξεις στην ηλιθιότητα.

Η βοηθός έμπαινε σε αυτό το σπίτι για χρόνια. Δηλαδή την εμπιστεύονταν. Αν είχε από την αρχή στο μυαλό της να κάνει κάτι τέτοιο, δε θα περίμενε χρόνια. Άρα ξεκίνησε από κάπου αλλού. Ξεκίνησε ως άνθρωπος που ήθελε να δουλέψει και να ζήσει. Κάτι άλλο την ώθησε στο να συμφωνήσει (ή να θέσει σε κίνηση η ίδια) στη ληστεία.

Η αποκτήνωση δεν είναι κάτι που το παθαίνουν μονάχα κάποιοι ψυχικά άρρωστοι. Όλοι μας είμαστε πιθανοί αυριανοί απάνθρωποι. Οι συνθήκες και οι εμπειρίες μας είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν εκεί ή θα μας εμποδίσουν να φτάσουμε. Η ηλιθιότητα ή η εξυπνάδα θα μας δείξουν έναν πιο γρήγορο ή πιο αργό δρόμο προς τα εκεί.

 

Όσοι έχουμε ακόμα γεμάτο στομάχι, όσοι είμαστε ακόμα ενταγμένοι στην πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου, έχουμε ακόμα τα λογικά μας, και δικαίως και χωρίς καμία αμφιβολία περί λάθους από την πλευρά μας, καταδικάζουμε όλα αυτά τα περιστατικά. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται κάτι πέρα από την κριτική για να μειωθούν τέτοιες πράξεις.

Link to comment

Σταμάτη, ναι, δεκτά όλ' αυτά και προφανώς τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμείς δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε.

Γι' αυτό ξεκίνησα λέγοντας "Θες να κλέψεις; Κλέψε".

Από κει και πέρα όμως, χρειάζεται να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Κι αυτοί οι άνθρωποι δεν το έκαναν.

 • Like 1
Link to comment

Όπως είπα, συμφωνώ απόλυτα. Σίγουρα δε σκέφτηκαν, σίγουρα το μυαλό τους ήταν θολομένο (ή ό,τι άλλο θέλεις). Απλώς προσπάθησα να απαντήσω στην ερώτηση που έθεσες "κακοί ή ηλίθιοι".

Θεωρώ ότι αρκετά από τα περιστατικά που θα ακούμε όλο και πιο συχνά να συμβαίνουν όλο και πιο κοντά γύρω μας, δε θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την ηλιθιότητα ή την "κακία" του καθενός που θα τα πράττει. Πλέον, θα είναι αρκετά πιο πολύπλοκοι οι παράγοντες που θα ωθούν κάποιον στο αδιανόητο (ακόμα και στο φόνο, ακόμα και όταν δε θα είναι αναγκαίος).

Link to comment
Nostalgist

Posted

Μάλλον η συγγραφική ιδιότητα του φορουμ επέδρασε πάνω στο πως θα κρίνουμε το γεγονός

εν πάσει περιπτώση εγώ συμφωνώ κατά βάση με τον Nirgal... δυστυχώς άνθρωποι που κανουν κάτι τέτοια δεν είναι οι τρελά ευφυείς που έχοντας δει και 10 επεισόδια CSI έχουν μαθει το τέλειο έγκλημα.

 

Ήθελαν λεφτά...τα βρήκαν έτσι

Έγκλημα; σίγουρα

Βλακεία: Οπωσδήποτε

 

Φοβάμαι πώς η σημερινή κατάσταση θα κάνει πολλούς πρώην έντιμους καλούς(δε το αμφισβητώ ότι μπορεί να ίσχυαν αυτά κάποτε για τους θύτες) ανθρώπους να βγάλουν ότι πιο ζωώδες έχουν μέσα τους.

 

Το θέμα είναι...το θύμα το απασχολεί το πως έφτασε ο άλλος σε αυτή την κατάσταση; Όχι, το θύμα το ενδιαφέρει τι έπαθε το ίδιο.

 

Η κοινωνία όμως στο σύνολο της πρέπει να εξετάσει αλλιώς τα πράγματα, να βρει αιτίες και όιχι αποτελέσματα

Link to comment

Το θέμα είναι...το θύμα το απασχολεί το πως έφτασε ο άλλος σε αυτή την κατάσταση; Όχι, το θύμα το ενδιαφέρει τι έπαθε το ίδιο.

Σίγουρα. Απασχολεί όμως τους τρίτους, όπως π.χ. τους συγγενείς. Γιατί, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς τη σκέψη, ότι αν οι επίδοξοι κλέφτες αναλογίζονταν τις πραγματικές δυσκολίες του αδικήματος, τότε είτε δεν θα είχαν γίνει δολοφόνοι, είτε (ακόμα καλύτερα) δεν θα είχαν γίνει καν κλέφτες.

(Και αυτή ήταν και η αρχική αφορμή με την οποία γράφτηκε το αρχικό ποστ.)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..