Jump to content

mman's Abyss

 • entries
  7
 • comments
  145
 • views
  3,014

Δημιουργική Γραφή: Αλήθειες που πονάνε;


mman

1,652 views

mfa-570.jpg

 

 

Διδάσκων δημιουργικής γραφής (συγκεκριμένα του MFA, Master of Fine Arts) εγκαταλείπει το πεδίο και λέει έξω απ' τα δόντια μερικές πολύ σκληρές διαπιστώσεις του, κατά τη γνώμη μου αληθινές.

Προσωπικά συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον Ryan Boudinot, του οποίου το άρθρο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και αντιδράσεις (αν ψάξετε λίγο, θα βρείτε από άρθρα, μέχρι site αφιερωμένα στη συλλογή αρνητικών σχολίων) αλλά και υποστήριξη, όπως από τον καλύτερο πρώην φοιτητή του.

Τι λέτε;

 • Like 4

11 Comments


Recommended Comments

Διαφωνώ (εν μέρει) με το πρώτο, καθώς υπάρχουν έρευνες που δείχνουν το αντίθετο, συμφωνώ με τα υπόλοιπα.

 • Like 1
Link to comment

Συμφωνώ απόλυτα με τη Sonya. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Link to comment
Tiessa

Posted

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και μάλλον θα συμφωνήσω κι εγώ σχεδόν σε όλα.

Link to comment
wordsmith

Posted

Ενδιαφέροντα, αλλά θέλουν συζήτηση. Πχ:

1)Ενδεχομένως κάποιοι δε βελτιώνονται με τίποτα. Αλλά αν ένας ταλαντούχος τεμπέλης και ένας εργατικός ατάλαντος μπορούν να φτάσουν στο ίδιο σημείο, τι σημασία έχει η διαφορά ταλέντου;

2)Εεεε... Τα 20'ς πιάνονται; Το being crazy about books ισοβίως αλλά χωρίς να δοκιμάσεις να γράψεις πιάνεται;

3)Με αυτό συμφωνώ απολύτως, διότι, είπαμε, θέλει και ταλέντο και δουλειά.

4)Define "serious reader". Εγώ που έχω διαβάσει το The Great Gatsby επειδή το κάναμε στη σχολή και δε μου άρεσε καθόλου, τι είμαι; Πόσο βαριά πρέπει να είναι τα βαριά βιβλία για να θεωρηθούν κλασικά;

5)Εννοείται και νομίζω ότι αυτό ταιριάζει πολύ με το "οι μισοί Έλληνες γράφουν". Για κάτι τέτοιους λόγους γράφουν τόσοι πολλοί.

6)Δεν έχω ούτε εγώ ιδέα και ενδεχομένως για κάθε χώρα ισχύουν άλλα.

7)Αχ, ποιον μου θυμίζει αυτό, που θέλει να προβληματίσει και να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα και καταλήγει να γράφει ακαταλαβίστικα αντί διασκεδαστικά, λες και αυτά τα δύο αλληλοαποκλείονται... Η αγάπη των Ελλήνων για τη σοβαροφάνεια.

8)Πιθανόν, δεν το έχω σκεφτεί. Ίσως να λειτουργεί σαν τεστ, για να δεις αν θα αντέξει η συγγραφική σου αυτοεκτίμηση και χωρίς τους επαίνους από άλλους και αν θα συνεχίσεις να γράφεις ακόμα και έτσι. Για να δεις αν γράφεις για να γίνεις διάσημος, ας πούμε.

Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Από τη στιγμή που λέει κι ο ίδιος ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, γιατί να συμφωνήσουμε;

Link to comment
Nienor

Posted

Ενώ συμφωνώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτών που λέει, ο τρόπος με τον οποίο τα εκφράζει με κάνει να τον αντιπαθώ. Κι αυτό μάλιστα χωρίς να έχω πουθενά τη αίσθηση πως τα χώνει σε μένα προσωπικά (επειδή ακριβώς αυτά που εκφράζει με βρίσκουν μάλλον σύμφωνη). Όμως, αυτός ο άνθρωπος ήτανε καθηγητής μέχρι πριν λίγο καιρό, κι όλα όσα γράφει δεν τα γράφει για συγγραφείς που ζουν από αυτό που κάνουν, αλλά για τους φοιτητές του, τους οποίους ο ίδιος ήτανε επιφορτισμένος να διδάξει. Αυτό για μένα σημαίνει πως αν ακόμα κι ένας από όλους αυτούς τους νεαρούς που πέρασαν από τα χέρια του, τελικά δεν κατάλαβε ποτέ κάτι που ο ίδιος θεωρεί τόσο πολύ σημαντικό, αυτό είναι προσωπική του αποτυχία. Έτσι δεν είναι; Και μέσα από αυτό το άρθρο του, όχι μόνο δεν δείχνει κάπου να αναρωτιέται που μπορεί να λάθεψε κι ο ίδιος, αλλά υπάρχει και διάχυτη μια έπαρση και ένας τόνος τόσο απόλυτος, που στα μάτια μου το κάνουνε να μοιάζει σχεδόν κατασκευασμένο έτσι που να μη σου αφήνει περιθώριο για αμφιβολία.

 • Like 3
Link to comment

Σωστή διαπίστωση για την ευθύνη του ίδιου του διδάσκοντα. Νομίζω (χώρις να το λέει ο ίδιος πουθενά) ότι μέσα του σκεφτόταν ως εξής: Δεν φταίω εγώ που είστε ατάλαντοι και δεν δουλεύετε αρκετά. Αυτοί που πραγματικά θα έπρεπε να έχουν έρθει στα σεμινάριά μου είναι μόνο οι τρεις "Real Deal". Δεχόμουν όμως και όλους τους υπόλοιπους, γιατί αλλιώς δεν θα είχα σεμινάρια -και λεφτά. Και τώρα που ξεμπέρδεψα μ' αυτά, μπορώ επιτέλους να πω την αλήθεια: Σχεδόν όλοι χάνατε τον χρόνο σας.

Από την άποψη αυτή είναι φάουλ, φυσικά, που το λέει μόλις τώρα. Σαν τους Έλληνες υπουργούς και τους Αμερικανούς Προέδρους, που τις πιο ειλικρινείς δηλώσεις / εξομολογήσεις τις κάνουν όταν έχουν πια παραδώσει την εξουσία.

Link to comment

Βασικά, το πρόβλημα δεν είναι ότι τα λέει, αλλά ότι τα πιστεύει.

Link to comment
wordsmith

Posted

Διάβασα και ένα άρθρο του Real Deal μαθητή του που προσπαθεί να τον υπερασπιστεί και λέει ότι ούτε ο ίδιος τα πληροί όλα αυτά τα κριτήρια και παρ' όλα αυτά θεωρήθηκε the Real Deal. Οπότε, μάλλον τα γράφει για να ξεσπάσει τα νεύρα του πιο πολύ, γι' αυτό και το ύφος "να πάτε να πνιγείτε όσοι δεν είστε the Real Deal, με πρήξατε".

Link to comment

Η τέχνη είναι παράξενο πράγμα. Δεν έχει να κάνει μονάχα με τον δημιουργό, αλλά και με τον αποδέκτη (αναγνώστη, θεατή, ακροατή). Τι ψάχνει ο καθένας, τι του αρέσει, με τι τη βρίσκει. Μπορεί να ακούσεις ποίηση από έναν αγράμματο βοσκό (δική του, δημιουργημένη στο πόδι, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, κυριολεκτικά ποίηση) και να σου πέσει το σαγόνι, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει η ποίηση. Μπορεί να ακούσεις ποίηση από έναν ήδη καταξιωμένο ποιητή, και να βλαστημάς από μέσα σου για το εισιτήριο που πλήρωσες για να παραβρεθείς στο γκαλά προς τιμή του. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, ειδικά σε κάτι τόσο υποκειμενικό. Η τέχνη είναι ίσως από τα λίγα πεδία όπου οι όποιοι κανόνες καταπατούνται περισσότερο απ' όσο τηρούνται. Η γνώμη του καθηγητή δημιουργικής γραφής είναι σεβαστή, αλλά αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Άλλοι ίσως θα απολάμβαναν τα δημιουργήματα των μαθητών του περισσότερο απ' όσο ο ίδιος. Έτσι όπως το βλέπω εγώ, ο καθηγητής δεν είναι τίμιος πρωταρχικά προς τον εαυτό του, και κατ' επέκταση προς τους μαθητές του. Δηλώνει απογοητευμένος με αυτό που έκανε, αν και όπως φαίνεται, οι απόψεις του περί συγγραφικών ικανοτήτων δεν σχετίζονται με τη διδασκαλία. Άρα, γιατί πήγε εξαρχής να διδάξει; Στο τέλος χλευάζει και όσους παρακολούθησαν τα σεμινάριά του αποκαλώντας τους ανίκανους. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, το έχει ο ίδιος.

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..