Τι είναι το register; O Tolkien και τα μυστικά της γλώσσας.
Χτες είχα μια συζήτηση για το ρόλο που παίζει η γλώσσα στο φάνταζυ αλλά κυρίως στο secondary world, high fantasy. Έχοντας γράψει μια ιστορία με δράκους, βασιλιάδες κλπ. πρόσφατα, η πρωταγωνίστρια μου μιλούσε αρκετά απλά και κάποιες φορές χρησιμοποιούσε slang της σύγχρονης γλώσσας-που όμως δεν περιείχε τεχνολογία.
Κάπου εκεί κάποιος ανέφερε πως σε μια φάνταζυ ιστορία (και γενικότερα υποθέτω) δεν παίζει ρόλο μόνο η γλώσσα αλλά και το register (δεν ξέρω πως θα ήταν η καλύτερη μετάφραση ελληνικά) για το χτίσιμο της ατμόσφαιρας. Αναφέρθηκε λοιπόν πως ο Τόλκιν χρησιμοποιεί high register, το οποίο σε συνδιασμό με τη γλώσσα και τη γραμματική δημιουργεί αυτή την αίσθηση του μύθου. Η σύγχρονη γλώσσα όμως έχει άλλο register και αυτό δημιουργεί άλλη ατμόσφαιρα όπως πχ. ο Scott Lynch στο The Lies of Locke Lamora που είναι medieval low fantasy.
Όταν κάποιος γράφει φάνταζυ πρέπει να σκεφτεί αν έχει χτίσει την ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο register που χρησιμοποιεί και επίσης τι λεξιλόγιο πρέπει να επιλέξει κανείς για να ταιριάξει το register που θέλει να χρησιμοποιήσει. Με λίγα λόγια εφόσον είχα χτίσει τη σωστή ατμόσφαιρα στο κείμενο, μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιήσω σύγχρονη γλώσσα ακόμα και στο epic fantasy.
Τι είναι όμως το register; Εξηγείται ενδελεχώς πιο κάτω, αλλά με λίγα λόγια είναι το επίπεδο τεχνικών όρων και επισημότητας που χρησιμοποιείται ή αλλιώς η αίσθηση που αφήνει ένα κείμενο όταν το διαβάζεις. Γενικά το high register δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ στις μέρες μας αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα καθώς ο Τόλκιν δεν χρησιμοποιούσε πολύ μεγάλες λέξεις και πολύπλοκες προτάσεις. Οι λέξεις που χρησιμοποιούσε ήταν κυρίως Γερμανογενείς και όχι Λατινογενείς και γενικά απλό στυλ. Όμως το register του θεωρείται από τα πιο υψηλά.
https://ellamariehansen.wordpress.com/2013/10/10/register/
https://ellamariehansen.wordpress.com/2014/01/24/register-ii/
Αυτά πάνω κάτω για κάτι καινούριο που έμαθα χτες. Άμα έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά στα λινκ. Είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Cheers!
-
6
2 Comments
Recommended Comments