Jump to content
 • entries
  81
 • comments
  71
 • views
  1,648

Πόσο σημαντική είναι η περιγραφή ενός βιβλίου;


hidedora

67 views

Χμμ περιγραφές βιβλίων. Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα μετά το εξώφυλλο. Και όμως συνήθως οι ιστορίες στα οπισθόφυλλα είναι κάπως έτσι:

Ο χειμώνας έρχεται. Αυτό είναι το στερνό ρητό του οίκου των Σταρκ, το βορειότερο από τα φέουδα που οφείλει την υπακοή στον βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθεον. Εκεί ο Ένταρντ Στάρκ κυβερνάει στο Γουίντερφελ στο όνομα του Μπαράθεον. Ξ οικογένειά του κατοικεί με ειρινικά και άνετα: η υπερήφανη σύζυγός του, η Κατελίν, τους γιους του Ρομπ, Μπράντον και Ρίκον, τις κόρες του Σάνσα και Αρύα και τον μπάσταρδο γιο του Τζον Σνόου. Λίγο βόρεια, πίσω από το Τείχος, βρίσκονται τα άγρια Γουαίλντλινκς και ακόμη χειρότερα—αφύσικα πλάσματα ξεχασμένα στους μύθους των αιώνιων καλοκαιριών, αλλά είναι πάρα πολύ αληθινά και πάρα πολύ θανατηφόρα στην αλλαγή της εποχής.

Ακόμα μια πιο άμεση απειλή παραμονεύει στο νότο, όπου ο Τζον Άρρυν, το χέρι του βασιλιά, πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Τώρα ο Ρόμπερτ βαδίζει βόρεια στο Γουίντερφελ, φέρνοντας τη βασίλισσα του, τον πανέμορφη αλλά ψυχρή Σέρσεϊ, τον γιο του, τον σκληρό, αδυσώπητο πρίγκηπα Τζόφρευ και τους αδελφούς της βασίλισσας Τζέιμι και Τύριον του ισχυρού και πλούσιου Οίκου των Λάνιστερ - ο δεύτερος ένας νάνος, του οποίου το κομψό ανάστημα υποσκάπτει ένα λαμπρό μυαλό. Όλοι κατευθύνονται προς το Γουίντερφελ και μια μοιραία συνάντηση που θα αλλάξει την πορεία των βασιλείων.

Σοβαρά τώρα Γιώργη Ρ. Ρ. Μάρτιν, είναι αυτό περιγραφή οπισθόφυλλου; Αφού το διαβάζω όλο αυτό, το μόνο που έχω να πω στο τέλος είναι: Ε και; Στα αρχίδια μου!

Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Ποιο είναι το θέμα και τι διακυβέβευται; Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να έχει ένα οπισθόφυλλο. Φυσικά και το Game of Thrones έγινε επιτυχία, η οποία φυσικά οφείλεται στην διαφήμιση (no brainer). Ως indie authors / αυτοεκδότες όμως, με ένα τέτοιο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο θα τρώγαμε τα μούτρα μας.

Είναι ενδεικτικό παράδειγμα ότι τα καλύτερα best seller έχουν τα χειρότερα οπισθόφυλλα. Ας δούμε μία διαφορετική έκδοση του παραπάνω:

 Ο Άρχοντας Ένταρντ Σταρκ εγκαταλείπει την αρχαία έδρα του οίκου του και ταξιδεύει στο Νότο για να αναλάβει το αξίωμα που θα τον αναδείξει στον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο του βασιλείου. Σκοπός του είναι να εξιχνιάσει το μυστηριώδη θάνατο του φίλου και προκατόχου του και να αποκαλύψει τη συνωμοσία εναντίον του θρόνου.

Σε έναν κόσμο όπου οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες,βασιλείς και βασίλισσες,ιππότες και μάγοι,ευγενείς και δολοφόνοι,βρίσκονται αντιμέτωποι σ' ένα θανατερό παιχνίδι...Το Παιχνίδι του Στέμματος...

Αυτό φίλοι μου είναι μία περιγραφή εξωφύλλου απλή, κατανοητή και με τραβάει να την διαβάσω.

Ποιανού είναι η ιστορία; Του Ένταρντ Στάρκ.

Τι συμβαίνει; Ο καλύτερος φίλος του πέθανε μυστηριωδώς και αυτός πρέπει να πάει στον Νότο για να εξιχνιάσει τον θάνατο του.

Τι διακυβέβευται; Το μέλλον του Ένταρντ Στάρκ.

Συγχαρητήρια στον Εκδοτικό Οίκο Anubis που άλλαξαν την περιγραφή του οπισθόφυλλου και την έκαναν της προκοπής.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να γράψουμε ένα οπισθόφυλλο της προκοπής. Εδώ να αναφέρω πως αυτό λέγεται blurb στα αγγλικά και θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, μιας και δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος όρος στα Ελληνικά :sad:

Το blurb λοιπόν είναι ένα σύντομο κείμενο που χρησιμοποιείται για προωθητικές ενέργειες στα βιβλία. Από το οπισθόφυλλο έως το site που θα το αγοράσει κάποιος, χρειάζεται μία περιγραφήπου θα τραβήξει την προσοχή για το αγοράσει. Φυσικά το πρώτο είναι το εξώφυλλο, αλλά όπως είπαμε, αφού κάποιος δει το εξώφυλλο και του τραβήξει την προσοχή, το επόμενο που θα κάνει είναι να διαβάσει το blurb.

Το blurb λοιπόν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους επιτυχίας / αποτυχίας του βιβλίου σου, για αυτό και θα έπρεπε να δώσεις ιδιαίτερη σημασία. Συνήθως αυτό δεν το γράφει ο συγγραφέας, αλλά κάποιος με γνώσεις πάνω στο marketing ή ο εκδοτικός οίκος που θα το βγάλει. σ.σ. Γιώργη Ρ. Ρ. Μάρτιν σόρυ λοιπόν που είπα τι σκέφτηκες. Πιο σωστά θα έπρεπε να πω, τι σκεφτόταν ο εκδοτικός σου οίκος όταν το δημοσίευε;

Η φόρμουλα για την επιτυχία:

Πες μας τον κύριο ή τους κύριους πρωταγωνιστές σου

Δώσε μας μια σαφή ιδέα για το πρόβλημα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο πρωταγωνιστής

Βάλε τα κύρια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν

Τι διακυβέβευται;

Τέλος, πάρε το χρόνο σου για να σκεφτείς ένα σωστό blurb. Συνήθως χρειάζομαι μία εβδομάδα για να φτιάξω / τελειοποιήσω ένα blurb 150-200 λέξεων. Το εξώφυλλο, το blurb και η πρώτη σελίδα του βιβλίου σου είναι αυτή που θα καθορίσει αν κάποιος θα αγοράσει το βιβλίο σου ή όχι. Δώσε την απαραίτητη προσοχή λοιπόν!

 

 • Like 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..