Jump to content
Sign in to follow this  
  • entries
    64
  • comments
    32
  • views
    549

Παραδοσιακή Έκδοση

hidedora

42 views

Σίγουρα την έχεις ακούσει, είναι η πιο γνωστή μέθοδος. Τα πράγματα είναι απλά εδώ πέρα. Αφού έχεις ετοιμάσει την ιστορία σου, ψάχνεις να βρεις εκδοτικούς οίκους που να βγάζουν βιβλία στην κατηγορία σου και τους στέλνεις το αρχείο σου. Αν το διαβάσουν και αν κρίνουν ότι μπορεί να εκδοθεί, θα λάβεις σχετικό μήνυμα. Συνήθως θα ζητήσουν διορθώσεις και από συζητήσεις με άλλους συγγραφείς που έχω κάνει, μπορεί να πάρει έως και κάποια χρόνια μέχρι να εκδοθείς.

Θα τονίσω ότι χρειάζεται φυσικά εξαιρετική προσοχή στο συμβόλαιο που θα υπογράψεις, μιας και κάποιοι εκδοτικοί οίκοι σε περιορίζουν με μακροχρόνια συμβόλαια, ότι δεν μπορείς να πας κάπου αλλού εκτός και αν σε απορρίψουν και άλλες τέτοιες παπαριές. Πάρε το συμβόλαιο, δες και επιβεβαίωση αν αυτό που υπογράφεις αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες, οπότε προσδιόρισε για πόσες εκδόσεις είσαι περιορισμένος, αν πρόκεται μόνο για την συγκεκριμένη ιστορία που έστειλες ή και για τις επόμενες κ.λπ. Αν και τονίζω να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πας με αρνητική διάθεση. Αξιολόγησε αν αυτό σε συμφέρει.

Τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής έκδοσης, αν συνεργαστείς με κάποιον σοβαρό εκδοτικό οίκο είναι αρκετά. Πρώτα απ' όλα το δίκτυο συνεργατών τους είναι μεγάλο ή τουλάχιστον μεγαλύτερο από τον δικό σου. Δελτία τύπου, εκδηλώσεις και προωθητικές ενέργειες γίνονται από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο, αλλά αν έχεις κάποιο σαφές marketing plan που θα βοηθήσει στις πωλήσεις, θα τους ενδιέφερε να το ξέρουν. Μπορεί να είσαι μέτριος συγγραφέας, αλλά αν έχεις τα κατάλληλα μέσα για να αυξήσεις ή να τους εγγυηθείς πωλήσεις, σίγουρα θα σε δουν πιο σοβαρά. Αυτό δεν το λέω με κακία και δεν θα έπρεπε να παρερμηνευτεί. Οι εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις και κατά την δική μου άποψη "επενδυτές". Όπως όλοι οι επενδυτές, τους ενδιαφέρει να πάρουν τα χρήματα τους πολλαπλάσια. Το ίδιο θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εσένα, αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά με την συγγραφή βιβλίων.

Δεν θα χρειαστείς να πληρώσεις για εξώφυλλα, διαφήμιση, κάποιος άλλος θα σου φτιάξει το blurb και το κόστος επιμέλειας θα το επωμιστούν αυτοί... όλο! Αν έχετε ακούσει ότι πληρώνουν στους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους κάποια χρήματα, αυτό λέγεται συνέκδοση και το αναλύω σε επόμενο άρθρο. Πίστεψε με, όπως θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο για την αυτοέκδοση, όλα τα παραπάνω απαιτούν αρκετό χρόνο, ταλαιπωρία και υπομονή.

Ας δούμε και τα μειονεκτήματα τώρα. Είναι αρκετοί οι εκδοτικοί οίκοι, κάπου διάβασα ότι είναι πάνω από 800! Φαντάζομαι μέσα σε αυτούς είναι και όσοι έχουν δηλωθεί για λόγους ιδιοέκδοσης, αλλά υπάρχουν αρκετοί όπως και να έχει. Επί ΠΑΣΟΚ αν θυμάμαι καλά, έδιναν επιδοτήσεις για τυπογραφεία και γέμισε ο τόπος. Αχ νοσταλγικές εποχές!

Πίσω στο θέμα μας τώρα. Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι ζητάνε της παναγιάς τα μάτια όσον αφορά τις δεσμεύσεις του συμβολαίου. Ιδανικό συνήθως για κάποιον νέο συγγραφέα είναι να παραχωρήσει τα εμπορικά δικαιώματα μόνο για την συγκεκριμένη ιστορία που έστειλε και το συμβόλαιο να ορίζει τον αριθμό των εκδόσεων. Θα είναι για μία, δύο, τρεις εκδόσεις; Αν δεν είναι κατανοητό, θα πρότεινα να μιλήσετε με δικηγόρο που ασχολείται με θέματα εμπορικής φύσης. Αν και τα περισσότερα συμβόλαια είναι της πλάκας και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν σε ένα δικαστήριο, το θέμα είναι να μην χάσεις την ψυχική σου υγεία, να διατηρήσεις την ηρεμία και φυσικά να μην χάσεις χρήματα.

Αν υπάρχει κάτι που βρωμάει, μάλλον έτσι είναι και καλύτερα θα ήταν να το διερευνήσεις παραπάνω. Θυμάμαι σε συζήτηση στο SFF.GR, που εκδοτικός οίκος είχε δεσμεύσει τον συγγραφέα για μια δεκαετία και στο τέλος δεν του έκδοσε το βιβλίο :fuck:

Πριν αποφασίσεις να στείλεις λοιπόν κάπου το βιβλίο σου, φρόντισε να κάνεις την έρευνα σου. Δες, μάθε και αποφάσισε αν αξίζει να πραγματοποιήσεις την συνέργεια. Ένας παραδοσιακός εκδοτικός οίκος μπορεί να αποδειχτεί ο καλύτερος σου σύμμαχος ή τροχοπέδη αν πέσεις σε ερασιτέχνες.

 0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..