Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    96
  • views
    3,396

Προώθηση Βιβλίου #1: Ιστοσελίδα


Alexz

166 views

Έχω μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων. Παρόλα αυτά η σκέψη και μόνο ότι θα πρέπει να φτιάξω site με πονοκεφαλιάζει. Ο κύριος λόγος είναι επειδή βαριέμαι τη συντήρηση τους και τις χαζές αναβαθμίσεις. Δυστυχώς όμως αν έχεις σκοπό να διαφημίσεις τα βιβλία σου, η ιστοσελίδα αποτελεί τον κύριο τομέα αυτής της διαφήμισης. Ευτυχώς υπάρχουν φθηνές και δωρεάν λύσεις για όταν ξεκινάς να φτιάχνεις την ιστοσελίδα σου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

1. Γιατί είναι απαραίτητο να έχεις ένα site

2. Αν θα έπρεπε να έχεις ιστοσελίδα ή blog (αν και ο διαχωρισμός τους πλέον δεν είναι σαφής)

3. Ποιες λύσεις υπάρχουν και πόσο κοστίζουν

Να τονίσω πως η προσωπική σου σελίδα είναι εργαλείο που ο χρειάζεσαι είτε πρόκειται για αυτοέκδοση, είτε για παραδοσιακή έκδοση.

Γιατί είναι απαραίτητο να έχεις site ως συγγραφέας;

Mailing List

Πρώτος και κύριος λόγος είναι επειδή έχεις τη δυνατότητα να γίνουν μέλη οι funs σου στο mailing list σου. Θα εξηγήσω σε επόμενο άρθρο αναλυτικά τι είναι το mailing list και πως μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά αν έχουν αγοράσει 1.000 άτομα το πρώτο σου βιβλίο και τους ενημερώσεις με email πως το δεύτερο βιβλίο κυκλοφόρησε ή κυκλοφορεί ήδη, θα μπορούσες να πουλήσεις άμεσα 200 αντίτυπα άμεσα σε ήδη υπάρχοντες αναγνώστες. 

Κατάλογος με  τα βιβλία σου

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είναι fun σου και παρακολουθεί μία σειρά βιβλίων, αλλά εσύ έχεις 2-3 ή ακόμη και στην ίδια σειρά βιβλίων δεν ξέρει πόσα βιβλία έχεις βγάλει. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα σου μπορεί να βρει όλα τα βιβλία που έχεις γράψει και μπορείς εύκολα να τον παραπέμψεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα που συνεργάζεσαι για να αγοράσει το βιβλίο σου. 

Βιογραφικό

Είναι εκείνο το μέρος της ιστοσελίδας που λες κάποια πράγματα για εσένα, ώστε να σε γνωρίσουν οι followers σου. Ουσιαστικά μιλάμε είναι ένα σύντομο βιογραφικό. 

Blog

Εδώ μπορείς να βάζεις ανακοινώσεις για τα βιβλία σου, σύντομες ιστορίες κ.λπ. Συνήθως δεν είμαι fun να βάζω σύντομες ιστορίες εδώ και θα εξηγήσω τον λόγω σε επόμενο άρθρο, αλλά μπορείς να βάζεις ανακοινώσεις για το illustration του εξωφύλλου σου, να ζητάς από τους beta readers σου να διαβάσουν το πρώτο κεφάλαιο για ανατροφοδότηση, ενημερώσεις σχετικά με εσένα και τα βιβλία σου κ.λπ.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Αυτονόητο πιστεύω. Μπορείς να έχεις κάπου μαζεμένα τα social media σου για να σε βρει κάποιος, καθώς και μια φόρμα επικοινωνίας για να επικοινωνούν μαζί σου.

Δείχνει Authority

Είναι χρήσιμο τόσο για εσένα, όσο και για τον εκδοτικό οίκο, μιας και σε δείχνει πιο επαγγελματία. Ο εκδοτικός οίκος μπορεί να προωθήσει και στην ιστοσελίδα σου, που σημαίνει περισσότερες πωλήσεις για τα βιβλία σου. 

θα έπρεπε να έχεις ιστοσελίδα ή blog ή και τα δύο;

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να έχεις και τα δύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να το κάνεις. π.χ. εγώ βαριέμαι να γράφω στο blog μου, πέρα από ανακοινώσεις για δημοσιεύσεις βιβλίων, εξώφυλλα κ.α. δευτερεύοντα πράγματα. Θεωρώ πως θα έπρεπε να έχεις ιστοσελίδα σίγουρα όμως. Για το τι χρειάζεσαι, ακολούθησε τον παρακάτω αλγόριθμο.

Σκοπεύω να φτιάξω σύντομο βιογραφικό και να τοποθετώ τα βιβλία μου αμέσως μόλις τα βγάζω; Αν ναι, τότε φτιάξε ιστοσελίδα. Αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις αυτά τα βασικά πράγματα, μην μπαίνεις στον κόπο, κακό θα κάνεις στο personal brand σου.

Σκοπεύω να δημοσιεύσω σύντομες ιστορίες, να ανακοινώνω νέα στους funs μου κ.λπ. Αν ναι, χρειάζεσαι blog. Αν δεν έχεις σκοπό να δημοσιεύεις τίποτα σχετικό με τα βιβλία σου, τότε μην μπαίνεις στον κόπο.

Η παραπάνω διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται να πιέζεσαι αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι από τα δύο, όπως είπαμε, κάνε κάτι που θα βοηθήσει το personal brand σου, όχι να γίνει τροχοπέδη.

Ποιες λύσεις υπάρχουν και πόσο κοστίζουν;

Ταβάνι στο πόσο να κοστίσει μια ιστοσελίδα και blog δεν υπάρχει προφανώς ταβάνι, αλλά  ας δούμε με λογική ματιά με τι θα μπορούσες να ξεκινήσεις. Σίγουρα η ιστοσελίδα σου θα έπρεπε να ειναι οικονομική, αλλά ένα εξώφυλλο για το βιβλίο σου, είναι πιο σημαντικό προφανώς.

Για ιστοσελίδα θα προτιμούσα να φτιάξω στο google sites. Είναι δωρεάν και ο site builder που έχει είναι αρκετά εύκολος. Δεν πρόκειται να χρειαστεί να κάνεις αναβαθμίσεις ποτέ, δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις κάτι και οι ταχύτητες των servers της Google είναι πραγματικά κορυφαίος. Build it, then leave it... 

Για blog  και ιστοσελίδα θα μπορούσες να δεις τις λύσεις του wordpress.com και blogger.com. Το wordpress έχει και πακέτα επί πληρωμή, το blogger είναι δωρεάν. Εγώ το έκανα σε blogger επειδή μπορώ να το τροποποιήσω ως ένα βαθμό και βασικά το αποτέλεσμα της ιστοσελίδας που έχω φτιάξει με ικανοποιεί. Η πλατφόρμα είναι της Google και εκτός ότι είναι δωρεάν, είναι εξαιρετικά γρήγορη πλατφόρμα. Α και είναι εξαιρετικά απλό για να το φτιάξεις. Όχι ότι το wordpress.com δεν είναι απλό, αλλά είναι προσωπική μου λόξα το blogger.

Σημαντικό! Ότι από τις παραπάνω λύσεις και να επιλέξεις, φρόντισε να αγοράσεις ένα domain name. Κοστίζει περίπου 10-12 ευρώ το έτος. Και η κουτσή μαρία να είσαι μπορείς να το πληρώσεις. Ιδιαίτερα αν έχεις πληρώσει για εξώφυλλο, επιμέλεια κ.λπ. μην τα τσιγγουνεύεσαι. 

Σκέψου να μπεις σε μια ιστοσελίδα που θα λέγεται: alexandros69.blogspot.com ή alexandros69.wordpress.com. Πόσο πιθανόν είναι να την θεωρήσεις επαγγελματική ή να την θυμηθείς και να ξαναμπείς. Μάλλον καθόλου πιθανό, οπότε ξηλώσου και δώσε αυτά τα 10 ευρώ για να πάρεις ένα domain name της προκοπής. Συνήθως είναι το pen name σου ή το ονοματεπώνυμο σου. π.χ. alexpapadopoulos.gr 

Στο επόμενο κεφάλαιο θα δούμε τις mailing list και πόσο σημαντικές είναι για την διαφήμιση των βιβλίων σου.

Εάν έχεις κάποια απορία, μην διστάσεις να κάνεις κάποιο σχόλιο.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..