Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    96
  • views
    3,369

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κεσκίνη, Εμπνευστή του Εκδοτικού Οίκου AllBooks.gr


Alexz

331 views

Σε αυτό το κεφάλαιο θα ήθελα με μεγάλη μου χαρά να παρουσιάσω μία εξαιρετικά πρωτότυπη και φιλότιμη προσπάθεια του εκδοτικού οίκου AllBooks.gr των Κεσκίνη Χρήστο και Βλάχο Φίλιππο. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος είναι ο πρώτος που δέχεται διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων επί πληρωμή στη σειρά ανθολογιών: Στα Όνειρα της Φαντασίας. Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.allbooks.gr/a/  και να στείλετε τα διηγήματα σας.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως εδώ και εκατό χρόνια από τότε που ξεκίνησαν να πληρώνονται οι συγγραφείς για την δημοσίευση των διηγημάτων τους στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάτι αντίστοιχο. Αυτό το κενό θέλουν να καλύψουν οι εκδόσεις Allbooks, αγκαλιάζοντας το όνειρο του συγγραφέα Κεσκίνη Χρήστου μέσα από τη σειρά «Στα Όνειρα της Φαντασίας». Σκοπός τους είναι να δημιουργηθούν θεματικές ανθολογίες διηγημάτων από Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για τα διηγήματά τους.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο «Πολεμικές Ιαχές». Πολεμιστές και πολεμίστριες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, φανταστικοί ή υπαρκτοί περιμένουν να διηγηθεί κάποιος την δική τους ιστορία. Τα διηγήματα σας πρέπει να είναι μεταξύ 2500 με 5500 λέξεων και να αποσταλούν ως τις 21 Δεκεμβρίου 2019 . Περισσότερες πληροφορίες και όροι συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ - www.allbooks.gr/a/πολεμικές-ιαχές/

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο «Κοσμικό Έρεβος». Το σκοτάδι και όσα κρύβονται μέσα του, πάντα μας ελκύουν. Αν το φως σημαίνει θάνατο για τις πεταλούδες, τότε τι ακριβώς σημαίνει το έρεβος για τους ανθρώπους; Με τους φόβους και το αλλόκοσμο σας εγείρουμε να ασχοληθείτε σε αυτόν τον δεύτερο τόμο των ανθολογιών. Ελπίζουμε να αποκαλύψετε κάθε σκοτεινή σας επιθυμία. Τα διηγήματα σας πρέπει να είναι μεταξύ 2500 με 5500 λέξεων και να αποσταλούν ως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Μα προσέξτε, όπως είχε πει και ο Friedrich Nietzsche, όταν κοιτάς συνεχώς την άβυσσο, θα έρθει η στιγμή που η άβυσσος θα σου ανταποδώσει το βλέμμα. Πληροφορίες και όροι συμμετοχής στο - www.allbooks.gr/a/κοσμικό-έρεβος/

Ας μην κανιβαλίζω όμως άλλο τον χρόνο σας, ακολουθεί απολαυστική συνέντευξη με τον Χρήστο και στο τέλος μπορείτε να δείτε αναλυτικό βίντεο με την παρουσίαση της προσπάθειας τους.

1. Χρήστο θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα; 

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιαστώ στην παρέα σας. Ονομάζομαι Κεσκίνης Χρήστος και είμαι από τη Θεσσαλονίκη. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (διατηρώ εταιρία καθαριότητας)τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Τον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω. Πολύ... Οτιδήποτε έχει να κάνει με φανταστική λογοτεχνία, θέλω να το διαβάσω. Επίσης, γράφω. Σημειώνω συνεχώς ιδέες που ελπίζω κάποια στιγμή να βγουν στο χαρτί σαν ένα διήγημα ή κάτι μεγαλύτερο. Δεν περνάει μέρα που δεν θα ασχοληθώ με ένα από τα δυο τουλάχιστον. Η μουσική που γεμίζει την ψυχή μου είναι το rock/heavy metal. Λατρεύω τους στίχους και κάπως έτσι ξεκίνησα να σημειώνω κι εγώ τις ιδέες μου. Τέλος, σιχαίνομαι να μου λέει κάποιος ότι κάτι δεν γίνεται. Κάποτε μου είπαν ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται να πληρωθείς για ένα σου διήγημα. Αυτό ελπίζω να αλλάξει.

2. Ποια βιβλία έχεις γράψει και τι πραγματεύονται;

Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία μου. Το πρώτο ονομάζεται Bifrost-The path of Warriors και πραγματεύεται το πάθος ενός σημερινού ανθρώπου που αναζητεί την γέφυρα Bifrost και την Valhalla. Έχω μεγάλη αγάπη για τους Vikings και τον πολιτισμό τους και προσπάθησα να γράψω μια ιστορία για να δείξω αυτήν την αγάπη. Το δεύτερο βιβλίο μου ονομάζεται Beer-o Quest και ανακατεύει δύο ακόμα πάθη μου. Την μπύρα και το επιτραπέζιο Hero Quest, καθώς και γενικά για τα RPG παιχνίδια. Παρά τους αγγλικούς τίτλους, και τα δυο είναι γραμμένα στα ελληνικά. Επίσης, έχω συμμετάσχει σε αρκετές ανθολογίες διηγημάτων καθώς γράφω διηγήματα όσο συχνότερα μπορώ.

3. Από που προέκυψε η ιδέα για το AllBooks, τι είναι και ποια καινοτομία πιστεύεις ότι φέρνει στα Ελληνικά δεδομένα;

Ο εκδοτικός Allbooks είναι δημιούργημα του εκδότη Φίλιππου Βλάχου. Ένα άτομο που τολμώ να αποκαλώ φίλο μου, εκτός από εκδότη του δεύτερου βιβλίου μου. Αυτό που προσπαθούμε από κοινού να κάνουμε είναι να δώσουμε στέγη σε όλους τους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά για να πετύχουν την έκδοση. Η ανθολογία διηγημάτων «Στα Όνειρα της Φαντασίας» προσπαθεί να κάνει αυτό που στον υπόλοιπο κόσμο είναι συνηθισμένο: οι συγγραφείς να πληρώνονται για τα διηγήματα τους. Δυστυχώς, στη χώρα μας το αυτονόητο δεν γίνεται. Αυτό ονειρευόμαστε να αλλάξουμε στις εκδόσεις Allbooks.

4. Πως προέκυψε η ιδέα για το AllBooks.gr και γιατί το ονόμασες έτσι;

Όπως είπα και προηγούμενος, οι εκδόσεις προϋπήρχαν. Όμως τα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να κάνουν την επιστροφή τους. Οι ανθολογίες «Στα Όνειρα της Φαντασίας» ήρθαν μετά από σκέψη και διάλογο με τον Φίλιππο. Όσο για την ονομασία, όταν το πρωτοσυζητησα με κάποιους, η απάντηση που είχα ήταν μόνο στα όνειρά σου. Οπότε συνέχισα να ονειρεύομαι.

5. Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσεις το AllBooks;

Οι ανθολογίες ξεκίνησαν για να φέρουν την επανάσταση στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες για πρώτη φορά πληρώνονται Χοντρικά και χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, ο κάθε συγγραφέας θα πάρει 25€. Αυτά θα αφορούν τα πρώτα 150 αντίτυπα της ανθολογίας. Για κάθε επόμενο αντίτυπο, θα μοιράζονται το 20% των πωλήσεων. Αυτό είναι περίπου 20€ κάθε 100 βιβλία. Και σαν δώρο, κάθε συγγραφέας θα πάρει και ένα αντίτυπο της ανθολογίας. Τέλος, τα δικαιώματα των διηγημάτων, είναι αποκλειστικά των συγγραφέων, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουν όλες οι ανθολογίες.

6. Ποιες θυσίες έκανες για να γίνει το AllBooks.gr πραγματικότητα;

Πολύ τρέξιμο, χρόνος και χρήμα, μα δεν θα τα κατάφερνα χωρίς την στήριξή του Φιλίππου Βλάχου. Οι ανθολογίες ήταν δικό μου όνειρο, μα το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και με την βοήθεια του θα γίνουν πραγματικότητα.

7. Πόσες σειρές ανθολογιών σκέφτεστε να κάνετε;

Η σειρά ανθολογιών «Στα Όνειρα της Φαντασίας» είναι μια σειρά από Έλληνες συγγραφείς. Προς το παρόν είναι η πρώτη που τρέχει. Τα δύο πρώτα βιβλία της θα ονομάζονται «Πολεμικές Ιαχές» και «Κοσμικό Έρεβος» και σε γενικές γραμμές θα είναι ηρωικής φαντασίας και κοσμικού τρόμου αντίστοιχα. Αν και δεν θέλουμε να περιορίσουμε κανέναν. Μια ιστορία τρόμου μπορεί να έχει ήρωα έναν πολεμιστή και ένας πολεμιστής μπορεί να αντιμετωπίσει την προσωποποίηση του τρόμου. Η φαντασία δεν περιορίζεται και αυτό είναι κάτι ακόμη που θέλουμε να δείξουμε με τον τίτλο των ανθολογιών.

8. Πόσα διηγήματα θα έχει η κάθε ανθολογία;

Θα αρχίσουμε με δέκα διηγήματα σε κάθε ανθολογία. Ίσως σε κάποιον να φανούν λίγα, αλλά αποφασίσαμε να το κρατήσουμε χαμηλά, για να δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε στους συμμετέχοντες. Σε χρήματα μα και σε ποιότητα. Ελπίζουμε στην συνέχεια να καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό.

9. Κάθε πότε σκέφτεστε να δημοσιεύετε και μία νέα ανθολογία;

Ξεκινάμε δυναμικά με δύο ανθολογίες. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κάθε χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο).Φυσικά, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, αν ο χώρος μας κατακλειστεί από διηγήματα που πιστεύουμε πως αξίζουν να εκδοθούν.

10. Οι ανθολογίες θα είναι θεματικές ή όχι;

Για αρχή, και για οργανώσουμε το χάος, αποφασίσαμε να είναι θεματικές, αλλά αυτό πολύ πιθανόν να αλλάξει στο μέλλον, αν μπορέσουμε να βρούμε άλλο τρόπο για να ομαδοποιήσουμε τα διηγήματα που θα έχουμε στα χέρια μας. Όπως είπα πάντως στην αρχή, ακόμη και τώρα, δεν θέλουμε να περιορίσουμε κανέναν ούτε με το θέμα της ανθολογίας, ούτε με τον αριθμό λέξεων. Αυτά είναι εκεί μόνο και μόνο για να μην χαθεί ο μπούσουλας. Όπως μου αρέσει να λέω, τι θα έλεγε κάποιος τον Howard; Ότι το κείμενό του είναι πολύ μεγάλο και δεν μας κάνει; Αν ένα κείμενο είναι καλό, δεν θα μας σταματήσουν αυτά από το να μπει στην ανθολογία.

11. Ποιες είναι οι πρώτες ανθολογίες που θα δημοσιεύσετε;

Οι δύο πρώτες ανθολογίες, όπως είπα, αφορούν την ηρωική φαντασία και τον κοσμικό τρόμο. Και αυτό γιατί αυτά τα είδη είναι τα δύο αγαπημένα μου. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν ανθολογίες σχετικές με όλα τα είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού. Μια αγαπημένη σειρά ήταν για εμένα τα βιβλιαράκια της Ωρόρα. Κάτι αντίστοιχο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς, αποκλειστικά όμως με Έλληνες συγγραφείς.

12. Εκτός από ανθολογίες υπάρχει η σκέψη να εκδώσετε μυθιστορήματα ή νουβέλες από άλλους Έλληνες συγγραφείς;

Είναι στα σχέδιά μας, αλλά προς το παρόν συγκεντρωθήκαμε στην δημιουργία των ανθολογιών. Πάντως, με χαρά θα μιλήσουμε με όποιον θέλει να εκδώσει το μυθιστόρημά του ή την νουβέλα του, με σκοπό να βρούμε την καλύτερη λύση για αυτόν, μέσω του εκδοτικού. Προσωπικά, θέλω να κάνω το καλύτερο για τον ίδιο τον συγγραφέα, σαν να αφορά το δικό μου βιβλίο. Αυτό που ήδη ξεκινήσαμε και σιγά σιγά στήνουμε είναι ένα eshop βιβλιοπωλείο με Έλληνες συγγραφείς. Αφορά τους πάντες. Είτε έχουν εκδοθεί από άλλον εκδοτικό, είτε προσπαθούν μόνοι τους να δείξουν την ιστορία τους στο ελληνικό κοινό με κάποια αυτοέκδοση. Οπότε περιμένουμε και από αυτούς κάποιο mail για να συζητήσουμε μαζί με τους.

13. Ήταν η ανταπόκριση του συγγραφικού κοινού μεγαλύτερη ή μικρότερη από όσο το περίμενες; Είσαι ικανοποιημένος;

Η αλήθεια είναι πως όταν όλη η ιδέα των ανθολογιών ξεκίνησε, ήξερα πως κάτι πολύ μεγάλο ξεκινούσε. Όμως, δεν περίμενα με τίποτα την ανταπόκριση που είχαμε. Είναι πανέμορφο συναίσθημα και θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες για το πώς αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια. Δεν ξέρω αν τελικά πετύχει αυτή η προσπάθεια, αλλά πιστέψτε με, και μόνο για να δικαιώσω όλους αυτούς που πίστεψαν σε αυτήν, θα κάνω τα πάντα. Σας ευχαριστώ που ονειρευόμαστε μαζί στην Φαντασία.

14. Συνεργάζεστε με κάποιον άλλο εκδοτικό οίκο που θα κάνει την διανομή, εκτύπωση και διάθεση των αντιτύπων ή είναι κάτι που θα το αναλάβετε μόνοι σας;

Η διανομή και η διάθεση των αντιτύπων θα γίνει από τον δικό μας εκδοτικό. Ήδη μιλάμε με πολλά βιβλιοπωλεία, όπως Πολιτεία και Πρωτοπορία. Φυσικά όποιος εκδοτικός ή βιβλιοπωλείο θέλει να βοηθήσει στην διανομή, είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία. Εννοείται πως θα υπάρχει και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

15. Θα βρούμε τις ανθολογίες σε μεγάλα καταστήματα όπως public;

Πιστεύω πως ναι. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους και αναμένουμε την απάντηση τους. Δεν νομίζω πως θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

16. Πόσα αντίτυπα σκέφτεσαι να είναι η κάθε έκδοση;

Σκοπός μας είναι να υπάρχουν όσα αντίτυπα απαιτήσει η ζήτηση. Ξεκινάμε με 150 αντίτυπα και μόλις αυτά εξαντληθούν, θα προχωρήσουμε σε άλλα τόσα. Μακάρι να πάει καλά και θα συνεχίσουμε, πάντα σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες συγγραφείς.

17. Με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση των διηγημάτων;

Μια τριμελής ομάδα αποφασίζει για τα κείμενα που θα μπουν στην ανθολογία. Αυτό γίνεται με προσωπικά κριτήρια από τον καθένα μας. Θα ακουστεί εγωιστικό, μα μια και αγάπησα αυτήν την ιδέα από την γέννησή της, είμαι ένας από τους τρεις και μάλιστα αυτός που παίρνει την τελική απόφαση, αλλά όπως μου αρέσει να λέω συχνά, κάθε ιστορία, αξίζει να ακουστεί. Αν δεν μπει σε αυτήν την ανθολογία πιθανότατα να μπει στην επόμενη.

18. Υπάρχει ηλικιακό όριο για να στείλει κάποιος διήγημα στο AllBooks.gr?

Κανένα απολύτως! Απλά για ανηλίκους συμμετέχοντες, θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή μαζί μας οι γονείς του ή οι κηδεμόνες του. Από εκεί και πέρα, κανένας περιορισμός δεν υπάρχει στις συμμετοχές. Το μόνο που αποφασίσαμε, είναι ένας συμμετέχοντας να μπορεί να στείλει όσα διηγήματα θέλει, για όσες ανθολογίες θέλει, αλλά θα στην τελική επιλογή, κάθε συγγραφέας θα συμμετέχει μόνο με ένα και όχι σε δύο συνεχόμενες ανθολογίες.

19. Τι επιμέλεια γίνεται στα κείμενα αφού επιλεχθούν;

Την επιμέλεια των κειμένων θα αναλάβει η ομάδα του εκδοτικού. Αυτό σε πρώτη φάση αφορά κυρίως την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων. Δεν θέλουμε να πειράξουμε τα κείμενα των συγγραφέων και να χαλάσουμε την εικόνα τους. Δυστυχώς, πολλοί είναι οι εκδοτικοί που δεν προσέχουν, με κωμικά πολλές φορές αποτελέσματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε. Αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα για επικοινωνία με τον συγγραφέα και μια μεγαλύτερη αλλαγή, θα το κάνουμε και αυτό.

20. Πότε θεωρείς θα είναι έτοιμη πρώτη ανθολογία;

Οι δύο πρώτες ανθολογίες θα είναι έτοιμες στο φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Απριλίου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ίσως να είναι έτοιμες λίγο νωρίτερα, αλλά ο στόχος που θέσαμε είναι αυτός.

21. Αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό που υπάρχει στις εκδόσεις στην Ελλάδα και την σχετικά περιορισμένη αγορά, ποια πιστεύεις είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του AllBooks και πως πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους Έλληνες συγγραφείς;

Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσει να βλέπουμε την προσπάθεια αυτή ανταγωνιστικά. Άλλωστε, κανένας άλλος δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τους συγγραφείς που συμμετέχουν σε ανθολογίες διηγημάτων. Από εκεί και πέρα, πρωτοπόρος είναι αυτός που τολμάει κάτι και οι υπόλοιποι των ακολουθούν. Αλλιώς απλά προχωράει σε λάθος κατεύθυνση! Πιστεύουμε πως όλα όσα κάνουμε είναι για το συμφέρον των Ελλήνων συγγραφέων. Θέλω να πιστεύω πως ανήκω κι εγώ σε αυτούς. Οι εκδόσεις Allbooks, φέρνουν τις ιδέες, που θα ήθελα να μου προσφέρει ένας εκδοτικός. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι εκδοτικοί.

22. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος για το AllBooks;

Δεν νομίζω πως δω κάποιον φόβο. Αν ο κόσμος δεν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας, απλά θα σταματήσουμε. Όπως ανέφερες, υπάρχουν πολλοί εκδοτικοί. Ευτυχώς θα συνεχίσουν να βγαίνουν βιβλία!

23. Ποιες θεωρείς πως είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα του εγχειρήματος σου και πως σκέφτεσαι να τα ξεπεράσεις;

Σίγουρα η προώθηση από έναν μικρότερο εκδοτικό έχει αρκετά προβλήματα και θέλει τρέξιμο, αλλά αυτό είναι κάτι που έχουμε σκοπό να κάνουμε και μας είναι ευχάριστος πονοκέφαλος. Όσο μας ευχαριστεί, θα το κάνουμε.

24. Ποιο είναι το αγαπημένου σου βιβλίο;

Εύκολα θα πω πως είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του J.RR Tolkien. Είναι μαγικό βιβλίο και με έχει εμπνεύσει πολύ σε κάθε προσπάθεια μου να γράψω. Από εκεί και πέρα τον θρόνο διεκδικούν και οι ιστορίες του R. Howard (Κόναν, Άλμουρικ κτλ).

25. Ποιος Έλληνας συγγραφέας σε επηρέασε περισσότερο συγγραφικά;

Ο αγαπημένος μου νέος Έλληνας συγγραφέας είναι ο Γιώργος Δαμτσιος. Ειδικά το πρώτο του βιβλίο «Μεχρι την τελευταία του ανάσα» πρέπει όλοι να το διαβάσουν. Αυτός όμως που με έχει επηρεάσει περισσότερο από όλους είναι σίγουρα ο Θωμάς Μαστακούρης. Οι ιστορίες του στις ανθολογίες της Ωρόρα με έκαναν να λατρέψω τα διηγήματα και να γράψω κι εγώ. Όνειρο μου είναι να συμμετάσχει σε κάποια ανθολογία μας.

26. Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία;

Την αγάπη του κόσμου. Κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα, η οικονομική επιτυχία πολύ δύσκολα θα έρθει. Ακόμη και τα χρήματα που έρχονται, μου αρέσει να τα επενδύω για να βελτιώνω τις επόμενες συγγραφικές μου προσπάθειες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχουν αναγνώστες εκεί έξω που αναζητούν τις ιστορίες μου. Δεν είμαι ματαιόδοξος. Αν δω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, θα τις κρατήσω για εμένα. Αυτό που δε μπορώ να κάνω είναι να σταματήσω να γράφω.

27. Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι η γλώσσα και το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν. Δυστυχώς το αναγνωστικό κοινό είναι μικρό ακόμη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό δείχνει να αλλάζει. Σίγουρα, τα πολλά βιβλία και ο ανταγωνισμός σε πρώτη φάση δείχνει αρνητικό, μα με την στήριξή μεταξύ των συγγραφέων και την κοινή τους προσπάθεια (σε διάφορα φεστιβάλ βιβλίου κτλ) δείχνει τον δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι και αλλιώς, το να πιστεύει κάποιος πως μπορεί να ζήσει στην Ελλάδα μόνο από τη συγγραφή, θεωρώ ότι είναι ουτοπικό. Γιατί να μαλώνουμε;

28. Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;

Όπως είπα, κάτι τέτοιο θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας είναι σχεδόν αδύνατο. Ίσως μπορέσεις να συνδυάσεις πράγματα όπως η επιμέλεια ή τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, μα το να ζήσει κάποιος αποκλειστικά από την συγγραφή, το θεωρώ ακόμη απίθανο στην Ελλάδα. Σίγουρα βοηθάει αν κάποιος γράφει στα αγγλικά, μια και αυτό που εμείς ξεκινάμε τώρα, στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια!

29. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα ή/και το all AllBooks.gr?

Ευχαριστώ πολύ εσένα και τους αναγνώστες σου για να την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την αγάπη μου. Μακάρι να αγκαλιάστει αυτή η προσπάθεια από τόσους πολλούς που να αναγκάσει όλους τους εκδοτικούς να ακολουθήσουν. Λέω την επιθυμία μου όταν λέω ότι εύχομαι σε λίγα χρόνια να μην είμαστε ο μόνος εκδοτικός που πληρώνει τους συγγραφείς του. Μακάρι να χάσουμε αυτήν την αποκλειστικότητα το συντομότερο δυνατόν. 

Και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά για την τιμή και τον χρόνο που αφιέρωσες για αυτή την καταπληκτική συνέντευξη. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά στο fantasmagoria, στην παρουσίαση των βιβλίων.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ σίγουρα θα στείλω ένα διήγημα και ελπίζω όλοι μας να αγκαλιάσουμε αυτή την νέα προσπάθεια.

Ακολουθεί και το παρακάτω βίντεο με την παρουσίαση του AllBooks από τον Χρήστο.

   

 

 

 

2 Comments


Recommended Comments

Alexz

Posted

52 minutes ago, RObiN-HoOD said:

Που είναι το video;

Έτοιμο :) 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..