Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    96
  • views
    3,370

Συνέντευξη με τους Γρηγόρη Δημακόπουλο και Θανάση Λάμπρου


Alexz

230 views

Στην παρακάτω συνέντευξη θα δούμε πληροφορίες σχετικά  με το ταξίδι που πρέπει να ακολουθήσει ένας συγγραφέας για να εκδοθεί, καθώς και οι ευκαιρίες που δίνονται μέσα από την Λέσχη Φανταστικού Καρδίτσας.

Μαζί μας σήμερα έχω τον Γρηγόρη Δημακόπουλο, συγγραφέα και τον Θανάση Λάμπρου, υπεύθυνο της Λέσχης Φανταστικού Καρδίτσας.

1. Γρηγόρη θα ξεκινήσω με εσένα. Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας πρώτα απ' όλα. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα;

Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Πέραν της συγγραφής, που ουσιαστικά αποτελεί παράπλευρη απασχόληση, ασκώ το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Ο τόπος κατοικίας μου είναι η Καρδίτσα. Τα βιβλία είναι ένα από τα χόμπι μου. Στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να είμαι με την οικογένειά μου, να βγαίνω έξω με τους φίλους μου, να γυμνάζομαι, και να βλέπω ταινίες.

2. Ποιο βιβλίο σου έχει εκδοθεί, τι πραγματεύεται και που μπορούμε να το βρούμε; 

Έχει εκδοθεί το πρώτο μέρος της τριλογίας φαντασίας η Εποχή των Θρύλων, με τίτλο Κόκκινη Αυγή.Tο βιβλίο ξεκινάει ως μια ιστορία εκδίκησης. Τελικά όμως καταλήγει να γίνεται κάτι περισσότερο απ' αυτό.Ο βασικός άξονας της ιστορίας είναι το επικίνδυνο, απελπισμένο ταξίδι που αναγκάζεται να κάνει ο πρωταγωνιστής με τον γιο του στις ερημιές ενός κατεστραμμένου κόσμου όπου δεν ζει πια κανείς· το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύεται όμως θα οδηγήσει τους ήρωες ως την χαμένη πατρίδα της Αρχαίας Δυναστείας, σ' ένα από τα λίκνα της ανθρώπινης διανόησης του αρχαίου παρελθόντος.

 

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή: https://www.pigi.gr/?product=epoxh-thrylwn-kokkinh-aygh και Public: https://www.public.gr/product/books/greek-books/literature/science-fiction/i-epohi-ton-thrylon/prod9928645pp/

3. Πως προέκυψε η ιδέα σου για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;

Αυθόρμητα, κάνοντας περιπόλους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, στην ύπαιθρο και ανάμεσασε εκατοντάχρονα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αναρωτιόμουν πώς θα ήταν άραγε, αν σε χιλιάδες χρόνια απότο τώρα, η ανθρωπότητα ζούσε έναν δεύτερο μεσαίωνα, δίχως την ύπαρξη της τεχνολογίας.

 

4. Πότε ξεκίνησες να γράφεις και ποια είναι η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσεις να γράφεις;

Ξεκίνησα δειλά να γράφω το 2008, σταμάτησα γιατί ένιωσα ότι ήμουν ανέτοιμος, ώσπου επανήλθα δυναμικά το 2013 έπειτα από προτροπή της γυναίκας μου, κι αφού πρώτα είχα γράψει τον πρόλογο της Κόκκινης Αυγής. Η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζω να γράφω δεν είναι άλλη φυσικά πέρα από το γεγονός πως αγαπώ πολύ να δημιουργώ ιστορίες που έχω την ελπίδα πως θα αγγίξουν κι άλλους πέρα από εμένα.

5. Τα υπόλοιπα δύο μυθιστορήματα σου είναι έτοιμα; Πότε να τα περιμένουμε στα ράφια τα επόμενα;

Ουσιαστικά είναι έτοιμα, ναι. Αυτή την εποχή ολοκληρώνω την αναθεώρηση του τρίτου μέρους. Για το 2ο απομένει μονάχα η τελική επιμέλεια. Ευελπιστώ ανά έτος να έχουμε κι έκδοση. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από τα εκδοτικά πλάνα του οίκου.

6. Έχεις γράψει άλλα διηγήματα; Ποια είναι αυτά και ποιο είναι το αγαπημένου σου;

Έχω γράψει 11 διηγήματα.--- Διήγημα-προοίμιο της Εποχής των Θρύλων: «Αέλις». --- Διήγημα φαντασίας: «Δυστυχία».--- Διήγημα επιστημονικής φαντασίας: «Ύβρις».--- Διήγημα φαντασίας: «Ο πρώτος φύλακας».--- Διήγημα επιστημονικής φαντασίας: «Το εκκρεμές».--- Διήγημα επιστημονικής φαντασίας: «Ζήσε».--- Διήγημα τρόμου: «Όταν ο κόσμος ήταν ακόμη νέος».--- Διήγημα φαντασίας: «Ανάγκη».--- Διήγημα φαντασίας: «Το δωμάτιο των πιθανοτήτων».--- Διήγημα τρόμου flashfiction: «Η κρύπτη».--- Διήγημα φαντασίας: «Ερήμωση».Αγαπημένο μου διήγημα είναι το Εκκρεμές. Το συγκεκριμένο διήγημα έχει βραβευτεί στο φεστιβάλ Fantasmagria 2018. Ιδιαίτερη αδυναμία έχω επίσης στο Ερήμωση, το οποίο ευελπιστώ σύντομα να δω σε τυπωμένη μορφή.

 

7. Πως είναι να είσαι συγγραφέας στην επαρχία; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Η επαρχία έχει τα θετικά της, έχει και τα αρνητικά της. Σίγουρα αντλείς όμορφες εικόνεςαπό τη φύση, οι αργοί ρυθμοί ζωής και οι μικρές αποστάσεις εξυπηρετούν στο να εξοικονομείς χρόνο για τη συγγραφή, όμως δεν παύει να είναι αγκάθι το γεγονός πως βρίσκεσαι μακριά από το επίκεντρο των εξελίξεων. Βέβαια αυτό το αρνητικό στοιχείο αντισταθμίζεται από τη δύναμη του διαδικτύου, όμως είναι δύσκολο να ενισχύεις την εκδοτική σου προσπάθεια χωρίς τη φυσική σου παρουσία στα διάφορα (μικρά ή μεγάλα) δρώμενα που συμβαίνουν κατά καιρούς.

8. Ποια βήματα ακολούθησες για να εκδοθείς; 

Τα βήματα που ακολούθησα ήταν τα εξής: δουλειά, διάβασμα, δουλειά – αναθεώρηση – δουλειά, διάβασμα, ξανά αναθεώρηση, έπειτα διορθώσεις, επιμέλεια, διορθώσεις από συμβουλές αναγνωστών, και ξανά δουλειά! Σοβαρά τώρα, απαιτείται ένας τρομακτικός αριθμός εργατοωρών για να νιώθεις πως το βιβλίο που έγραψεςίσως είναι αρκετά έτοιμο ώστε να κυκλοφορείάξια εκεί έξω. Όσον αφορά την επικοινωνία με τον εκδοτικό, έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε αναρτήσει στον ιστότοπό του ο οίκος για τους επίδοξους συγγραφείς.

9. Είσαι ικανοποιημένος από την απόκριση του κοινού μέχρι στιγμής;

Αν και είναι νωρίς ακόμη –το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019- και χωρίς να έχει γίνει η εκκαθάριση του 1ου έτους, νομίζω πως πάμε πολύ καλά. Σίγουρα η απόκριση είναι εξαιρετικά θετική, αν κρίνω από ταμηνύματα των αναγνωστώνπου λαμβάνω και τις κριτικές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μάλιστα πρόσφατα διαπίστωσα πως στο ηλεκτρονικό κατάστημα των Publicτο διαθέσιμο απόθεμα είναι εξαντλημένο. Επίσης έμαθα πως το 1ο τιράζ εξαντλήθηκε και στις αποθήκες του εκδοτικού βρίσκεται ήδη το 2ο τιράζ των αντιτύπων.

10. Από τις ιστορίες που έχεις γράψει, ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας, τι σε ενέπνευσε και τον δημιούργησες;

Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως έχω έναν αγαπημένο χαρακτήρα. Όλοι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου μου είναι πλασμένοι με αγάπη και μεράκι. Ίσως έχω μια μικρή αδυναμία στον Βέιλαν, κι αυτό γιατίείναι ο πιο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας στο βιβλίο – και εν τέλει ίσως ο πιο ανθρώπινος.

11. Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείς για να ολοκληρώσεις ένα διήγημα και ποια όταν αφορά μυθιστόρημα;

Και στις δυο περιπτώσεις, αναζητώ αρχικά μια ιδέα που θα με συναρπάσει. Στη συνέχεια στήνω τη γενική πλοκή, τους χαρακτήρες, τα βασικά χαρακτηριστικά της κοσμοπλασίας ή του σέτινγκ. Αν απαιτείται έρευνα την κάνω. Μετά ακολουθεί η δομή του σχεδίου και στη συνέχεια επιδίδομαι σε εκτεταμένο brainstorming. Οτιδήποτε μου ταιριάζει το καταγράφω, από ατάκες ως και εικόνες. Στη συνέχεια γράφω την ιστορία, την διορθώνω, την επιμελούμαι και τελικά την αφήνω για αρκετό καιρό ώστε να κάνω το τελικό πέρασμα αποστασιοποιημένος. Η βασική διαφορά με το μυθιστόρημα και το διήγημα έχει να κάνει με την επένδυση χρόνου και το γεγονός πως απαιτείται να προσεγγίσεις τη συγγραφή του έργου με γνώμονα δευτερογενείς παράγοντες, όπως πχ να έχει ομαλή και απρόσκοπτη ροή, να απευθύνεται σε όσον το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες, να είναι ένα ελκυστικό έργο και όχι κάτι εντελώς ανοίκειο κτλ. Με λίγα λόγια οι ''πονοκέφαλοι΄΄ στο μυθιστόρημα αυξάνουν!

 

12. Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις το μυθιστόρημα σου;

Έξι έτη· και συνεχίζουμε. Θεωρώ, όμως πως το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά, καθώς ουσιαστικά έχω να ασχοληθώ με θέματα επιμέλειας μονάχα (ελπίζω).

13. Ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία Ελλήνων συγγραφέων;

 

Το Δάσος με τα Πέπλα, της Ειρήνης Μαντά. TheMetalChaptersvolume 1 &Στη Γέφυρα των Χαμένων Ψυχών του Γιώργου Δάμτσιου& Μάριου Δημητριάδη, Τα Πνεύματα της Ευθυμίας Δεσποτάκη, τα Δάση και Δέντρα της Μέσης Γης της Ευλαμπίας Τσιρέλη, το Κοράκι σε άλικο φόντο του Ελευθέριου Κεραμίδα, τα Αγαλήνευτα Βάθη του Μιχάλη Δαγκλή, και ο Θησαυρός της Δαμασκού της Δανάης Ιμπραχήμ.

 

14. Ποιος Έλληνας συγγραφέας του φανταστικού θεωρείς ότι σε επηρέασε περισσότερο;

 

Η Ειρήνη Μαντά. Τόσο χάρη στις πολύτιμες συμβουλές που μου έδινε κατά καιρούς στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όσο και εξαιτίας του εξαιρετικά καλογραμμένου βιβλίου της που είχα την τύχη να διαβάσω. 

 

15. Ποια είναι τα αγαπημένα σου είδη βιβλίων;

Φαντασίας, τρόμου και κλασσική λογοτεχνία. Ενώ, πχ, η αστυνομική λογοτεχνία δεν με ελκύει και πολύ. Ούτε και η περιπέτεια (με κάποιες εξαιρέσεις) ή το ρομάντζο.

16. Τι σου δίνει κίνητρο να γίνεις καλύτερος συγγραφέας;

 

Το γεγονός πως δεν ικανοποιούμαι αν δεν μοχθώ διαρκώς για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

 

17. Τι συμβουλές έχεις να δώσεις σε επίδοξους συγγραφείς που θα ήθελαν να εκδοθούν και να δουν το βιβλίο τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων;

 

Να διαβάζουν πολύ, να διαβάζουν οτιδήποτε ανταποκρίνεται στα γούστα τους, να δουλεύουν ξανά και ξανά τα έργα τους, χωρίς να παρασύρονται. Θέλει υπομονή, ταπεινοφροσύνη, μόχθους και θυσίες.

18. Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία;

 

Να συγκινήσεις έστω και έναν αναγνώστη. Έναν αναγνώστη που δεν σε γνωρίζει, και πουδεν έχει να κερδίσει κάτι από σένα. Έναν αναγνώστη που αγόρασε κανονικά το βιβλίο σου και το ολοκλήρωσε νιώθοντας ικανοποιημένος.

 

19. Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

 

Το πλεονέκτημα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το γεγονός πως έχεις στη διάθεσή σου μια από τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου. Τα μειονεκτήματα δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα, με βασικότερο το γεγονός πως το κοινό στις μέρες μας είναι εξαιρετικά συρρικνωμένο. Και πώς να μην είναι όταν ακόμη και άνθρωποι των γραμμάτων δεν διαβάζουν;

 

20. Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;

 

Φόρμουλα δεν υπάρχει. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις και το να είσαι επιφανές άτομο, αναγνωρίσιμο και συμπαθές ενώπιον την κοινής γνώμης. Από κει και ύστερα θεωρώ πως πρέπει να έχεις το ταλέντο και να μοχθήσεις πολύ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο όμως, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση.

 

21. Πως σκέφτεσαι συγγραφικά τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;

 

Βελτιωμένο, ευελπιστώ, σε όλους τους τομείς. Με ολοκληρωμένη την τριλογία και με την ελπίδα να έχω γράψει ακόμα ένα βιβλίο. Και –γιατί όχι- να έχω την τύχη να βλέπω την Εποχή των Θρύλων να λανσάρεται στο εξωτερικό. 

 

22. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για την Λέσχη Φανταστικού Καρδίτσας; (πως προέκυψε, ποιος είχε την σκέψη να γίνει κάτι τέτοιο, γίνονται συναντήσεις; Πως μπορείς να γίνει κάποιος μέλος ; )

Όταν εγώ επικοινώνησα με τον ιδρυτή της λέσχης, τον Θανάση Λάμπρου, για να παραβρεθώ στις συναντήσεις, η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ. είχε ήδη ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα. Οπότε καλό είναι να μάθετε απ' αυτόν τις λεπτομέρειες! Βρισκόμουν ήδη σε αναζήτηση εκδοτικού όταν έμαθα τα νέα πως μια παρέα παιδιών είχαν πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν κάτι ενδιαφέρον στον χώρο του φανταστικού, (μάλιστα άτομα από την ίδια μου την πόλη), οπότε δεν έχασα την ευκαιρία· επεδίωξα να τους γνωρίσω κι ας μην τους γνώριζα προσωπικά. Ήταν μια κίνηση που είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα, γιατί πλέον μπορώ να πω πως μέσα από τη Λέσχη κέρδισα έναν πολύ καλό φίλο. Με τον Θανάση συχνά-πυκνά βρισκόμαστε και εκτός συναντήσεων της λέσχης, κάνουμε πολύ καλή παρέα, και γενικώς είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα. Πλέον τολμώ να πω – και χάρη στη φιλία μου με τον Θανάση - πως η λέσχη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι και δικό μου δημιούργημα μαζί με των υπολοίπων μελών.

23. Θανάση μπορείς να μας πεις είναι ο σκοπός της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας;

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω και εγώ Αλέξανδρε για την ευκαιρία που μας δίνεις να πούμε μερικά λόγια για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας. Όπως υποδηλώνει και το όνομα της, η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ, αποτελεί μια προσπάθεια, μια κίνηση, πρωτίστως να ενώσει και να φέρει σε επαφή όλους τους «αναγνώστες-ταξιδευτές» της λογοτεχνίας του φανταστικού, αρχικά, από την πόλη της Καρδίτσας, στην οποία γεννηθήκαμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Μέσα από την προσωπική ενασχόληση και συμμετοχή του καθενός, ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε θέματα που αφορούν την τέχνη του φανταστικού, φέρνοντας σε επαφή με την φανταστική λογοτεχνία κόσμο που ενδεχομένως δεν έχει ασχοληθεί ποτέ και δίσταζε να την προσεγγίσει. Φυσικά, η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ είναι ανοιχτή για όλες τις φίλες και τους φίλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους και χαιρόμαστε ιδιαιτέρα γιατί έχουμε πολλούς καλούς και πιστούς φίλους από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

 

24. Στη ιστοσελίδα της λέσχης μπορεί ο οποιοσδήποτενα στείλει κάποιο διήγημα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; 

Στην ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ μπορούν όλοι να τα διηγήματα τους, επικοινωνώντας μαζί μας, είτε απευθείας στην σελίδα μας στο Facebook, είτε στο e-mail: lefalok@gmail.com

Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη προϋπόθεση ή/και απαίτηση από τους ενδιαφερόμενους, αρκεί τα διηγήματα τους ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας, να κινούνται στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της τέχνης του φανταστικού ευρύτερα (άρθρα, διηγήματα, βιβλιοκριτικές, ποίηση, ζωγραφική κτλ)

25. Μπορεί να δημοσιεύσει κάποιος ένα διήγημα και στην λέσχη και κάπου αλλού;

 

Στο ιστολόγιο της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ, προσπαθούμε να φιλοξενούμε πρωτότυπες δημιουργίες, οι οποίες αναρτούνται και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Εάν κάποιος από τους φίλους και τις φίλες επιθυμεί να αναρτήσει την δουλειά του και σε κάποιον άλλο ιστότοπο, θα πρέπει να αναφέρει ως πρωταρχική πηγή δημοσίευσης το ιστολόγιο μας, αναρτώντας κάποιο link ή κάνοντας μια παραπομπή.

 

26. Είναι η ανταπόκριση του αναγνωστικού, καθώς και συγγραφικού κοινού η αναμενόμενη;

 

Η αλήθεια είναι ότι, δεδομένου των μεγεθών και των δυνατοτήτων μας, έχουμε μια αρκετά ικανοποιητική ανταπόκριση, τόσο από άτομα που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας τα έργα τους, όσο και από αναγνωστικό κοινό. Καθημερινά σχεδόν λαμβάνουμε μηνύματα ενδιαφέροντος προς την ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ, από κόσμο που δεν μας γνώριζε, τόσο από Καρδίτσα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τα καλά τους λόγια. Είναι εντυπωσιακό σε αρκετές περιπτώσεις, το πώς έχουν αγκαλιαστεί κάποιες δουλειές και πόσο γρήγορα έχουν κοινοποιηθεί και διαβαστεί από μεγάλο αριθμό ατόμων. Είναι συγκινητικό να διαβάζεις μηνύματα ή να σε σταματάνε στον δρόμο και να σου λένε πόσο τους άρεσε κάποιο διήγημα ή άρθρο από αυτά που φιλοξενούμε κατά καιρούς στο ιστολόγιο μας ή το πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκουν την κίνηση της δημιουργίας της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας. Είναι μια ηθική –πρωτίστως- ανταμοιβή για τον κόπο όλων όσων συμμετέχουν στην ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ και τον πολύτιμο χρόνο που δαπανούν, μιας και όλοι μας έχουμε επαγγελματικές, οικογενειακές ή άλλου είδους υποχρεώσεις.  

 

27. Γίνεται κάποια επιμέλεια στα κείμενα πριν δημοσιευτούν στην λέσχη;

 

Όλα τα κείμενα περνάνε από επιμέλεια, προσπαθώντας να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά ή εκφραστικά λάθη, παρεμβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις –με μοναδικό σκοπό να αναδείξουμε το κείμενο- χωρίς να αλλοιώσουμε το ύφος της δουλειάς του δημιουργού. Φυσικά, πάντα σε συνεννόηση μαζί τους, ενημερώνοντας τους για τυχόν λάθη στα κείμενα ή ζητώντας τους να μας στείλουν κάποιο κομμάτι το οποίο θεωρούμε ότι χρειάζεται λίγη παραπάνω δουλειά και προσοχή. Προσπαθούμε όσο μπορούμε –χωρίς να είμαστε φιλόλογοι- να διατηρούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ποιότητας σε όλα τα κείμενα τα οποία αναρτούνται.

 

28. Ερώτηση προς και τους δύο. Ποια τρία διηγήματα σας αρέσουν -κατά την δική σας υποκειμενική γνώμη- περισσότερο από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Λέσχης; 

 

Γρηγόρης: «Αποσύνθεση 1 & 2» (Θανάσης Λάμπρου και Μιχάλης Δαγκλής), «Ο θαμώνας» (Θανάσης Λάμπρου) και «Είμαι ζόμπι» (Βαρβάρα Σεργίου).

 

Θανάσης: Πραγματικά δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί νιώθω ότι με περιορίζει και ενδεχομένως να αδικήσω κάποιο διήγημα σε βάρος κάποιου άλλου. Για μένα –και χωρίς να ακουστεί ως διπλωματική απάντηση- όλα τα διηγήματα που αναρτούνται στο ιστολόγιο της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ είναι αγαπημένα, γιατί μέσα από αυτά βλέπω το μεράκι και την επιθυμία κάποιων παιδιών να εκφραστούν μέσα από την συγγραφή, αλλά και την εμπιστοσύνη τους να μοιραστούν μαζί μας το έργο τους. Για μένα είναι ιδιαιτέρως τιμητικό και συγκινητικό όλο αυτό, οπότε τα αγαπώ όλα ανεξαρτήτως, άσχετα εάν είναι διήγημα κάποιου φίλου/φίλης που γράφει για πρώτη φορά ή κάποιου που έχει μια παρουσία και εμπειρία στον χώρο της συγγραφής...

 

29. Ποια τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος συγγραφέας στέλνοντας σας ένα διήγημα;

 

Το κυριότερο και βασικότερο πλεονέκτημα του να δημοσιεύσουμε το κείμενο κάποιου, είναι ότι θα του δώσουμε ένα βήμα, μια ευκαιρία να το διαβάσει ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων, φέρνοντας τον σε μια πρώτη επαφή με το αναγνωστικό κοινό και ενδεχομένως αποκτώντας ένα feedback σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς του. Το σίγουρο είναι, για όποιον ενδιαφέρεται να μας αποστείλει κάποιο κείμενο προς δημοσίευση, ότι θα το αξιοποιήσουμε και θα το παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πραγματικά πολύς ο κόσμος που έχει γράψει κάποια διηγήματα και διστάζει να τα μοιραστεί, για πολλούς και διαφόρους λόγους ο καθένας, πχ κάποιοι ντρέπονται την δημοσιότητα. Εμείς τους καλούμε να συμμετάσχουν και θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να τους φιλοξενήσουμε στο ιστολόγιο μας.

 

30. Έχετε σκεφτεί να εκδώσετε τα διηγήματα της λέσχης ως ανθολογία;

 

Αυτό είναι μια σκέψη που τριγυρνάει στο μυαλό μας και μας απασχολεί πολύ καιρό τώρα. Θεωρούμε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη οι κατάλληλες και προτιμάμε να φτάσουμε πρώτα σε ένα επιθυμητό επίπεδο συμμετοχής και οργάνωσης, πριν κάνουμε αυτό το βήμα. Όσον αφορά την μορφή της έκδοσης, δεν γνωρίζω ακόμα τα πλαίσια στα οποία θα κινηθεί όταν και αν με το καλό αποφασίσουμε να το ξεκινήσουμε. Προσωπικά όμως, θα με ενδιέφερε κάτι που θα κινείται σε έντυπη περιοδική έκδοση της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, παρουσιάζοντας μια συγκεντρωτική -ετήσια ή εξαμηνιαία κυκλοφορία- που θα περιλαμβάνει ενδιαφέροντα άρθρα και διηγήματα των μελών μας. 

 

31. Τι άλλο να περιμένουμε από την Λέσχη;

Κάποια στιγμή, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και πάλι με τις τακτικές συγκεντρώσεις μας, που λάμβαναν χώρα όταν ξεκινήσαμε. Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις πολλών μελών μας, μας ανάγκασε να «παγώσουμε» για λίγο αυτή την δραστηριότητα, ελπίζω όμως σιγά-σιγά να αρχίσουμε και πάλι τις συναντήσεις μας, ώστε να μπορέσουν να μας προσεγγίσουν όσοι ενδιαφέρονται, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο την λογοτεχνία του φανταστικού στην πόλη μας και όχι μόνο!

32. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα ή/και τη λέσχη;

 

Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ, δεν έχει καμία απολύτως οικονομική ή άλλου είδους απαίτηση από τους φίλους που θέλουν να ασχοληθούν. Είναι μια ανοιχτή παρέα ανθρώπων που αγαπάει την φανταστική λογοτεχνία και ενδιαφέρεται για την προώθηση της. Όσο περισσότερο δυναμώσουμε την παρέα αυτή, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα...Να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν στηρίξει την ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ σε όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας της και καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά εσένα Αλέξανδρε προσωπικά, για το βήμα που μας έδωσες να μιλήσουμε και να παρουσιάσουμε στον κόσμο την Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας και το έργο της. Να παρουσιάσω αυτή την παρέα ταξιδευτών στους αχαρτογράφητους τόπους της Φαντασίας...

https://lefalokarditsas.blogspot.com

Facebook: Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας

E-mail: lefalok@gmail.com

 

Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω για την πολύ εμπεριστατωμένη συνέντευξη που δώσατε και ελπίζω άλλοι συγγραφείς να μάθουν και να επνευστούν από το μέχρι τώρα ταξίδι σας. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας!

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..