Jump to content
 • entries
  81
 • comments
  96
 • views
  3,355

Συνέντευξη με τον Θανάση Παπαγεωργίου της Εκπομπής Αλλόκοσμες Ιστορίες


Alexz

263 views

Σήμερα έχουμε στην παρέα μας τον Θανάση Παπαγεωργίου, ραδιοφωνικό παραγωγό της εκπομπής Αλλόκοσμες Ιστορίες. Ανακάλυψα την εκπομπή του Θανάση μέσα από το sff.gr και είπα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Μια εκπομπή για το Ελληνικό φανταστικό. 

Ως φαν της εκπομπής, ήταν αναμενόμενο να τον καλέσω και να του πάρω συνεντευξη για δύο λόγους:

α. Ήταν κρυφός μου πόθος, μια επιθυμία που έπρεπε να γίνει όνειρο: Ο Θανάσης να μπει αυτός στη θέση του συνεντευξιαζόμενου.

β. Να τον κάνω να νιώσει αυτός μια φορά άβολα, γιατί έχει τεντώσει τη γούνα στους περισσότερους καλεσμένους τους. Έτσι λοιπόν, οι συγγραφείς θα πάρουμε πίσω το αίμα μας με αυτή τη συνέντευξη.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ακολουθεί η συνέντευξη και εύχομαι να την απολαύσετε όσο και εγώ.

1. Θανάση θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Πως αισθάνεσαι που εσύ είσαι ο συνεντευξιαζόμενος αυτή τη φορά;


Πολύ περίεργα και άβολα. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα θέλει κάποιος να μου πάρει συνέντευξη. Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Έχεις μαζοχιστικές τάσεις;
 

2. Πες μας μερικά πράγματα για εσένα. 


Από μουσική, είμαι πωρωμένος μεταλάς, αλλά αν κάτι μου αρέσει, μου είναι αδιάφορο σε ποιο είδος μουσικής ανήκει. Δεν έχω τέτοια κολλήματα. Μου αρέσουν επίσης πολύ τα soundtracks, όπως και μουσικές των 80΄s και 90's. Πριν 12 περίπου χρόνια, διοργανώναμε και retro πάρτυ με κάτι φίλους. Before it was cool. 

Λατρεύω τις συναυλίες. Αν είχε κάθε μέρα κάτι που μου αρέσει, θα ήμουν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Το μόνο πρόβλημα σε αυτό, θα ήταν το οικονομικό.
Είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία για μένα. Μπορεί να πάω και να είμαι πεσμένος και να στο τέλος να φύγω με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Από ασχολίες, δεν έχω κάτι ασυνήθιστο. Μπύρες με φίλους, ταινίες, δολοφονίες, κυνήγι σαλαμάνδρας και βόλτες για βιβλία.

3. Τι είναι οι Αλλόκοσμες Ιστορίες, από που προέκυψε η ιδέα και γιατί ονόμασες την εκπομπή έτσι;

Οι Αλλόκοσμες ιστορίες είναι η νο1 εκπομπή στον γαλαξία για το ελληνικό Φανταστικό. Οι κακές γλώσσες που λένε ότι είναι νο1 επειδή δεν υπάρχει άλλη, να πάνε να πνιγούν. 
Η εκπομπή είναι ένα έμψυχο ον, το οποίο αγκαλιάζει και στηρίζει όλους τους συγγραφείς, τις εκδόσεις, τις σελίδες/ομάδες που προωθούν το Φανταστικό στην Ελλλάδα. Και όποτε μου την βαρέσει, , διευρύνω τον κύκλο και φέρνω και άλλους συγγραφείς. Όπως έκανα με τον Μπούρο που γράφει ιστορίες μυστηρίου. Και με τον Χάρη Νικολακάκη που είναι ο εκδότης των Bell. Γενικά η εκπομπή μπορεί να έχει μία συγκεκριμένη θεματική, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει κιόλας. Δεν μου αρέσουν τα «πρέπει», οπότε αν μου έρθει μία ιδέα που μου αρέσει, θα προσπαθήσω να την υλοποιήσω, κι ας μήν ανήκει στο Φανταστικό. Ακόμα πλάθεται η εκπομπή. Περισσότερα στην ερώτηση 9 😛


Η ιδέα αυτή στριφογύριζε στο κεφάλι μου γύρω στα 2+ χρόνια. Απλά ερχόταν κι εφευγε, δεν είχα κάτσει σοβαρά να το αναλύσω και να δω πως μπορώ να το κάνω. Έκανα ραδιοφωνική εκπομπή πολύ παλιότερα στο sky rock το 1998 και μου άρεσε πολύ η εμπειρία.Τον Φεβρουάριο που έφυγα από την δουλειά που ήμουν και είχα ελεύθερο χρόνο, είπα ή τώρα ή ποτέ. Παρόλο που οικονομικά δεν ήμουν σε καλή φάση, πήρα μηχανήματα(μείκτη, μικρόφωνα, ακουστικά κλπ) και άρχισα να την στήνω. Μέσω ενός πολύ καλού φίλου, επικοινώνησα με τον Γεράσιμο Δούρο που κάνει εκπομπή στο metalzone.gr, ο οποίος με την σειρά του με έφερε σε επαφή με τον Κώστα Κυριακάκη που έχει το metalzone, και ξεκίνησα εκπομπές μέσω του ιστότοπου του. Και τους  ευχαριστώ πολύ γι'αυτό. Για πρακτικούς λόγους και μόνο, μετά το καλοκαίρι  μετακόμισα στο όπου έχω μία μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία.

Το όνομα της εκπομπής έχει μία πολύ μικρή αλλά διασκεδαστική(για μένα) ιστορία. Έσπαγα το κεφάλι μου να βρω όνομα και δεν τα κατάφερνα. Είχα στείλει σε όσους συγγραφείς έχω θάρρος μπας και σκεφτούν αυτοί κάτι. Αλλά τζίφος. Πάω λοιπόν τέλος Απριλίου(αν θυμάμαι καλά) σε ένα signing session που είχε διοργανώσει ο σύλλογος ΦantastiCon και αρχίζω και τους πρήζω όλους. Χαχαχαχα Τσουρέκια πρέπει να τους τα είχα κάνει. Και σε κάποια φάση μου λέει κάποιος να την ονομάσω «Ιστορίες από άλλους κόσμους». Και κατευθείαν μου έκανε το κλικ. Του λέω όχι. Θα την ονομάσω «Αλλόκοσμες ιστορίες». Δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος είχε κάνει αυτή την πρόταση για να του δώσω τα εύσημα. Έχω κάποιον στο μυαλό μου, αλλά δεν είμαι σίγουρος και δεν θέλω να πω λάθος όνομα.

4. Πότε ξεκίνησαν οι Αλλόκοσμες Ιστορίες, πότε έχεις νέα εκπομπή και ποιες ώρες;

Η εκπομπή 0 όπως την λέω, έγινε 5 Μαϊου 2019. Ουσιαστικά ήταν μία δοκιμαστική εκπομπή όπου είχε έρθει ο Γεράσιμος Δούρος και βγήκαμε στον αέρα απλά για να δοκιμάσουμε αν είναι όλα καλά(τεχνικά μιλώντας), και μου έκανε ερωτήσεις για το τι θα είναι αυτή η εκπομπή κλπ. Η πρώτη «κανονική» εκπομπή έγινε Πέμπτη 9 Μαϊου, με καλεσμένο τον Γιώργο Κωστόπουλο.

Εκπομπές πλέον, κάνω κάθε Τρίτη 21:00-23:00(και αν πηγαίνει καλά, τραβάει και παραπάνω) στο ραδιόφωνο του www.schoolofrock.gr.
 

5. Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσεις την συγκεκριμένη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή;

πάρντον μαη φρεντς, αλλά κινητήρια δύναμη ήταν η Γκαύλα(και με γάμμα και με κεφαλαίο) και μόνο. Το ότι γούσταρα πολύ(και πολύ καιρό) να το κάνω και το έκανα. Η αγάπη για το ελληνικό Φανταστικό.
 

6. Ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης εκπομπής;

Ο σκοπός της εκπομπής είναι ένας. Η προβολή των Ελλήνων συγγραφέων και των «παιδιών» τους. Έστω και μέσω αυτού του πολύ μικρού βήματος(από άποψη απήχησης, σε σύγκριση με το youtube π.χ.) που έχω. Όπως και στην ομάδα «Λογοτεχνία τρόμου», προσπαθώ να αλλάξω γνώμη σε κάποιους που είτε σνομπάρουν, είτε έχουν κόμπλεξ, είτε απλά δεν γνωρίζουν την εγχώρια παραγωγή. Αν καταφέρω έστω και έναν να αλλάξει γνώμη, θα είμαι χαρούμενος.

Και βέβαια, να περνάμε καλά στις εκπομπές!
 

7. Είναι η ανταπόκριση του κοινού μεγαλύτερη ή μικρότερη από όσο περίμενες; Είσαι ικανοποιημένος;

Κοίτα, όταν ξεκίνησα, έλεγα πως αν με ακούν 20 άτομα θα είμαι χαρούμενος. Με μεγάλη χαρά, διαπίστωσα ότι αυτοί που ενδιαφέρονται, ήταν πολλοί περισσότεροι. Και με περίμενε κι άλλη μία έκπληξη όταν «μετακόμισα» στο school of rock, γιατί οι ακροατές διπλασιάστηκαν! Δεν το περίμενα αυτό να σου πω την αλήθεια, γιατί ο σταθμός μόλις είχε ανοίξει. Ουσιαστικά πρότεινα στον Γιώργο Μεσολογγίτη που δημιούργησε το site, αν τον ψήνει να βάλει ραδιόφωνο. Και ψήθηκε αμέσως. Οπότε είμαι (προς το παρόν) η μοναδική εκπομπή του σταθμού. Γι'αυτό και η έκπληξη. Έχουμε σταθεροποιηθεί σε ένα αρκετά ικανοποιητικό αριθμό και είμαι χαρούμενος γι'αυτό. Προσθέτοντας και το πολύ ιδιαίτερο και αντιεμπορικό θέμα της εκπομπής, ναι, είμαι ικανοποιημένος. Βέβαια ο στόχος μου είναι να κατακτήσω τον γαλαξία, οπότε πάντα στοχεύω ψηλότερα.
 

8. Γιατί να ακούσει κάποιος την εκπομπή σου (εκτός από το γεγονός ότι είναι η μοναδική στον γαλαξία, που ασχολείται με το Ελληνικό Φανταστικό);

Γιατί έχει τάσεις αυτοκτονίας και κακό χιούμορ.

Άντε, ας απαντήσω σοβαρά. Αν θέλει να γνωρίσει κάποιος καλύτερα τους συγγραφείς που του αρέσουν, να την ακούσει. Αν θέλει να ανακαλύψει Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού και θέλει να ασχοληθεί με το είδος, να την ακούσει. Αν θέλει μία εκπομπή που δεν είναι «αποστειρωμένη» και γεμάτη «σοβαροφάνεια» να την ακούσει. Αν θέλει μία εκπομπή, η οποία ουσιαστικά είναι η συζήτηση μεταξύ δύο φίλων που έχουν βγει για μπύρες να την ακούσει. Είναι μία εκπομπη χωρίς κανόνες. Ο καλεσμένος είναι ελεύθερος να πει ότι θέλει. Θέλει να βρίσει; Θα το κάνει. Θέλει να «διαφημίσει» άλλες ομάδες/σελίδες/ιστότοπους που ασχολούνται με το Φανταστικό; Θα το κάνει. Είναι κυριολεκτικά ελεύθεροι να πουν ότι θελουν αυτοί που έρχονται στην εκπομπή. Είτε θετικό είτε αρνητικό. 

Είναι μία παρεϊστικη εκπομπη, για κάτι που αγαπάω. Δεν το παίζω ειδήμονας. Ούτε τα ξέρω όλα. Δεν την κάνω για να «διδάξω». Άλλωστε κι εγώ έχω μάθει πολλά από τους καλεσμένους μου, αλλά και από τους συμμετέχοντες στο τσατ.
 

9. Τι άλλο να περιμένουμε από την εκπομπή σου; Θα προσθέσεις epic book battles;

Όπως σου είπα και σε προηγούμενη απάντηση, η εκπομπη πλάθεται ακόμα. Μου έρχονται ιδέες, τις ζυγίζω, και αν θεωρήσω ότι αξίζουν, θα τις εφαρμόσω. Άρα λοιπόν όλο και κάτι καινούριο θα υπάρξει στο μέλλον. Ένα από αυτά, θα είναι και book battles/author battles. Για παράδειγμα θα φέρνω έναν καλεσμένο που έιναι πωρωμένος με Κινγκ και δεν γουστάρει Μπάρκερ, και έναν που λατρεύει Μπάρκερ και δεν γουστάρει Κινγκ και θα τους βάζω να «πλακώνονται». Βέβαια όλα αυτά εν είδει χαβαλέ. Θα πέφτει ξεμάλλιασμα. Και ελπίζω για την διασκέδαση μου, να πέσει και καμμια «ψιλή». Χαχαχα

Επίσης σκέφτομαι να ανοιχτώ και στον χώρο των κόμικ. Βέβαια δεν είμαι και κανας γνώστης του αντικειμένου, αλλά π.χ. θα ήθελα να φέρω στην εκπομπή τον Άρη Λάμπο που έχει δημιουργήσει το κόμικ «Μεταλάδες». Ταυτίζομαι με αυτό το κόμικ, οπότε πιστεύω θα γινόταν μία καλή εκπομπή. 

Επίσης θα συνεχίσουν τα αφιερώματα. Έχω κάνει ήδη στις σειρές «Ιστορίες με...» από Ωρόρα και «Βιβλιοθήκη του τρόμου» από εκδόσεις Σιμωσι. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Σίγουρα άλλο ένα(μπορεί και δύο) στα... Ωροράκια, στην σειρά Κόλαση/Σκοτάδι των εκδόσεων ΟΞΥ, αφιερώματα σε συγγραφείς κλπ. Ίσως κάποια στιγμή κάνω και σε σκηνοθέτες/ταινίες τρόμου. Θα δείξει. Ανάλογα τα κέφια.

 

10. Αν σου χάριζαν ένα box set με όλα τα διηγήματα / μυθιστορήματα του lovecraft, τι θα έκανες και πως θα αισθανόσουν;

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ θέλεις να με λιντσάρουν ε; Να σου πω την αλήθεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος. Σοβαρά. Γιατί ένα τέτοιο box set θα ήταν ακριβό. Άρα θα μπορούσα να το πουλήσω και να πάρω κάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα βιβλία. Ή 500 τσίχλες ας πούμε.
 

11. Ποια είναι η αγαπημένη σου μπύρα; Γιατί πιστεύεις πως δεν έχεις βρει χορηγό ακόμη;

Οι αγαπημένες μου μπύρες είναι οι Ζέος, Pilsner Urquell και Kaiser. 

Δεν έχω βρει χορηγό ακόμα, γιατί με πολεμάνε τα μεγάλα συμφέροντα. Τα χερουβίμ, οι μασώνοι, τα γέτι και ο Σώρρος. Και πάνω απ'όλα η άτιμη κενωνία(μουσική από ταινία Ξανθόπουλου να παίζει στο background). Αν διαβάζει κανένας που έχει κάβα/σουβλατζίδικο/πιτσαρία, να ξέρετε είμαι ανοιχτός σε προτάσεις!
 

12. Πόσα βιβλία έχεις στην συλλογή σου;

Έχω χρόνια να τα μετρήσω, αλλά είναι σίγουρα πάνω από χίλια. Και κάτω από 1500
 

13. Πόσα βιβλία διαβάζεις συνήθως όταν δεν έχεις reader's block?

Παλιότερα δεν τα μέτραγα, οπότε θα σου πω ένα μέσο όρο από τότε που ανακάλυψα το goodreads και μπορώ και τα τσεκάρω. Πρέπει να είναι γύρω στα 70-80. Το ρεκόρ μου νομίζω είναι 155, αλλά αυτό έγινε μία χρονιά μόνο.
 

14. Τι είδους βιβλία διαβάζεις συνήθως;

Μακράν το αγαπημένο μου είδος είναι ο τρόμος. Αλλά διαβάζω και πολλά αστυνομικά τα τελευταία 5 χρόνια. Μετά έρχεται το Φάνταζι. Λιγότερο αγαπημένο μου είδος στην λογοτεχνία του Φανταστικού, είναι η Επιστημονική Φαντασία όταν έχει πολύ τεχνολογία και πίου πίου. Αλλά και σε αυτό το είδος, έχω διαβάσει αριστουργήματα.
 

15. Ποιος είναι ο αγαπημένους σου Έλληνας συγγραφέας και γιατί.

Τώρα με πέθανες. Θα πω τον Ανεμοδουρά, για να στρίψω δια του αρραβώνος. Διάβαζα πάρα πολύ Μικρό ήρωα μικρός και κάποια στιγμή θέλω να τα ξαναπιάσω.
 

16. Ποια η άποψη σου για το ελληνικό οικοσύστημα πάνω στην λογοτεχνία του φανταστικού;

Θα αρχίσω από τις εκδόσεις.

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή. Έχει αρχίσει και παίρνει τα πάνω της όμως η ελληνική λογοτεχνία του Φανταστικού. Βλέπουμε συγγραφείς να υπογράφουν σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας(και οι περισσότεροι, χωρίς να πληρώνουν για να το βγάλουν). Υπάρχουν ακόμα βέβαια μεγάλοι εκδοτικοί που σνομπάρουν το είδος γενικότερα και κατ' επέκταση την ελληνική παραγωγή του Φανταστικού. Αλλά αν συνεχίσουν να βγαίνουν ποιοτικές δουλειές, θα αλλάξουν γνώμη και αυτοί. Παλιότερα σνόμπαραν και την αστυνομική λογοτεχνία(δεν μιλάω μόνο για εκδοτικούς τώρα) και βλέπεις τι γίνεται σήμερα. Δεν περιμένω να γίνει ο ίδιος χαμός βέβαια και με την Φανταστική λογοτεχνία, αλλά πιστεύω θα έρθει και η σειρά της. Να πω πως υπάρχουν πολλοί μικροί εκδοτικοί οίκοι που ασχολούνται με τους Έλληνες και έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν. Και κάποιοι που δυστυχώς βλέπουν τους υποψήφιους συγγραφείς ως ευρώ και μόνο.

Μετά βλέπουμε ότι διοργανώνονται με επιτυχία αρκετά φεστιβάλ(ΦantastiCon, Fantasmagoria, Ο μαγεμένος κήπος του Will o wisps). Εκδηλώσεις όπως τα Reflections at Death disco και πολλές άλλες. Υπάρχουν sites που ασχολούνται αποκλειστικά με το Φανταστικό για να ενημερώνεται ο κόσμος(willowisps, nyctophilia κ.α.), πολλές σελίδες και ομάδες στο facebook. Λέσχες όπως η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ, (Φοιτητική λέσχη φανταστικής λογοτεχνίας), ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ(Λέσχη φανταστικής λογοτεχνίας Καρδίτσας), Α.Λ.Ε.Φ.(Αθηναϊκή λέσχη επιστημονικής φαντασίας). Γενικά γίνεται ένας χαμούλης. Ζητάω συγγνώμη για όποια ξέχασα να αναφέρω, είναι πραγματικά πάρα πολλά.

Βέβαια αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι(λίγοι ευτυχώς), την βλέπουν ανταγωνιστικά την φάση και βάζουν το «εγώ» πάνω από το «εμείς», χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το «εμείς» περιλαμβάνει και τους ίδιους. Αλλά να μου πεις πάντα και παντού θα υπάρχουν τέτοιοι δυστυχώς. Πιστεύω όμως ότι είναι ένας παράγοντας που βάζει φρένο σε κάποια πράγματα. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που ασχολούνται μόνο και μόνο επειδή το αγαπάνε και το κάνουν με την καρδιά τους, χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα.

Άρα για να συνοψίσουμε. Συγγραφείς έχουμε πολλούς και καλους. Φεστιβάλ έχουμε λίγα και πολύ καλά. Σελίδες/ομάδες/εκδηλώσεις μπόλικες. Λίγη δουλειά σε κάποια «εγώ» θέλουμε και κατεβαίνουμε για πρωτάθλημα. Α, και αναγνώστες λείπουν, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. 

17. Ποιες θεωρείς πως είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα του εγχειρήματος σου και πως σκέφτεσαι να τα ξεπεράσεις;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του εγχειρήματός μου, είναι το ότι η εκπομπή γίνεται στο σπίτι μου. Κι αυτό γιατί μου περιορίζει πολύ, την λίστα των καλεσμένων μου. Αν δεν τον ξέρω τον άλλον, ή αν δεν τον έχω γνωρίσει έστω και λίγο, δύσκολα θα τον βάλω σπίτι μου. Από την άλλη, αυτό βγήκε σε καλό. Γιατί σκέφτηκα ότι είναι αδύνατον να βγάλω... 30-40 εκπομπές τον χρόνο και να έχω κάθε φορά καινούριο καλεσμένο. Οπότε με έβαλε σε σκέψεις για το τι άλλο μπορώ να κάνω, και έτσι ήρθαν οι ιδέες που σου ανέφερα πριν για αφιερώματα κλπ. Βέβαια έχω βάλει σε λειτουργία ένα σατανικό σχέδιο για να λύσω κι αυτό το πρόβλημα. Παίζω συστηματικά Τζόκερ και Κίνο και με το που κερδίσω, θα φτιάξω ένα στούντιο εκτός σπιτιού, οπότε θα είμαστε κομπλέ. Τι μπορεί να πάει λάθος σε αυτό το σχέδιο; Μιλάμε για σιγουράκι.

Άλλο ένα πρόβλημα της εκπομπής, είναι η οργάνωση. Είμαι κλασσικός Έλληνας, που σημαίνει ότι αφήνω πράγματα για τελευταία στιγμή. Και πες, πάει στο διάολο το να κάτσω να βγάλω τις ερωτήσεις λίγες ώρες πριν την εκπομπή. Αλλά να αφήνω και το ποιον θα φέρω για την ίδια μέρα; Συνδύασέ το και με το ότι δεν έχω τεράστια λίστα καλεσμένων όπως είπα πριν, και καταλαβαίνεις τα εγκεφαλικά που παθαίνω. Γιατί όπως είναι λογικό, δεν με περιμένουν όλοι στο ακουστικό για να έρθουν. Έχουν και δουλειές οι άνθρωποι. Οπότε παίρνω τον έναν, δεν μπορεί, δεν μπορεί ο άλλος, έ κάποια στιγμή θα την πατήσω. Ευτυχώς αυτό έχει γίνει μία φορά μόνο, αλλά 1-2 ακόμα, έκλεισα καλεσμένο, την προηγούμενη μέρα της εκπομπής. Καλά ρε Θανάση, είσαι μαλάκας αγόρι μου; Μην μου δίνετε σημασία, μιλάω μόνος μου. Έχω πει στην εκπομπή για πλάκα ότι λείπει αρχισυντάκτης, αλλά πραγματικά θα βοηθούσε. Δεν μιλάω βέβαια για «επαγγελματική»» συνεργασία (εδώ γελάμε). Αλλά ένας συνεργάτης θα μου έκανε καλό, για να μου σκάει κάμμια φάπα και να με κινητοποιει. 

Αδυναμία της εκπομπής, είναι οι μπύρες. Πρέπει να αρχίζω να πίνω μετά την πρώτη ώρα, γιατί ξεκινάω από την αρχή, και κανα μισάωρο πριν το τέλος ή θα με πιάσει λογοδιάρροια, ή θα τρώω κολλήματα και θα κομπιάζω. 

18. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο Έλληνα συγγραφέα; 

Τώρα μας πέθανες(στο τετράγωνο). Θα πω το «Φαρμακομούνα». Δεν το έχω διαβάσει, αλλά με τέτοιο τίτλο το αγαπάω ήδη(στρίβην δια του αρραβώνος στο τετράγωνο. Δεν σε χάλασε).

Αρχίζω και καταλαβαίνω πλέον, γιατί αισθάνονται άβολα οι καλεσμένοι μου όταν τους κάνω τέτοιες ερωτήσεις. Δεν τους χάλασε!
 

19. Ποια είναι η αγαπημένη σου ελληνική ανθολογία; 

Τώρα κανονικά θα έγραφα «τώρα μας ξαναμαναπέθανες», αλλά θα απαντήσω για την πρώτη συλλογή(όχι ανθολογία) που μου έρχεται στο μυαλό. Ερεβώδης λειμώνας του Γιώργου Μπελαούρη. Κι αυτό γιατί δεν ήξερα τι να περιμένω, κάτι άλλο είχα στο μυαλό μου και τελικά το αγάπησα το βιβλίο. Υπάρχουν αρκετές ακόμα βέβαια, όπως «Η νύχτα της λευκής παπαρούνας» του Κωνσταντίνου Μίσσιου, που επίσης λάτρεψα. Και κάποιες άλλες ακόμα σίγουρα. Έκλεψα λίγο, αλλά δεν πειράζει. Αν μιλήσουμε για συλλογικό και όχι ατομικό έργο, τότε αυτό είναι το «Οι ιστορίες της γιαγιάς ιτιάς» που βγήκε από την ομάδα του Will o wisps. Καταπληκτικό και πάντα το συστήνω ανεπιφύλακτα όποιο είδος και να διαβάζει ο άλλος.
 

20. Ποιο είναι το αγαπημένου σου ελληνικό διήγημα.

Θα πω το «Ισίδωρος και Αναξίμανδρος» από τον Ερεβώδη λειμώνα του Μπελαούρη. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος. Μου ήρθε από το πουθενά.
Να ξέρεις βέβαια ότι σε αυτή και την προηγούμενη ερώτηση, αν με ρωτήσεις σε μία μέρα, ή... μία ώρα, εννοείται θα πάρεις διαφορετική απάντηση κάθε φορά. Είναι τόσα πολλά τα καλά, που πραγματικά δυσκολεύομαι.

 

21. Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία στην Ελλάδα;

Κοίτα, στις ερωτήσεις που αφορούν συγγραφή, μπορώ να απαντήσω μόνο υποθετικά. Δεν είμαι συγγραφέας και δεν το κόβω να γίνομαι.

Έχοντας ξεκαθαρίσει την θέση μου θα απαντήσω.

Για μένα συγγραφική επιτυχία, θα ήταν αν βρισκόταν έστω ΕΝΑΣ άνθρωπος, ο οποίος θα διάβαζε το βιβλίο μου, θα έμπαινε στον κόπο να με βρει στο facebook και να μου στείλει ένα μήνυμα «Καλησπέρα Θανάση, διάβασα το βιβλίο σου και μου άρεσε πάρα πολύ». Αυτό.
 

22. Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

Φαντάζομαι εννοείς συγγραφέας του Φανταστικού, σωστά; Τα μειονεκτήματα είναι άπειρα και θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά(πλοτ τουιστ) και ας είμαι έξω από τον χώρο(και τον χορό). Το μεγαλύτερο μειονέκτημα πιστεύω είναι η γλώσσα. Μπορεί να έχεις γράψει το καλύτερο βιβλίο, αλλά δύσκολα θα μεταφραστείς στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Και πίστεψέ με, υπάρχουν βιβλία που το αξίζουν και με το παραπάνω.

Το πλεονέκτημα νομίζω είναι καθαρά προσωπικό. Θεωρώ ότι για τους συγγραφείς το να κάθονται να γράφουν, είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Όπως και κάτι σαν κάθαρση. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα, αλλά και μία ευκαιρία να δημιουργήσουν νέους κόσμους. Αν κάνω λάθος, σας παρακαλώ στείλτε μήνυμα να με βρίσετε.

23. Πιστεύεις ότι πράγματι το ελληνικό κοινό δεν διαβάζει ιστορίες του φανταστικού ή απλά οι Έλληνες δεν διαβάζουν Έλληνες συγγραφείς; Ποιοι οι λόγοι.


Μεγάλη κουβέντα που η περισσότερη θα βασιστεί σε υποθέσεις. Γενικά το Φανταστικό δεν έχει πέραση στην Ελλάδα. Είμαστε και πάρα πολύ μικρή αγορά. Με εξαίρεση ονόματα όπως Ρόουλινγκ, Τόλκιν, Κινγκ, Μάρτιν και λίγοι ακόμα, δεν κινείται ιδιαίτερα. Οπότε κράτα αυτό και ας συνεχίσουμε για το τι διαβάζουν οι Έλληνες. Οι Έλληνες πιστεύω σνόμπαραν Έλληνες συγγραφείς σε «περίεργα» είδη όπως το αστυνομικό και το Φανταστικό. Εξαιρέσεις όπως ο Μαρής, επιβεβαιώνουν τον κανόνα βέβαια. Ο πανικός όμως που γίνεται με τα Αστυνομικά εδώ και κάποια χρόνια, ευτυχώς έχει στρέψει την προσοχή των αναγνωστών και σε Έλληνες συγγραφείς. Βοήθησε βέβαια το ότι αρκετοί βγαίνουν από μεγάλους εκδοτικούς. Αλλά «ανακάλυψαν» και τους παλιούς εκτός από τους καινούριους. Για το Φανταστικό τώρα, πιστεύω ότι πολλοί απλά αγνοούν την ύπαρξη Ελλήνικής «σκηνής» (όπως λέμε οι μεταλάδες για τα εγχώρια συγκροτήματα). Μου έχει τύχει να πιάσω κουβέντα 2-3 φορές με άτομα που διαβάζουν Φαντασία και όταν τους λέω ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που γράφουν και αξίζουν, με κοιτάνε με απορία. Άρα έχουμε περιορισμένο αγοραστικό κοινό για το Φανταστικό γενικότερα, και ένα μεγάλο μέρος αυτού, δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν Έλληνες που γράφουν. Το πως μπορεί να αλλάξει αυτό δεν το γνωρίζω. Σίγουρα θα βοηθήσει να προτείνει κόσμος που διαβάζει Έλληνες, βιβλία τους σε ομάδες. 

Στην ομάδα «Λογοτεχνάι τρόμου» στο facebook έχω φτιάξει ένα άλμπουμ με τα περισσότερα βιβλία ελληνικού τρόμου/θρίλερ που κυκλοφορούν, για να μπορεί όποιος θέλει να το ψάξει, να έχει μία αναφορά. Απλά πρέπει κάπως να κάνουμε τον κόσμο να θέλει να το ψάξει. Γιατί οι περισσότεροι «βολεύονται» με τα ίδια. Αυτό είναι στο χέρι όλων. Κυρίως των εκδοτών που ασχολούνται με την εγχώρια παραγωγή, αλλά και στους αναγώστες/συγγραφείς.

24. Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;


ΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ καλό.

25. Αν έγραφες κάποιο διήγημα φανταστικού, ποιος θα ήταν ο τίτλος του;

O tempora, o beerες
 

26. Όπως έχεις αναφέρει επανειλημμένα στην εκπομπή σου, είσαι αναγνώστης και όχι συγγραφέας. Αφού κατάφερες να βρεις τον τίτλο του διηγήματος στην προηγούμενη ερώτηση και να μας γράψεις την ιστορία σου σε αυτή τη συνέντευξη, αισθάνεσαι έτοιμος πλέον να γράψεις το πρώτο σου διήγημα;

Γεννήθηκα έτοιμος! Αλλά όχι. Έχω μάθει ποτέ να μην λέω ποτέ, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται. Τουλάχιστον όχι σύντομα. 
 

27. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα ή/και τις Αλλόκοσμες Ιστορίες; (Αν θέλεις να προσθέσεις τα link από facebook groups κ.λπ., μπορείς να τα βάλεις εδώ)
 

Ευχαριστώ που με έβαλες από την άλλη άκρη του «μικροφώνου» για πρώτη φορά. Πίστευα ότι δεν θα έχω πράγματα να πω, αλλά τελικά κάτι έγινε. Και οι ερωτήσεις σου, με πέρασαν από ακτινογραφία!

Να προσθέσω πως το Mixcloud έβαλε κάτι ηλίθιους κανόνες, και θα ψάξω να βρω κάποια άλλη πλατφόρμα να ανεβάζω τις εκπομπές. Και να μεταφέρω αυτές που ήδη έχουν ανέβει εννοείται. Οπότε να παρακολουθείτε την σελίδα της εκπομπής στο facebook για ότι νεότερο.

Επίσης, όσοι ακούτε την εκπομπή να λέτε ένα «γεια» στο τσατ, και αν θέλετε, να συμμετέχετε και στον χαβαλέ που γίνεται. Δεν παρεξηγούμαι εύκολα! Λατρεύω τις ζωντανές εκπομπές και την συμμετοχή από το τσατ. Μου είχαν πει να τις ηχογραφώ και να τις ανεβάζω μετά, αλλά δεν ήθελα να χάσω με τίποτα αυτή την επαφή.

Να περιμένετε εκπλήξεις από την εκπομπή στο μέλλον!

Και για το τέλος: στηρίξτε τα βιβλία που θεωρείτε ότι αξίζουν. Μην βάζετε «πρέπει» στην αναγνωστική σας εμπειρία.

Η σελίδα της εκπομπής στο Facebook:
https://www.facebook.com/Allokosmesistories/

Για να ακούσετε την εκπομπή ζωντανά και να συμμετέχετε στο τσατ:
https://schoolofrock.gr/sor-radio/

Για να ακούσετε τις προηγούμενες εκπομπές:
https://www.mixcloud.com/ThanasisP/
 

 

 • Like 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..