Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    96
  • views
    3,396

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αντρέα Κουρτίδη


Alexz

232 views

Σήμερα στην παρέα μας έχουμε τον Αντρέα Κουρτίδη, συγγραφέα του βιβλίου "Βάρδος", το οποίο και έκδωσε ο ίδιος. Μπορώ να πω  πως το παράδειγμα του είναι από τα πιο πετυχημένα γαι τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο του φανταστικού, μιας και συνολικά η όλη δουλειά φαίνεται πως έγινε πολύ προσεκτικά, από το εξώφυλλο, μέχρι και τη συγγραφή. Ακολουθεί η συνέντευξη του.

1. Αντρέα θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα; 

Κατ' αρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για την δουλειά μου. Είμαι 48 ετών, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την μουσική όπου και με το συγκρότημα μου ( Wolfcry) έχουμε κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και διαβάζω όσο περισσότερα βιβλία μπορώ. Τα τελευταία χρόνια πλέον στον ελεύθερο μου χρόνο έχει μπει και η συγγραφή βιβλίων. Οι αγαπημένες μου ταινίες είναι πάρα πολλές για να τις αναφέρω. Ενδεικτικά θα πω τις «Η Πόλη Του Θεού», «Oldboy», «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», και φυσικά οι τριλογίες «Ο Νονός» και «Άρχοντας Των Δαχτυλιδιών», καθώς και πολλές σειρές όπως «Game Of Thrones», «The Walking Dead», «Breaking Bad» και «Lost». Ως αγαπημένους μου συγγραφείς θα έλεγα ότι ανάμεσα στους τόσους πολλούς ότι θα ξεχώρισα τους J.R.R. Tolkien, Stephen King, H. P. Lovecraft, Robin Hobb, Michael Moorcock, R.E Howard και Guy Gavriel Kay.

2. Ποια βιβλία έχεις γράψει και τι πραγματεύονται;

Μέχρι σήμερα έχω γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ο Βάρδος». Είναι ένα διήγημα 90 σελίδων το οποίο κινείται στον χώρο της Λυρικής Φανταστικής Λογοτεχνίας. Το βιβλίο το κυκλοφόρησα ως ιδιοέκδοση οπότε όποιος θέλει μπορεί να το προμηθευτεί μόνο από εμένα, επικοινωνώντας στο e-mail: andreaswizard@yahoo.com 

3. Από που προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο σου και τι πραγματεύεται;

Η ιστορία βασίζεται σε ένα τραγούδι από το πρώτο άλμπουμ που είχαμε κυκλοφορήσει με τους Wolfcry και είχε τον τίτλο «The Fate Of A Lonely Bard». Είναι η ιστορία ενός Βάρδου (προφανώς!) ο οποίος όταν χάνει τα πάντα στην ζωή του δίνει μία υπόσχεση στον εαυτό του... Ας μην αποκαλύψουμε όμως περισσότερα για την υπόθεση.

4. Έχεις χρόνια που γράφεις; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη για να συνεχίζεις να γράφεις;

Δεν έχω πολλά χρόνια που γράφω, πήρα την απόφαση όταν ξαφνικά ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω μία ιστορία που είχε δημιουργηθεί ολοκληρωμένη στο μυαλό μου. Ως κινητήρια δύναμη θα έλεγα ότι υπήρξε η ανάγκη δημιουργίας πέρα από την μουσική και ένα ανήσυχο μυαλό που πάντα έψαχνε νέους τρόπους έκφρασης. Ήταν σαν κάτι να υπήρχε πολύ καιρό μέσα μου και κάποια στιγμή με ανάγκασε το ίδιο να το προβάλω, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά...

5. Έχεις σκοπό να εκδώσεις και άλλα βιβλία; (θα είναι στην ίδια σειρά ή διαφορετικά; )

Ναι, έχω ήδη ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο μου, το οποίο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον «Βάρδο» και θα κινείται στον χώρο της λογοτεχνίας του μεταφυσικού αλλά με μία ατμοσφαιρική προσέγγιση χωρίς ακρότητες.

6. Ποια ήταν η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού μέχρι τώρα; (π.χ. μεγαλύτερη ή μικρότερη από το αναμενόμενο; Είσαι ικανοποιημένος; )

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη αναμενόμενη. Τύπωσα έναν αριθμό βιβλίων που πίστευα ότι θα με κάλυπταν και σε μια εβδομάδα αναγκάστηκα να τυπώσω άλλα τόσα! Είμαι παραπάνω από απλά ικανοποιημένος και αυτή η ανταπόκριση και οι κριτικές που πήρα με ώθησαν στο να ξεκινήσω τόσο σύντομα το επόμενο βιβλίο μου...

7. Έγινε η επιμέλεια του βιβλίου σου από κάποιον επαγγελματία;

Η επιμέλεια έγινε από τον Σταμάτη Μαμούτο, τον οποίο και ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία του.

8. Το εξώφυλλο του βιβλίου σου είναι πραγματικά εκπληκτικό. Ποιος το επιμελήθηκε;

Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ένας πολύ καλός φίλος και εξαιρετικός καλλιτέχνης ο Κώστας Τσιάκος (η σελίδα της εταιρίας του στο facebook είναι: https://www.facebook.com/goblinAlmighty/). Η διαδικασία ήταν πολύ απλή, απλά του είπα τι ήθελα και αυτός το απεικόνισε ιδανικά! Είναι πραγματικά εξαιρετικός και απόλυτα συνεργάσιμος, αυτό άλλωστε φαίνεται και από το αποτέλεσμα.

Η διαδικασία ήταν πολύ απλή, απλά του είπα τι ήθελα και αυτός το απεικόνισε ιδανικά! Είναι πραγματικά εξαιρετικός και απόλυτα συνεργάσιμος, αυτό άλλωστε φαίνεται και από το αποτέλεσμα        

9. Πόσο χρόνο χρειάστηκες για να τελειώσεις το βιβλίο σου και πόσος χρόνος για να το εκδώσεις;

Το βιβλίο μου πήρε αρκετά για να το ολοκληρώσω γιατί δεν είχα πολύ ελεύθερο χρόνο μιας και όταν το ξεκίνησα ήταν παράλληλα και η εποχή που γεννήθηκε ο γιος μου, οπότε όπως καταλαβαίνεις είχα μόνο μικρά διαστήματα για να ασχοληθώ ανάμεσα στον χρόνο της δουλειάς μου, του μεγαλώματος του παιδιού και των καθημερινών υποχρεώσεων . Πολλές φορές πέρναγαν ακόμη και μήνες μέχρι να καταφέρω να συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει. Συνολικά χρειάστηκα τρία χρόνια περίπου αλλά ο καθαρός χρόνος ενασχόλησης μου με το βιβλίο και η συγγραφή του δεν μπορεί να υπολογιστεί. Από την στιγμή που το τελείωσα η έκδοση του έγινε πολύ σύντομα αφού ως ιδιοέκδοση εξαρτιόταν μόνο από εμένα οπότε και το έτρεξα όσο μπορούσα.

10. Ποιος Έλληνας συγγραφέας του φανταστικού σε επηρέασε περισσότερο συγγραφικά;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ασχοληθεί πολύ και όσο θα ήθελα με Έλληνες συγγραφείς. Έχω διαβάσει πολύ λίγους οπότε θα ήταν λίγο άκομψο να αναφέρω κάποιον ως αγαπημένο ή ότι με έχει επηρεάσει. Υπόσχομαι στο μέλλον να καλύψω αυτό το κενό και να μπορώ ευχαρίστως να ονομάσω κάποιον.

11. Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία;

Νομίζω πως γενικά επιτυχία στον καλλιτεχνικό χώρο είναι η αποδοχή του κόσμου, όχι όμως στο επίπεδο της αναγνωσιμότητας αλλά στην επιτυχία του να κάνεις κάποιον χαρούμενο με την δημιουργία σου. Όταν ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που περνάνε καλά, διασκεδάζουν ή ξεφεύγουν από τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας τους έστω και λίγο με αυτό που τους προσφέρω θεωρώ τον εαυτό μου επιτυχημένο. Δεν με ενδιαφέρουν τα νούμερα ή οι οικονομικές απολαβές. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι η σωστή μεταφορά συναισθημάτων και εικόνων με θετικά για τον αποδέκτη συναισθήματα.

12. Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;

Δε νομίζω πως υπάρχει φόρμουλα για καμία μορφή τέχνης ή τουλάχιστον κάποια που να γνωρίζω εγώ. Νομίζω πως το βασικότερο είναι να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός (μέσα από τις επιρροές σου πάντα...) και αυθόρμητος. Η επιτυχία σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες δεν εξαρτώνται πάντα και μόνο από εσένα, όπως το κατάλληλο χρονικό σημείο, οι κατάλληλοι άνθρωποι για την προώθηση οικονομική ευχέρεια και πολλά άλλα...

13. Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

Σίγουρα το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν λίγοι εκδοτικοί οίκοι σε σχέση με τα συγγραφικά έργα με αποτέλεσμα να γίνονται δύσκολα εκδόσεις μέσα από αυτούς ειδικά για νέους συγγραφείς. Επίσης όπως σε όλο τον κόσμο η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει τα βιβλία σε πολλά επίπεδα. Παρ 'όλα αυτά οι Έλληνες διαβάζουν αρκετά και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες είναι πιο προσωπικές για κάθε συγγραφέα, όπως οι τρελοί ρυθμοί, η οικονομική δυσκολία ή το μεγάλο καθημερινό άγχος που ανάλογα με τον βαθμό και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει ο καθένας μπορεί να είναι μειονεκτήματα η πλεονεκτήματα.

14. Τι σε οδήγησε να κάνεις ιδιοέκδοση του βιβλίου σου;

Δεν ήμουν ποτέ πολύ βαθιά μέσα στον συγγραφικό η εκδοτικό χώρο, οπότε εξ αρχής είχα αποφασίσει να εκδώσω το βιβλίο μόνος μου και να το δώσω σε πρώτη φάση σε γνωστούς και φίλους και αργότερα σε όσους άλλους θα ενδιαφερόντουσαν. Όπως είπα και παραπάνω δεν αποσκοπώ ούτε στην αναγνώριση ούτε στα οικονομικά οφέλη. Αν βέβαια έρθει κάτι από αυτά θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο (δεν θέλω να το παίξω υπεράνω όλων) αλλά ο πρωταρχικός σκοπός μου πάντα ήταν η αποτύπωση των σκέψεων μου. Σαν συνέπεια όλων αυτών έκανα την ιδιοέκδοση χωρίς να το σκεφτώ πολύ περισσότερο...

15. Πως διαφήμισες το βιβλίο σου και έγινες γνωστός; (π.χ. δελτία τύπου, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κ.λπ.)

Ό,τι έκανα το έκανα μέσα από το internet, μόνος μου, χωρίς παρουσιάσεις κτλ. Όπως είπα και πριν δεν γνωρίζω πολύ αυτό τον χώρο (όπως π.χ. αυτόν της μουσικής βιομηχανίας) οπότε μπορείς να πεις τον αδόκιμο όρο ότι έκανα κάτι σαν «ιδιοδιαφήμηση».

16. Τι συμβουλές έχεις να δώσεις προς τους επίδοξους συγγραφείς που θα ήθελαν να εκδώσουν μόνοι τους το βιβλίο τους;

Να το δοκιμάσουν! Να μην κρατάνε μέσα τους τις όποιες ιδέες έχουν καταπιέζοντας την φαντασία και την δημιουργικότητά τους. Η έκφραση όλων αυτών και η αποτύπωση τους είναι κάτι το μαγικό. Ξεκινήστε μια καριέρα όσο μικρή ή μεγάλη και αν μπορεί αυτή να γίνει και άσχετα με το ποια θα είναι η αναγνωσιμότητα ή η όποια επιτυχία ή αποτυχία της. Είναι κάτι απολύτως προσωπικό και δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να φτάσει. Άλλωστε όλοι πάντα από κάπου ξεκίνησαν...

17. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα;

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν σε αυτό το νέο μου ξεκίνημα και να τους υποσχεθώ πως θα συνεχίσω να προσπαθώ να τους κάνω να περνάνε, έστω και για ένα μικρό διάστημα, όμορφα με τα επόμενα έργα μου. Όπως έχω γράψει και στην πρώτη σελίδα του βιβλίου μου «ΟΤΑΝ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ»

Αντρέα σε ευχαριστώ και εγώ για αυτή τη συνέντευξη και εύχομαι το παράδειγμα σου να είναι προς μίμηση και όσους φιλοδοξούν να εκδώσουν το βιβλίο τους μόνοι τους. Αναμένουμε και το επόμενο βιβλίο!

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..