Jump to content
Sign in to follow this  
  • entries
    57
  • comments
    32
  • views
    452

Συνέντευξη με την Καλλιόπη Νικλήτσα, υπεύθυνη παραγωγής του Bookoo

hidedora

69 views

Σήμερα έχουμε κοντά μας την υπεύθυνο του Bookoo (εκδόσεις Ψυχογιός). Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας καλωσορίσω στη συγγραφική παρέα μας στο Wattpad. Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς;

Ονομάζομαι Καλλιόπη Νικλήτσα και είμαι υπεύθυνη παραγωγής για τις αυτοεκδόσεις Bookoo.

Από πού προέκυψε η ιδέα για το Bookoo.gr, τι είναι και ποια καινοτομία φέρνει στα ελληνικά δεδομένα;

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ονειρευτεί ένα όμορφο βιβλίο όπου πάνω από τον τίτλο θα αναγράφεται το όνομά τους. Όσοι όμως έχουν προσπαθήσει να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο ξέρουν ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για όλους αυτούς λοιπόν, αλλά και για όσους δεν έχουν τολμήσει να χτυπήσουν την πόρτα ενός εκδότη γιατί φοβούνται την απόρριψη, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα αυτοέκδοσης Bookoo, κάνοντας ένα από τα όνειρά τους πραγματικότητα. Οι συγγραφείς όμως δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από αυτή τη νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία. Οι φοιτητές μπορούν να εκδώσουν την εργασία τους σε λίγα αντίτυπα γρήγορα και οικονομικά, ενώ οι ακαδημαϊκοί να μπορούν να δουν δημοσιευμένο το επιστημονικό τους σύγγραμμα, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου εκδοτικού οίκου. Με άλλα λόγια, στο Bookoo μπορεί να εκδοθεί οτιδήποτε έχει γραφτεί.

Επιπλέον, να συμπληρώσω ότι το Bookoo είναι η μοναδική ιστοσελίδα στην Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς και ακαδημαϊκούς να αυτοεκδώσουν το έργο τους χωρίς καμία παρέμβαση από τρίτους. Όπως προανέφερα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το έργο του, να αγοράσει υπηρεσίες και όποτε επιθυμεί να το ολοκληρώσει για να εκδοθεί. Αν κάποιος έχει έτοιμα αρχεία, μπορεί σε δυο ώρες να πουλάει το ηλεκτρονικό του βιβλίο σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η ανταπόκριση του συγγραφικού κοινού μεγαλύτερη ή μικρότερη από όσο περιμένατε; Είστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής;

Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του συγγραφικού κοινού μέχρι στιγμής. Το ενδιαφέρον ολοένα και μεγαλώνει!

Τι είδους βιβλία εκδίδονται από το Bookoo.gr; Υπάρχει απόκριση από συγγραφείς του φανταστικού στις εκδόσεις σας;

Τα βιβλία που μπορούμε να εκδώσουμε είναι όλων των κατηγοριών (λογοτεχνικά, γενικών γνώσεων, παιδικά, ποίηση, καθώς και φανταστικού περιεχομένου). Η μεγαλύτερη ανταπόκριση είναι από συγγραφείς που ασχολούνται με την πεζογραφία.

Εκδίδετε ανθολογίες; Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση γίνεται αυτόματα ο διαχωρισμός των κερδών στους εμπλεκόμενους συγγραφείς;

Εκδίδουμε ανθολογίες και ο διαχωρισμός των κερδών γίνεται αυτόματα στους εμπλεκόμενους συγγραφείς, όπως αναφέρατε κι εσείς.

Με βάση την εμπειρία σας, πόσα αντίτυπα θα προτείνατε να εκδώσει αρχικά ένας νέος συγγραφέας του φανταστικού;

Πιστεύω ότι η έκδοση 150 αντιτύπων είναι η ιδανική ποσότητα για να ξεκινήσει κάποιος τη συγγραφική του πορεία.

Ποια είναι η σχέση του Bookoo.gr με τις Εκδόσεις Ψυχογιός; Η διανομή, εκτύπωση και διάθεση των αντιτύπων γίνεται από το Bookoo ή από τις Εκδόσεις Ψυχογιός;

Το Bookoo είναι μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Λειτουργεί όμως ανεξάρτητα. Η διανομή, εκτύπωση και διάθεση αντιτύπων γίνεται από το Bookoo.

Η διάθεση των βιβλίων γίνεται και σε μεγάλα καταστήματα πώλησης βιβλίων, όπως Πολιτεία, Public κ.λπ.;

Η διάθεση των έντυπων βιβλίων γίνεται μέσω του φυσικού μας βιβλιοπωλείου στην Εμμ. Μπενάκη και μέσα από τα βιβλιοπωλεία Ιανός. Τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) διατίθενται μέσω του Bookoo e-shop, iTunes, Kobo, κ.ά.

Έχετε κάποια παραδείγματα αυτοέκδοσης τα οποία πήγαν απρόσμενα καλά και για τα οποία είστε περήφανοι;

Είμαστε περήφανοι για όλα τα βιβλία που έχουμε εκδώσει! Επειδή τις περισσότερες φορές τα διανέμουν οι ίδιοι οι συγγραφείς δε γνωρίζουμε ακριβή αριθμό πωλήσεων του κάθε τίτλου, αλλά έχουμε πολλές επαναληπτικές παραγγελίες.

Πραγματοποιείται κάποιο συμβόλαιο ή γίνεται παραχώρηση δικαιωμάτων για όσο χρονικό διάστημα διαθέτει κάποιος το βιβλίο του μέσω του Bookoo.gr; 

Για να ξεκινήσει η διαδικασία της αυτοέκδοσης, ο συγγραφέας θα πρέπει να υπογράψει και να μας αποστείλει το συμφωνητικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. Η πώληση των βιβλίων σε έντυπη μορφή γίνεται για 6 μήνες, ενώ τα e-books για 2 χρόνια. Μόλις παρέλθει η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου, μπορεί να αγοράσει και πάλι την υπηρεσία για όσο χρόνο επιθυμεί.

Αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό που υπάρχει στις εκδόσεις στην Ελλάδα και τη σχετικά περιορισμένη αγορά, ποια θεωρείτε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Bookoo.gr και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους Έλληνες συγγραφείς;

Τα πλεονεκτήματα από την έκδοση μέσω του Bookoo.gr είναι αρχικά η εύκολη και γρήγορη παραγγελία του συγγραφέα με απλά βήματα. Η εκτύπωση μπορεί να γίνει σε 10 με 15 ημέρες και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί οποιαδήποτε βοήθεια για επιμέλεια, εικονογράφηση ή ακόμα και σχεδιασμό εξωφύλλου, μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς και να τα φτιάξουμε όλα όπως τα έχει φανταστεί.

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα του εγχειρήματός σας και πώς σκέφτεστε να τα ξεπεράσετε;

Οι αδυναμίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ο φαινομενικός περιορισμός του συγγραφέα σε συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τυπωθεί το βιβλίο. Προκειμένου να διευκολύνουμε τους συγγραφείς, παρουσιάζουμε δύο διαστάσεις εκτύπωσης (14 x 21 και 16 x 24) αλλά πολλές επιλογές σε χαρτιά, ανάλογα με την κατηγορία του βιβλίου.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάθε εμπορική δραστηριότητα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα απορρέουν από την παραπάνω συνθήκη, καθώς κάθε βιβλίο απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Πάντως στις Εκδόσεις Ψυχογιός πάντα ψάχνουμε για νέους ταλαντούχους συγγραφείς. Δυστυχώς η ελληνική αγορά είναι μικρή και πρέπει να θέτουμε όρια στον αριθμό νέων συγγραφέων που εκδίδουμε κάθε χρόνο, αλλά αν ένας νέος συγγραφέας που αυτοεκδίδεται στο Bookoo μάς τραβήξει την προσοχή, θα προσπαθήσουμε να τον προσελκύσουμε στις Εκδόσεις Ψυχογιός και να εκδώσουμε το έργο του.

Τι ορίζετε συγγραφική επιτυχία;

Συγγραφική επιτυχία είναι να διαβαστεί ένα βιβλίο και να αγγίξει όσο περισσότερους αναγνώστες είναι δυνατόν.

Πιστεύετε πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;

Φόρμουλα δεν υπάρχει πέραν της υπερπροσπάθειας. Την επιτυχία την ορίζει ο καθένας μόνος του. Όμως τo γράψιμο πρέπει να φέρνει πρωτίστως ευτυχία. Όχι χρήματα, δόξα ή φίλους. Στο τέλος, πρέπει να εμπλουτίζει τις ζωές αυτών που θα διαβάσουν τη δουλειά σου, και για να εμπλουτίζει τη δική σου ζωή... ΝΑΙ, και το δικό σου όνειρο γύρω από τη συγγραφή, μπορεί να γίνει άμεσα μια επιτυχημένη και επικερδής πραγματικότητα.

Τι άλλο να περιμένουμε από την ομάδα του Bookoo στο μέλλον; Τι νέα εργαλεία σκέφτεστε να φέρετε στην ελληνική σκηνή, τα οποία θα βοηθήσουν τους Έλληνες συγγραφείς;

Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία ενσωμάτωσης νέων ιδεών και υπηρεσιών στο site μας. Στόχος μας είναι η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ολοκληρωμένη!

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε για την ομάδα του Bookoo και τις υπηρεσίες σας;

Αναμένουμε να ενσωματώσουμε την υπηρεσία διαφήμισης και προώθησης των βιβλίων που τυπώνονται από εμάς. Με την υπηρεσία αυτή, η αυτοέκδοση δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την κανονική έκδοση ενός βιβλίου!

 0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..