Jump to content
 • entries
  81
 • comments
  71
 • views
  1,676

Είσαι σίγουρος ότι θα ήθελες να γίνεις επαγγελματίας συγγραφέας;


hidedora

384 views

Μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που ξεκίνησα να δημοσιεύω τις ιστορίες μου σε πλατφόρμες όπως το Amazon και το Wattpad, με έκαναν να καταλάβω πως η συγγραφή ως επάγγελμα δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε τόσο διασκεδαστική όσο νομίζουμε. Πρέπει να είσαι σκληρός καριόλης για να ανταπεξέλθεις και σε αυτό το κεφάλαιο θα μοιραστώ μαζί σας την μέχρι τώρα σύντομη εμπειρία μου.

Η συγγραφή είναι διασκεδαστική μέχρι το σημείο που έχει να κάνει με την δημιουργία του βιβλίου και αυτό με επιφύλαξη. Και όταν αναφέρομαι σε "δημιουργία" εννοώ από το στάδιο της συγγραφής έως και την δημιουργία του εικαστικού κομματιού, όπως οι χάρτες τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα. Η διασκέδαση συνήθως σταμάτα όταν ξεκίνα το μάρκετινγκ και η διαφήμιση. Γιατί πώς θα το κάνουμε αν θέλεις να ζήσεις από αυτό είτε part-time είτε ως πλήρη εργασία, είναι σαν να έχεις επιχείρηση.

Φυσικά, οι περισσότεροι συγγραφείς σκεφτόμαστε πως θα γράψω το βιβλίο μου και έπειτα αφού το στείλω στον εκδοτικό οίκο θα κάνει τα υπόλοιπα. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, είτε επιλέξεις να γίνεις συγγραφέας με τη βοήθεια κάποιου εκδοτικού οίκου, είτε επιλέξεις να κάνεις αυτοέκδοση.

Το μάρκετινγκ όπως και να έχει δεν το γλιτώνεις, θα το φας στη μάπα και στις δύο περιπτώσεις. Ως παραδοσιακός συγγραφέας θα πρέπει να πηγαίνεις σε συναντήσεις και να κάνεις παρουσιάσεις των βιβλίων σου. Αυτό είναι το ελάχιστο που θα σου ζητήσει ένας εκδοτικός οίκος και λογικό είναι.

Αυτό το μήνα, τα πράγματα πήγαν καλά από οικονομικής άποψης και πωλήσεων των βιβλίων μου. Στο progress Report αυτού του μήνα θα δείτε αναλυτικά και τα νούμερα ( Βλέπε μεθεπόμενο κεφάλαιο). Αυτό που δεν πήγε όμως καλά είναι τα αρνητικά και μέτρια reviews που έλαβα σχετικά με τα βιβλία μου και αυτό είχε ως αντίκτυπο στην πτώση των πωλήσεων προς το τέλος του μήνα. Βέβαια δεν έχω μεγάλη συγγραφική πορεία και αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά σε επηρεάζει όπως και να έχει.

Έχοντας δαπανήσει σχεδόν ένα χρόνο στην δημιουργία του πρώτου μυθιστορήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να στεναχωρηθείς και να μην επηρεαστείς όταν βλέπεις αρνητικά η μέτρια σχόλια. Είναι μέσα στο παιχνίδι και αναγκαστικά πρέπει να το αντιμετωπίσεις, αλλά δεν είναι ευχάριστο.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, κλείνοντας αυτό το σύντομο κεφάλαιο είναι πως όταν το χόμπι σου γίνεται επάγγελμα τα πράγματα αλλάζουν και δεν είναι τόσο διασκεδαστικά όσο νόμιζες.

Η επιτυχία είναι στιγμές... όπως έχω γράψει και σε μία νουβέλα μου.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε με φωνητική πληκτρολόγηση. 😉

 • Like 1

6 Comments


Recommended Comments

Starbuck

Posted

Πάλι καλά που σπούδασα αρχιτέκτονας λοιπόν και συνήθισα να με κράζουν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τα πρώτα χρόνια έκλαιγα και φοβόμουν, μετά θύμωνα και τώρα πια είμαι κάπως: χμμ, κάτι μάθαμε κι απ' αυτό! :) 
Νομίζω ότι βελτιώνεσαι πραγματικά όταν αντί να πέφτεις από τις κακές κριτικές, πεισμώνεις! 
Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν θα αρέσουν σε όλες και όλους αυτά που κάνουμε και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. 

 • Like 1
Link to comment
hidedora

Posted

@Starbuck οι κακές κριτικές θα σε επηρεάσουν ως ένα βαθμό, αλλά στο αγγλόφωνο κοινό υπάρχει πολύ έντονο και σε μεγάλο βαθμό αυτό που λένε SJW (Social Justice Warriors) που θα βάλουν 1 αστέρι το βιβλίο σου είτε επειδή ο πρωταγωνιστής ή η πρωταγωνίστρια έχει περισσότερους από έναν εραστές, είτε επειδή ο πεζοναύτης στην ιστορία εγκατέλειψε τους συντρόφους του κ.ο.κ. 

Link to comment
Starbuck

Posted

Διάβαζα στα goodreads κριτικές, δεν θυμάμαι για ποιο ακριβώς βιβλίο αλλά θυμάμαι ότι ήταν για κάποιο που μου άρεσε πολύ, πρέπει να ήταν κλασική λογοτεχνία. Και έγραφε ένας από κάτω που είχε βάλει ένα αστέρι: '' πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να διαβάσω κάτι χειρότερο από Κάφκα. Αλλά να που συνέβη. '' (!) 

Ε! Τι να κάνεις. Προφανώς και θα επηρεαστούμε, αλλά μαθαίνεις σιγά σιγά σε τι να δινεις σημασία και σε τι όχι. 

Ειδικά, αν οι κακές κριτικές είναι από συντηριτισμό, όπως αυτό που περιγράφεις παραπάνω, εκεί είναι που δεν αξίζει τον κόπο γιατί δεν είναι καν εποικοδομιτικές. 

Όλοι οι χώροι, και της τέχνης και της επιστήμης, έχουν κακή κριτική έως προσβολές με το κουτάλι. (μια φορά στη σχολή ένας καθηγητής γύρισε και είπε σε φοιτήτρια το εξης:"εάν η αρχιτεκτονική είναι το επάγγελμα που διάλεξες να κάνεις στη ζωή σου, τότε πραγματικά σε λυπάμαι". Έτσι για να πάρουμε μια γεύση) 

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε και να διορθωνομαστε όταν έχουν δίκιο και να τις αφήνουμε στην άκρη όταν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν ή όταν απλά δεν καταφέραμε να μοιραστούμε έναν κοινό τόπο. 

Τουλάχιστον έτσι εκπαίδευσα εγώ τον εαυτό μου για να μπορέσω να ανταπεξέλθω και να μην παραιτούμαι. Η απόρριψη πονάει, αλλά τελικά εξαρτάται από το ποιος μας απορρίπτει και γιατί. 

Συγνώμη αν φάνηκε εγωκεντρικό ή δασκαλίστικο το προηγούμενο σχόλιο. Δεν ήταν στις προθέσεις μου. Όντως, θεωρώ μεγάλη τύχη το ότι έμαθα να είμαι προετοιμασμένη για το χειρότερο. Και όντως πιστεύω ότι οφείλουμε να ακούμε μεν, αλλά και να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Επίσης, πιστεύω πραγματικά ότι κάθε τι μπορεί να βρει το κοινό του. Αν και δυστυχώς για τις/τους δημιουργούς, όχι πάντοτε στην εποχή του. 

Link to comment
hidedora

Posted

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το σχόλιο σου και πιστεύω πως αν θελήσεις να συνεχίσεις να κάνεις κάτι που αγαπάς, πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην ακούει κάποια σχόλια.

Επί του προσωπικού τώρα, ελάχιστα πλέον με επηρεάζουν τα σχόλια (θετικά ή αρνητικά) πάνω στη δουλειά μου. Το κακό είναι πως επηρεάζουν τις πωλήσεις όμως και αυτό "πονάει." Μπορεί να ακούγεται κάφρικο αυτό, αλλά όταν έχεις βλέψεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το αντικείμενο της συγγραφής, αναγκαστικά οι κριτικές θα σε επηρεάσουν σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια το όλο σύστημα των κριτικών είναι "προβληματικό," μιας και ο πολιτικός ορθολογισμός της εποχής μας το επιτρέπει. Θυμάμαι στο royalroad η κριτική σου χωρίζεται σε 5 σκέλη (overall score, style score, story score, grammar score, character score) και έτσι βγαίνει μια συνολική βαθμολογία. Κανένας έτσι δεν παίρνει απόλυτο πεντάρι ή απόλυτη μονάδα. Παράδειγμα προς μίμηση αυτό, αλλά ποιος από τους μεγάλους θα ασχοληθούν...

Link to comment
Starbuck

Posted (edited)

Τώρα καταλαβαίνω πολύ καλύτερα το πρόβλημα. Αν μπω σε τέτοια λούπα θα σταματήσω να περνάω καλά γράφοντας. Μάλλον δεν θα γίνω ποτέ επαγγελματίας συγγραφέας. 😛 Απλά θα γράφω. Παρεμπιπτόντως και επί τη ευκαιρία, είναι ενδιαφέροντα όλα τα άρθρα και συγχαρητήρια γι' αυτό. :) 

Edited by Starbuck
Link to comment
hidedora

Posted

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, σκέψου πως ένα βιβλίο μου που έβγαζε 25$ την ημέρα, προς το τέλους του μήνα μόλις επεσε στα 3.5 αστέρια από 5, βγάζει πλέον $5-8/ημέρα. Τα reviews αναγκαστικά θα τραβήξουν πάνω ή κάτω τις πωλήσεις. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν το goodreads, οπότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Είναι κιόλας ο λόγος που σκέφτομαι να γράψω μία σειρά βιβλίων στα ελληνικά και να την κάνω αυτέκδοση. Θα φτιάξω και αναλυτικό course βήμα προς βήμα.

Χαίρομαι που σου αρέσουν τα άρθρα μου, θα δημοσιεύσω 2-3 ακόμη μέσα στη βδομάδα.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..