Jump to content

Φωνητική πληκτρολόγηση: ένα εργαλείο που κάθε συγγραφέας θα αγαπήσει

hidedora

29 views

Τέλος του 2019 αποφάσισα να ξεκινήσω να μαθαίνω φωνητική πληκτρολόγηση. για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ, μπορεί να νομίζετε πως η φωνητική πληκτρολόγηση δεν είναι αρκετά ακριβής αυτή τη στιγμή ή ότι χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο λογισμικό ή ότι χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο εξοπλισμό.


Το μόνο δύσκολο στην φωνητική πληκτρολόγηση είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις για να το χρησιμοποιήσεις. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως υπάρχουν και εργαλεία φωνητικής πληκτρολόγησης για την Ελληνική γλώσσα,όπως αυτό που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή και γράφω αυτό το άρθρο από το κινητό μου. 


Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις βασικές διαφορές που έχει φωνητική πληκτρολόγηση σε σχέση με την κλασική πληκτρολόγηση.


Πρώτα από όλα πρέπει να τονιστεί, πώς ο τρόπος αφήγησης ιστοριών είναι πιο παλιός σε σχέση με την γραφή και έχει διαφορετική λογική. Η βασική λογική στην φωνητική πληκτρολόγηση αλλά και στην αφήγηση γενικότερα, είναι πως πρέπει να έχεις ήδη σκεφτεί τι θέλεις να γράψεις. Αντίθετα, η κλασική πληκτρολόγηση μπορείς να προχωράς και να γράφεις σταδιακά και παράλληλα να κάνεις όποιες διορθώσεις χρειάζεσαι. Στη φωνητική πληκτρολόγηση συνήθως γράφει στο κείμενό σου, αφήνεις τα λάθη να υπάρχουν και στο τέλος κάνεις μία συνολική διόρθωση ή όταν τελειώσει η πρόταση τότε πραγματοποιείς τις αλλαγές. 


Μιας και πολλοί χρησιμοποιούμε το κινητό μας για να γράφουμε ιστορίες στο wattpad ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα ή ακόμη και σε κάποιο πρόγραμμα word, θα δούμε αυτόν τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε φωνητική πληκτρολόγηση στο κινητό μας απευθείας. Με αυτό τον τρόπο έγραψα και το συγκεκριμένο άρθρο όπως επίσης και τα τελευταία άρθρα μου εδώ πέρα.


Θα δούμε λοιπόν την παρακάτω εικόνα του πληκτρολογίου μας στο κινητό. όπως καταλαβαίνουμε το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να πατήσουμε το μικρόφωνο και να αρχίσουμε να μιλάμε. Αυτόματα το google voice θα αρχίσει να καταγράφει τη φωνή μας και θα κάνει μεταγραφή σε κείμενο. Είναι τόσο απλό.

Φυσικά η φωνητική πληκτρολόγηση δεν έχει μόνο θετικά        

Φυσικά η φωνητική πληκτρολόγηση δεν έχει μόνο θετικά. Το βασικότερο πρόβλημα γλώσσα είναι πως δεν καταλαβαίνει πότε πρέπει να πας στην επόμενη παράγραφο και πότε θα χρησιμοποιήσεις σημεία στίξης. Αυτά τα χαρακτηριστικά υποστηρίζονται αποκλειστικά για την αγγλική γλώσσα καθώς επίσης και μερικές ακόμη άλλες. Δυστυχώς η ελληνική δεν είναι μέσα σε αυτές.

Αυτό δημιουργεί σχετικό πρόβλημα, μιας και όταν θέλεις να βάζεις σημεία στίξης ή να πας στην επόμενη παράγραφο πρέπει να το κάνεις χειροκίνητα και έπειτα να ξανά πατάς το μικρόφωνο.

Το άλλο μειονέκτημα είναι πως ονόματα οι περίεργες λέξεις το πιο πιθανό είναι να μην τα αντιληφθεί και να κάνει λάθος. Συνήθως όμως αν πρόκειται για την δημιουργία ενός άρθρου όπως αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό είναι ότι η φωνητική πληκτρολόγηση θα σας λύσει τα χέρια. Όταν χρησιμοποιώ βέβαια το laptop ή τον υπολογιστή μου, πραγματοποιώ φωνητική πληκτρολόγηση και όπου χρειάζεται βάζω απευθείας στα σημεία στίξης η φτιάχνει μία παράγραφο με το πληκτρολόγιο και έπειτα συνεχίζω την φωνητική πληκτρολόγηση.

Για όσους γράφεται στα Αγγλικά τα βιβλία σας όπως εγώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα μιας και όλα τα σημεία στίξης, δημιουργία παραγράφου και ακόμη και το άνοιγμα των εισαγωγικών γίνονται με φωνητικές εντολές οπότε μπορείς να δημιουργήσεις στην ιστορία σου hands-free.

Το μόνο που θέλω να τονίσω αν και δεν είναι αρνητικό αλλά διαφορετικός τρόπος λογικής είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η σύνταξη μιας πρότασης. Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα.

Άνοιγμα εισαγωγικών Γιάννη στάσου μύγδαλα κόμμα κλείσιμο εισαγωγικών είπε η μητέρα του Γιάννη κόμμα καθώς του έδωσε ένα σακούλι γεμάτο με αμύγδαλα τέλεια

Έτσι πρέπει να κάνουμε την φωνητική πληκτρολόγηση στα αγγλικά όταν το δούμε μία πρόταση. ακούγεται λίγο περίεργο όταν το κάνεις τις πρώτες φορές αλλά σταδιακά συνηθίζεις.

Το άλλο πράγμα που πρέπει να μάθεις με τη φωνητική πληκτρολόγηση είναι πως ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα όσον αφορά τις φωνητικές εντολές. σε περίπτωση που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα φωνητικής πληκτρολόγησης λοιπόν πρέπει να δείτε το σχετικό φυλλάδιο πληροφοριών.

Ο βασικότερος λόγος όμως για τον οποίο ξεκίνησα να μαθαίνω φωνητική πληκτρολόγηση, είναι επειδή πριν μερικούς μήνες απέκτησα μωρό και είναι ιδιαίτερα βολικό καθώς το προσέχεις παράλληλα να γράφεις κιόλας. όχι μόνο αυτό αλλά καταφέρνεις να το βάζεις και για ύπνο πιο εύκολα όταν το έχεις στην αγκαλιά και ακούει τη φωνή σου.

Εσείς χρησιμοποιείτε φωνητική πληκτρολόγηση αυτοκίνητό σας με τη voice; Ποια ήταν η μέχρι τώρα εμπειρία σας; σας έλυσε τα χέρια;

  • Like 1


0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..