Jump to content

Τι είναι τα pen names και πού χρησιμεύουν;


hidedora

226 views

Το παρόν κεφάλαιο αποτελεί έμπνευση έπειτα από συζήτηση που είχα με διάφορους συγγραφείς τόσο έλληνες, όσο και άλλους που γράφουν αγγλόφωνα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη σειρά και ας εξηγήσουμε τι είναι τα pen names. Ουσιαστικά πρόκειται για ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί κάποιος συγγραφέας ή πιο σπάνια ομάδα συγγραφέων που γράφουν ένα λογοτεχνικό κείμενο.

Για παράδειγμα το όνομά μου μπορεί να είναι μπάμπης χατζηγιώργης και για διάφορους λόγους δεν θέλω να δημοσιεύσω κάτι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο, οπότε σκέφτομαι ένα άλλο και κάνω τις εκδόσεις και τις δημοσιεύσεις μου με αυτό. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αντίστοιχο με το username που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στο wattpad, αντί για το πραγματικό μας όνομα.

Τα ψευδώνυμα χρησιμοποιούνται σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους, αλλά για να πω την αλήθεια δεν είμαι οπαδός της συγκεκριμένης λογικής και όταν γράφω ένα βιβλίο το κάνω πάντα με το πραγματικό μου όνομα και θα εξηγήσω τους λόγους παρακάτω, αλλά πρώτα θα αναλύσω για ποιους λόγους μπορεί να χρειαστεί κάποιος να χρησιμοποιήσει pen name.

1ος λόγος: το όνομά μου είναι δύσκολο να το προφέρει κάποιος ή είναι πολύ συνηθισμένο.

Αν το ονοματεπώνυμο σου είναι θανάσης χατζηπαπαγεωργακοπουλοκωνσταντινογιαννοπουλέων ή γιάννης παπαδόπουλος, τότε ενδεχομένως να σκέφτεσαι στα σοβαρά να χρησιμοποιήσεις ένα ψευδώνυμο. Αφενός για την πρώτη περίπτωση επειδή δεν πρόκειται να το θυμηθεί κανένας και αφετερου στη δεύτερη επειδή είναι πολύ κοινό και όταν θα ψάχνει κάποιος να σε βρει, θα είναι δύσκολο. Όχι ότι αυτό είναι πρόβλημα και οπωσδήποτε θα έπρεπε να βρεις κάποιο ψευδώνυμο. Απλά αποτελεί συνηθισμένη τακτική αρκετών όταν πέφτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία να διαλέγουν ένα ψευδώνυμο.

2ος λόγος: το ονοματεπώνυμό μου είναι ακριβώς το ίδιο με κάποιον άλλο επώνυμο συγγραφέα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που και εγώ θα σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω pen name. Αν λέγεσαι λένα μαντά για παράδειγμα, μάλλον ατύχησες γιατί υπάρχει ήδη άλλη συγγραφέας με το ίδιο όνομα και είναι αρκετά γνωστή. Για αυτό το λόγο πολύ πιθανόν να έβρισκα pen name και να άλλαζα το κανονικό μου όνομα.

3ος λόγος: γράφεις σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη

Αν για παράδειγμα γράφεις καυτές, ερωτικές ιστορίες και από την άλλη θέλεις να γράφεις και παραμύθια (όπως εγώ καλή ώρα) τότε για πολλούς τα ψευδώνυμα είναι μία καλή λύση, μιας και έτσι μπορείς να διαχωρίσεις τις λογοτεχνικές κατηγορίες σου ανάλογα με το ψευδώνυμο. Βέβαια ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, προτιμώ να διατηρήσω το δικό μου όνομα και δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ψευδώνυμο.

4ος λόγος: ο εκδοτικός οίκος σου ζητά να έχεις ψευδώνυμο

Αυτό συνέβαινε στους αγγλόφωνους εκδοτικούς οίκους κατά κόρον τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν ήθελαν και δεν θέλουν οι συγγραφείς τους να βγάζουν τέσσερα με πέντε βιβλία κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν αρκετοί συγγραφείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά pen names προκειμένου να στέλνουν τα χειρόγραφα τους με διαφορετικά ονοματεπώνυμα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συγγραφέων που επειδή έγραφαν πολύ γρήγορα και πάρα πολλά μυθιστορήματα, να έχουν καμιά δεκαριά pen names.

5ος λόγος: το όνομά σου έχει μαυριστεί και θέλεις να κάνεις νέο ξεκίνημα.

Είναι συχνό φαινόμενο στον αγγλόφωνο εκδοτικό κόσμο. Ξεκινάς να γράφεις κάποια βιβλία και βαθμολογίες και κριτικές που παίρνει σε θάβουν. Αποφασίζεις λοιπόν πώς θα ήταν καλό να κάνεις μία νέα αρχή και έτσι ξεκινάς να γράφεις κάτω από ένα νέο όνομα.

6ος λόγος: θέλεις να κρατήσεις την ανωνυμία σου.

Για διάφορους λόγους, κυρίως προσωπικούς και επαγγελματικούς μπορεί να πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα διαφορετικό συγγραφικό όνομα. Για παράδειγμα μπορεί να θέλεις να γράφεις ερωτικές ιστορίες και από την άλλη να είσαι ακαδημαϊκός ή παιδαγωγός σε κάποιο δημοτικό. Όπως αναφέρει και κάποια φίλη μου συγγραφέας μπορεί οι περισσότεροι να είναι όλη μέρα στο pornhub, αλλά από την άλλη θα σε κατακρίνουν εάν γράφεις ερωτικές ιστορίες. Μπορεί λοιπόν αν ανήκει σε κάποια τέτοια κατηγορία να θεωρείς πώς η χρήση κάποιου συγγραφικού ψευδώνυμο θα σε βοηθήσει. Από την άλλη, σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να ντρέπεσαι ότι θα σε κατακρίνουν οι δικοί σου. Όλοι αυτοί είναι βάσιμοι λόγοι για να πεις ότι θα κάνεις ψευδώνυμο. Εγώ παρότι στοχεύω σε ακαδημαϊκή καριέρα, αποφασίζω παρόλα αυτά να γράφω καυτές ιστορίες όπως και να χει με το δικό μου όνομα και όποιος θέλει ας με κράξει... με κράζεις; με θαυμάζεις!

Ωραία λοιπόν αναλύσαμε κάποιους βασικούς λόγους που είναι καλό να αλλάξεις το συγγραφικό σου όνομα ας δούμε όμως τώρα και τα μειονεκτήματα.

Για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιώ pen names!

Παρότι γράφω σε πολλά και διαφορετικά είδη, δεν είμαι υπέρμαχος των ψευδωνύμων και θα αναλύσω τους λόγους μου παρακάτω.

Πρώτα από όλα είναι πραγματικά πονοκέφαλος να έχεις να διαχειρίζεσαι πολλά και διαφορετικά ψευδώνυμα. Από τις υπογραφές και τις αφιερώσεις που πρέπει να κάνεις, μέχρι και την online ταυτότητά σου.

Εδώ έρχεται φυσικά και το θέμα τις προωθήσεις και του μάρκετινγκ. Κάθε φορά που κάνεις ένα νέο συγγραφικό ψευδώνυμο, είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή. Αυτό σημαίνει πως η πλατφόρμα που έχεις φτιάξει και το συγγραφικό κοινό πάνε στράφι. Ήδη είναι πονοκέφαλος το να διαχειρίζομαι την ήδη υπάρχουσα συγγραφική πλατφόρμα. Πραγματικά χρειάζεται κουράγιο και αρκετός χαμένος χρόνος για να διαχειριστείς όλα αυτά τα ψευδώνυμα.

Επειδή προφανώς ακόμη και αυτοί που τα χρησιμοποιούν και έχουν δύο με τρία, συνήθως στο προφίλ του στο facebook χρησιμοποιούν το κύριο ψευδώνυμο και διαφημίζουν τα βιβλία τους από το άλλο ψευδώνυμο. Όπως καταλαβαίνουμε αυτό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και το μόνο που έχουν καταφέρει να κάνουν είναι να δημιουργήσουν σύγχυση στους περισσότερους αναγνώστες τους.

Η διαχείριση πολλαπλών συγγραφικών ταυτοτήτων είναι τόσο πολύπλοκη που πραγματικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πάρα πολλοί και σοβαροί λόγοι για να το κάνεις αυτό.

Κλείνοντας θα πω πως είναι okay να έχεις το βασικό σου όνομα, καθώς επίσης και ένα συγγραφικό ψευδώνυμο για να κάνεις άλλες δοκιμές ή να γράφεις σε κατηγορίες που είναι πιο καυτές, παρόλα αυτά πρέπει να καθίσεις και να μελετήσεις αν πραγματικά υπάρχει αυτή η ανάγκη ή το κάνεις απλά επειδή το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Έχω γράψει βιβλία τα οποία έχουν πάρει δύο αστέρια και τα περισσότερα βιβλία μου δεν έχουν πάρει πάνω από 4. Παρόλα αυτά έχω πωλήσεις και το κάθε βιβλίο βοηθά να κάνω διασταυρούμενες πωλήσεις στα άλλα μου βιβλία. Δεν θα επέλεγα παρά σε πολύ ακραίες περιπτώσεις να φτιάξω ένα συγγραφικό ψευδώνυμο.

Η επιλογή φυσικά είναι δική σας. Πείτε μου λοιπόν αν χρησιμοποιείτε συγγραφικα ψευδώνυμα και για ποιο λόγο. Είναι εύκολο ή δύσκολο; και πώς σας ωφελεί σε μέχρι τώρα;

 

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..