Jump to content

Βιβλιοκριτική | "Η Εξιλέωση"


Alexz

269 views

Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες της Εξιλέωσης καταλαβαίνεις πως δεν είναι ένα κλασσικο post-nuclear / post-post apocalyptic βιβλίο. Πρόκειται για ένα γουέστερν με τα δικά του, μοναδικά, μεταποκαλυπτικά στοιχεία, που δεν έχω συναντήσει σε κάποια άλλη ιστορία. Ξεκινώντας να διαβάζω το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Κωστόπουλου, είδα πως η γραφή είναι ευκολοδιάβαστη και στρωτή. Μου άρεσε πάρα πολύ πως μπαίνει απευθείας στο "ζουμί". Αυτό που το κάνει μοναδικό για μένα δεν είναι τα μεταποκαλυπτικά του στοιχεία ή η κοσμοπλασία (που έρχονται ως επικάλυψη), αλλά ο κεντρικός  χαρακτήρας, καθώς και η τραγωδία που τον συνοδεύει από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως επίσης και και η αποκάλυψη στο τέλος. Η κοσμοπλασία δεν ξεδιπλώνεται στην αρχή, αλλά από τη μέση και μετά. Μου άρεσε και είχε αρκετά καλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που με έβαλαν στο ψαχνό. Συνήθως η ανάπτυξη της κοσμοπλασίας γινόταν μέσα από αναδρομές των χαρακτήρων. Παρά τα κάποια κενά που μπορεί να υπήρχαν και η έλλειψη εξηγήσεων, δεν με χάλασε καθόλου, μιας και για μένα "η κατάρρευση" του πολιτισμού είναι περισσότερο η αιτιολογία για την ιστορία που θα ξεδιπλωθεί, παρά το πως έγινε (όπως βλέπουμε συνήθως σε αποκαλυπτικά βιβλία) και αυτό με ικανοποίησε.

Κλείνοντας τα θετικά, πρώτη φορά βλέπω να υπάρχουν στοιχεία του υπερφυσικού και να δουλεύουν τόσο άψογα. Σίγουρα βοηθά το γουέστερν ύφος, παρόλα αυτά το "πείραμα" να τα παντρέψει ο συγγραφέας όλα μαζί πέτυχε και η αποκάλυψη στο τέλος με άφησε άφωνο.

Στα ουδέτερα σχόλια, θα τονίσω -σε αντίθεση με αρκετούς που μου το πρότειναν να το διαβάσω, καθώς και άλλες κριτικές που διάβασα-, ότι καμία σχέση δεν έχει με post apocalyptic περιπέτεια που να μου θυμίζει το παιχνίδι Fallout, με εξαίρεση το εξώφυλλο. Όσον αφορά το ίδιο το κείμενο, υπήρχαν κάποιες μεγάλες προτάσεις (1-2 φορές σχεδόν ολόκληρη σελίδα) που έχανες τι γίνεται. Η ύπαρξη κάποιων λαθών επιμέλειας δεν χαλάνε την αναγνωστική εμπειρία. Αυτό που βλέπω συχνά (και θέλω) σε κάθε post-nuclear / post-apocalyptic βιβλίο, ιδιαίτερα όσα είναι "σχολής Fallout ή Mad Max", είναι πως σε κάνουν να εκτιμάς την ζωή σε έναν καινούργιο κόσμο, το οποίο δεν το βλέπεις στην Εξιλέωση (ούτε ο πρωταγωνιστής ή κάποιος άλλος εξιλεώνεται στο τέλος). Επίσης, δεν έχει καθόλου κωμικά στοιχεία και όλα στον συγκεκριμένο κόσμο είναι "μαύρη μαυρίλα πλάκωσε". Κατανοώ πως πρόκειται για βιβλίο εκδίκησης, αλλά ο άλλος κεντρικός χαρακτήρας (ο Τζέημσον) θα μπορούσε να παρουσιάζει τα πράγματα με διαφορετική οπτική, μιας και πρόκειται κατά κάποιο τρόπο "ιδεαλιστή" που θέλει να καθαρίσει τον τόπο από άτομα όπως τον κύριο ανταγωνιστή.

Αυτό με φέρνει και στο επόμενο στοιχείο που δεν μου άρεσε. Αυτό ήταν η παρουσία του Τζέημσον και της ομάδας του. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον κύριο χαρακτήρα, ούτε εξυπηρετεί την πλοκή, παρόλα αυτά "μοιράζεται" το ίδιο real estate σελίδων με τον πρωταγωνιστή. Η εμμονή του για την αποστολή του μου φάνηκε ως αδύναμη αιτιολογία, ιδιαίτερα όταν την συγκρίνεις με ιστορία εκδίκησης όπως έχει ο κεντρικός χαρακτήρας. Η συμμετοχή του μου έδωσε να καταλάβω πως υπήρχε απλά για να αναπτυχθεί η κοσμοπλασία. Αν από το σημείο που ο πρωταγωνιστής φτάνει στην πόλη Μοναξιά και έπειτα ξαναπαίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, δεν θεωρώ πως θα έχανα και κάτι από την πλοκή αν δεν το διάβαζα. Το μόνο που έσωσε την κατάσταση σε αυτά τα σημεία ήταν πως εκεί βρισκόταν το μεγαλύτερο κομμάτι δράσης. 

Οι αναδρομές που υπήρχαν αφορούσαν "καλούς" και "κακούς" χαρακτήρες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν βοήθησαν κάπου. Εντύπωση μου έκανε πάντως πως οι ανταγωνιστές δεν είχαν βάθος και ήταν κακοί απλά για να είναι.

Κλείνοντας, δύο πράγματα μου έμειναν στο μυαλό: 

  1. Αυτό που διάβασα ήταν γουέστερν και τα post nuclear / apocalyptic στοιχεία ερχόταν ως συμπλήρωμα.
  2. Οι μάχες, ο κεντρικός χαρακτήρας, και το ανελέητο πιστολίδι με έκαναν να το αγαπήσω τελικά.

Η κριτική αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στη ΛΕΦΑΛΟΚ.

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..