Jump to content

Progress Report #12: Φθινοπωρινά Σχέδια 2020


Alexz

253 views

Μέχρι στιγμής αυτό το έτος ήταν ένα από τα πιο επεισοδιακά που έχω ζήσει, αν όχι το πιο επεισοδιακό, και πιστεύω ότι το ίδιο είναι για τους περισσότερους από μας: κορονοϊός, η σχέση μας με τη γείτονα Τουρκία, και φυσικά η οικονομία πού θα πάει κατά διαόλου από το Σεπτέμβριο...

Πίσω στα συγγραφικα μας τώρα, έχω ήδη φτιάξει ένα πλάνο για το Σεπτέμβριο και μετά.

Συγγραφή βιβλίων

Όσον αφορά τη συνεργατική συγγραφή, προχωράει μία χαρά και το πλάνο μου έχω για το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι να τελειώσω το δεύτερο μέρος της σειράς που γράφω τώρα και να γράψω ένα ακόμη. Επίσης έχω ακόμη δύο βιβλία τα οποία είναι ανέκδοτα και το μόνο που χρειάζονται είναι 3-4 μέρες στο καθένα για να τα σουλουπώσω. Αυτά δεν τα έχω βγάλει ακόμη, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους και είναι βλακεία μιας και χάνω εν δυνάμει πωλήσεις και αναγνωστικό κοινό. Θέλω μέσα Στο σεπτέμβριο να καταφέρω να τα εκδώσω μαζί με το δεύτερο βιβλίο της βασικής σειράς που γράφω τώρα.

Μπορώ να πω πως η συνεργασία μου πάει καλά και υπάρχει αρκετή χημεία με αυτόν που το γράφω και αποφάσισα να επεκταθώ λίγο παραπέρα σε νέες συνεργασίες. Μαζί με έναν άλλον συγγραφέα αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα βιβλίο με θεματικές γύρω από τα ζόμπι, αν και δεν είναι τόσο καυτό αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι επιτυχημένο, αλλά θα το δοκιμάσουμε. Επίσης αποφασίσαμε να το κάνουμε τουλάχιστον 1.200 σελίδες, προκειμένου να βγει αρκετά μεγάλο και ως ηχοβιβλίο. Η υπόθεσή μας είναι ότι ένα ήχο βιβλίο 40 ωρών, στη θεματική που γράφουμε, θα είναι κάτι που οι περισσότεροι θα μπουν στη διαδικασία να αγοράσουν, μιας και θα είναι τρομερή ευκαιρία. Βέβαια αυτό είναι απίθανο να το τελειώσω φέτος και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο προς τον φεβρουάριο του 2021. Θα είναι ίσως το μεγαλύτερο ηχοβιβλίο για ζόμπι που έχει βγει ποτέ.

Έχοντας λοιπόν δύο συνεργάτες για το αγγλόφωνο κοινό, έχω καταφέρει και μείωσα τα έξοδα μου κατακόρυφα, μιας και εκτός του ότι μοιράζομαι το κόστος κάθε έκδοσης, διαμοιράζω σε μεγάλο βαθμό και εργασίες οι οποίες μου έπαιρναν πάρα πολύ χρόνο από το γράψιμο, όπως για παράδειγμα η τυπογραφία του εξωφύλλου, η δημιουργία της έντυπης έκδοσης των βιβλίων κ.α. Επίσης τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά, μιας και εκδίδουμε πιο γρήγορα.

Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν γράφω όσο γρήγορα θα ήθελα, και αυτό είναι περίπου 60.000 λέξεις τον μήνα για τα αγγλόφωνα βιβλία μου. Για τα blog που διατηρώ και την αρθρογραφία που γράφω, γράφω άλλες τόσες λέξεις, αλλά περισσότερο το κάνω για να με χαλαρώνει και δεν κερδίζω κάτι από αυτό. Στόχος μου είναι αντί για 2.000 λέξεις την ημέρα κατά μέσο όρο, να καταφέρω να ανέβω στις 3.000 λέξεις. Αυτό θα μου δώσει το πλεονέκτημα ότι θα έχω σχεδόν κάθε μήνα έτοιμο ένα μυθιστόρημα, οπότε τα έσοδα μου θα εκτοξευτούν, μιας και η ταχύτητα στο χώρο της αυτοέκδοσης, ιδιαίτερα όταν είσαι νέος συγγραφέας, είναι από τα πιο κρίσιμα.

Επειδή στα ελληνικά γράφω πολύ πιο γρήγορα και εύκολα μιας και είναι η μητρική μου γλώσσα, αποφάσισα να ξεκινήσω να γράψω μία σειρά βιβλίων υπερφυσικού μυστηρίου, τα οποία θα στοχεύσω να δημοσιεύσω στην ελλάδα με την βοήθεια κάποιου παραδοσιακού εκδοτικού οίκου.  Ιδανικά θα ήθελα να με δεχτεί το Μεταίχμιο ή η Anubis, αλλά επειδή γενικά είναι δύσκολη η παραδοσιακή έκδοση, το κόβω στο τέλος να τα κάνω αυτοέκδοση και να τα διαθέτω εγώ απευθείας από την ιστοσελίδα μου.

Για να γίνει βέβαια αυτό δεν θα πάω άοπλος, αλλά έχω ετοιμάσει ήδη μία συγκεκριμένη διαφημιστική στρατηγική, η οποία θα μου δώσει ενδείξεις για το αν η σειρά μου θα έχει αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να φτιάξω μία μικρή νουβέλα περίπου 100 σελίδων, την οποία θα τη δίνω δωρεάν από την ιστοσελίδα μου. Αν οι αναγνώστες δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον και την κατεβάσουν, θα είναι μία ένδειξη ότι θα έπρεπε να προχωρήσω και να γράψω τη συγκεκριμένη πενταλογία.

Ο πρώτος συνεργάτης που είχα βρει για να γράψω τα βιβλία στα ελληνικά δυστυχώς δεν θα μπορέσει λόγω υποχρεώσεων, οπότε βρήκα νέο συνεργάτη για να γράψω τα συγκεκριμένα βιβλία. Είμαστε και οι δύο πολύ ενθουσιώδεις και τον Σεπτέμβριο ιδανικά θα έχουμε την πρώτη νουβέλα έτοιμη. Για την ακρίβεια πρόκειται για light novel, οπότε θα είναι εικονογραφημένο βιβλίο.

Συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο progress report 11, ήρθα σε συμφωνία με μεγάλο εκδοτικό οίκο ήχο βιβλίων και η κεντρική μου σειρά θα γίνει ηχοβιβλίο. Η συμφωνία που είχα δεν είναι και η καλύτερη, για την ακρίβεια είναι μία μέτρια συμφωνία, αλλά πιστεύω ότι θα αποτελέσει εφορμητήριο για μεγαλύτερες επιτυχίες στο άμεσο μέλλον. Γενικά είμαι ενθουσιώδης ότι θα μετατρέψουν και τα υπόλοιπα βιβλία μου σε ηχητικές ιστορίες.

Για όσους με διαβάζετε όλο αυτό το διάστημα, ίσως να έχετε καταλάβει ότι τα ηχοβιβλια έξω είναι μεγάλη υπόθεση και σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία ενός συγγραφέα εξαρτάται από αυτά, μιας και η συγκεκριμένη αγορά μεγαλώνει, μιας και ολοένα και περισσότεροι ακούν ηχοβιβλία. Για μένα αυτό ήταν μία μεγάλη προσωπική επιτυχία και ελπίζω να μην απογοητεύσω ούτε εμένα και τον συνεργάτη μου, ούτε και τον εκδοτικό οίκο.

Μελλοντικές συνεργασίες και άνοιγμα στην ελληνική αγορά

Αρκετοί συγγραφείς που μιλάω, κάθε φορά με ρωτάνε για ποιο λόγο ασχολούμαι με την ελληνική αγορά του φανταστικού, μιας και το κοινό είναι μικρό. Η απάντησή μου είναι ότι το ελληνικό κοινό είναι διάσπαρτο και αυτό από μόνο του είναι μία πρόκληση. Παρόλα αυτά είναι και ευκαιρία μαζί, μιας και δεν υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνιστές, όπως το Amazon που είναι μονοπώλιο. Με λίγα λόγια η πεποίθηση μου είναι ότι με λίγη περισσότερη δουλειά και με συγκεκριμένη στρατηγική, μπορώ να βγάλω ένα ικανοποιητικό ποσό ή και καλύτερο από αυτό που βγάζουν τα ψηφιακά και έντυπα βιβλία μου στο εξωτερικό. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή την μεταφυσική σειρά μυστηρίου που ήδη γράφω με τον φίλο μου. Ήδη έχω φτιάξει την ιστοσελίδα, αλλά περιμένω το εξώφυλλο του βιβλίου, προκειμένου να αρχίσω να την δημοσιεύω για να κάνω το άνοιγμα.

Επίσης σε σχέση με πριν από 2-3 χρόνια, που ουσιαστικά η αυτοέκδοση ήταν πραγματικά απαγορευτική, υπάρχουν πλέον υπηρεσίες όπως το bookoo.gr το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε συγγραφείς να εκδίδουν τα βιβλία τους εύκολα και σε πολύ χαμηλό κόστος. Ακόμη κι αν αποτύχω στο να με δεχτούν από κάποιον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο, δεν θα με χαλάσει να πάω στην επιλογή της αυτοέκδοσης.

Η λογική τον market segments

Δεν θα κρύψω πώς επιτυχημένος συγγραφέας το 2020, δεν αρκεί να ακολουθείς τυφλοσούρτη μία συγκεκριμένη μέθοδο για να φέρεις έσοδα. Για παράδειγμα μπορεί να έβγαλα ένα μήνα πάνω από 2 χιλιάρικα από ένα βιβλίο μου, παρόλα αυτά αυτό δεν αποτελεί λόγο να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Amazon, μιας και αύριο μπορεί να αλλάξουν πολιτική και να μη σε συμφέρει να είσαι εκεί. Για αυτό το λόγο θέλω τα έσοδα μου να έρχονται κατά τρόπον τινά από διάφορους τομείς. Έχω έχω στόχο μέσα στο 2021 τα βιβλία μου να μου φέρουν έσοδα από διαφορετικούς τομείς. Αυτό σημαίνει πως τα ηχοβιβλία θα τα εμπιστεύομαι σε κάποιον εκδοτικό οίκο, τα ψηφιακά βιβλία θα τα εκδίδω μέσω Amazon, ενώ το έντυπο βιβλίο θα χρησιμοποιώ μία άλλη υπηρεσία που λέγεται Ingramspark. Υπάρχει επίσης και η σκέψη να στείλω και κάποια βιβλία μου σε παραδοσιακό εκδοτικό οίκο, ώστε να έχω μία ακόμη σχετική ασφάλεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα με δεχτούν. Αν καταφέρω και κλείσω και κάποια συμφωνία με παραδοσιακό εκδοτικό οίκο στην ελλάδα, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Δεν σας κρύβω πως είμαι ιδιαίτερα ενθουσιώδης με το να στείλω τα βιβλία μου σε μεγάλο ελληνικό εκδοτικό οίκο και να δω τι αποτέλεσμα θα φέρω.

Καλύπτοντας τις αδυναμίες με συνεργασίες

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, θέλω να τονίσω πως ως συγγραφέας είμαι μάλλον μέτριος προς καλός, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο ταλαντούχος και εξαιρετικός όπως άλλοι συγγραφείς. Το βασικό μου ατού είναι η επιμονή και το γεγονός ότι έχω μία αμυδρή γνώση από προηγούμενη εμπειρία, πώς να κινηθώ και πώς θα πουλήσω τα βιβλία μου. Το βασικότερο όμως απ' όλα, είναι ότι γνωρίζω τις αδυναμίες μου και προσπαθώ αν συνεργάζομαι με άλλους που είναι καλύτεροι από εμένα. Όχι μόνο βελτιώνομαι και εγώ περισσότερο, αλλά φέρνω και καλύτερα αποτελέσματα στο τέλος.

Για μία ακόμη φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με παρακολουθείτε και με βοηθάτε να γίνω καλύτερος!

 

  • Like 1

2 Comments


Recommended Comments

katakalwn

Posted

Θες να μας αναλύσεις λίγο τα πλεονεκτήματα του Ingramspark σε σχέση με το Amazon για έντυπη έκδοση;

Link to comment
Alexz

Posted (edited)

@katakalwn

Το βασικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιείς το ingram spark για την αγγλόφωνη αγορά,  είναι ότι έχει: 

  1. *extended distribution: Tο άμαζον έχει και αυτό extended distribution,  αλλά το ποσοστό που κερδίζει το παραδοσιακό βιβλιοπωλείο είναι μόλις 25%,  ενώ με το Instagram Spark το βιβλιοπωλείο κερδίζει 55% τουλάχιστον.  Με λίγα λόγια το βιβλιοπωλείο σε καμία περίπτωση δεν θα ασχοληθεί να αγοράσει ένα βιβλίο που θα έχει Μόνο 25% κέρδος.  
  2. Επιλογές στην έντυπη εκτύπωση.  το Instagram Spark πραγματικά έχει κάθε λογής τυπο για εκτύπωση του βιβλίου,  όπως για παράδειγμα hard covers που προτιμούν κάποιοι.

Συνοπτικά, ενώ το Amazon θεωρείται ο βασιλιάς των ψηφιακών βιβλίων,  το ingram Spark είναι ο βασιλιάς των έντυπων βιβλίων.


* Extended distribution εννοούμε την διανομή σε παραδοσιακά  αγγλόφωνα βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες

Edited by hidedora
  • Thanks 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..