Jump to content

Κριτική | Epifany Comics 1 & 2


Alexz

441 views

Την πρώτη μου επαφή με το Epifany την είχα από την εκπομπή που είχε γίνει στο school of rock με τον Θανάση. Εκεί κέρδισα κιόλας το πρώτο τεύχος στον διαγωνισμό και όπως και άλλα ακόμη που έχω σκοπεύω να το στηρίξω αγοράζοντας το όταν βγαίνει. Είμαι πάντα υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών και θέλω να τις στηρίζω.

Ο λόγος που δεν είχα γράψει ανασκόπηση όταν είχα πρωτοπάρει το πρώτο τεύχος ήταν επειδή ήθελα να έχω στα χέρια μου αλλά 2-3 για να έχω μία πιο σφαιρική άποψη. Δυστυχώς έπεσε ο κορονοϊός και εκεί που περιμέναμε να είμαστε τώρα στο 4ο τεύχος, βρισκόμαστε μόλις στο δεύτερο.

Για να πω την αλήθεια, όταν είδα το εξώφυλλο, οι προσδοκίες μου ήταν πολύ ψηλές και όταν έλαβα το πρώτο τεύχος και το ξεφύλλισα, είδα πόσο γαμάτα είναι σχεδιαστικά τα κόμικ των δημιουργών. Όλα κυμαίνονται από πολύ καλά έως εξαιρετικά. Τεχνικά αξίζει συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά.

Πέρα όμως από το τεχνικό κομμάτι της εικονογράφησης που υλοποιείται με πραγματικά εξαιρετικό τρόπο, δεν μπορώ να πω ότι οι ιστορίες με αποζημίωσαν. Στόχος μου στο συγκεκριμένο review είναι να παρουσιάσω και να αναλύσω κάποια πράγματα τα οποία πιστεύω ότι πήγαν άσχημα, μιας και πραγματικά θέλω η συγκεκριμένη σειρά να πετύχει και να μην έχει την ίδια τύχη με τον μπλε κομήτη.

Το πρώτο θέμα που είχα είναι ότι όλα τα κόμικ που μας παρουσιάζουν οι δημιουργοί είναι διαφορετικά. Με λίγα λόγια πάσχουν από αυτό που πάσχουν και οι περισσότερες ανθολογίες σε βιβλία, δηλαδή δεν είναι θεματικές και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Με λίγα λόγια έχεις εφτά ιστορίες, εντελώς διαφορετικές, τις μισές η και λιγότερες από αυτές μπορεί να τις διάβαζες και να τις αγόραζες αν ήταν ξεχωριστά αλλά τις άλλες μισές όχι. Με λίγα λόγια το περιοδικό θα έπρεπε να έχει χαρακτήρα και να πιάνει θεματικές κάθε φορά ή να ξέρω ότι ειναι κομικ επιστημονικής φαντασίας. Αντί για αυτό, υπάρχουν ιστορίες με πολύ καφρίλα, ιστορίες τύπου light novel, ιστορίες τρόμου, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας κ.ο.κ. Με λίγα λόγια δεν μπορώ να περιγράψω με μια λέξη ή φράση τι είναι το epifany.

Ακολουθώντας το παραπάνω σχόλιο, η δεύτερη παθογένεια που εντόπισα είναι ότι οι ιστορίες δεν είναι αυτοτελείς. Ακόμη κι αν πάρουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι κάθε τρεις μήνες θα έχουμε από ένα νέο περιοδικό, και σύμφωνα με μία συνέντευξη που είχα δει κάπου ότι η καθεμία από αυτές θα τελειώνει ανά 5 τεύχη, θα πρέπει να περιμένουμε γύρω στον ενάμιση χρόνο ( βάλε δυομιση λογω κορονοιου) για να τις δούμε ολοκληρωμένες. Για τριμηνιαίο περιοδικό ή για περιοδικό που δεν έχει συγκεκριμένο εκδοτικό πρόγραμμα, οι ιστορίες θα έπρεπε να είναι αυτοτελής. Ακόμη κι αν πρόκειται για ιστορία με τους ίδιους χαρακτήρες, θα ήταν καλό να υπάρχει μία αυτοτέλειά στο κάθε επεισόδιο, να κλείνουν κατά κάποιο τρόπο, ώστε ακόμη και αν κάποιος αγοράσει το δεύτερο ή τρίτο περιοδικό, να μπορεί να ακολουθήσει.

Το τρίτο πράγμα που θέλω να σχολιάσω είναι το editorial κομμάτι και η αρθρογραφία, η οποία με αφήνει αδιάφορο. Θα προτιμούσα να πω την αλήθεια πριν από την κάθε ιστορία ή κάποια από τα άρθρ να περιλαμβάνουν μία περιγραφή της ιστορίας και του κόμικ που διαβάζω. Π.χ. Κάποιο σχόλιο για την ιστορία από τον editor ή δημιουργό. Θα με έκανε να δεθώ περισσότερο με το κόμικ. Το είδα στην ανθολογία πολεμικές ιαχές ( δεν είναι κόμικ) αλλά μου άρεσε ως σκεπτικό και πιστεύω πως και εδώ θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον και μεγαλύτερο το όφελος. Εδώ να τονίσω ότι δεν είναι άσχημη η κειμενογραφία, αλλά πάσχει στο γεγονός ότι δεν έχει ταυτότητα. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο epifany 2 που υπάρχει άρθρο σχετικά με το final fantasy 7. Το άρθρο αντικειμενικά είναι πολύ καλό, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο μπήκε μέσα στο κόμικ. Ακόμη όμως και κειμενογραφία που θεωρητικά έχει να κάνει με τον χώρο των κόμικ, είναι γενική και όχι συγκεκριμένη και σχετική με το κάθε τεύχος.

Τελευταίο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι περισσότερες ιστορίες παρότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, σεναριογραφικά είναι στο σύνολό τους μέτριες. Ενδεχομένως στο τρίτο ή τέταρτο τεύχος να αναθεωρήσω, αλλά ο συνδυασμός όλων των παραπάνω και ιδιαίτερα η αργή έκδοση (3 μήνες +), μειώνει την αναγνωστική εμπειρία. Για serialized comic με serialized ιστορίες είναι μεγάλη πρόκληση να πετύχεις καλό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι συντελεστές φαίνεται ότι έχουν το τεχνικό know-how, παρόλα αυτά κάπου χάθηκε η ταυτότητα και είναι κρίμα. Ίσως μία προσέγγιση όπως το κομικ τρόμου ΡΙΓΗ να καταφέρει να το απογειώσει.

Από κει και πέρα εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και θα συνεχίσω να στηρίζω αγοράζοντας και τα επόμενα τεύχη αμέσως μόλις βγαίνουν.

Αν βγουν περισσότερα τεύχη και έχω μία πιο σφαιρική άποψη, θα ανανεώσω τη συγκεκριμένη ανασκόπηση και θα την βαθμολογίσω.

  • Like 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..