Jump to content
  • entries
    81
  • comments
    96
  • views
    3,351

Ο δρόμος προς την "υβριδική" συγγραφή


Alexz

903 views

Από την αρχή αυτού του οδηγού, καθώς επίσης και της συγγραφικής μου πορείας, στόχος μου ήταν και είναι να γίνω υβριδικός συγγραφέας. Ας εξηγήσω πρώτα τι εννοώ με το συγκεκριμένο όρο, ο οποίος προέκυψε την τελευταία δεκαετία με την έλευση του amazon kindle.

Οι υβριδικοί συγγραφείς είναι αυτοί που πραγματοποιούν αυτοεκδόσεις, αλλά και εκδίδουν παραδοσιακά. Με λίγα λόγια μπορεί να έχεις κάποιο συμβόλαιο με κάποιον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο, αλλά για διάφορους λόγους να βγάζεις κάποια από τα βιβλία σου μόνος σου με τη μορφή της αυτοέκδοσης.

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος συγγραφέας να θέλει να εργάζεται κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς είναι διάφοροι, όπως για παράδειγμα, μπορεί να θέλει εκδοτική ελευθερία και να γράφει ότι του καπνίσει ή πολύ απλά μπορεί να θέλει να ασχοληθεί με την συγγραφή και έκδοση του βιβλίου του, αλλά να μην ασχοληθεί καθόλου με την έκδοση ηχοβιβλίων. 

Στη δική μου περίπτωση τώρα, θα ήθελα να γίνω υβριδικός συγγραφέας για τους παρακάτω λόγους.

Δοκίμασα να γίνω εγώ ο ίδιος publisher του εαυτού μου, για ηχοβιβλία και πραγματικά η διαδικασία είναι πονοκέφαλος. Προτιμώ να παίρνω ένα ελάχιστο ποσοστό, παρά να πονοκεφαλιάζω για το αν ηχητική μορφή του βιβλίου είναι καλή και αν θα περάσει τον έλεγχο των διανομέων. Είναι ξεκάθαρο για μένα πλέον πως αν κάποιος εκδοτικός οίκος audiobooks δεν δεχτεί το βιβλίο μου, δύσκολα θα μπω στη διαδικασία να πληρώσω κάποιον να μου το κάνει, αν και υπάρχουν βέβαια και δωρεάν εναλλακτικές.

Θα ήθελα επίσης σε συγκεκριμένα είδη να εκδίδω βιβλία με την βοήθεια παραδοσιακών εκδοτικών οίκων. Για παράδειγμα, μία σειρά ελληνικών βιβλίων υπερφυσικού μυστηρίου, έκλεισα ήδη συμβόλαιο με ελληνικό εκδοτικό οίκο. Στην ελλάδα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία διανομής, οπότε το να πάω με κάποιον παραδοσιακό εκδοτικό, φαίνεται πιο λογικό αν και ελάχιστα χρήματα θα βγάλω. Στο αγγλόφωνο κοινό τώρα που με καίει περισσότερο, θα ήθελα να απευθυνθώ σε συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους, μιας και τα έσοδα ενδεχομένως θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις αυτοεκδόσεις μου, αλλά δεν θα έχω την ανησυχία για το αν θα καλύψω τα έξοδα ή αν θα είναι επιτυχημένη διαφήμιση. Επίσης αυτοί οι εκδοτικοί οίκοι έχουν πιο οργανωμένο street team, οπότε έτσι θα βοηθηθώ να κάνω καλύτερο όνομα. Μέσα σε όλα αυτά βάλε και το γεγονός ότι πληρώνουν για κάθε εξώφυλλο γύρω στο χιλιάρικο κι άλλα τόσα για επαγγελματικό editing, οπότε καταλαβαίνετε για ποιο λόγο είναι καλό να έχεις έναν τέτοιον εκδοτικό οίκο.

Από την άλλη για αυτό έκδοση θα συνεχίσει να είναι ο κύριος άξονας με τον οποίο προωθώ τη δουλειά μου. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται όλες οι δουλειές μου να είναι στα πλαίσια που επιβάλλει ένας εκδοτικός οίκος, όπως για παράδειγμα ότι όλα τα βιβλία μου πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 χιλιάδων λέξεων. Μου αρέσει να γράφω σύντομες ιστορίες, νουβέλες, αλλά και πιο cheezy κατηγορίες, όπως ερωτική φαντασία ή ερωτική επιστημονική φαντασία που η εκδοτική ήχοι είναι σφιγμένοι να βγάλουν κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θα βελτιώσω το συγγραφικό μου όνομα, θα αποκτήσσ καλύτερο street team τα επόμενα χρόνια και σταδιακά θα μπορώ να φτιάξω κάτι σαν έναν δικό μου μικρό εκδοτικό, πότε εκδίδονται τα βιβλία μου ( αυτά είναι τα επόμενα σχέδια δηλαδή στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια).

Εσείς γνωρίζετε μέχρι τώρα τι είναι ο υβριδικός συγγραφέας; ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ή θα θέλατε να γίνετε;

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..