Jump to content
 • entries
  81
 • comments
  96
 • views
  3,456

WebNovel - Μία ανασκόπηση


Alexz

458 views

Καθότι το τελευταίο διάστημα δέχτηκα κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την πλατφόρμα του WebNovel  αποφάσισα να αναφερθώ πιο αναλυτικά σε αυτή. Να τονίσω πως η πλατφόρμα δεν μου είναι άγνωστη και πώς και στο παρελθόν είχα ξεκινήσει ένα από τα βιβλία μου εκεί τα οποία αργότερα τα έκανα αυτοέκδοση στο amazon. Επίσης, εκείνο το διάστημα που έτρεξα το πείραμα, η πλατφόρμα του WebNovel ήταν αυτή που μου είχε φέρει τα περισσότερα views (25 χιλιάδες προβολές σε δύο περίπου εβδομάδες με επτά κεφάλαια).

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι τρία διαφορετικά άτομα που έχουν λογαριασμό στο wattpad έλαβαν προσωπικό μήνυμα από κάποιον που εκπροσωπεί την πλατφόρμα του WebNovel  και του ζητήθηκε να ανεβάσουν τις ιστορίες τους σε αυτό. Εδώ να τονίσω ότι πρόκειται για bots. Η συγκεκριμένη εταιρεία μιας και είναι κινεζική έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για shady πρακτικές. Με λίγα λόγια κάποιο λογισμικό σας έστειλε το μήνυμα τυχαία. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε να απαντήσετε, μιας και δεν πρόκειται να σας απαντήσουν :d

Πάμε τώρα στην ίδια την πλατφόρμα και αν αξίζει. Κάποιες από τις πληροφορίες απλά τις έχω διαβάσει από άλλα μέλη, οπότε δεν παίρνω και όρκο ότι πράγματι ισχύουν.

Η πλατφόρμα της WebNovel  βασίζεται στην αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα. Οι περισσότερες ιστορίες που κυκλοφορούν εκεί είναι μεταφρασμένες με google translate και πολύ light editing.

Σε αντίθεση με το wattpad υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσεις ένα μικρό ποσό (και θεωρητικά ως πολύ μεγάλο) εάν γράφεις καθημερινά σε κάποια από τις ιστορίες σου. Το ελάχιστο που πρέπει να γράφει συνεχίζεις 500 λέξεις την ημέρα για τρεις μήνες, ώστε μετά να αρχίσουν να σου δίνουν 200 δολάρια το μήνα (αλλά αυτό νομίζω είναι μόνο για τέσσερις μήνες, μετά ότι βγάζεις από χορηγίες). Αυτό αναφέρει η ίδια η WebNovel .

Ιστορίες οι οποίες μπορεί να φτάσουν στις 300 ή στις 200 καλύτερες (από όλη την πλατφόρμα), λαμβάνουν κάποιο συμβόλαιο από την ίδια την WebNovel , καθώς και επίσης content editor, ο οποίος σου δίνει μία γενική κατεύθυνση προς τα πού θα έπρεπε να πάει ιστορία. Εδώ να τονίσω πως με περιμένετε ο content editor να είναι κάποιος έμπειρος. Με λίγα λόγια δεν σημαίνει ότι και η καθοδήγηση που θα έχεις θα είναι η καλύτερη. Συνήθως όμως αυτός ο οποίος σε αναλαμβάνει είναι κάποιος που έχει διαβάσει την ιστορία σου και του αρέσει, για αυτό και σου προσφέρεται συμβόλαιο.

Υπάρχουν δύο τύποι συμβολαίων. Ο ένας τύπος έχει να κάνει με royalty rates και ο άλλος πουλάς όλα τα δικαιώματα. Το πρώτο μέρος έχει περισσότερες ελευθερίες ενώ στο δεύτερο η ιστορία σου ανήκει πλέον στην WebNovel  και αν την παρατήσεις έχουν δικαίωμα να την αναθέσουν σε κάποιον άλλον συγγραφέα δικό τους για να την τελειώσει. Off the record έχω ακούσει ότι κάποιοι πληρώνονται έως 12.000 δολάρια τον μήνα για να συνεχίζουν τις ιστορίες τους, αλλά είναι πολύ λίγοι και γενικά αμφιβάλλω, αν σκεφτούμε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρέχει το WebNovel  είναι τα 200 δολάρια για να γράφεις 50.000 λέξεις το μήνα. Πάντως αυτοί που χτυπάνε την πρώτη εικοσάδα κάποια στιγμή πιστεύω ότι είναι εφικτό να βγάζουν δύο με τρεις χιλιάδες δολάρια το μήνα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα δει κάποιος στο web novel είναι πως οι ιστορίες επικεντρώνονται γύρω από τρόπαια τύπου anime / light novel με τα οποία είναι κατακλεισμένη η πλατφόρμα.

Οι περισσότεροι που γράφουν εκεί είναι ασιάτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου τα αγγλικά και χρησιμοποιούν το google translate ώστε να μεταφέρουν τα έργα τους αυτοτελή, για αυτό και η ποιότητα είναι χαμηλή, παρόλα αυτά για να διαβάσεις το κάθε βιβλίο θα σου κοστίσει περίπου γύρω στα 30 δολάρια, μιας και πρέπει από ένα σημείο και μετά να πληρώνει στο κάθε κεφάλαιο. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι περισσότερες ιστορίες αυτής της κλίμακας έχουν από 400 κεφάλαια έως 3.000. Ενδεικτικό παράδειγμα μυθιστορήματος που ανέβηκε τον απρίλιο του 2020 και αυτή τη στιγμή αριθμεί σε 450 κεφάλαια (πάνω από 700.000 λέξεις δηλαδή) και είναι το 1 με 2 στα charts.

Τα συμβόλαια πάνε κατά περίπτωση και δεν θα βρεις να αναφέρονται πολλά πράγματα στο ίντερνετ, πέρα από τα βασικά.

Αξίζει να γράψω στο WebNovel ;

Αν σκοπεύεις θα του κάνεις για να βγάλεις χρήματα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δεις φράγκο γιατί ακόμη και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αναφέρουν, θα πρέπει για σχεδόν τρεις μήνες να ανεβάζεις ένα κεφάλαιο καθημερινά και σε περίπτωση που χάσεις έστω και μία μέρα τότε δεν τα παίρνεις αυτά τα χρήματα. Επίσης να τονίσω ότι τα χρήματα αυτά θα τα παίρνεις από εδώ και πέρα με την προϋπόθεση ότι θα γράφεις συνεχόμενα 50.000 λέξεις κάθε μήνα.

Ο μέσος όρος χρημάτων που παίρνει κάποιος indie author στις κατηγορίες που γράφω, είναι περίπου από 2 έως 10 χιλιάδες δολάρια τον μήνα για 60 με 70 χιλιάδες λέξεις μυθιστόρημα. Βέβαια η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στο WebNovel .

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο μεγάλο μυθιστόρημα στα ελληνικά και δεν ξέρεις τι να το κάνεις, μπορείς να το μεταφράσεις με google translate και αφού κάνεις μικροδιορθώσεις να αρχίζεις να ανεβάζεις κεφάλαια εκεί.

Θα πρότεινα πριν αποφασίσεις να γράψεις στο WebNovel, με έχεις ήδη έτοιμα καμιά δεκαριά κεφάλαια με το ξεκίνημα και άλλα τόσα ώστε να τα δημοσιεύεις καθημερινά, μιας και οι αναγνώστες εκεί διαβάζουν σαν φάλαινες.

Εν κατακλείδι

Το μόνο που θυμάμαι από την ιστορία που είχα δημοσιεύσει είναι πως στο WebNovel  είχα πάρει 25 χιλιάδες προβολές ενός στο wattpad καμιά δεκαριά… έχει μία μεγάλη ποικιλία ιστοριών σε σχέση με το wattpad που περιορίζεται γύρω από ιστορίες ρομάντζου. Το κοινό επίσης είναι ευρύ, αλλά συνήθως νεαρό σε ηλικία. Αν δεν σας πειράζουν αυτές οι shady τακτικές που ακολουθεί, είναι μία καλή πλατφόρμα για να ξεκινήσει κάποιος και να πάρει κοινό.

Σε κάποιο κεφάλαιο (ίσως και στο επόμενο) να δείξω πώς να κάνεις σωστά μετάφραση και πώς να γράφεις για google translate.

Εσείς λάβατε το τελευταίο διάστημα μήνυμα από την WebNovel στο wattpad? Έχετε δημοσιεύσει ποτέ στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και ποια ήταν η εμπειρία σας;

 • Like 1

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..