Jump to content
 • entries
  81
 • comments
  96
 • views
  3,457

10 συγγραφικά εργαλεία χωρίς τα οποία δεν μπορώ να ζήσω πλέον


Alexz

2,689 views

Σε αυτό το σύντομο διάστημα που ασχολούμαι με την συγγραφή μυθοπλαστικών και μη μυθοπλαστικών βιβλίων, σταδιακά άρχισα να αυξάνω τον αριθμό των λέξεων που γράφω καθημερινά από τις 300 σε 5 με 6 χιλιάδες. Φυσικά δεν γράφω κάθε ημέρα τόσες λέξεις αλλά ο μέσος όρος κάθε μήνα είναι γύρω στις 50 με 60 χιλιάδες λέξεις όταν γράφω κάποιο μυθοπλαστικό βιβλίο. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχα την τεχνολογία ως σύμμαχο. Σε αυτό το άρθρο αποφάσισα να παραθέσω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ καθημερινά και έκαναν την αλλαγή στην παραγωγικότητα μου.

Tenkeyless πληκτρολόγιο

No alt text provided for this image

Σε αντίθεση με τα κλασσικά πληκτρολόγια που έχουν το numpad στα δεξιά, προτιμώ να χρησιμοποιώ πληκτρολόγια tenkeyless, τα οποία δεν έχουν την αριθμομηχανή στα δεξιά. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνω μεγάλες κινήσεις όταν χρειάζεται να τοποθετήσω το ποντίκι μου κάπου για να κάνω διορθώσεις. Επίσης με τη χρήση τέτοιου πληκτρολογίου σύντομα διαπίστωσα ότι είναι και πιο ξεκούραστο να κάνεις τις υπόλοιπες εργασίες σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι δακτυλογράφοι που κάνουν μεταγραφή από ήχο σε κείμενο, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πληκτρολόγια. Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιώ είναι ένα Logitech k480, το οποίο είναι ασύρματο αλλά αρκετά στιβαρό. Βέβαια, όσοι είμαστε μερακλήδες με τα πληκτρολόγια θα διαπιστώσουμε ότι τα πλήκτρα του φαίνονται φτηνιάρικα. Παρόλα αυτά, έγινε πλέον το κύριο πληκτρολόγιο το οποίο χρησιμοποιώ για να γράψω τα βιβλία μου.

Φωνητική πληκτρολόγηση

No alt text provided for this image

Στις αρχές του 2020 είχα διαβάσει ότι αρκετοί συγγραφείς χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να γράφουν το προσχέδιο του βιβλίου τους. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα τη διαδικασία να μάθω φωνητική πληκτρολόγηση. Όταν αναφέρομαι στη διαδικασία να μάθω φωνητική πληκτρολόγηση, πρέπει να τονίσω ότι όπως και με την δακτυλογράφηση χρειάζεται να εξοικειωθείς. Η βασική διαφορά με την φωνητική πληκτρολόγηση είναι ότι πρέπει πρώτα να σκεφτείς την πρόταση που θέλεις να γράψεις, σε αντίθεση με την δακτυλογράφηση που μπορείς να γράφεις και να διορθώνεις χωρίς να είναι ξεκάθαρη η πλήρης πρόταση. Κατά τα άλλα όσοι δεν γνωρίζετε τυφλό σύστημα ή προτιμάτε να γράφετε στο χαρτί και έπειτα να τα δακτυλογραφείτε, θα σας πρότεινα να μάθετε την συγκεκριμένη μέθοδο, μιας και θα σας λύσει τα χέρια. Για παράδειγμα μπορείς να γράφεις κάτι στο χαρτί και έπειτα πολύ γρήγορα να χρησιμοποιείς το μικρόφωνο του laptop ή του υπολογιστή και να μεταφέρεις γρήγορα το κείμενο σουεκεί.

Εάν γράφεις στα ελληνικά, υπάρχει μόνο μία διαθέσιμη λύση και αυτό είναι υπηρεσίες που μας προσφέρει η Google μέσα από το Google docs ή από το android κινητό μας. Δυστυχώς η λειτουργία φωνητικής πληκτρολόγησης στο Android και στο iPhone δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο στο Google docs, οπότε συνηθίζω να γράφω τα άρθρα μου, και γενικά την κειμενογραφία μου, στο Google docs και πολύ πιο σπάνια με το android κινητό μου.

Από την άλλη, αν γράφεις το κείμενό σου στα αγγλικά υπάρχουν ουκ ολίγες λύσεις, οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από το Google Docs. Συγκεκριμένα, όλα τα αγγλικά μου κείμενα τα γράφω με την λειτουργία Dictate του Microsoft Word 365. Το πλεονέκτημα είναι ότι στην αγγλική γλώσσα μπορείτε να εισάγετε φωνητικά και τα σημεία στίξης, οπότε δεν χρειάζεται να αγγίξετε το πληκτρολόγιο καθόλου. Για όσους χρησιμοποιείτε το Microsoft Word 365, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κάνετε φωνητική πληκτρολόγηση και στα αγγλικά μέσα από το κινητό σας, χωρίς να υπολείπεται τίποτα σε λειτουργικότητα από τον γράφατε στο desktop ή στο laptop σας. Όταν είμαι εκτός και έχω λίγο χρόνο στη διάθεση μου, φροντίζω να γράψω όσες περισσότερες λέξεις μπορώ μέσα από το κινητό μου. 

Σε συνέχεια του παραπάνω, να αναφέρω ότι το Microsoft Word 365 προσφέρει την δυνατότητα αυτόματης μεταγραφής αγγλικών κειμένων. Αυτή τη λειτουργία την χρησιμοποιώ πιο σπάνια όταν είμαι στο αυτοκίνητο ή όταν περπατάω. Ότι λέω, γίνεται ηχογράφηση. Έπειτα, αφού το περάσω στο Microsoft Word 365, μου κάνει αυτόματα την μεταγραφή, μετατρέποντας τον ήχο σε κείμενο. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ένα ακόμη μικρό διαμαντάκι για όσους χρησιμοποιούν Microsoft Word 365. Πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να υπάρξουν όλες αυτές οι λειτουργίες και στα ελληνικά.

Κλείνοντας τα σχόλιά μου για τα εργαλεία φωνητικής πληκτρολόγησης, πρέπει να τονίσω ότι ήταν αυτό που έκανε την μεγάλη διαφορά. Εκεί πέρα που είχα φτάσει να γράφω 1.500 με 2.000 λέξεις την ημέρα, τώρα άνετα μπορώ να γράφω γύρω στις χίλιες διακόσιες λέξεις κάθε 25 λεπτά. Αυτό που συνηθίζω να κάνω είναι να γράφω 25 λεπτά το πρωί, 25 το μεσημέρι, και 25 το βράδυ. Όποτε έχω χρόνο μέσα στην ημέρα ή το βράδυ (αφού κοιμηθεί το παιδί), αρχίζω και κάνω editing. Και επειδή αρκετοί με ρωτάνε για το πόσο εφικτό είναι να χρησιμοποιείς φωνητική πληκτρολόγηση, να τονίσω πως η σειρά βιβλίων “Μυστήριο στο Άλυκο”, έγινε αποκλειστικά με φωνητική πληκτρολόγηση και έπειτα με τη χρήση πληκτρολογίου έκανα τις διορθώσεις.

Περισσότερα για την φωνητική πληκτρολόγηση μπορείς να διαβάσεις και στο blog μου στο sff.gr: 

Δημιουργία εκδοτικού προγράμματος και συγγραφικοί στόχοι

Με πρόγραμμα δεν εννοώ λογισμικό, αλλά εννοώ να ξέρεις τι θα γράψεις το επόμενο διάστημα. Ένα από τα πράγματα που έκανα όταν ξεκίνησα την συγγραφή μέσα στο 2019, ήταν να θέσω συγγραφικούς στόχους. Βέβαια, αρκετά από αυτά που υπολόγιζα άλλαξαν στην πορεία (προς το καλύτερο) και τελικά κατάφερα να γράψω περισσότερο από όσο υπολόγιζα. Το βασικό όμως είναι να έχεις ένα πρόγραμμα για το τι θα γράψεις στο επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο. Πλέον κάνω μια εκτίμηση για το τι θα γράψω τους πρώτους έξι με επτά μήνες μέσα σε στος έτος και με τη βοήθεια κάποιων άλλων εφαρμογών (που θα αναλύσω ακριβώς παρακάτω), κοιτάω να θέσω ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχω. Με λίγα λόγια, πρέπει φτιάξε ένα εκδοτικό πρόγραμμα για το τι θα ήθελες να γράψεις μέσα στο έτος και ας το αλλάξεις αργότερα.

Microsoft project

No alt text provided for this image

Δεν είναι εργαλείο για συγγραφείς αλλά για project managers, οπότε ίσως θα σκέφτεσαι για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσει κάποιος συγγραφέας το συγκεκριμένο εργαλείο. Η απάντηση είναι απλή: επειδή λειτουργεί σαν την προσωπική σου λογοδοσία. Με λίγα λόγια σε αναγκάζει να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους τηρείς. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο εργαλείο από τον Δεκέμβριο του 2020 και τώρα που βρίσκομαι στον δεύτερο μήνα λειτουργίας, απορώ πώς ζούσα χωρίς αυτό. Είχα χρησιμοποιήσει αρκετά άλλα στο παρελθόν, αλλά το Microsoft Project είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, γνωρίζω περίπου πότε θα τελειώσω ένα βιβλίο ή μία εργασία. Σε περίπτωση που κάτι άλλο προκύψει, το πρόγραμμα αναδιαμορφώνεται αυτόματα.

Grammarly και Εditor των Microsoft 365

No alt text provided for this image

Δυστυχώς το Grammarly απευθύνεται μόνο στο αγγλόφωνο κοινό και είναι ένα από τα καλύτερα, μην πω ο καλύτερος διορθωτής, μιας και σου προτείνει διορθώσεις τόσο γραμματικές όσο και συντακτικές. Πραγματικά είναι εργαλείο ανεκτίμητο και ευτυχώς έρχεται και σε δωρεάν έκδοση. Μπορείς να πληρώσεις αν θυμάμαι καλά γύρω στα 10 δολάρια τον μήνα για να έχεις και την πλήρη του έκδοση, αλλά από ότι έχω διαβάσει σε reviews δεν αξίζει, οπότε κράτησα την δωρεάν έκδοση. Από κει και πέρα όταν θέλω να εμβαθύνω λίγο περισσότερο χρησιμοποιώ και τον Editor του Microsoft Word, ο οποίος έχει εξελιχθεί αρκετά και προσπαθεί να μιμηθεί σε αρκετό βαθμό το Grammarly, αλλά δυστυχώς απέχει αρκετά ακόμη. Παρόλα αυτά το χρησιμοποιώ διότι πιάνει αρκετές φορές κάποια λάθη που ξεφεύγουν από το Grammarly. Εδώ να τονίσω πως το συγκεκριμένο εργαλείο (Editor) έχει καταφέρει να βελτιωθεί αρκετά από τότε που το πρωτοχρησιμοποίησα και πιστεύω ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα πλησιάσει τις δυνατότητες του grammarly.

Wide Screen Οθόνες

No alt text provided for this image

Όταν γράφω συνήθως, χρησιμοποιώ μία LG curved οθόνη 34 ιντσών. Είναι η ακριβότερη επένδυση που έχω κάνει μέχρι στιγμής μιας και κόστισε πάνω από 1.000 ευρώ όταν την αγόρασα, παρόλα αυτά δεν το μετανιώνω καθόλου. Προφανώς δεν χρειάζεται να αγοράσεις τόσο ακριβή οθόνη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή widescreen οθόνες 34 ιντσών γύρω στα 300 ευρώ που θα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, απλά δεν είναι τόσο ξεκούραστες στο μάτι, ούτε είναι το ίδιο εύκολο να παρατηρείτε τις γωνίες, λόγω του ότι δεν είναι καμπυλωτές, αλλά η παραγωγικότητα σας θα εκτοξευτεί. Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης οθόνης είναι ότι επειδή είναι αρκετά πλατιά μπορώ να χωρίζω τα παράθυρα των windows σε δύο λες και είναι δύο οθόνες. Για παράδειγμα, στο ένα παράθυρο μπορείς να έχεις το ελληνοαγγλικό λεξικό και στο άλλο τον κειμενογράφο και να γράφεις. Βέβαια, σύντομα διαπίστωσα ότι χρειαζόμουν περισσότερα εργαλεία και η συγκεκριμένη διάταξη δεν με βόλευε, μιας και όταν γράφω στα αγγλικά χρειάζομαι ελληνοαγγλικό λεξικό, λεξικό συνωνύμων, καθώς και σημειώσεις με κοινές φράσεις. Αντίστοιχα, όταν κάνω editing, χρειάζομαι περισσότερο χώρο στο Microsoft Word 365 προκειμένου να χρησιμοποιήσω τον Editor και το Grammarly. Κατέληξα επομένως στην παρακάτω λύση.

Microsoft powertoys

Δεν το γνώριζα μέχρι που πρόσφατα το είδα σε ένα βίντεο στο PCsteps και πραγματικά από τότε δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τα συγκεκριμένα εργαλεία της Microsoft. Το βασικότερο από όλα είναι ότι είναι δωρεάν. Δεν θα αναλύσω όλες τις λειτουργίες μιας και δεν τις χρησιμοποιώ με εξαίρεση το εργαλείο που λέγεται fancy zones. Με αυτό, μπορώ να διαμορφώσω την οθόνη αυτόματα σε περισσότερες στήλες και layouts. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώ την παρακάτω διάταξη όταν θέλω να κάνω editing, μιας και χρησιμοποιώ ελληνοαγγλικό λεξικό, λεξικό συνωνύμων, ενώ παράλληλα έχω ενεργοποιημένο το microsoft editor και grammarly.

No alt text provided for this image

Όταν αντίστοιχα θέλω να κάνω φωνητική πληκτρολόγηση χρειάζομαι ένα επιπλέον παράθυρο και αυτό είναι με συνηθισμένες λέξεις και εκφράσεις, οπότε διαμορφώνω την οθόνη μου χωρισμένη στα τέσσερα με την παρακάτω διάταξη.

No alt text provided for this image

Να τονίσω πως πολλές από τις διατάξεις που σας παραθέτω παραπάνω έρχονται έτοιμες με το fancy zones, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας layout.

Τα powertoys μπορείς να τα κατεβάσεις από το παρακάτω link...

https://github.com/microsoft/winget-cli/releases

The grinder by Diabolical plots

Μέσα στα εκδοτικά μου πλάνα για το 2021 είναι να γράψω μία με δύο ιστορίες των 5 χιλιάδων λέξεων στα αγγλικά και να τις στείλω σε Pro magazines. Τα συγκεκριμένα περιοδικά όπως ίσως να καταλάβατε απευθύνονται σε επαγγελματίες συγγραφείς. Σε περίπτωση που εγκριθεί το άρθρο με την μυθοπλαστική ιστορία σου, πληρώνεσαι 8 με 10 σεντς τη λέξη και ανάλογα που θα εκδοθεί από κει και πέρα μπορείς να έχεις και ποσοστά επί των πωλήσεων. Συνήθως όμως για ένα κείμενο των 5 χιλιάδων λέξεων θα πάρεις 400 με 500 δολάρια εφάπαξ. Ο λόγος που θα ήθελα να μπω σε κάτι τέτοιο είναι επειδή θα με βοηθήσει να βρω πιο εύκολα ατζέντη για ένα young adult μυθιστόρημα που ετοιμάζω. Εάν διακριθείς σε κάποιο από αυτά τα περιοδικά, κατά κάποιο τρόπο ανεβαίνουν οι συγγραφικές σου μετοχές και είναι ένα Plus όταν ψάχνεις να βρεις ατζέντη.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεις όλα αυτά τα περιοδικά, καθώς και το εκδοτικό τους πρόγραμμα. Το The Grinder είναι με λίγα λόγια ένας κατάλογος επαγγελματικών και μη επαγγελματικών περιοδικών που περιέχει όλα τα στοιχεία που θα ήθελε να δει κάποιος συγγραφέας, όπως για παράδειγμα το ποσό που πληρώνεσαι ανά λέξη, πότε δέχονται σύντομες ιστορίες κ.λπ. Αν έχεις γράψει κάποια μυθοπλαστική ιστορία η οποία είναι σύντομη έως και νουβέλα, δεν χρειάζεται να ψάξεις ατζέντη, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι το πρώτο και το τελευταίο που θα χρειαστείς. Να αναφέρω ότι κάποια από τα στοιχεία του συγκεκριμένου καταλόγου είναι: Μέσος χρόνος αναμονής απόρριψης και έγκρισης της υποβληθείσας ιστορίας, η παρεχόμενη αμοιβή, καθώς και πόσο αξιόπιστο είναι το κάθε περιοδικό. Με λίγα λόγια χωρίς το The Grinder δεν πας πουθενά και το βασικότερο από όλα είναι ότι είναι δωρεάν!

Παραθέτω λοιπόν τη διεύθυνση για όσους από εσάς ενδιαφέρονται να ρίξουν μία ματιά: https://thegrinder.diabolicalplots.com/ 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο @Solonor από το sff.gr που με ενημέρωσε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου καταλόγου διότι χωρίς αυτό ακόμη θα ήμουν ακόμη στα τυφλά.

Πλατφόρμα αναζήτησης ατζέντη

No alt text provided for this image

 

Το να γράψεις το βιβλίο σου στα ελληνικά και να το στείλεις σε κάποιον εκδοτικό είναι πολύ απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις τους εκδοτικούς οίκους που σε ενδιαφέρουν και να τους στείλεις το μυθιστόρημα σου σου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αναφέρουν. Η διαδικασία όμως για ένα αγγλόφωνο βιβλίο είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και χρειάζεται απαραίτητα να έχεις ατζέντη, εάν θέλεις να εκδοθείς από κάποιο παραδοσιακό εκδοτικό οίκο. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν και μπορεί να βρέθηκε κάποιο indie press που θα σε δεχτεί χωρίς ατζέντη, αλλά συνήθως για παραδοσιακό εκδοτικό θα χρειαστείς οπωσδήποτε ατζέντη.

Το πρόβλημα και εδώ είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες ατζέντηδες και είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να βρεις μέσα από ένα απλό Google search τον ατζέντη που θα μπορούσε να σε αντιπροσώπευσει.

Η πιο γνωστή πλατφόρμα είναι το Publishers Marketplace, όπου είναι και ο πιο ενημερωμένος και μεγάλος κατάλογος με ατζέντηδες και εκδοτικούς οίκους. Βέβαια κοστίζει 25 δολάρια τον μήνα, κάνοντας το σχεδόν απαγορευτική λύση για τους περισσότερους συγγραφείς. Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να κάνουν συνδρομή για ένα μήνα, να βρίσκουν τους ατζέντηδες που τους ενδιαφέρουν και έπειτα να σταματούν τη συνδρομή τους.

Εγώ χρησιμοποιώ την πλατφόρμα Duotrope την οποία μου την πρότεινε ο @Solonor από το sff.gr και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά. Είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολη από το publishers marketplace και έχει πάρα πολλούς ατζέντηδες και η κατηγοριοποίηση είναι εξαιρετική. Από εκεί και πέρα το κόστος είναι δωρεάν τον πρώτο μήνα και από εκεί και πέρα μπορείτε να αγοράσεις το ετήσιο πακέτο στα 50 δολάρια το έτος ή 5 δολάρια το μήνα. Στην κυριολεξία είναι ένα κόστος αμελητέο αν καταφέρεις και βρείτε κάποιον ατζέντη να σε εκπροσωπήσει.

Microsoft Word 365

Τελευταίο και πιο σημαντικό, το Microsoft Word 365, μέσα από το οποίο μπορώ να γράφω από οποιαδήποτε συσκευή όπου και αν βρίσκομαι. Εκτός από την πληθώρα εργαλείων που παρέχει για 10 δολάρια τον μήνα, είναι αντικειμενικά ο καλύτερος κειμενογράφος που έχω χρησιμοποιήσει. Στην κυριολεξία όποιον κειμενογράφο και να δοκίμασα, στο τέλος κατέληξα πάλι στο Microsoft Word 365.

Εσύ ποια εργαλεία χρησιμοποιείς για την συγγραφική σου ρουτίνα; Τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά για εσένα;

 

 

Edited by hidedora

 • Like 3
 • Thanks 2

2 Comments


Recommended Comments

Solonor

Posted (edited)

Το συγγραφικό εργαλείο που μπορεί πλέον να μη χρησιμοποιώ συχνά, όμως με βοήθησε πάρα πολύ και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το sff.gr. Το να απαριθμήσω όσα έμαθα εδώ δεν έχει νόημα, είναι πάρα πολλά.
Μόνο απορώ που ξεφυτρώνουν τόσοι νέοι συγγραφείς δίχως να περνούν μια βόλτα από εδώ. Θεωρούν ότι είναι έτοιμοι; Φταίω εγώ που γερνάω; Γκρίνια καταραμένη;

Edited by Solonor
 • Like 5
Link to comment
Alexz

Posted

4 hours ago, Solonor said:

Φταίω εγώ που γερνάω; Γκρίνια καταραμένη;

Σε νιώθω 😭

Πιστεύω πως ως ένα βαθμό είναι και τα νέα διαδικτυακά στέκια όπως το wattpad και κάποια fb groups. "Δύσκολο" πιστεύω για έναν 20χρονο και κάτω να μπει στη διαδικασία να κάνει λογαριασμό σε φόρουμ.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..