Jump to content

DinoHajiyorgi's Blog

  • entries
    13
  • comments
    65
  • views
    7,325

Περιμένοντας τον Δράκο

Sign in to follow this  
DinoHajiyorgi

710 views

Σαν τον Μεσαίωνα ένα πράγμα. Αυτό το σπίτι, αυτή η στέγη πάνω από το κεφάλι μας, εμένα και του αδερφού μου, είναι το κάστρο μας. Χρειάζεται ψηλά τείχη και επάλξεις. Θα μπορούσαμε να το χάσουμε ανά πάσα στιγμή. Κάποια στιγμή θα έρθουν να μας το πάρουν, να μας πετάξουν έξω νεκρούς ή ζωντανούς. Είναι το μοναδικό μας περιουσιακό στοιχείο, βασιλιάδες, λήσταρχοι και δράκοι το έχουν και θα το έχουν για πάντα στο μάτι.

 

Στη δεκαετία του ’80, η οικογένεια είχε Βιοτεχνία Χρωμάτων στην Χαλκίδα που πήγαινε καλά. Σκέφτηκε ο πατέρας μου, μια ζωή στο νοίκι, να χτίσει το δικό του σπίτι. Αγόρασε ένα οικόπεδο και κάλεσε μαστόρους να το χτίσουν. Και όσο μεγάλωνε η οικοδομή, ντρεπόταν ο μπαμπάς που έβλεπαν οι άλλοι ότι έχτιζε σπίτι. Ήταν η προ-Πέτρου Κωστόπουλου εποχή με το ΚΛΙΚ, και μετά το Nitro, που απενοχοποίησε το να έχει κάποιος χρήματα, η εποχή στην οποία έχουμε επιστρέψει. Ο πατέρας μου πέθανε το 1990, ένα μήνα πριν μπούμε στο σπίτι που έχτισε. Και σήμερα, όσοι περαστικοί μας κοιτάζουν να καθόμαστε στο μπαλκόνι του, σίγουρα μας θεωρούν προνομιούχους, σαν «σκαφάτους» της στεριάς. Οι περαστικοί και το ίδιο το κράτος. Δεν έχει σημασία που η βιοτεχνία χρωμάτων δεν υπάρχει πια, που εγώ είμαι άνεργος και που ο αδελφός μου τη βγάζει στη ζούλα. Τα 2/3α του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι ο φόρος για το δημόσιο.

 

Τον μήνα που μας πέρασε δεν πλήρωσα τον λογαριασμό νερού. Ούτε τον επόμενο λογαριασμό του ΟΤΕ θα πληρώσω. Νομίζω ότι δεν το κόβουν, όχι με την πρώτη, αλλά κι αν το κόψουν, ας μην έχω ίντερνετ. Είχα σκοπό, μέχρι να βρω δουλειά, να δανειστώ για τον λογαριασμό ρεύματος. Αυτά όμως τα υπολόγιζα πριν προκύψει το χαράτσι. Δεν έχει έρθει ακόμα, οπότε δεν ξέρω τι να περιμένω, αλλά ένας φίλος που είδε τα τ.μ. στον προηγούμενο λογαριασμό με την αξία της περιοχής, υπολόγισε ότι θα είναι ένα 700άρι. Ένα 700άρι για μένα και ένα για τον αδερφό μου. Προετοιμαζόμαστε και οι δύο ψυχολογικά για επιβίωση χωρίς ρεύμα. Αν καταφέρω να εξασφαλίσω ξηρή τροφή για τα γατάκια και τα σκυλάκια μου θα είμαι ήσυχος. Στο θέμα της θέρμανσης, έτσι κι αλλιώς, φέτος είχαμε αποφασίσει να μην αγοράσουμε πετρέλαιο. Θα τη βγάλουμε με παλτά και κουβέρτες. Το κρύο τα τελευταία χρόνια είναι ήπιο και δεν κρατάει πολύ.

 

Εντωμεταξύ έχουμε άλλον έναν βραχνά. Την αποδοχή κληρονομιάς του σπιτιού στην εφορία, μετά τον θάνατο της μητέρας μου τον Μάιο. Τα καλά νέα είναι ότι λόγω παλαιότητας δεν φορολογείται. Τα άσχημα νέα είναι ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε την αποδοχή επειδή εφορία και συμβολαιογράφος ζητούν πιστοποιητικό συγγένειας. Η μαμά όμως ήταν τούρκος υπήκοος και δεν ήταν γραμμένη στον Δήμο Χαλκίδας. [Εγώ είμαι έλληνας υπήκοος και είμαι γραμμένος στον Δήμο. Δεν θέλουν όμως ένα χαρτί που λέει «ο Ντίνος είχε μαμά την κυρία Πάτρα». Θέλουν ένα χαρτί που να λέει «Η κυρία Πάτρα είχε γιο τον Ντίνο.»] Δηλαδή, δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η μητέρα μας ήταν η μητέρα μας.

 

Μία επιλογή είναι να πάμε Αθήνα και να μεταφράσουμε στο Υπουργείο την Ληξιαρχική Πράξη θανάτου της μαμάς στα τούρκικα, να την καταθέσουμε μετά στο τούρκικο προξενείο ώστε να ειδοποιηθεί το τούρκικο κράτος. Μετά πρέπει να βρούμε τούρκο δικηγόρο στην Τουρκία που θα κάνει αίτηση στο κράτος για κάποιο χαρτί που λέει πόσα και ποια παιδιά είχε η κυρία Πάτρα. Αφού πάρουμε αυτό το χαρτί και το μεταφράσουμε στα ελληνικά, θα το πάμε στην εφορία και τον συμβολαιογράφο… με την ελπίδα να τους κάνει. Πόσον χρόνο όμως θα πάρει όλο αυτό και κυρίως, πόσα χρήματα. Δεν νομίζω ότι οι τούρκοι δικηγόροι είναι φθηνότεροι – και πως θα τους ψάξουμε, χωρίς καμία πρόσβαση από την μεριά μας στην Τουρκία;

 

Η άλλη επιλογή, δικαστήριο στη Χαλκίδα με ορκωτούς μάρτυρες που θα βεβαιώσουν την συγγένεια με την μητέρα μας, για να βγει κληρονομιτήριο για την εφορία. Χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή δικηγόρου, η διαδικασία θέλει 600 ευρώ. Και το συμβόλαιο αργότερα, άλλα 600.

 

«Έρχονται να μας κόψουν τα λαρύγγια» λέει ο Παναγιώτης. Ο αδερφός μου. Πληρώνει στεγαστικό δάνειο σε τράπεζα και μια μηνιαία δόση για το αυτοκίνητο του. Αυτόν τον μήνα περιμένει και μείωση μισθού.

 

Μέχρι στιγμής, από μικρά θαύματα, από το γράψιμο μου κιόλας, έχω να τρώγω. Αλλά ο Δράκος έρχεται. Έρχεται σύντομα με την ΔΕΗ και τότε θα τελειώσουν τα ψέματα. Ίσως και να έχουν γούστο τα βράδια με κεριά, αλλά μέχρι να κατέβουν οι διακόπτες, θα είμαι εδώ να σας σπάω τα νεύρα.

Sign in to follow this  


16 Comments


Recommended Comments

Διγέλαδος

Posted

<P>Αυτή τη στιγμή είμαι σε μεγάλο δίλλημα αν θα πρέπει να σχολιάσω ή όχι. Αποφασίζω προς το παρόν να μη πω την άποψή μου, απλώς κουράγιο.</P>

Share this comment


Link to comment
Guest old#2065

Posted

Ντίνο, θα στα πω σκόρπια, αλλά ίσως βοηθήσουν. Αυτά που περιγράφεις αφορούν πολλούς απο μας. Κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και λίγο γκαντέμηδες. Τον ΟΤΕ προσπάθησε να τον πληρώσεις, αν είναι πάνω από 40 η 50 ευρώ το κόβουνε σε 15 εργάσιμες απο τη λήξη, το νερό δεν το κόβουνε (προσωπική εμπειρία και τα δύο). Σχετικά με το πιστοποιητικό "εγγυτέρων συγγενών" δοκίμασε να πας με δυο μάρτυρες στο Δήμο Χαλκιδαίων, να δηλώσουν για τη μαμά σας και πιθανόν να μπορέσεις να το πάρεις, τα περί Τουρκίας είναι εξωφρενικά. Στην ανάγκη να πας στο Δήμαρχο.

Και εγώ ένα σπίτι αγόρασα όταν ήμουν 30 χρονών και τώρα θα σπάω πλάκα όταν θα μαλώνουν ο Δράκος της τράπεζας που έχω ένα επαγγελματικό δάνειο, με τον Δράκο του ΙΚΑ γιατι έχω έναν υπάλληλο στο γραφείο με τον Δράκο του ΟΑΕΕ το ταμείο μου που είναι απλήρωτο ένα χρόνο, με το Δράκο της εφορίας που χρωστάω την έκτακτη ειςσφορά και ΦΠΑ και το Δρακάκι τον καημένο τον ιδιοκτήτη που νοικιάζω το γραφείο μου, για το ποιός θα το πρωτοφάει.

Τελικά ίσως τον Αρχιδράκο πρέπει να βγείς να τον πολεμήςσεις στο δρόμο και όχι να τον περιμένεις μέσα στο κάστρο σου. Και ως γνωστόν τους Δράκους τους σκοτώνεις όταν είναι μικροί, γιατί αν αφήσεις να μεγαλώσουν.......

Πέραν όλων αυτών πάντως να ξέρεις ένα πράγμα. Δεν είσαι μόνος σου, είμαστε πολλοί, έντιμοι μέχρι χθες επαγγελματίες και οικογενειάρχες που μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς δική μας ευθύνη, γίναμε παράνομοι. Αν δεν μπορούν να ρίξουν μετρητό στην αγορά, θα ψοφήσουμε εμείς αλλά θα ψοφήσει και το σύστημά τους.

 

 

Share this comment


Link to comment

To νερό γενικά δεν το κόβουν τουλάχιστον για 6 μήνες, ειδικά αν ο λογαριασμός δεν είναι πολύ μεγάλος. (μου έχει τύχει και δεν είχε κοπεί η παροχή)

 

Το ρεύμα το κόβουν 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής αν ο λογαριασμός έχει την ένδειξη ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ. Όταν έχει την ένδειξη ΕΝΑΝΤΙ δεν κόβεται αλλά προστίθεται η οφειλή στον επόμενο που θα είναι σίγουρα εκκαθαριστικός. (Δεν μου έχει τύχει να κοπεί αλλά το ξέρω από άλλους)

 

Το τηλέφωνο κόβεται 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής (εκτός από τηλέφωνα πρώτης ανάγκης) ενώ το Ιντερνετ κόβεται 15 μέρες αργότερα δηλαδή 30 μέρες μετά τη λήξη. Και φυσικά υπάρχει τέλος επανασύνδεσης που είναι 8 Ευρώ για να κάνει ένα υπάλληλος 3 "κλικ"... (Μου έτυχε μία φορά στο παρελθόν)

 

Με γεια το νέο blog και υπομονή. Όπως έλεγε κι ο npaps πιο πάνω είμαστε αρκετοί σε παρόμοια θέση...

Share this comment


Link to comment
DinoHajiyorgi

Posted

Το θέμα με τους μάρτυρες στον Δήμο δεν γίνεται. Έννοια σας και το ψάξαμε. Η ίδια η διευθύντρια του Ληξιαρχείου με βεβαίωσε ότι ούτε με μάρτυρες μπορούν να μου δώσουν χαρτί.

 

Το δε ΟΤΕ, ε, ας μου το κόψουνε. Εδώ σε λίγο δεν θα έχω να φάω, το τηλέφωνο με μάρανε; Και άντε και το πληρώνω. Τι νόημα έχει αν μου κόψουν το ρεύμα; Εκκαθαριστικός ή Έναντι, έρχεται με το ΧΑΡΑΤΣΙ. Λέτε οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις να κάνουν κάποια διαφορά; Εγώ δεν το βλέπω.

 

Ευχαριστώ για την συμπαράσταση.

Share this comment


Link to comment
Διγέλαδος

Posted

Το ληξιαρχείο της γέννησής σου δε βοηθάει;

Share this comment


Link to comment
DinoHajiyorgi

Posted

Εγώ και ο αδελφός μου γενηθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ρωμιοί της Πόλης δεν έχουμε Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης αλλά Πιστοποιητικό Βάφτισης που εκδίδει το Πατριαρχείο. Και αυτό δεν γίνεται δεκτό. Το σκαλίσαμε κι αυτό το ενδεχόμενο. Τίποτα από την πλευρά τη δική μας. Το Ελληνικό Δημόσιο θέλει, όπως είπα και στο κείμενο, χαρτί από την πλευρά της μάνας.

 

Κοιτάξτε, θέτετε λογικά ερωτήματα. Το σύστημα όμως, χωρισμένο σε υπαλήλους με παρωπίδες που τους εστιάζει στο δικό τους τμήμα και μόνο, και με κανέναν αρμόδιο με θάρρος για να πάρει πρωτοβουλίες, δημιουργεί ένα θέατρο του παραλόγου που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει ζωές. Άδικα, κλεψιμέικα λεφτά, που θα μας τα φάνε, αν τα βρούμε δηλαδή.

Share this comment


Link to comment
Eugenia Rose

Posted

Χμμμμ θα ρωτήσω και το αφεντικό μου τι γίνεται σε μια τετοια περίπτωση. Λογικά θα ξέρει να μου πει. Επίσης στην ΔΕΗ υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση σε ανέργους και σε χαμηλά εισοδήματα. Οι άνεργοι έχουν 30% έκπτωση και τα χαμηλά εισοδήματα 20%. Θα μου πεις τι να σου κάνει μια εκπτωση στην κατάσταση που βρίσκεσαι. Εγώ πάντως σε ενημερώνω σε περίπτωση που δεν το ήξερες. Και όπως είπε και ο Αλεξ πιο πάνω, κουράγιο.

Share this comment


Link to comment

Ντίνο, συλλυπητήρια για τη μητέρα σου, τώρα το μαθαίνω και ειλικρινά στεναχωρήθηκα. Τώρα, για τα υπόλοιπα, θα έρθει μια εποχή που θα τα διηγούμαστε και θα γελάμε. Κι ας έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μας τότε.

Share this comment


Link to comment

Ειμαι ασχετη απο θεματα αποδοχης κληρονομιας κτλ αλλα αλλοι Πολιτες πως κανουν αποδοχη κληρονομιας? Δεν μπορει πρεπει να υπαρχει τροπος... μηπως υπαρχει καποιος συλλογος Κωνσταντινοπολιτων που μπορει να σας βοηθησει? Δεν ξερω τι γινεται στην χαλκιδα, αλλα στην ελλαδα ανα νομαρχια η περιφερεια ισχυουν αλλα πραγματα γιατι υπαρχουν αλλοι υπαλληλοι...μηπως να το ψαξετε ετσι. Εμενα οταν επρεπε να μου δωσουν χαρτια για να ανοιξω φαρμακειο εγινε της μουρλης... δεν ειχα καταλαβει βλεπεις πως ηθελαν γρηγοροσημο...ζω σε αλλη χωρα μου λενε οι φιλοι μου. Τελικα αργησα και ουρλιαξα αλλα τα πηρα τα χαρτια χωρις γρηγοροσημο.

 

 

Share this comment


Link to comment

Κουραγιο, οτι δεν μας σκοτωνει μας κανει δυνατοτερους.

θελω να ελπιζω πως δεν ακουγονται κουφια λογια και μπορει να μην σε ξερω αλλα καταλαβαινω...ελευθερος επαγγελματιας ειμαι τραβαω λουκι... τι να πω πια...

Share this comment


Link to comment

Α! να σε ρωτησω η μαμα σου ψηφιζε? Αν ψηφιζε θα υπαρχουν αποδειξεις δεν μπορει! Η ιδεα με τον δημαρχο ειναι καλη παντως. Οι δημαρχοι εχουν ακρες στην περιφερεια και μπορουν να διευκολυνουν καταστασεις.

Share this comment


Link to comment
DinoHajiyorgi

Posted

Η μαμά σαφώς δεν ψήφιζε. Δεν ήταν γραμμένη στον Δήμο. Είχε κρατήσει την τούρκικη της υπηκοότητα. Οι δύο φανερές επιλογές που έχω στοιχίζουν λεφτά και άρα αυτή τη στιγμή αποκλείονται. Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.

Share this comment


Link to comment

Εχω και την αλλη σκεψη... το σπιτι ηταν στο ονομα της μητερας σου μονο η στο ονομα και των δυο γονιων?

Share this comment


Link to comment

Γιατι σκεφτηκα το εξης διαστροφικον... αν το σπιτι ηταν στο ονομα και του πατερα και της μητερας σου, τοτε απειδειξε πως εισαι ο γιος τους πατερα σου και η μητερα σου η γυναικα του...αρα εσυ εισαι ο κληρονομος (και ο αδερφος σου) ειστε οι νομιμοι κληρονομοι των δυο...

Share this comment


Link to comment
DinoHajiyorgi

Posted

Λοιπόν, γιατί τραβάει το πράμα: Μπαμπάς και Μαμά από Κωνσταντινούπολη. Διατήρησαν την τούρκικη υπηκοότητα. Όταν πέθανε ο μπαμπάς το 1990, η μαμά έκανε δικαστήριο με μάρτυρες για να κάνει μεταβίβαση των κληρονομικών στοιχείων. Όταν ζούσε η μαμά, είχε ένα μεγάλο ποσοστό του σπιτιού, και σε μικρότερο ποσοστό, οι γιοί της. Τώρα το έχουμε μισό-μισό με τον αδερφό μου. Και το πρόβλημα είναι πρόβλημα. Να το ξαναπώ: Σταματείστε να δίνετε συμβουλές και οδηγίες που έχουν να κάνουν με τη κοινή λογική. Τα έχουμε ψάξει με ληξίαρχους, ειρηνοδίκες, συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Ο δράκος είναι πανίβλακας, έχει όμως την δύναμη και είναι επικίνδυνος. Η λύση είναι μονόδρομος και απαιτεί χρήμα. Αυτά.

Share this comment


Link to comment
DinoHajiyorgi

Posted

*Α, και για να καταλάβετε: Η Δικαστική απόφαση του 1992, όπου βεβαιώνεται ότι η μητέρα μου είναι χήρα του πατέρα μου, κι εμείς παιδιά του, άρα παιδιά της, δεν γίνεται αποδεκτή τώρα, δεν καλύπτει την περίπτωση μας. "ΓΙΑΤΙ" θα ουρλιάξει ένας λογικός άνθρωπος. Γιατί μέχρι σήμερα πως μπορεί να ξέρει το κράτος ότι δεν άλλαξαν κάποια πράγματα; Π.χ. ότι η μητέρα μου έκανε κι άλλα παιδιά με άλλον άντρα που εμείς τώρα αποκρύπτουμε.

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..